torsdag 8 oktober 2009

När det är tråkigt på tv och väljer akuten, där the real stuff händer.

När det kommer till mig själv och maken så är jag typen som sällan tar nåt på allvar. Eller alltså, jag tänker att "det är nog ingen fara".

Och med en allergonoms (heter det så?) 4-5 år gamla diagnos att jag inte är nötallergiker, endast kärnfruktsallergiker (pga pollen...ja, helt jävla rubbat) i ryggen, så har jag käkat nötter lite då och då. Nemas problemas liksom.

Dock tillhör ju just valnöten inte en nöt man dagligdags käkar.

Och jag måste nog få säga att man är särdeleles jävla korkad när man stoppar in valnöt efter valnöt för att se "om det v e r k l i g e n är den som orsakar det där jobbiga i halsen".

Men från det sista experimentet tills jag var på aktuen så tog det max 10 minuter. För DÅ blev jag en smula panikslagen. Känslan av att kvävas är inte särskilt angenäm kan jag berätta.

Och när jag kommer in på den fulla akutmottagnigen så släpper dom allt, drar in mig på akutintaget, och ringer på en läkare och sköterska som kommer rusandes med två sprutor.

Förmodligen för att det klart framgick att jag hade problem att få luft och jag var aningen vit i ansiktet.

Sen fick jag vara kvar 1,5 timme för observation. En av sprutorna innehöll adrenalin, fråga mig inte varför, jag var för borta då för att be om förklaring. Det var mer som .."ge mig för fan allt ni har NU, jag får ingen luft!"

Adrenalinet ger en del bieffekter såsom hjärtklappning, skakningar, "känsla av att du blir arg", stickingar m.m smått och gott.

Jag fick en av dessa. I kvadruppel upplaga. Jag skakade som värsta Parkinsonpatienten. Vi pratar skaka så förbannat att jag tappade telefonen hela tiden när jag skulle dra iväg ett blogginlägg.
Alltså, jag var inte sjuk på något sätt för då hade andningen kommit tillbaka, även om det kändes som om jag hade en apelsin i svalget. Jag hade tråkigt och ville blogga helt enkelt.

Sen kommer en manlig undersköterska och säger att "en anhörig har ringt och låter hälsa att du ska få ett kok stryk när du kommer hem!"

Jag tycker att det är ett märkligt statement från maken, så jag frågar om det är min mamma som har ringt. "Det vet jag inte men det var en kvinna."

Då kommer jag ju på att det var Tara-Christina, som jag råkade skrämma ihjäl. Inte alltid bra med sms kan jag säga. I synnerhet inte när man inte får dit alla bokstäver för att man håller på att dö av att inte få in luft.

När jag två timmar senare kommer ut på parkeringsplatsen så inser jag att jag nog varit lite mer skitnödig än jag ville erkänna: jag hade ställt bilen mitt i vägen. Där man kör. Där man ska backa ur för att kunna köra ut från området. Så 8 av bilarna runt mig var inparkerade. ...bara klivit ur, låst och kutat in. Smarto.

Sen var det hem till sängen.

Idag är jag fortfarande fyrtiofyra år men kanske inte lika korkad som fram till går.

Häpp. Nur är det vardag igen. Nu kör vi!

Och tack för alla kommentarer. I synnerhet tack till er som är nya här, eller som aldrig kommenterat förr. (Ni gamlingar vet ju redan vad jag känner för er!)

24 kommentarer:

Isabelle sa...

Det är ju det jag säger, man SKA inte se på tv:n, man ska hänga vid datorn, och i synnerhet i ditt universum, för det är DÄR det händer grejer...Missade hela dramatiken igår, kanske lika bra det så jag slapp bli orolig.

Du är inte klok kvinna!
De där skakningarna av adrenalin har jag också haft och jag blev livrädd. Aldrig någonsin skulle jag mitt i dem kommit på idén att blogga :) Du är underbar.

Ta nu hand om dig ordentligt och unna dig en lugn dag.

Mamma J sa...

Åh, herregud!

Vilken evig tur att det gick bra ändå!

Nu VET du, iallafall! ;-)

Dubbelörn sa...

Adrenalin ges i princip alltid vid en allergichock o även vid astmaanfall... *basattduvet*

Jädra pucko!!

Pussss

Smultronblomman sa...

Skönt att du inser allvaret! Och som man säger till någon som gjort något mindre bra, oövertänkt eller, rent ut sagt ganska korkat; GÖR INTE OM DETTA IGEN!!!
*kram*

anna sa...

allergolog. och nu ska du göra nytt allergitest om 1-6 månader(inte tidigare), och man ska ta RAST för valnöt. ok? och var snäll mot dig nu, jag har precis hittat den här bloggen och behöver nåt skojigt när jag är uppe hela nätterna med min egen 11-veckkorstaliban. kram påre/doktorn.

Åsa (Virve) sa...

läskigt m sånt där, det kan hända riktigt otäcka saker av små elaka nötter.
skönt att höra att du är ok - ta det lugnt nu ett tag gumsan!

stora kramar

Carro sa...

Säger som Emil i Lönnebergas pappa: "Tänk över dina "hyss" så du inte gör omát igen!"
Eller som Lisabeth skulle sagt:"Du är inte klok, Mona!"

