lördag 27 augusti 2011

När man närt en trash-junkie vid sin barm

Det här är talibanen. När hon var 5 år. Nu är hon 8.

Ända sedan hon var 1,5 år så har hon varit extremt bestämd med sina kläder. Vi pratar e x t r e m t. Hon har sedan då, varje dag, själv avgjort vad hon ska ha på sig varje dag.

Och jag tycker att man ska välja sina fighter. För mig är det ingen big deal om hon vill ha 4 par trosor på sig, för att hon inte kunde välja...japp, det har hänt. Eller om hon blandar färger hej vilt.

Dock har det funnits..hmm..hur ska jag uttrycka mig..en del tillfällen man haft lite småångest för att ta med henne ut på stan bland normala människor.

Som bilden ovan. Hon tycker att hon är jättessnygg. Mitt i sommaren så har hon skidglasögon på sig. Och en miniponcho. Sen framgår det inte att byxorna är fullsmetade med glitter.

Som sagt, jag har haft lite andnöd då och då men tycker mig ha sett en stor förändring det senaste året. Hon har klätt sig "normalt".

Igår kom jag till skolan och höll på att gå in i ett träd när jag, på långt håll, upptäckte en unge med en klädkombo som fått varenda fågel i hooden att dra så jävla långt söderut som möjligt för att undgå denna 8-åriga fågelskrämma. Några steg till och det råder inga tvivel om vems avkomma det är;
Strumporna. Amenalltså. Det är kortstrumpor som hon dragit så mycket i, att de plötsligt blivit knästrumpor.

Men jag är gammal, tålmodig och en pedagogisk mamma, som ber till Gud inser att den här fasen nog går över.  Väl.

Annars blir hon mest troligt arvlös.

34 kommentarer:

Anonym sa...

Arvslös och/eller designer....

Helene Hogengård sa...

Min tanke också. Hon kommer bli topdesigner och tjäna multum! :D

Hälsningar
Behåfabrikanten

Anonym sa...

Äsch ser lite punk chic ut och då är man före sin tid som 8,5 åring ;)

Anna i Nynäs

Anonym sa...

Äh, så där höll jag också på med mina strumpor, de skulle liksom över knäna, så var det bara. Idag? Normal strumpanvändare!! Tjejen har ju en härlig självkänsla, inte sneglar hon på andra.
/Åsa

annika sa...

Men har du inte större problem än så?!?! :D

Kattis sa...

Och om jag tycker det är snyggt ska jag gömma mig nånstans då?

Knästrumpor är ju sött och det syns inte att det är "vanliga" strumpor.

:)

helena sa...

Me likes! Fàr gà gömma mig som Kattis ;)

Anna E sa...

Mona! När man klickar på den första bilden av din lilla taliban (alltså så att man får upp bilden i ett eget fönster) så kan man se vad hon heter. Det står i bildadressen.

Vet inte hur noga du är med privacy, men tänkte ändå påpeka det.

Mamma Vilja sa...

Jaaa, heja Talibanen. Coolt. Min unge har kortbyxor och knästrumpor för jämnan!

Anonym sa...

Hej Mona.
Har läst din blogg ung. 1 år nu. Du är helt underbar, älskar att du säger vad du tycker och delar med dig av din vardag. Många ASG har det blivit - tack.
Jag har två döttrar och den yngsta (6 år) liknar din taliban mycket vad det gäller klädbiten. Alltid varit noga med vad hon ska ha på sig. Färgerna kan skära sig så att man får hålla andan och att ha fyra tröjor fast det är 25 grader varmt ute är inga problem bara hon slipper välja bara en tröja. Och hon tycker att hon är skitsnygg - och då gör jag det också :-)

Anonym sa...

Instämmer

Heja Talibanen. Skitsnyggt.
Tyst på dig Mona...flickan är ju jättefin...

Får jag fortsätta besöka dig...snälla
*L*
Anna M

MonasUniversum sa...

Anna E: Åh, tack. Ändrade genast.

Okey, jag kan väl hålla med er så här i efterhand, men jag kan lova att hon stack ut. Bilden förskönar nog en del...

GudinnanT sa...

Har en likadan 9 åring här...och gärna konstiga tofsar i håret och liknade till nu verkar dock det värsta försvunnit ur hennes system men ploppar upp lite då och då...som idag...en tofs alá enhörning en klänning storlek för liten i vit glitter tyll och ett knallblå bh linne och så ill gula strumpbyxor...som kronan på verket en orange fleece jacka med en stor röd nasse på...

