tisdag 7 juli 2009

Att deala med Kina

Jag håller på att försöka göra lite business med Kina. Jag ber dem ta fram produkter.

När jag var i USA förra året så köpte jag en filt som är sanslöst mjuk. Så mjuk att vi är fyra man som slåss om vem som ska få ha den i soffan.

Så då kom jag på att jag skulle be en fabrik i Kina göra sådana filtar åt mig, så kan jag sälja dem på den svenska marknaden. Hög kvalitet men till mycket bra priser. That's the idea.

Kina är ett stort land.

Kina är ett inihelvetesjävla stort land.

Man går in på en samlingssida på nätet där en himla massa producenter/fabriker anslutit sig.

Först sökte jag på "blanket". Upp kom 45 887 producenter. Jag insåg att jag skulle få sitta med det här tills jag blev pensionär så jag jagade reda på det mycket speciella namnet på just den här sortens filt. Och så skrev jag in det.

Och se där: plötsligt är jag nere på 1080 st fabriker.

Sen måste man gå igenom alla. För att se vilka som verkar hålla någorlunda kvalitet, eftersom just kvaliteten är A och O.

Efter det väljer jag utmattad ut ett 25-tal fabriker och skickar mail till var och en och talar om exakt vad jag är intresserad av.

Med lite tur svarar 30%.

Och det är ju också tur att man inte skall utgå från de engelska kunskaperna när man väljer leverantör;

I have read the letter of Jun 26.First of all, I have asked the skillers, we can make the two sides XXX fabric for you, or as you said fix super soft fabric on the back side. Do you have any picture ,let me know the details.

Don't worry about the price and the qulity. You and me on the same boat,so I will try to make everything successfully.


Jag gillar särskilt den sista meningen.

Hur som helst så ska det bli mycket intressant. Man godkänner ett så kallat sample, sen beställer man. Några tusen filtar. Och hoppas hårt att när de kommer fram i containern så är de av samma kvalitet som det godkända provet. Man har ju hört horror-stories.

Annars lär vi synas på Kiviks marknad.

De närmaste åren.

10 kommentarer:

Marie sa...

Jag önskar dig lycka till! Ibland lyckas de, ibland inte men det man lär sig snabbt är att även om man tror man är överrens och pratar om samma saker så blir det fel! Ett av det roligaste missförstånden är när en av mina kinesiska kolleger skickar över en enkel CD skiva (en sån man bränner själv), och en handskriven lapp där det står "This is how big a CD is"! NO SHIT! Det jag hade frågat var hur tjockt deras specifik CD fodral var i mm! Jag satt i 2 veckor och väntade på en CD skiva! *DARN*

Hallongränd 4! sa...

Jag köper en filt osett. Såvida priset passar en landstingsanställds inkomst.

Tingeling från Annette

MonasUniversum sa...

Marie: Ehhum, nu blir jag varm i pannan. Inte för filtarna, mer för det andra jag har i pipeline, som måste bli färdigt til Formex-mässan i augusti...ska nog maila lite tror jag visst.

Hallongränd4; Alltså, den filten jag köpte kostade 120 kr, förvisso stod dollarn i strax över 5 kr. Men den får inte kosta mer än ett par 100. Så är i alla fall tanken. Och lyckas dom så kommer det bli succé.

MonasUniversum sa...

...och Hej Marie!

tigerlilja sa...

Du får mig att minnas när jag höll på och diskuterade marmor med Hong Kong. Och glas med en statlig polsk fabrik (länge sen m a o), det är mycket speciellt att få engelska meddelanden där man förstår alla orden - men VAD MENAR DOM?? Lycka till.

Marie sa...

Sorry! Inte meningen att höjja tempen! Men det löser sig ju oftast! Bara att de är så jävla roliga ibland, jag tror vi vet hur en CD skiva ser ut i Sverige! Ett annat tips är EXAKTA tidsplaner! Det går inte (enligt mina erfarenheter) att säga "så fort som möjligt", "så fort det är klart", "nu" eller liknande för det håller aldrig. Exakta tider och datum då funkar det! :S Jag ser fram emot Formex, hoppas jag hittar till de mjuka filtarn! (det kommer säkert gå jättebra)!

MonasUniversum sa...

Haha, ingen fara, jag är som en svamp när det gäller råd om Kina. Filten lär tyvärr inte hinna till denna Formex. Dock har jag meddelat dem en deadline för det andra. Jag håller på med tre fabriker samtidigt för att se vem som presterar bäst. Och det har jag också låtit dem förstå. Har sagt att det inte blir nåt om inte grejerna, eller delar av dem åtminstone, är framme i tid. Så nåt har man ju lärt sig.

Dock funderar jag starkt på Indien och Sri Lanka. Har hört att de är duktiga där. Även om Indien är dyrare. Problemet är att man skulle behöva åka dit. No time liksom.

Så ja tack, alla goda råd emottages tacksamt!

Marie sa...

Jag håller tummarna att de funkar! :D Synd att du inte hinner åka dit! (kanske inte Indien då hittentills 100% av de jag känner som åkt dit kommit hem med grav magsjuka)

Camilla sa...

hej Mona

Är ju i och för sig i mjukisdjursbranschen ( vilket jäkla ord)Och många av dem görs i Indien då ägaren är därifrån. Jag kanske kan ge dig namn även om inte jag själv har kontakten med dem..... Om du vill...?

Blue sa...

Oh, är det månne en viss sorts filt från Pottery Barn som inte finns i deras sortiment mer?

(Eftersom du inte skriver ut namnet så gör inte jag det heller - men jag har en filt och jag sliter som tusan på eBay för att få en till...s*tans Pottery Barn)

Och jo'rå - jag är fortfarande kvar - läser lite då och då när jag behöver en paus från livet ;o)