tisdag 13 oktober 2009

Spruta mig hit, och spruta mig dit.

Är jag ensam om att våga vägra ta en spruta mot Svininfluensan?

Känns sådär med icke klarlagda bieffekter liksom.

Men, om ni provar först, så testar jag sen.

Deal?

43 kommentarer:

Charmhäck sa...

Jag har tvekat in i det sista men min dotter får den idag.

Bettan sa...

Deal, fegis!

Josephine sa...

Nej, jag avstår också.

Jupp sa...

Klar jag ställer upp. Vill ju vara som alla andra! Har nog inte kommit från högstadie-mobbnings-andan där man inte fick vara annorlunda, trots att man innerst inne inte tyckte att benvärmare var snyggt och att man inte gillade Style.

Sara sa...

Vi avstår hela familjen! Okej om det "bara" gäller mig, då är det väl en sak - men att sätta i ämnen i mina barns små kroppar, utan att egentligen veta effekten och biverkningar, det gör jag bara inte!

Valet att avstå vaccinet känns så bra. Är man osäker, kan man ju alltid googla på ett av ämnena, squalene, som finns i vaccinet så blir man nog lite klokare iaf...

gitta sa...

Snälla ,vaccinera er! Jag har en hjärtsjuk man som INTE får bli sjuk i influensa,det klarar hans hjärta och lungor inte av!Hjälp till att STOPPA smittspridningen så han (och flera sjuka) överlever! Jag behöver honom ett tag till!! Tycker att snacket om biverkningar är lite överdrivet!

Mimmi sa...

Hur mycket har media egentligen förstorat upp detta, och gjort det till en hysteri?
Vad säger din Säpokompis att du ska göra?

MonasUniversum sa...

Gitta: det är just med anledning av människor som din man, som jag är FÖR vaccinationen. Problemet är dock att informationen är tvetydig.

På vår vårdcentral tycker man att alla har hetsat upp sig i onödan. Att det är bra mkt värre med den vanliga influensan...att risken för att dö av den är större, och så alltid har varit.

Så jag blir confused. Riktigt.

Singelmamman sa...

Jag ställer mig sist i kön, och behöver jag så vaccinerar jag mig. Inte annars.

Carin sa...

Med tanke på att jag är ganska säker på att jag redan har haft den där svinflunsan (eller åtminstone en ordentlig flunsa av något slag) så skiter jag nog i det där vaccinet.
Jag blir oerhört lätt sjuk, så har jag inte dött av svininfluensan hittills så känns det som att faran är över för min del.

Finnpajsaren sa...

Ja det känns ju verkligen bra att spruta in kvicksilver rätt in i blodomloppet... Min man är också i riskgruppen, men jag tror inte vi kommer vaccinera oss.

Gabriella sa...

Lyssande på en föreläsning av en sjuksköterska i går. Risken för att få allvarliga biverkningar av influensavaccinet är minimal (t ex förlamningar som det talats om). Det är mycket, mycket större risk att bli förlamad av själva influensan i så fall!

Jag går på Gittas linje, för att skydda riskgrupperna.

Åsa sa...

Jag hoppar också över. Håller med om bieffekterna. Vaf jag har läst mej till, är biverkningarna ungefär samma som själva influensan. Det här är ju som en vanlig influensa, men med ett snabbare förlopp.
Håller med om att man är lite splittrad ändå.

Superbra blogg, by the way!

Torvaldan sa...

Har astma, är ung och har verkligen ingen lust att få hjälp med andningen av en konstgjord lunga.
Här ska vaccineras! In med kvicksilver och annat gottigt bara. Det lär ju knappast vara värre än en dag på Hornsgatan.

Carola S sa...

Jag ska också gå emot alla rekomendationer och skippa sprutan, blir "hellre sjuk" av influensan än av sprutan, (är lite allergisk mot ägg) och vaccinerar alla andra sej så blir det väl ingen spridning :) ha ha...

Anonym sa...

