lördag 6 augusti 2011

Exakt hur ensam är jag?

Efter middagen bär jag in allting från altanen till köket och står och diskar en gratängform.

I vårt hem sker två saker efter varje middag:

1) maken reser på sig och i bästa fall ställer han tallriken i diskmaskinen
2) han går in på sitt kontor i nio fall av tio. Eftersom jobb är en bra ursäkt för att slippa vara i närheten av köksregionen.

Idag är båda två svintrötta efter att ha stått upp i fyra timmar på bakluckeloppisen. Så då kör han en annan variant som han vet är bergsäker:
"frågar-om-han-ska-"göra nåt"-fast-han-alltid-får-till-svar-att-det-inte-behövs".

"Jag går och lägger mig på soffan....e de okey?"

Men som sagt. Idag är jag trött. Så mitt svar blir en överraskning för honom:

"Jasså du."

"Amen ere okay eller vill du att jag ska hjälpa dig?"

"Vadå, vad menar du med att du ska HJÄLPA MIG?"

"Ja, asså..om du behöver hjälp..."

Det är nu ni ska tala om för mig att det finns fler exemplar som honom därute.

Morr

37 kommentarer:

Anonym sa...

Jag lovar, det finns fler. Min syster har en man som ställer koppen på armstödet på soffan och går!!

Anonym sa...

Skämtar du?
Jag brukar fråga honom vilket hotell han är uppvuxen på.
Efter 20 år tillsammans lägger han sig på soffan framför tvn när han kommer hem, frågar vad vi ska äta när jag kommer hem lite senare och när jag ropar att han ska komma och hjälpa till får jag alltid samma svar..- Jag ska bara se dethär, jag vill veta vem som vinner..(masterchef, top model, etc.)
Två barn som behöver mat innan träning och saker som att pastan ska vara klar samtidigt som allt annat har han fortfarande inte fattat, jävla idiot!
Helen

Anonym sa...

Det där är ungefär som när de säger att de varit/ska vara "barnvakt".... till sitt eget barn!!!??!

Jodå, det finns fler som din. X-et lyckades både med ovanstående och samma variant som din gubbe. Någon som undrar varför han blev ett X??

Ninnie

Anonym sa...

Tur att din make och jag inte är ett par. För jag gör som din make..... *skäms*

MEN jag gör en massa annat faktiskt. Det gör jag. Jo.

/ChampagneÅSA

Cecilia N sa...

I vårt hem sker 5 saker efter varje middag.

1) Maken reser sig från bordet och då reser sig hunden från sin plats också. Sen slickar hunden av husses tallrik.

2) Maken ställer in sin disk i diskmaskinen.

3) Om jag är snabb får jag honom att ta med komposthinken när han

4) går för att ge hunden mat.

5) Under tiden sätter jag igång kaffe.

Sen händer en lite trist sak: eftersom jag är kvar i köket så brukarjag röja lite, oavsett vems middagsvecka det är. Jag ska försöka sluta med det två veckor av tre.

Jag anar att jag vet åtminstone en del av svaret på Ninnies fråga. Jag hade krävt förändring och jag hoppas att jag uppfostrat barnen till jämställda vuxna.

Anonym sa...

Fast då får ni skylla er själva!
Skit i att ta reda på andra människors disk, tvätt, smuts och sopor!
Vad lär sig era ungar om era män kan köra den där grejen?

Hjälpas åt på alla sätt är det enda som gäller i alla situationer, annars kan det kvitta. Om jag är trött, inte kan eller hinner så gör min man det som måste fixas och det omvända gäller om han är trött, inte kan eller hinner.

Kvinnor älskar att pyssla om i början av en relation och sen gnälls det om att mannen inte tar sitt ansvar och gör sitt jobb.

Skyll er själva säger jag!

Anonym sa...

Har en som inte behövt göra nånting under sin uppväxt, knappt ens tugga maten själv! Börjar på allvar tänka på en framtid utan honom!

Anki sa...

Ärligt talat, jag vet inte ens vad jag skulle ha gjort om någon av de män jag levt med ens skulle yttra de orden: "vill du ha HJÄLP med något?"!! Det har aldrig förekommit annat än att vi haft de uppgifterna tillsammans i vårt gemensamma hem.
Men det är alltid intressant att tänka sig in i olika situationer, och bli medveten om vilka prioriteringar och val man själv har gjort och varför!

Ha en fin kväll!

MonasUniversum sa...

Till den första Anonym och Anki: Åh, ni har så rätt flickor. Som man bäddar får man ligga.

Man kan säga att jag har bäddat jävligt illa...så jag ska inte sitta här och klaga.

Ida S sa...

Jo precis så är det här.. Så därför står gratängformen och resten av porslinet kvar på köksbordet fortfarande.. För idag strejkade frun i huset..
Men som anonym skrev så får man väl skylla dig själv om man varit för snäll.. MENNÅNJÄKLAGÅNGKANMANVÄLFÅTAENPAUSFRÅNKÖKET!!! :))

Kram

NinaPX sa...

