fredag 2 april 2010

With a little help from my friends

I helgen har vi vänner över på middag.

Men jag vet inte vad jag ska laga. Efter min Gastric Bypass-operation så har intresset för mat svalnat något.

Jag vill bjuda på något riktigt asgott, men det får inte vara krångligt/avancerat att laga.

Och eftersom jag är förärad med ett par tusen läsare om dagen, så är jag övertygad om att nån av er därute sitter och häckar med ett jävligt gott recept i skåpet.

Hjälp tant nu för åtminstone en av gästerna är en kräsen typ så det vore finfint om han fick en matorgasm.

Komsi komsi.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Mitt förslag på meny:

förrätt: färska fikon med rucola, chevre, balsamvinäger och honung. Dela varje fikon i fyra klyftor, lägg på en bädd av rucola. Smula över chevreost och ringla över lite flytande honung, olivolja, balsamvinäger. Lite flingsalt och svartpeppar på, sen är det klart! Jätteenkelt att göra och supergott!

Varmrätt:parmakyckling, recept finns här: http://www5.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=14474

efterrätt: vaniljglass med frysta lingon och varm kolasås. Recept på kolasås finns lite varstans, kombinationen med syrliga kalla bär, len vaniljglass och varm och söt sås är fantastisk!

Hoppas att något av förslagen kan passa!

/Helena

tojis sa...

Eftersom jag inte orkar veckla ut mig skickar jag bara länken, och ett löfte om den där matorgasmen. Det knullar verkligen i munnen, och smakar mycket mer avancerat än det är. http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=589180

Ting sa...

Lax, pressad potatis eller färskpotatis, färsk grön smörstekt potatis och en len hollandaisesås.
Det är fan matorgasm även för en gourmet.
Genialt i sin enkelhet.
Om man gillar lax.

Annars.

Kyckling.
Med ugnsrostade rotfrukter (honung och timjan) och vitlöksyoghurt.

Eller moussaka.
Med kanel i köttfärsen.
Och tzatziki till.

Eller så bakar ni pizza.

Eller har italiensk buffé.
Med massa pastasallad, kallskuret; proscioutto, mortadella, bresaola, taleggio, ciabatta, calamataoliver mm.

Helena m. 4 sa...

...men Ting, allvarligt - nu blev jag jättehungrig! Speciellt pressad potatis låter underbart.
Mona - jag mailar dig världens bästa recept på cheesecake.

Ting sa...

Men alltså, jag menar färsk grön SPARRIS.
Inte potatis.
Grön potatis dör man fan av.
Det önskar man ju inte att gästerna gör.
Hahaha!

Josefine sa...

Limekyckling, länken kommer här: http://www3.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=22297

Brukar alltid bli succé!

Anonym sa...

världens bästa matblogg: www.matplatsen.org
Där har jag hittat massor av goda recept.

Anonym sa...

Varför inte.....

Förrätt:
Ruccola med Braesola och hyvlad parmesan ringla olivolja och stö lite rostade pinjenötter.

Varmrätt:
Grillad tonfisk med en kall myntayoghurtsås och sallad

Dessert:
limemarinerade jordgubbar med en limemascarponecreme.. (finns på nätet).

Passar även gbp opad...!

Susanne sa...

Min enastående fiskgryta. Snabb, enkel och stökar inte ner i köket.
(ej billig dock)

Hackad gul lök
krossade tomater i vitlök
milda matextra
fryst dillfiskbuljongtärningar
mkt vitt vin
kräftstjärtar
påse med frysta bitar av lax + torsk
färska räkor

Häll allt i en gryta. Till sist kräftstjärtarna o räkorna.

annika sa...

nämen, hade inte du en sån där tjänst där både mat och recept kom hem för hela veckan?

Helena m. 4 sa...

Ja, jag vill också äta Tings mat och träffa Mona i Monas trädgård - strålande ide Nina!

Hemliga Polishustrun sa...

Jag har en kanongod efterrätt. Nu måste du göra den för när jag slängde upp datorn iknät för att skriva till dig drog jag ner ett fint glas i golvet. Ditt fel! Haha!

Frostade hallon:

Jo, första gången jag åt den här efterrätten var i Täby Centrum, Geoffrés Geffre´s, äh skitsamma, det var hundra år sedan i alla fall, jag satt där och försökte firnula ut hur de hade gjort denna löjligt goda efterrätt. Så när jag kom hem trixade jag banne mig ihop "Frostade hallon"

Smällt vit choklad (en kaka), låt svalna något, rör i 2 äggulor, inte för varmt för då koagulerar äggulorna. VIKTIGT! Vispa 3dl grädde. Vänd ner försiktigt i chokladen.

Låt stå i kylen någon timme eller två, dagen innan går också bra.

