fredag 29 januari 2010

När borde man ge upp?

Jag är fyrtiofyra år. (Efter jag fyllde fyrtio lovade jag mig själv att aldrig skriva det i siffror. Ja, jag har åldersnoja, okey!)

Således har jag lagat mat i en himla massa år.

Och bortsett från ris, som jag nu har löst problemet på (Orkar inte länka) så finns det en annan sak jag inte grejar.

Grytbitar.

Jag envisas med att aldrig göra gryta på grytbitar. Jag vill steka dom och mecka ihop en sås. Att jag väljer grytbitar har bara med att göra att jag är lat, jag slipper nämligen skära.

Och eftersom jag inte tar några som helst risker, så köper jag bara grytbitar om det inleds med Oxe. För att vara helt säker på kvaliteten.

Ändå får jag dom aldrig goda. De blir sega oavsett om jag steker dem på låg värme, hög värme, mellanjävla värme.

Så här har jag hållit på i 20 år. Ja. Jag är envis som satan.

Så kom igen nu kocksverige: VAD GÖR JAG FÖR FEL?!!

51 kommentarer:

Elin sa...

Jag brukar också alltid misslyckas om jag inte kokar grytbitarna istället för att steka dem (utom en kortis för fin yta då)... så det är väl mitt tips om du inte redan testat det.

I övrigt har jag läst din blogg 1 vecka eller så och älskar den redan :)

Annie sa...

Grytbitar ska man använda i gryta som ska koka länge. Särskillt grytbitar som man köper som klara för de är av lite varierande kvalité (oftast på spill, bogstek, högrev o så) på köttetet. De blir möra i en god gryta som man låter småkoka sådär en 3 timmar. Vill du ha dem snabbare får du sluta vara lat o skära lite finare kött (typ fransyska eller biff) i grytbitar. Gryta är superenkelt o underbart gott. :)

Anonym sa...

grytbitar heter ju grytbitar för att man måste göra gryta av dem för att det ska vara ätbart =) ska man vara elak kan man kalla det sämre sortens kött men jag väljer nog hellre den sortens kött som kräver tid (en si så där två timmar i puttrande tillvaro) och omsorg för att samarbeta någorlunda!

lycka till och tack för en underhållande blogg! kram från östersund

Anonym sa...

"Grytbitar" ska tillagas länge (kokas) för att bindväv o dyl ska brytas ner. Låt dem stå och puttra 45 min (minst!) i såsen så ska de bli möra och goda. Givetvis måste du ha lite koll och fylla på med vätska om det behövs;-)

MonasUniversum sa...

Jaha. Jag har alltså blivit lurad i alla år alltså. Som inbillat mig att just oxkött skulle var bra.

Och jag har välan misstänkt att det är gryta man ska göra på dem, men inbillat mig att jag kunde fixa det ändå. Jä*la märla man är!

Er kan man lita på i alla väder. Det råder det ju ingen tvekan om, tack!

MonasUniversum sa...

Ujuj, jag glömde ju att tacka för era komplimanger: tack! Just nu sitter tonåringen och talibanen och äter och jag hör: "mamma, det är segt".

"Nejdå, ät!" Säger jag. Och suger i mig min äckliga Nutrilett i soffan..

Ting sa...

Grytbitar är långkok som flera innan påpekat.
Koka i mååånga timmar alltså.
:O)

wettexvärlden sa...

Jag gjorde också så i många år. Vägrade allt annat kött.
Numera använder jag ALDRIG något annat än högrev när jag gör gryta. Kvickt gjort att "tärna", låta koka någon/några timmar och man behöver inte tugga. Och eftersom du är så himla gammal kan det ju vara bra. Du kan ta ut tänderna och lägga på fatet...

Sus sa...

Felet är väl att du gör själva grytan.
Varför liksom när det finns så mycket annat gott?

Anonym sa...

Får mig att minnas då min kompis skulle ha tjejmiddag och hon ber mig steka köttet (hon själv är värdelös i köket). Hon säger att hon har köpt finfina biffar, bara att steka dom lite lätt säger hon och langar mig stekspaden. Jag brassar på och frågar om hon vill ha dom typ a la minute (själv gillar jag att svänga mig med kockuttryck). Visst, det blir bra säger hon. Väl till bords så går det inte att skära köttet, segare än en skosula. Kompisen säger helt frankt att det är jag som stekt köttet och alla tittar snett på mig. När jag senare är ute i köket för ett bloss under fläkten passar jag på att kolla soppåsen och förpackningen. Kompisen har köpt högrev som i princip måste kokas över en timme för att bli mört. Jag fick aldrig upprättelse för det och jag hjälper aldrig till något mer ha ha. Hälsn Gina (ny läsare som verkligen gillar din blogg)

XXX sa...