Jag tycker att alla ska vägra vaccinera sig. Vaccinet är inte tillräckligt prövat. Jag tror att man är på den säkrare sidan om man inte vaccinerar sig. Min svåger som bor i Spanien har just haft influensan och där rekommenderar faktiskt läkarna att man inte ska vaccinera sig. Och jag håller med Sara, att vi verkligen inte ska ge våra barn något där bieffekterna inte är kända.

Stina sa...

Självklart ska man vaccinera sig:
http://centralt.blogspot.com/2009/10/klart-jag-ska-vaccinera-mig.html

Min gode och kloke vän, som dessutom råkar vara landstingsråd, har spännt ögonen i mig och avkrävt ett vaccinationslöfte. Jag skulle vaccinerat mig ändå, men när landstingsrådet är så tydligt, så blir det ännu mer självklart. Inte minst med tanke på de riskgrupper som inte får vaccinera sig. Jag ska inte smitta dem!

gitta sa...

En frisk person klarar säkert alla typer av influensa. Men att en hjärt-lungsjuk blir allvarligt sjuk är mycket vanligt! Vid vanliga influensaperioder har nästan ingen vaccinerat sej och många blir sjuka och några dör. Nu ska ju denna typ av influensa inte vara "farligare" men mycket smittsammare och risken att drabbas mycket större!Därför bör så många som möjligt vaccinera sej. Sen sprutas det absolut inte in något kvicksilver direkt i blodomloppet som någon skrev!!Det sprutas in i överarmsmuskeln!!!

msn00b sa...

Det är ju också fastställt att svinis är mildare än vanlig influensa (4-5000 människor dör varje år i vanlig influensa) därtill kommer ju att skiten muterar, skall man vaccinera sig om och om och om och om igen då?

Sedan kan man ju sätta sig och läsa lite mer ingående om hur avtalet med Glaxo smith kline egentligen ser ut man är intresserad. T ex har SvD en utmärkt artikel som belyser det faktum att

"när WHO lyfte den nya influensan till pandemifas 6, så blev Sverige förpliktigat att köpa 9 till 18 miljoner vaccindoser av GSK."


Den artikeln finns här:
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_3609341.svd

Eva-Lotta sa...

Vi i vår familj ska inte vaccinera oss,vi hade influensa i augusti,om det var svinis vet vi inte.Tonåringarna var svinsjuka:) vi vuxna var normalsjuka...

Stina sa...

En sak är mycket mycket viktig att tänka på när det gäller svininfluensan. Den drabbar främst oss som är hyfsat unga och hyfsat friska. Vi har inte tidigare smittats av asiaten, Hong-Kong-influensan eller spanska sjukan. Om ni ser vilka typer av människor som redan drabbats och till och med möjligen dött, så är det unga och friska. Så är det inte vid "vanliga" influensan. Då handlar det om att det ofta är gamla och multisjuka som dör, för att deras kroppar inte orkar med en sak till. Så, återigen, vaccinera er!

Farbror Blå sa...

Håller med Gitta. Hjälp till att stoppa spridningen av omtanke till din medmänniska. Vafan, det är ju bara en spruta och ni vaccinerar er väl inför dyra utlandsresor till diverse tropiska länder? Då knorras det inte över vaccinationer...

Anonym sa...

Hmm...dum fråga kanske men är det så att riskgrupperna inte får vaccinera sig?? Varför inte i såna fall?

Stina sa...

Det är klart att riskgrupperna får vaccinera sig, men det kan ju finnas de som faktiskt av andra själ inte får vaccinera sig och som samtidigt tillhör en riskgrupp.

Finnpajsaren sa...

Men när tillverkarna av vaccinet begär ansvarsfrihet... ja då känns det ju ännu mer som tack men nej tack.
http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=658

Icka sa...

Snälla, vaccinera er! Min son på 1 år och 5 månader har astma och om vi inte hjälps åt för att stoppa spridningen så kan han dö.
Det vill inte jag.
Vi har inte fått svar på om han får vaccinera sig än och går han utan skydd kan det gå illa.