Det finns fler exemplar som honom därute, vännen! Tyvärr har vi varit med och skapat dessa exemplar och får nog ta konsekvenserna utav det. Liknande beteende och andra saker gör att åtminstone jag seriöst funderar på om jag inte lika gärna lever ensam...... Må gott!

Annette sa...

Säger som ChampagneÅsa - jag är den som (oftast) inte tar hand om disken ... En del hänger ihop med magopen, fortfarande fyra och ett halvt år efteråt kan jag inte äta rätt, utan kastar i mig några tuggor och får tvärstopp.
Men det är inte därför varje gång. Det är även jag som sover lite längre (eller i alla fall låtsas), och får komma till ett uppdukat frukostbord.

Anonym sa...

Herregud!
Jag skulle bli VANSINNIG om min fästman höll på så! I vårt (ehrm... MITT) hus så hjälps man åt! Han tar disken jag tar tvätten och ofta matlagningen då jag är ett kontrollfreak! Å andra sidan får jag nästan alltid frukost och morgonkaffe (inte alls bortskämd!!) Vi jobbar båda jour 7 dagar i stöten och det skulle inte funka om vi inte hjälps åt (läs: karln skulle åka ut med huvudet före). Nu är ju detta en gnäll/skriva av sig blogg och det tackar jag innerligt för då drn bjudit till många skratt under årens lopp!! Karln i fråga är ju även hennes livs kärlek och tjae, man får ta det onda med det goda, right?

Tack Mona, du förgyller mina dagar med dina inlägg!

Åsa C sa...

Själva har vi delat upp hemmet. Maken tar hand om köket och jag tvätten. Mest för att jag hatar att laga mat och vistas i köket ;)
Sönerna har lärt sig att ställa in sin tallrik mm in i diskmaskinen.
Detta har även medfört att vi har ansvar för matlagningen varsin vardagskväll i veckan (jag, maken och de två tonårsönerna). Fungerar mycket bra. Vi har gjort så sedan barnen gick i mellanstadiet.

Me and my dark secrets sa...

Ja, jag har prövat den metoden. Men - det blir till slut jag som får ta reda på all skit ändå. För det är jag som inte mår bra av att leva i smuts och skit - min sambo skulle säkert kunna leva på en soptipp.

Anonym sa...

var glad du får frågan i alla fall... här är det jag jag jag.

Anonym sa...

Jag är den som är hushållsansvarig, MEN åt en jävligt tacksam och uppskattande man. Han öser komplimanger över hur GOD maten är som jag lagar, vad FINT det blev i köket när jag plockat färdigt och vilken jävla tur han har som har mig..och jag köper det. Direkt!!
( så läste jag någonstans att det var vi kvinnor som var den smarta parten i ett förhållande? Sorry Ladies, jag drar ner statistiken)// Y

Anonym sa...

Jag är den som är hushållsansvarig, MEN åt en jävligt tacksam och uppskattande man. Han öser komplimanger över hur GOD maten är som jag lagar, vad FINT det blev i köket när jag plockat färdigt och vilken jävla tur han har som har mig..och jag köper det. Direkt!!
( så läste jag någonstans att det var vi kvinnor som var den smarta parten i ett förhållande? Sorry Ladies, jag drar ner statistiken)// Y

Sus sa...

Näpp. Jag har förstått att Hjärtat är ett unikum.

Emma sa...

Kan det bli annat när mamma tar hand om allt från det att han tittade ut tills han var 30 och flyttade ihop med mig... städa - bädda ren sängen, tvätta - hänga upp - vika ihop och lägga in, laga mat - göra matlåda, skjutsa hit och skjutsa dit pga lathet att inte ta körkort och bo på landet. Nu är han själv pappa men hjälper inte till med vare sig barn eller hushåll... Jag bort INTE kvar här om ett år!

Småländskan sa...

Jag fattar noll, inget, nada! Aldrig nånsin har jag varit med om liknande.
Som du sa Mona "som man bäddar får man ligga".
Var rädd om dig!

Anonym sa...

Här hemma händer följande efter middagen:

1. Sonen dukar av sin disk, ställer smutsig disk i diskmaskinen. Han är f.ö 4 år...

2. Maken och jag hjälps åt att duka av oavsett vem som lagat middag.

3.Bordet torkas av, oftast av maken som också sätter igång diskmaskinen.

/Ragdoll

Kennelflickan sa...

Eftersom jag är ofrivillig singel så är det ett bekymmer jag inte har. Jag smutsar ner. Jag plockar inte bort. Förrän efter typ tre veckor.

Anna sa...

