söndag 31 oktober 2010

Sagan om våra soffor

Jag skulle tro att jag är ensam i Sverige om att just i detta nu äga tre soffgrupper. I samma hus. Förvisso har dagens inköp ännu inte anlänt, men ändå.

Soffgrupp 1 inköptes för 8 år sen. En amerikansk dröm i ljus beiget. En sån där som man bara sjunker ned i och inte vill kliva ur. Ever. Jag är soffexpert och det finns inga såna soffor i Sverige. Den är beställd från USA men dessvärre vill inte fabriken leverera till Europa längre.

Och när den började bli saggig så bestämde vi oss för att börja TITTA efter en ny. Men jag vetefan vad som hände, för plötsligt hade maken köpt en. En vacker dag så stod den i vardagsrummet när jag kom hem. En designersoffa från Ekerö Möbler..en Eilersen för de som har koll på sånt.

Men

jävla
obekväm

Plankalainen. En sån där soffa som, när jag lutade huvudet bakåt så slog jag i skallen i fönsterbänken bakom. Kort i ryggen alltså.

Och eftersom maken lider av den svårbotade jag-dör-om-jag-måste-slänga-saker-sjukan så ställde han den gamla gruppen åt sidan. I samma rum. Mmm, just det: turkish style liksom. Han måste liksom vänja sig långsamt vid tanken på att göra sig av med prylar. Om de nu nödvändigtvis måste slängas.

När en vecka hade passerat så fick jag nog; jag såg till att halva nya soffan åkte upp på vinden, och den andra halvan, divandelen, tryckte jag in i hörnet av rummet. Sen släpade jag fram den gamla sunkiga soffgruppen igen. Och sjönk ned. Smekte den och lovade den evig trohet.

Ever since then så har jag vägrat att ta hem nya människor. Ett vardagsrum med en sunkig soffgrupp, plus en stylish designerdivan upptryckt i ena hörnan. "Jamen det är ju jättebra, då får vi ju plats med många gäster." Ähhum, skulle inte tro det va.

Men när talibanen härom veckan var sjuk och somnade i soffan, för att sen kissa ned den, well, då fick kärringen nog. Maken trodde han kunde glida in på kemtvätten med kudden, men de sa tack, men nej tack.

Så han fick ge sig.

Jag är dessutom gift med en man som vill vara med och pilla i allt. Det ska tyckas, tänkas och hummas och fnysas åt allt. Själv tycker jag ju att jag har en upp på honom, så han skulle egentligen ha stannat hemma medan JAG köpte soffa. Men, eftersom jag är en sån himla eftergiven, omtänksam, älskvärd, timid och sansad hustru, Jamenellerhurattjagär så ville jag ju självklart att han skulle vara med.

Jag är en vit människa. All over white. Ett enda sketet rum i hela huset är kanske i närheten av någorlunda vitt: sovrummet. Den nya soffan är 4 meter lång. Och svart. Kommer dominera hela rummet.

Men jag har tid att vänja mig för det var ju inte IKEA direkt, nä, den här kommer "strax innan jul".

"Vadå, den 23:e, eller?"
"Ja, typ."

Vem vet, framåt midsommar så kanske jag bestämmer mig för att kissa i den själv.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Som jag skrivit tidigare så väntar jag oxå med spänning på vår nya soffa innan jul. Hoppas att den kommer åtminstone veckan innan så jag har den till min födelsedag :)
Det blev en "sitt down" från Mio svart med bruna inslag Stor som fan 2 x 4,14 x 2 meter Ska bli så himla skönt att bli av med våra fula skinnsoffor vi har idag.
// Rebellen

MonasUniversum sa...

Hmm, nä, den var för hård. Vi köpte Modern Living. Liiiite mjukare. Med både divan och schäslong. Men du måste ju vara i himlen som blir av med skinnruppen? My God!

Sara sa...

Vi har en svart skinnsoffa (helt enorm) och det är två kombinationer jag aldrig trodde jag skulle välja, svart + skinn, men det är den skönaste soffan ever och jag ÄLSKAR den och folk kanske ljuger men alla säger detsamma som ser den och skit samma så länge man är bekväm säger jag! För 40 000 ska man få valuta!

GudinnanT sa...

Men det kommer vara praktisk!

Man kommer kunna spilla både det ena å det andra i den utan att gråta blod!

Å du...du kan ju inte gå tillbaka och byta för du har inte klagabytavara genen så bara du får stå för ditt val!

:)

Anonym sa...

Haha, jag vet vad du menar, det låter som om ni valde den soffan vi valde fast jag egentligen ville ha en stor, djup och fluffig soffa. Ge och ta heter det visst.

tigerlilja sa...

