tisdag 13 oktober 2009

Snåljocke.

Nu har hösten kommit.

Jag vill ha lägst 21 grader i mitt hus.

Överallt. (Utom i sovrummet. Där får det gärna vara 5 minus.)

Och eftersom jag har ett rätt stort hus så måste man dra på en del för att det liksom ska gå runt. Eller vad det nu gör. Skiter i vilket, bara det inte är kallt.

Maken jobbar en del. Så mycket att han sällan är hemma förrän någon timme innan han ska gå till sängs.

Så han brukar sällan notera köldskadorna på oss familjemedlemmar.

För han tycker att 18 grader är jättebra. Det hade man när han växte upp där nere i skogen minsann. Och det har ju inte gått nån nöd på honom direkt.

Igår kväll säger han dock: "man kanske ska ta och höja värmen lite." DÅ vet man att det är kyligt.

Och när han gör det så inträffar alltid ett annat årligt fenomen i det här huset: Han får för sig att han ska spara stålingar. Så då drar han ned, eller stänger av, handdukstorken. "Det räcker med golvvärmen serru."

Herregud. Same same every höst.

13 kommentarer:

Magica de Hex sa...

Känner igen det där. Min sambo gör likadant. Ska ha sista ordet när det gäller tekniska grejer, eller vad det nu är för macho-hängup!

reneesfotoblogg sa...

Har han aldrig hört talas om tilläggsisolering och golvvärme. Vi sparar pengar varje dag på det, och till varmvattnet eldar vi med ved ut egen skog. Vi har så mycket pengar sparade nu så vi rullar av madrassen.
mvh R

Farbror Blå sa...

hahaha...snålfinnen har väl växt upp i ryssfinland som det var innan muren föll 1989. Och det säger ju allt. Det är väl därför finnar gillar bastun. Så de kan hålla sig varma någon stund på dygnet :)

Eva-Lotta sa...

Är det inte nästan bara män som ska spara på värmen?Jag har inte en enda kvinnlig vän som skulle säga-Nej brudar,nu måste jag hem och sänka värmen,det börjar bli kallt ute...

Disa sa...

Ha ha ha... jag bor själv, lider inte av såna problem :D

Men därimot kan jag frysa om nätterna men för att lösa det har jag skickat efter Isländsk ullpläd för att hålla mig varm :D (De är billiga nu pga. den dåliga valutakursen)

Anonym sa...

Kan du inte kontra med att stänga av varmvattnet när han ska duscha?

/Veronique

Bittan sa...

herregud män o deras geniala ideer. NOT!

Fruns Hemligheter sa...

Jag håller med anonym, dra ner på varmvattnet, och se vad han säger då.

Här håller vi värmen i vår hyresrätt från 60-talet och dragiga fönster genom att elda värmeljus. (Att elementen är inställda på att hålla 20 grader i rummen köper jag inte, särskilt inte som vi uppmätt 15 grader mitt i rummet!)

wettexvärlden sa...

Ge maken en packe ljus från Ikea i julklapp. De kommer man långt på när det gäller uppvärmning.
Kunde jag spara och sälja värmen mina vallningar genererar skulle jag vara snorrik...

Dubbelörn sa...

Jag älskar dessa inlägg! Tror inte det har med skogarna att göra, utan bara någon liten underlig manlig gen.

I helg var detsamma hos oss. Samma kamp som vanligt! Han eldar "gratis ved" i pannan, o den lilla el som går till lampor, golvvärme o handdukstork ska korrigeras. Han drar ner på golvvärme o handukstork o jag som lägger mig sist, höjer direkt. Ett par dagar går o samma sak igen. Ingen av oss nämner detta. Uthålligast är jag o temp stannar där den alltid ska vara *asg*.

Puss o kram

tigerlilja sa...

Så här års kan maken inte gå på toa utan att känna på elementen och kommentera. Jag blir galen bara av det.

Nina [ljuvligt] sa...

Oh, då hade han säkert stormtrivts hos oss - vi har nämligen haft 15 grader i ett par veckor. Igår kom äntligen en kille för att kolla pannan och det första han inledde besöket med var "fy fan vad kallt ni har!" Öh, duuh, det var därför vi ringde dig sörru.

Nu är det dock 21,2 och jag börjar riktigt kunna slappna av :D

Anonym sa...

Hahaha, jag har alltid muttrat och svurit lite på att småtjejerna är och petar på elementen när jag håller på att frysa fast bakdelen på toaletten. När jag läser ditt inlägg så förstår jag ju vad som pågår även i detta hushåll...det är ju naturligtvis min make, som med sina brittiska gener, tycker att huset ska ha en innetemp på ca 14 grader...Brr! Tror jag ska tejpa fast reglagen på elementen och se vem som reagerar först. :-D //NinaPX