Inga mer experiment nu. Och om du nu måste exprementera så åk till sjukhuset innan och gör det där!
Ta hand om dig och var rädd om dig.

Hallongränd 4! sa...

Hur f-n tänker du, Mona? Vräka i sig valnötter när allergirisken är överhängande stor? Jag är en mycket fredlig och snäll och icke våldsam person, men om du gör om det så åker du på stryk. Jag hittar till Bromma och frågar Dubbelörnen om var exakt du bor, annars frågar jag mig fram.
Capiche???

Kristiina sa...

Jag vet, har hänt mig tre gånger. Nästa gång- åk ambulans- det där är inte att leka med och man ska absolut inte köra!

Var förberedd på att det kommer en känsla dagen efter- då man känner "skit, det var nära".

Ta hand om dig och skaffa en Epipen- en skitbillig livförsäkring!

Malin sa...

Själv är jag också nötallergiker. En gång beställde jag thai-mat; kycklig i currysås. Problemet var bara att det inte var currysås utan jordnötssås. Det var en nära dödenupplevelse vill jag lova!
Håhå jaja...
Tur att det gick bra för dig iaf!!

Hallongränd 4! sa...

Jaha, så fick jag nyss veta att det stavas C-A-P-I-S-C-H-E. Då har jag lärt mig det!

Åsa sa...

Maj gådd kvinna så du beter dig! Hoppas iaf att du lärt dig att lära dig av dina misstag.

Adrenalin ger man för att det vidgar luftrören, misstänker att det var rätt välkommet..

Christina sa...

Låt mig förklara varför jag sa så, med gråten i halsen till den där killen på sjukhuset.

DU K-Ö-R FÖR FAN INTE BIL MED ANDNINGSPROBLEM HELT SJÄLV!

Det var därför jag var jättearg. Och orolig. Särskilt när jag frågade maken om han visste om du hade kommit fram till sjukhuset. Och han sa nej.

nattvinge sa...

Oj, jag kanske ska låta bli med mina egna experiment om vilken melonsort det nu är som jag inte tål? Vissa meloner gör att det sticker i läpparna och kliar i halsen... men det är ju gott... så frågan är hur mycket jag kan sätta i mig innan det blir farligt...?

wettexvärlden sa...

Adrenalin hjälper hjärtat när kroppen utsätts för så stora påfrestningar. Har gjort några sådana turer med Lillebror när han var bäbis.
Kan du sköta om dig nu? Eller måste hela jävla bloggvärlden göra gemensam sak och åka till Bromma för att prata vett med dig?
Puss!

milla sa...

Vilken pärs!!! Sambon har likadant. Tur att din taliban slapp se hur du mådde, snacka trauma!!!!

Cicki sa...

Det är väl bara att konstatera att du är som du är.

Skönt att det gick bra i alla fall. Men hur tänkte du när du tog bilen och körde själv?

Karina sa...

Snälla Mona...skit i nötter nu. Vill ha dig kvar ett tag till.

Kram på dig

Finnpajsaren sa...

Men nu har du fått en egen adrenalinspruta att ha med dig ifall ifall?
Det måste du ha.
Min dotter har alltid en med sig. Det kan ju faktiskt ta längre tid än tre minuter till akuten nästa gång du självplågar dig.

Kram.

Ting sa...

Men ska du skrämma livet ur mig?

Sofia - SofiaFj sa...

Skönt att höra att allt löste sig tillslut.

Tack för skrattet (bilparkeringen). Det är precis vad jag behöver innan jobbet en fredag. Tack, tack, tack.

Jobba på med bloggen den är guld värd. Blir lite "arg" när det inte uppdateras i den takt jag vill (typ när du har mässa och massssssa att göra), men det är bara att jag älskar att läsa den.
Ha en underbar fredag och helg//SofiaFj

annkan sa...

Så himla tur att allt gick bra.
Lova nu... Ingen. Mer. Nöt.

Skönt att du är hemma- och som vanligt- igen.

Kram & trevlig helg på dig.

Ann-Katrin sa...

Oh herre gud, vad otäckt. Gör inte så, och det gäller både äta nötter och köra skälv till sjukhus. Fast i efterhand var parkeringsincidenten väldigt rolig. Och skrämmande, för den visar hur illa det var.

Katarina sa...

Men idiot...passa dig för nötter. Och ta framför allt inte fler när du känner ngt!
Hur smart får man vara!
Typ lika smart som min svärmor som köpte godis till barnen i julklapp. Hon läser så noga på allt godis till yngsta barnbarnet för att han inte ska bli dålig. Men missar tydligen att läsa på de andras godis. Köper ngt som heter "jordnötsrocks" och det är inte såååå smart när de inte tål jordnötter. Akuten med 15 åringen på juldagen är ju något vi gärna varit utan. Och 15 åringen hade gärna varit utan, nässelutslag över hela kroppen, kaskadkräkningar och andnöd med en klump i halsen.
God jul kära svärmor...fick blita ihop bra när jag informerade dem om vad som hänt..
Så snälla du..låt bli nötter, det kan ju sluta riktigt illa.
Kram