Det glädjer mig att du äntligen lärt dig fixa ris, men jag misstänker att du kör fegvarianten med såna där påsar som man stoppar ner i kokande vatten. Erkänn!!!
Tänkte faktiskt på det här om dagen, om du slutat koka sönder grytor och det har du kanske då.

Anonym sa...

Om du ska göra kalops är grytbitar perfekt för grytbitar måste ju koka länge (ungefär 2 tim), annars är det segt kött. Antingen måste du skära grytbitar i strimlor eller så satsar du på något annan del av oxen. Marinering brukar också göra köttet mört. Jag tror ingen lyckas få lätt stekta grytbitar att inte bli sega. Försök med utskuren biff i stället, då behöver du inte heller skära, bara steka. Och det blir inte lika segt. Fast det är ju dyrare kött.

Icka sa...

Tips: fräs på grytbitarna, lägg i gryta med gul lök, lagerblad, soja, en mycket generös skvätt (läs halv flaska, minst) gott rött vin, svartpeppar ochen pressad votlöksklyfta. Låt koka i minst en och en halv timme. Efter det slänger du i morot, plasternacka, rotselleri och stekt bacon.

Koka till grönsakerna är klara och servera med pressad potatis.

Min fuskvariant av Boef Bourgonge.

Om du törs dig på fläskgrytbitar har jag ett underbart recept också.


Jag föddes som en gammal mattant. Älskar att laga husmanskost, långkok och för all del all mat, utom Thailändsk mat. Den finns så bra för avhämtning.


Jag har även marinerat grytbitar och grillat ett par gånger. Det var också gott.

Märks det att jag har tråkigt? Väntar på Let´s dance.....

Malin sa...

Instämmer med de andra. Ska du göra snabbstekning och inte gryta så kan jag rekommendera Lövbiff alternativt Fläskfilé. Gör ofta asiatisk mat o den ska ju inte koka i timmar. Använder då dessa två köttsorter eller kycklingfilé...

Byt slaktare...

Oops.. sa...

Jag gör mormorkött av dom, då stekar man hett till fin färg och sedan steker med vatten i (skvätter i då och då) i typ en timme eller två( i gutjärnsgrytan) sen gör man sås på det och serverar = mört som rackarn!
Men jag vill ha svensk gris.

Hanna sa...

Man ska ju KOKA grytbitarna!!! Grytbitar... gryta... hajjaru?! :D
Jag är bara strax över 20 och jag är GRYM på grytor med grytbitar ;D


(och sen måste jag bara påpeka alla kommentarer som säger att färdiga grytbitar är gjorda på dåligt kött av andrahandskvalité. Detta är itne sant! Jag har jobbat i köttfabrik och grytbitarna görs av kanonfint kött, absolut inget spill!!!)

NinaPX sa...

Ja alltså, alla dina andra kloka läsare har ju redan upplyst dig; grytbitar (oavsett om det står oxe på paketet) ska KOKAS länge för att vara ätbart. Vill du slänga ihop en snabb rätt och ändå kalla det för gryta får du nog hosta upp för lite filé eller biff. Men seriöst; gryta görs endast på söndagar, det är f-n bara då man har tid för sånt. Vitt vin o räkor däremot DET går fort att få på bordet - bara så att du vet! :-) //NinaPX

Markattan sa...

Och så har vi ju tryckkokaren! En fin gammal trotjänare som fått upprättelse på senare år. Då kan man glömma långkoken och få en finfin gryta på en halv jävla timme.

Markattan, hänvisar till Söta halvan

Mona sa...

Kalopps är i princip den ENDA jag kan tillaga trots att jag är snudd på lika ung som du.
Jag gör dessutom nästan alltid på älgkött och det blir alltid hur mört som helst.
Jag säger ju som alla andra här.
Koka (puttra).
Många timmar.

Btw är det inte jag som skrev anonymt längre upp, östersund är är en så pass stor stad att den rymmer två Monas Universum-läsare :-)

MonasUniversum sa...

Okey, tre saker här: Den hemska tvillingen: Nähädu, jag håller mig till EN rissort: Uncle Bens. Förr köpte stora 3kg-säckar eftersom jag tycker det är så snyggt att förvara i en sån där glasburk. Problemet är att sån säckar ris alltså inte är av bra kvalietet.

Sen är jag en jävel på ALLT annat kött.