Jag tror att alla som har en nära som är i riskzonen inte tvekar en sekund på att vaccinera sig.


Mängden kvicksilver som alla hetsar upp sig över är lika med två stycken insjöfiskar....
Och det äter ni säkert.

Eller så stoppar ni säkert i er massa E-ämnen som det inte heller finns nån forskning på vad dom ställer till med i kroppen.

Birgitta sa...

Absolut inte!

Cicki sa...

Här har du en till som vägrar. Fattar inte varför jag ska tillföra kroppen en sjukdom för att slippa den.

Jenny sa...

Vaccination? Jajamensan!
Fick den faktiskt redan igår.
Angående kvicksilvret så är det ju motsvarande mängd 2 st fiskar precis som det skrevs innan. Inte fan gnäller folk om det?

Precis som farbror Blå noterade så hör man inte ett dyft från folk som ska åka till tropikerna och därmed vaccinerar sig och trycker i sig diverse Malariapreparat. Nädå, för det är ju en "nöjesvaccination". Är det då lika med ok? Kollar folk upp innehåller där med? I think not!

Jag vaccinerar för att hjälpa till att skapa flockimmunitet. Inte bara för min egen familj utan även för andra, ex mina patienter, kidsens kompisar på dagis, kidsen på dagis kompisars sjuka farmor osv.

Detta är ungefär som folk som inte vaccinerar mot MPR och sen läser man inte på vad sjukdommarna innebär. Det medför att när ens barn drabbas av ex Mässling så åker man till akuten och sätter sig och riskerar att smitta andra jäkligt lätt.
Jodå, det händer men jämna mellanrum för folk tar inte något egenansvar.
Det suger med människor som är komplett utan egenansvar.

MonasUniversum sa...

Helt klart är att jag måste fördjupa mig i det här. Nu, när jag läst allt vad ni skriver, så är det mer självklart att göra det.

Anonym sa...

Vi kommer inte att vaccinera någon i familjen - jag är gravid och inga studier finns på hur det påverkar fostret, dottern är 7 år, inga studier finns på hur vaccinet påverkar barn, sambon har inte varit sjuk på 15 år och kommer definitivt bli det av vaccinet OM han skulle ta det - tonåringen däremot som borde vaccinera sig pga av astma får inte för hon är äggallergiker.

Sen har jag av "princip" lite svårt för allt som börjar på mass-.

Men det som helt klart avgjorde var när MVC läkaren inte skrifligen kunde intyga att inte inte skulle ge några fosterskador. "Det kan jag ju inte göra det förstår du väl!" Då sa jag Nej Tack till vaccinet också.

Fredrik sa...

Skulle jag bli klokare av det här? Hahaha, jag är fortfarande lost:)
Men det lutar åt att jag inte vaccinerar mig, och det är väl ingen ung och frisk som har dött? Dom har väl varit i riskgruppen, dom i Sverige hur som helst. Jag kanske har fel så hetsa inte upp er om det är så:)
Jag har nog redan haft influensan och har väl byggt upp ett eget försvar kan jag tänka...
Sen kan jag tycka att vaccin som man tar när man åker utomlands är ju beprövade, det är väl knappast det här, eller?

Jenny (igen) sa...

Fredrik:
Nä, ingen ung & frisk har dött, men media har inte rapporterat om de unga och friska som har hamnat på intensiven som en följd av influensan.
Som sagt, inte direkt av influensan, men en lunginflammation till följd av influensan har gjort att friska människor har hamnat på intensiven.
Har ingen lust att vaka över varesig make eller barn när de ligger med tuber och diverse slangar och är djupt sövda för att kroppen ska ha en chans att läka.
Nix, här vaccineras alla!

MiaA sa...

*aaargh* Alltså, jag vet inte ens var jag skall börja! Men, here it goes:

Kvicksilver: Skärp er! Andas en dag på en storstadsgata, ät en fisk - there you go - samma mängd, om inte mer!