När det är dags så ta fram frysta hallon och häll upp i en ugnsäker form, klicka över moussén. Ställ in i ugn, längst upp på grill i det varmaste ugnen klarar i några minuter. VIKTIGT ATT HELA TIDEN BEVAKA! Titta hela tiden och när du ser att den börjar få brända fläckar, ta ut och pudra med florsocker (i en tesil) Ät omedelbart. Ruskigt god! Och nu blev jag ruskigt sugen men det får bli om 4kg, när bantningen är klar!

Den lata Finnpajsaren sa...

Extremt lättlagade men goda "snacks" till bubblet:
http://latafinnen.blogspot.com/search/label/aptitretare

Lite dubbelmarinerad kyckling kanske?
http://latafinnen.blogspot.com/2010/02/dubbelmarinerad-kyckling.html

Klyftpotatis med pumpakärnolja:
http://latafinnen.blogspot.com/search/label/potatis

Men nu har ni redan ätit förstås. Vad blev det för gott?

Familjen skogstokig sa...

Nämen; Ingen har ju tipsat om nån Jamie-mat.

Plock från valfri bra deli till förrätt

Woka olivolja, chili, färsk ingefära, vitlök och massor av musslor, till musslorna öppnat sig. Häll på hackad koriander, kokosmjölk, limesaft och lite sesamolja. Servera med ris och bröd. Tar en kvart, och helt magiskt gott.

Sorbet med mousserande (hällt över)till dessert

Så. Bra, fräsch och löjligt god mat utan nästan nån ansträngning alls. Jag kan maila utförligare musselrecept om önskas.

Jessika sa...

Förrätt: rucolasallad, fin bresaola, skivad parmesan ost, lite balsamvinäger skvätt över alltihop.

Varmrätt: Kyckling med ett gäng, två till tre hela vitlökar som man delar i klyftor. Pensla pippi med blandning av soja och lite smör. Stoppa upp en citron i pippin.
Lägg kyckling och vitlök i en ugnsform och stek i 175 grader. Vitlöken förvandlas till ett milt mos man kan ha på mos. Man kan blanda ut stekvätskan med lite buljong. Ugnspotatis som man kan steka samtidigt eller ris

Efterrätt: Yoghurtpannacotta.

S sa...

Hejsan, jag är en från krigen precis hemkommen 21-årinng som har som vana att kolla in din blogg när jag rullat hem. Sååååååå bra är den (:

Anonym sa...

Kvällens meny: Krustader med kantarell stuvning, på en bädd av mixad sallad.

Ugnsbakad lax med gräslökssås, (ljuvlig)serverad med pressad potatis, lättkokta ärter, citron och sallad.
Avslutades med halonpannacotta med skogsbärskaramell....gott!

Hoppas ni njöt lika mkt som vi....
Puss och Kram

reneesfotoblogg sa...

Vid det här laget har du väl bestämt dig men en stilla undran; måste det vara så djävla tillkrånglat och modernt.
Det pratas bara om rucola (smakar som kattpiss luktar) chevre, parma, balsam, proscioutto (bröt jag tungan) och tonfisk!!! (ska man inte äta, utrotningshotad).
Vad fan är det för fel på svensk mat?
Hjortfilé t ex. eller vildvinsstek?
Förrätt, gräddstuvade trattisar på en smörstekt brödbit.
Till efterrätt, en bit ost med hjortronsylt eller varför inte en äpplekaka.
Inget märkvärdigt, stapelvaror i min frysbox men man behöver inte vara sydeurope för att laga den maten.
Bon(d) Aptit!

Anonym sa...

Smördegsinbakad brieost med hjortronsylt

En god och enkel efterrätt!

Smördegsinbakad brieost med hjortronsylt
1 liten brietårta
1 ark smördeg på rulle
1 ägg till pensling
Hjortronsylt till servering

Gör så här
Kavla ut smördegen så att det går att slå in brieosten i ett tätt "paket".
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg.
Grädda i ugnen, vid 225 grader, ca 15-20 min.
Låt vila en aning och servera med hjortronsylten.

Ulla-K
gourmetsallskapet.blogspot.com

MonasUniversum sa...

Annika: Jo, men man får bara mat för mån-tors!

Och vilka smaskiga recept ni kommer med! Tack!

MonasUniversum sa...

...och jag blev nog sugen på en date i trädgården också. Fast då får nog snön ta och försvinna först!

MonasUniversum sa...

...och S: du menar väl KROGEN hoppas jag?!! Och tack för komplimangen!!

Finnpajsaren: nä, inte än!

Marie sa...

Räkgrytan eller kanske ännu hellre fisksoppan som finns under kategorin recept på min blogg....kan också rekommendera päronhalvorna till efterrätt.