Till sist: det var självmord att skriva det här inlägget: jag går fortfarande på 100% flytande kost och nu sitter jag här och dreglar över era asgoda tips!

Och Gina: hej, tack och varmt välkommen! Har jag missat och säga hej till någon av er andra så hej på er också!

tigerlilja sa...

Och så kan man sätta in grytan i ugnen också, men ett par timmar gäller där med. Men så mycket man kan göra under tiden! En annan dag än fredagskväll alltså.

Linda - Krondårarnas ordförande sa...

Men det är ju det som är grejen med grytbitar din stolle. Det är segt som morfars slem tills det har kokat minst en och en halv timme.
Steka kan man göra efter konstens alla regler, dom blir inte möra för det.

STACKARS dina barn. Jag överväger ett samtal till soc.
Steka grytbitar till barnen. Jesus.

Agneta sa...

Jag gör bara grytor på kyckling eller starka korvar. Aldrig på annat kött. Men så är jag helt handikappad vad det gäller matlagning också. Jag kan laga typ fyra rätter, sen tar det stopp. Men det händer ibland att jag lyckas i köket! Faktiskt!

NinaPX sa...

Du är jäkligt duktig Mona, som håller dig till din pulverdiet (när du nu uppenbarligen bestämt dig för den varianten). Håll ut! Det är bara tid som ska passera - glöm inte det, bara tid! MG/NinaPX

Unknown sa...

Säger bara grytbitar=Tryckkokare! (lite lillgammalt, jag vet...) Jäklar vilka grytor man kan göra på ca 30 minuter, och köttet blir mört varenda gång. Och nej, de exploderar inte!/C

gitta sa...

I mitt tidigare liv var jag gift med en älgjägare. Älgkött i alla former 7 dar i veckan. Till slut sa min då 3-årige son : Varför skjuter ni bara sega älgar?

DrAnnika sa...

Grytbitar:
Stek dem för att få yta. Mula ner rödlök, morötter, vitpepparkorn, lagerblad, två buljontärningar och två liter öl, och champinjoner och lite bacon. koka i minst två timmar. Späd med vatten om du behöver! Yumyum - blir ALDRIG segt om du kokar det så länge!

Eva sa...

Hej Mona,

Gryta görs ena dagen och äts nästa dag för bästa smak. Man steker som sagt köttet med det man vill ha i grönsaksväg och sen i med vatten o lite buljong - låt småkoka medans du gör nåt annat. Det är det som är det fina, det sköter sig nästan helt själv.

Lycka till!

Batbut sa...

Med ett förflutet som slaktarbiträde i matvarubutik har jag lovat mig själv att ALDRIG köpa grytbitar oavsett av vilket kött, ej heller färdig pytt i panna o dyl. Det är inte direkt de färskaste och fräschaste bitarna man använder till det.....

Stina sa...

Alltså. Var på oxens kropp sitter "grytbitar"? Jag vet var entrecôte, filé osv sitter, men inte grytbitar.

Och där, just i den frågan har du svaret på ditt problem. Grytbitar är skräpet. Och skräp ska man inte äta.

MonasUniversum sa...

Ameh! Det stod ju "Grytbitar av ox..blabla-nånting."

Ju.

Klankis sa...

Visste du att oxkött inte ens behöver vara från en oxe? Det är kossa!

MonasUniversum sa...

Fast det är klart, det kunde ju lika gärna vara från röven. Eller nåt.

MonasUniversum sa...

Jaha, så det är alltså kossor man har betalat för genom åren. Är inte ett dugg förvånad.

Pillargontanten sa...

Gulasch, det har blivit min räddning... Jag har också misslyckats med dem i 20 år, minst! Men nu blir de helt okey, fast det tar ju lite tid, men sköter sig själv....

Monica sa...

44 sa du ;)

Farbror Blå sa...

Om du inte fått tipset innan...

Koka dem länge!

Du behöver inte tacka mig, de va så lite så....:)

Hanna sa...

Grytbitar görs på innanlår eller fransyska... Är det skit tycker ni?!

Anonym sa...

Köp högrev och googla på ex chiligryta. Det blir en fin gryta det.

Ann i Almunge

reneesfotoblogg sa...

Kära Mona, lyssna nu för en gångs skull på en som kan detta med kött.
Uppfödare vettu!
Vi (och restaurangkockar) vet att det möraste mest välsmakande köttet är det av en ko som kalvat en eller två gånger. Det ska dessutom vara hängt minst tre veckor.
Då har man ett kött som smakar himmelskt och som är mört så man kan skära det med en slö smörkniv.
Vill man ha sådant kött så får man hålla sig väldigt väl med någon bonde (smöra som fan) eller en slaktare i stora saluhallen.
mvh R

Bisse sa...

