fredag 5 augusti 2011

Talibanen och bögarna

Jag älskar bögar, särskilt de fjolliga som bjuder på sig själva. Fram till jag gifte mig första gången var jag ute mycket i svängen och umgicks nästan bara i de kretsarna. Herregud så sjukt kul jag har haft.

Vi går förbi ett ställe där det spelas hög musik. Ett gäng bögar dansar hysteriskt och talibanen sugs dit direkt. I en timme sitter hon på en fåtöljsoffa inne i deras monter och kollar när de dansar skiten ur varandra.
Under tiden sitter jag och tittar på folk. Noterar smygbögarna. Noterar de muslimska turistsällskapet som för sent inser var de har hamnat nånstans, och skyndar därifrån, noterar den jättegamla damen som sitter intill mig och som pekar på en dansande ärkefjolla och säger: "Åh, en sån söt ung man!"

Efteråt går vi och fikar och talibanen undrar varför en massa tjejer har rakat av sig halva håret. Varför många tjejer håller varandra i händerna. Varför killar kramas. Och varför, varför klär gubbarna ut sig så fult?

Jag förklarar. Om lesbiska, bögar, transsexuella and you name it. Hon frågar varför bara dom får ha en festival, varför inte "vi andra". Jag fortsätter att förklara. Hon lyssnar noga men till slut säger hon;

"Nu orkar jag inte höra mer."

"Vaddåra?"

"Jamen det är ju så mycket att hålla reda på. Så många ord: transparanta och lespianer och så."

"Det är bara bra om du lär dig alla de orden nu, för då kan du det sen när ni ska få lära er det i skolan."

"Mm, fast dom där killarna borde gå i skola och lära sig hur man klär ut sig till tjej på riktigt för det är inte så snyggt."

12 kommentarer:

Småländskan sa...

Jag håller med Talibanen! Varför måste de spöka ut sig så? Jag accepterar alla, oavsett läggning, utseende och allt, men när "de" överdriver blir det liksom för
mycket. Jag tycker de är snygga, söta, fina, attraktiva utan att överdriva. Kanske är det som med det mesta, blir man inte accepterad tar man till det extravagansa, man överdriver med allt!? Det är synd tycker jag, eftersom "de där" borde få alla att acceptera dem. Aldrig nånsin har jag värderat en person utifrån dens sexuella läggning. En trevlig, reko person är trevlig, reko oavsett.

Hanna sa...

Småländskan: Är det "de där" som ska normalisera sig för att det heteronormativa samhället ska sluta diskriminera dem? Det där resonemanget är obehagligt.

Och Mona, fint att du skriver om Pride och tar med dottern. Men känns lite unket att du "älskar bögar". Att säga så, som om att de går att generalisera till en enhetlig grupp, eller två (fjolliga och andra?) är inte att respektera att de är individer med lika vitt skilda egenskaper som andra män(niskor), tycker jag. Antar att du inte menade något illa, ville bara väcka tanken. Ha det fint!

Småländskan sa...

Hanna! Nej, nej, du har missuppfattat eller var jag otroligt otydlig. Vad jag menar är att det är synd, tråkigt att det ska behövas "ytterligheter" i utseenden och annat för att bli sedd som person. Jag vidhåller dock att det kan bli "lite för mycket" av allt. Det är just detta som tyder på att "vi andra" behöver bli påminda, behöver acceptera...? Som jag skrev.. .jag accepterar alla oavsett läggning, jag gillar trevliga personer och skiter fullständigt vad de har för sig i sovrummet. OK?

Myggan sa...

Härligt att höra att det är fler som släpar med sig barnen på priden. Vi var där i onsdags på rock kvällen, mina talibaner sammanfattade kvällen med: Man borde väl ha en festival för kärleken oavsett vem man blir kär i?!
Och att du också har haft samtalet med din taliban om de olika sexuella lääggningarna... Jag fick skäll av mina vänner när jag hade det samtalet med mina talibaner för ett par år sedan, för sånt behöver inte talibaner veta fick jag höra. fast det tycker ju jag att de behöver. Varför tissla och tassla, bättre att vara öppen.

Anonym sa...

Go Hanna! Detta från en gammal fag hag med nu troligen en son som jag och maken kommer gå på Pride med i framtiden. Varje person är unik. I alla sammanhang.

MonasUniversum sa...

Hanna: dessvärre menar jag vad jag sa. Eller alltså så här: jag är gammal som satan och när jag var tonåring så var det få homosexuella som "kommit ut". På den tiden sa man inte ens homosexuella, man sa bögar. Och vi som inte tyckte att det var några konstigheter med att vara homosexuell, sa alltid "bögar", inklusive de själva.

Jag föredrog att umgås med dem av flera anledningar; framför allt så kunde jag slappna av. På den tiden såg jag hyfsat bra ut och det var skönt att inte oroa sig för att killarna raggade på mig, plus det faktum att alla bögar jag umgicks med var festprissar. Jag hade hundra gånger roligare med dom än med mina heterosexuella kompisar.

Så att jag säger "bögar" har ingen negativ klang/värdering. Det är mina gamla bögkompisar som "lärt" mig att det är okey. För att de själva kallar sig det. Däremot så försöker jag lära talibanen att det heter homosexuell, även om jag också berättat att det finns dom som säger "bögar, men det låter bättre om man säger homosexuell för det finns dom som inte tycker om homosexuella människor och då använder dom ordet "bög" som skällsord och det är inte okey."

Markattan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Markattan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

haha, härlig hon är Talibanen! :)
Älskar det sista citatet om att de borde gå i skolan och lära sig klä sig. hihi. =)

Har för övrigt inte orkar läsa kommentarerna ovan, då jag kände att det verkade som en debatt direkt.

Men jag såg ditt svar Mona, och jag ha också partajat med ett par bögkompisar genom åren, och det är så det är. De kallar sig gärna bögar själva. Och DE kan festa! :)

Tack för ett kul inlägg!

Mr Lee sa...

Bland det bästa jag hört var en slogan från Gay debatten i New York nu när det blev ok med homovigslar där, ungefär: -hata inte de homosexuella, det är deras hetrosexuella föräldrars fel som födde dem.

Känner också flera homosexuella och de är klart bättre människor och mindre konstiga än flera som är hetro.

Hanna sa...

Mona: Du missuppfattade mig nog, jag menade inte att kritisera din användning av ordet "bög", utan det faktum att du drar dem alla över en kam. Men om jag förstår dig rätt så menar du att du "älskar bögar" just för det faktum att de inte raggar på dig? Det är ju just det enda som alla bögar har gemensamt, så det köper jag.

I övrigt är det inte okej att påstå att alla bögar har vissa egenskaper, oavsett positiva eller negativa, på samma sätt som att det är kränkande att tala om "invandrare" eller "kvinnor" i svepande ordalag.

dot sa...

När min son var si så där en fyra år satt han och förklarade för sin bordgrannar på dagis en lunch att tjej kan vara kär i en kille och en kille i en tjej och att det finns killar som är kär i killar och tjejer som är kär i tjejer. Som det mest naturliga i världen.(Kan tänka mig att några av de andra barnens föräldrar satt middags maten i strupen när barnen berättade om sin dag på dagis...) Dock tror jag inte riktigt att han hade koll på de olika orden som homosexuell, flata, bög osv men ändå :) Något har jag ändå lyckats förmedla!