Inte prövat: Vaccin mot influensa är ingen ny uppfinning! Vaccinet är tillverkat enligt samma principer som alla tidigare influensavacciner, alla tidigare år.

Ansvarsfrihet: Det finns inga läkemedelsföretag som tar ansvar fullt ut för biverkningar. Företagen presenterar forskning, läkemedelsverken (med Amerikanska FDA i spetsen) godkänner, inklusive biverkningslistan. End of story. Såvida inte företagen medvetet mörkat allvarliga biverkningar eller det visar sig att de fuskat med forskningen och/eller tillverkningen. Tror ni på allvar att _något_ läkemedelsföretag _någonsin_ skulle försöka marknadsföra ngn medicin i USA, stämningarnas förlovade land, om de hade obegränsat ansvar för alla små pyttiga biverkningar?

Carola S: Dig vill jag bara lappa till... Visst, du är "lite" allergisk mot ägg, fine. Men att tycka att "jag skiter i att vaccinera mig, alla andra kommer ju göra det så då blir jag inte smittad iallafall" det är fan lägre än Glocalnet.

Jenny: Dig vill jag krama!

Fröken Finemang sa...

jag visste inte när jag började läsa kommentarerna.
och jag vet fortfarande inte.

Men, jag tror att kanske inte.
men det beror lite på faktiskt. vi får se hur det blir framöver...

Anna sa...

Jag kommer inte att vaccinera någon i min familj. Jag är skiträdd för alla biverkningar som kan bli. Och för att inte tala om alla gifter vaccinet innehåller som kommer stanna i våra kroppar.

Jenny (igen) sa...

MiaA:
Jag kramas gärna tillbaka!

Anna:
Vilka biverkningar är du rädd för?
Vilka gifter är det som lagras i kroppen i all evinnerlighet?
Är barnen vaccinerade för övrigt?
varför har du valt de vaccinerna och inte denna?

California Swede sa...

Man ska ha klart for sig att det ar ocksa unga och friska manniskor som hamnar pa intensiven med komplikationer fran H1N1 influensan och inte bara kroniskt sjuka och "gamlingar". Komplikationer av vaccinet ar bra mycket mindre an komplikationer av sjukdomen. Och radslan for kvicksilvret ar lojlig med tanke pa kvicksilverhalten i fisk. Lyssna pa fakta och inte skramsel propaganda.

Stina sa...

http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Influensa/Vaccination/Om-vaccinet/

Här kan ni läsa på om vaccinet. Klicka också vidare och se mer om influensan osv.

Jag har för mig att just detta vaccin inte innehåller ägg, men jag är inte säker. Jag tror det är något med hajolja istället. Bör dock kollas upp.

Sara sa...

Jag blir förvånad... ni nämner endast kvicksilver när det talas om något som är farligt. Jag kan bara hålla med om att den kvicksilvermängd som finns i vaccinet motsvarar ungefär vad som finns i tonfisk. Kanske ingen större fara... dock måste det ju ha funnits någon anledning att man förbjöd kvicksilver i barnvaccinationsprogrammet på 90-talet. Tror jag.

Det som jag däremot anser vara farligt är SKVALEN! Googla gärna och kom sedan med synpunkter. Hittar ni någon positiv effekt av skvalen som adjuvans, är jag benägen att lyssna!

Här kan ni läsa lite om det ämne som finns i vaccinationen:

http://www.sourze.se/Vad_du_inte_visste_om_svininfluensan_10685766.asp

http://www.vaccinationsfaran.se/skvalen.html

Att vi avstår från vaccinationen, iaf då det gäller att vaccinera våra barn, är väl egoistiskt tänkt men kanske lika egoistiskt som att de i någon riskgrupp uppmanar alla att vaccinera sig för att deras närstående inte skall dö. All respekt för det. Vi har även släkt och vänner som finns i riskgrupperna (även jag tillhör riskgruppskategorin) så vi har läst MYCKET information innan vi tagit ställning. Men inte för någonting i världen skulle jag utstätta mina små barn för ett ämne som är livsfarligt och kan riskera diverse följdbiverkningar i framtiden, kanske inte om en månad, inte om ett år, men kanske om fem eller tio år. Eller kanske inte alls? Men det vet vi lika lite om som att någon från en riskgrupp skulle dö om de fick influensan.