Skaffa en vass kniv och köp hela köttbitar som enkelt gör om till grytbitar, och genast blir det mycket bättre, och inte segt i bästa fall.

Efter att ha haft tillgång till egenproducerat kött blir man oerhört besviken varje gång man handlar i buitk. Så jag är inte förvånad över de sega grytbitarna.

Anonym sa...

Men Mona!! För de första...Grytbitar!! Om man nu nödvändigt ska ha dem så Måste grytan stå o småputtra i MINST 1 timme för att bli mör...
Problemet är ju att de oftast är skuret fel dessa grytbitar alltså...Nästan bättre att köpa skivad utskurenbiff eller lövbiff o strimla... sen ska man puttra de en halvtimme...då blir de mört... =)

/ MAgda http://magdafunderarnu.blogg.se

* M E T T E * sa...

Jag tror faktiskt att det du använder dina grytbitar till skulle funka utmärkt med fläskgrytbitar, om man nu bortser från de avskräckande kommentarerna från folk som arbetat i kallskänken och så... men då blir det jädrans gott :-)

Ulrika sa...

Grytbitar måste koka LÄÄÄNGE!! Då blir dom himla möra å goa!!

http://hararjagigen.blogspot.com/2009/11/kottgryta-med-doft-av-kardemumma.html

Sofia - SofiaFj sa...

Se till att grytbitarna är små ca 2x2 cm. Bryn dem, häll på lite mjöl och fyll på med vatten så att det täcker köttet. Vispa/rör runt. Låt koka upp. Ha i lök i klyftor, någon morot i bitar. Häll i ca 2 dl rödvin. Fyll på med vattnet så det täcker allt. Ha i 6 vitpepparkorn, 3 lagerblad, 2 buljongtärningar. Låt koka på svag värme i ca 1½ timme. Lägg nu i mer lök, morötter, 1 kålrot, 1 majrova, 1 kålrabbi. Fyll på med mer vatten. Ha i någon matsked tomatpuré och 1 buljongtäning till om det behövs. Lite soja kanske. Smaka ofta. Kanske ½ dl rödvin till. Koka sen ca 2-3 timmar till.
Hemligheten är att låta det ta tid.
Jag brukar använda högrev när jag gör gryta.
Hoppas du lyckas nästa gång!!!
PS. det behöver inte vara något dyrt vin som du har i grytan. Det dyra vinet dricker du till istället.

Anonym sa...

Du skall bryna grytbitarna först. Sedan skall de sjuda grytbitarna tills de är möra o fina ca 1 timme. Då får du möra goda grytbitar

Göran Kamillamilas man

Anonym sa...

Du skall bryna grytbitarna först, sedan skall de sjuda i ca 1 timme. Då blir de möra o fina

Kamillamillas man

Sanna sa...

Fyrtifyra är en bra ålder.
Och ang grytbitarna...tänder har vi fått för att vi ska tugga. det vet ju alla :-))

Anonym sa...

Ett tips är att köpa överhängt oxkött.. det är mycket mörare och billigare ;)

Lisa sa...

Någon kanske redan sagt det här, men...

Köttets "seghet" beror på hur mycket muskeln använts, dvs var på kon köttet kommer ifrån, hur gammalt djuret var etc. Lite "segare" kött har ofta väldigt bra och mycket smak och ska inte underskattas. 'Oxe' är bara ett annat ord för 'nöt'. Vad gäller kvalitet på nötkött så är inte en oxfilé automatiskt av bättre kvalitet än en högrev, det beror på djuret.
Det finns få bitar på kon som verkligen passar för stekning (filé, entrecote, rygbiff) me trots det säljer många affärer andra delar färdigskivade vilket kan ge fel intryck.

Larsa sa...

Det var så hiskeligt många kommentarer att jag inte orkade läsa alla, så om någon redan sagt detta, bortse från min kommentar:

Att du väljer kött som börjar på "oxe" är inte så klokt. För att få ett mört kött skall det vara rikt med fett. Köttet skall vara marmorerat med fettstrimmor. Det hittar du lättast på kon som har ett fetare kött (till och med fetare än en kastrerad oxe). Ju äldre kon var innan slakt, desto mörare kött. Sen sker själva "falla-i-sönder-effekten" ganska plötsligt, det är inget som gradvis händer i grytan. Se till att ha köttet täckt med vätska och locket på. fyll på med vätska eftersom om det behövs.