Hej! Jag är singel och runt 21 års åldern. Men oj vad gott jag skrattar åt elendet. Jag tror på att det är för att föräldrarna alltid har gjort allt åt en.
Jag är uppväxt med en mamma som gör allt och lite till. Än idag kan jag bli förvånad över att det inte städas av sig självt då har jag bott själv länge men alltid haft en mamma som gjort precis allt precis allt åt mig. så stackars min näst kommande sambo

Svedski sa...

Jag skulle bli tokig! Nu är det ju bara vi två (=inga barn att ta hänsyn till), och vi har fram tills nyligen båda varit studenter (lite friare tider), men oftast lagar ena mat och andra diskar. Oftast lagar jag mat, för jag tycker det är så tråkigt att diska (så hade jag möjlighet skulle jag nog bli som maken din... :P)

Chrissan sa...

Hrm, hrm. Törs knappt skriva det. Men sorry, min man är heelt tvärtemot.
Efter att han har grillat dukar han in allt, skurar karotter och fyller diskmaskinen och kommer ut och serverar kaffe på maten.

Och så har han en stor förkärlek till att städa. Och tvätta. För att inte tala om att mangla lakan.

Dessutom är han utbildad snickare och en hejare på att tapetsera om när jag ber honom.

Och ja, honom håller jag hårt i.;)

Anonym sa...

Jag har definitivt inte "lärt" min man att jag gör allt och han kan ta det lugnt. Jag har tjatat, bett och bönat, matlagnings- och städstrejkat. you name it. Men han gör vad han känner för iallafall, medans jag måste göra ALLT för att få det gjort.
Han svarar med att "andra kärringar gör ditten och datten för sin karl och sin familj, men inte jag inte bla bla osv" Det får mig att drömma om att han blir inlåst i ett kök med ett gäng feminister och amasoner, utrustade med brödkavlar, -och du sa vad?

Butta

Helena m. 4 sa...

Jag har en sånt exemplar som Sus och Chrissan har... det har aldrig varit något tjafs.

Molly sa...

Nästa gångs svarar du: "Hjälpa mig, nej tack det behöver du inte när du är så trött, det är OK om du bara tar din halva av disken."

steehle sa...

Nu är jag inte den som smiter undan hushållssysslor, och jag tänker inte på något sätt försvara det beteendet. Men jag kan inte låta bli att notera att den där ordväxlingen är ett typexempel i hur män och kvinnors språkbruk krockar.

Mannen säger "ska jag hjälpa dig med något", men menar "ska jag hjälpa till med det du håller på med, du ska inte behöva göra allt det själv". Kvinnan hör "behöver du hjälp med dina sysslor", eftersom hon själv inte hade uttryckt sig på det sättet.

Sen kan man ju diskutera till dödagar vem som orsakar missförståndet, och fundera på om det var så just din man tänkte när han frågade. Eller så kan man komma fram till att mannen borde tagit en handduk och börjat torka disken istället för att fråga...

Anonym sa...

Annette - UNDERBART att höra!!! Jag gör frukost en gång om år - när han fyller år!

/champagneÅSA som faktiskt städar mest här hemma i alla fall

Sofia sa...

Haha, jag har också en sån make :-) Och inte hjälper det att jag påpekar att det går bra att ställa ner disken i diskmaskinen. Den smutsiga disken hamnar ändå på diskbänken. Hur svårt är det att öppna luckan och kolla?

Fast han har sina ljusa stunder och röjer av i köket och tar hand om disken. Ibland ;-)

Anonym sa...

I morse var jag lessen och tjurig för att jag är ensam, att barnen bor själva och har sitt och att vi skilde oss, x-et å jag. Sen läste jag ditt inlägg och insåg att fan va skönt det är att vara ensam i alla fall. Sen läste jag alla kommentarerna och flinade lite glatt. Sen kom jag att tänka på x-et igen. Han var ett bra x (J-a brud som snodde honom!). Vi delade på allt, sällan tjafs om vem som skulle laga mat, han lagade barnkläder och sydde gardiner, bil och trädgård osv tog den hand om som hade tid och lust. Han var t o m hemma för vab när lillknodden var 9-12 månader och jag hade gjort en arm/axelop.och inte fick röra mig alls. Om mina kompisar va avundsjuka? gissa? Hmmm, han är ju ute på marknaden igen och vi har inga hard feelings längre. Kanske ska lägga in en stöt....

Anonym sa...

Att det finns, mitt exemplar bortskänkes idag!!!!!!

Maggan

Cecilia N sa...

ÅsaC:s familj och min har tänkt ungefär lika. Fast istället för att ha var sin matdag så har vi var sin matvecka.

Karlskronamamman sa...

ATT det finns! Min gubbe är ett praktexeplar...frågar sällan om man behöver hjälp utan bara tar för givet att disken hoppar in in maskinen och diskar sig självt, sen hoppar den ut igen.
Kan säga att det blir mycket morr i detta huset!

Annette sa...

ChampagneÅsa - ungefär lika ofta som jag gör frukost alltså! ;-)