Fast den kommer att hålla väldigt länge (om du nu inte kissar i den till midsommar) och när du så småningom, om trettio år eller så, blir lite äldre, kommer du att tycka det är skönt med en soffa som släpper taget om en, så att man kan ta sig upp. Och då är den fortfarande mörkvit.

Anonym sa...

Nä du är faktiskt inte ensam om ha ha 3 soffgrupper. Själv har jag 2 i vardagsrummet (jo jag har stoort rum) och en på våningen ovanför i tv-rummet. Men det var inte dit jag ville komma...utan jag har oxå förkärlek för amerikanska soffor, och den ena gruppen har 2st 3- sits är just en sån. Mjuk, djup och fluffig. Den är dessutom 16 år! Men jag har bytt kostym på den 3 ggr så den är som ny ofta! För det fiffiga med dom (iaf min) är att den aldrig tycks bli nersutten utan bara "sunkig i tyget".
Å nej det har inte varit svårt här...med 4 barn och många kompisar! Vips med lite (läs:mycket) tyg och en jävla massa dagar senare så har man en helt ny grupp.Det är inte så svårt som man tror. Har precis som du svårt att slita mig ifrån den, så den får nog hänga med lite till./kram och hoppas du ska trivas med din nya soffa:)

Anonym sa...

Hoppas ni kommer att mysa i den nya gruppen länge och att du kan ta hem folk oxå.
Men 3 soffgrupper i ett hus är nog inte så ovanligt. Jag har det t.ex. (vardagsrum, allrum och övre stooor hall/tv-rum)
Tjingeling från Cata

Sus sa...

Hjärtats föräldrar har ärvt mosterns soffa. Hon klädde om den för 30 000 först.

Men så bor även hon i finområdet.

MonasUniversum sa...

Sara; Ujuj, en JÄVLA tur att du skrev den där kommentaren efter att vi betalat. Maken är nämligen en sucker för skinn..

Gudinnan T: Jag vet, jag får bita ihop. Jag tror dock att det blir bra..Kanske. Måste bara vänja mig vid tanken..

Livet innan: Jamen det FINNS ju inga såna fluffiga soffor. En soffa där inte kuddarna åker bara för att man gonar in sig. Omöchlit.

Anonym: Och jag trodde att JAG bodde stort! Nä, vår soffa blev nedsutten, annars hade jag lätt bytt tyg. När jag blir rik så ska jag köpa en ny i USA och skicka med posten. För det är det värt. Jag gillar inte vår svenska soffdesign. Alls.

Cata: amen hur bor ni här egentligen?!
Jag hade i och för sig en soffa i sovrummet fram till nyligen. Å andra sidan så är just sovrummet vårt största rum med sina 40 kvm. Nä, EN soffgrupp får fan räcka. Just nu är det bara övermöblerat.

Sus: I bet it was worth it! Jag skulle också kunna göra det, om soffan var tillräckligt nice. För det är så inihelvete svårt att hitta en nice soffa, som ska hålla länge. Den här kostade inte mer än 20 000 så det får man ju vara tacksam över.

Mimmi sa...

Jo, jag hade ju för mig att ni hade kvar makens planksoffa nånstans.

Vi åkte till Mio för ett år sen för att köpa en soffa med divan, i tyg.
Kom därifrån med en lapp om att vi skulle få hem en svart skinnsoffa. Inte riktigt vad vi tänkt oss från början, men kom fram till att det var praktiskt med barnen. Ångrar det inte ett dugg idag ett antal lättborttorkade vällingfläckar senare. Skön och rymlig är den också.
Upptäckte att mest är IKEA som har avtagbar lättvättad tygklädsel.

Annette sa...

Vi skulle vara lite praktiska och ta en soffa från IKEA, med avtagbar klädsel, nu när barnen är små. Och den skulle vara vit, för då kan man enkelt bleka bort fläckarna. Vad händer - vi hinner inte mer än hem, så har maken slängt på överdrag. Och när vi lämnade in överdraget till tvätt (nä, jag tvättar och STRYKER inte ett hörnsoffsöverdrag), slutade notan på mer än vad ett nytt överdrag skulle kosta.

Men går det inte att lösa så att ni beställer till en adress i USA, och sedan vidarebefordrar hem till Sweden?

Kerstin sa...

Eller så får du köpa en på IKEA till midsommar eftersom Mio inte levererat... ;-) *luttrad*

Susa sa...

Jag är i behov av en nya soffa :-)
Efter typ 10 år är min sköna en smula nersutten...tyvärr

Vad ska ni har för hårda plank-soffan ?! är det 3-sits ?
om du Vill bli av med den dvs ...hehe..

Mvh Susa