Att riskera mina barns hälsa för att medmänniskor, främlingar, skulle kunna bli svårt sjuka... det sitter långt inne. Jag kan offra mycket för mina medmänniskor men inte om det kan vara på bekostnad av mina barns hälsa, aldrig! Jag tror att när det väl gäller så är vi alla lika stora egoister när det kommer till dem vi håller kära. Eller har jag fel?

Jenny (igen!) sa...

Sara:
"Pandemrix och AS03 har genomgått sedvanliga toxikologiska studier hos djur där inga toxikologiska fynd sågs förutom inflammatoriska förändringar vid injektionsstället. Det finns inte sedan tidigare något godkänt vaccin med AS03. Däremot finns det flera kliniska prövningar med vacciner innehållande AS03. Förutom influensa-vaccinet Pandemrix ingår AS03 i ett vaccin mot malaria som har studerats kliniskt. Det finns data från studier med totalt ca 12000 individer med vaccin innehållande AS03. Den enda biverkan som kunnat kopplas till vaccinering är lokala inflammationer och kortvariga feberreaktioner."
Hämtat från: http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2009/Pandemrix--adjuvans-immunstimulerande-komponenter/

Här framkommer ju knappast något större negativt, sen säger jag inte att det är 100% positivt utan man kan alltid hitta negativa saker.

Sidorna du hänvisar till ger mig inte direkt en vetenskaplig övertygelse över det hela och deras hänvisningar är ju bra saxade från sidor som passar syftet. Ungefär som att hänvisa till antiabortsidor och hävda mord.

Jag förstår mkt väl att man kan vara tveksam till vaccination och det är bra. Man ska inte köpa allt med hull & hår, absolut inte. Granska kritiskt och var framförallt källkritisk

Naturligtvis står ens egna en närmst, uten tvekan men det ena måste ju inte utesluta det andra.
Baserat på den forskning som finns så har jag valt att vaccinera vår familj och det må hända att jag kommer att ångra det beslutet men med den faktan jag har idag så är mitt val rätt.

gitta sa...

Om "biverkningar" dyker upp efter 5-10 år,hur ska man då kunna härleda dem till detta influensavaccin??? Har 2 st i min lilla by som ligger i influensa sen nästan 2 veckor,ingen tar prov på dem så ingen vet att det är svininfluensa. Men allt liknar det.Om man nu "mörkar" sjukdomsfall är det väl klart att smittspridningen ser ut att ha hejdats.Hur ser samhället ut om alla som träffar många människor blir sjuka samtidigt? Ingen hemtjänstpersonal, inga lärare, ingen dagispersonal, inga kollektivtrafikförare,inga poliser!

Pia sa...

Massvaccinationen handlar ju främst om att förhindra att en stor mängd människor insjuknar SAMTIDIGT för det skulle påverka hela samhället negativt! Det är ju inte så att denna influensan är värre än någon annan influensa som kommer varje år.

Självklart ska människor i riskgrupperna ta vaccinet, som alltid! Denna gång är det ännu viktigare att unga människor, som kanske inte brukar ta influensavaccin tidigare, gör det denna gång eftersom flunsan verkar drabba människor 10-50 år!

Nej, vaccin är ingen ny uppfinning men de flesta vacciner är inte ihoptotade i all hast som detta prototypvaccin. I vanliga fall så testas det i många månader för att man ska se om biverkningarna är "rimliga".. det har inte hunnits med med detta vaccin. Därför känner jag mig inte tillfreds med att låta spruta in något i mina barn som framöver kanske kan orsaka ALS, MS eller reumatism just med tanke på ämnet sqvalene. En liten mängd kvicksilver, men även thiomersalÄven om risken förmodligen är liten så känns det oerhört läskigt att det finns den risken.