Men jag blundar och säger inget för hon och syskonen ska över till sin mamma och åka upp på stan och handla...så inte jag som ska gå bland folk med henne.

Anonym sa...

Mmm, jag har 1,5 såna tjejer, den lilla kan jag styra lite lätt. Men femåringen får göra som hon vill, typ. Mest ångest har jag när hon tar på den älskade klänningen i någon form av femtitalsstuk, men alldeles för stor, som farmor så käckt sytt till henne, och som jag inte vet om det är ett riktigt klädesplagg, eller om det är tänkt att hon ska klä ut sig i... Men hon brukar säga; mamma, visst ser jag underbar ut? och som den goda(?) mor jag är ler jag och säger världans finaste. Tack för en underbar blogg! Kram/Yvonne

Anonym sa...

har haft samma resa. tjejen är idag snart 20 och fantastisk på stil. stå ut genom övningsåren bara :)

Carola sa...

På den nya bilden är hon jättefin tycker jag! Strumporna är ju gulliga!

SuperSuraSilverSara sa...

*OMG* kan inte annat än bara skratta åt din lillskrutta!
Underbart!!

/SilverSara

Cina sa...

Jag tycker det är härligt med ungar som klär sig som de vill. De tycker ju att de är så fina! Har inte haft hjärta att stoppa mina tjejer heller när de fritt botaniserat bland kläder och stilar. De är idag 25 och 20 år och klädstilen har rättat till sig! De har dessutom bra självförtroende, vet vad de vill, vågar vara som de är och jag tror att det kan ha en anings aning med att göra att jag låtit dem tycka att de är fina. I alla lägen! Så, heja Talibanen!

Malin sa...

Glöm inte fajten med hundblöjorna. Jösses vad jag skrattade när du o Helena hade samma problem o kom på att ni kunde byta blöjor med varandra så en fick alla katt- och en fick alla hundblöjor ;)

Kristina sa...

Caroline af Ugglas junior

Åsa i Uppsala sa...

Aj löv jo! Till slut accepterade jag att min dotter fick klä på sig själv och bestämma kläder förstås. Det blev lugnare här hemma om man säger så.
Sa jag att jag har TVÅ döttrar???
Du har det för lätt Mona...

Petra sa...

Tycker din dotter verkar cool, stark, med skinn på näsan. Hon är en riktig pippi L, och de tjejerna går långt.
Var glad, var stolt,som du är.och du Mona, who cares om finhooden, så illa såg det faktiskt inte ut.
Kram till dig och Talibanen.

isa sa...

Åhå, min mor lät mig tamejfan aldrig klä mig som JAG VILLE i den åldern! Resultat? Idag klär jag mig typ endast i "basplagg"/"propert" i "basfärger". Om jag hade fått leva ut min glitter och färgperiod hade jag antagligen inte varit så jävla stiff idag *skyller ALLT på mamma*.
Så låt henne! Hon såg ju helt härlig ut, speciellt på första bilden!

Mysmamman sa...

Hon är jättefin. Kreativ ju. Men lite skrattade jag ändå.

Alltså, att jag inte skrattade ihjäl mig när du skrev om hur du inte kunde sova och beskrev hur du håller för din mans näsa. Jag skrattade så jag höll på att kissa ner mig.

Sofia sa...

Känner igen allt du skriver, här har det varit många fighter om kläder till speciella tillfällen och 8åringen har nog vunnit dom flesta på WO då jag helt enkelt gett efter och tänkt att det kunde vara värre.
Färger, mönster och kläder mixas till oändlighet.
I somras gick damen ut i linne, korta shorts och ylle halsduk för att det var snyggt, att det var 25 grader varmt bekom inte henne inte.

Raggoparden sa...

Det blir värre fram till peaken runt 16, om hon inte väljer nån estetisk gymnasielinje, då blir det värre fram t 19 ungefär :)
Jag toppade mina excentriska ungdomsår (svart nylonnattlinne med spets till armens 59-brallor) med att raka av mej håret (som innan såklart var hennafärgat och midjelångt) när jag var 17.. sen lugnade jag mej lite.

Anonym sa...

Ähum, me likes hennes stil och ser en underbar röd/blå/lila/whatever tråd i hennes färg-och klädval!
Härligt att du biter ihop. Tack för det!
Hoppas hon fortsätter att vara denna sprudlande tjejen med härlig självkänsla länge, länge!
Är du inte lite, lite -eller mycket - stolt över henne, vad gäller hennes klädkombos, egentligen? Hmmm...det är jag! :)
/Cata L

Anonym sa...

Äsch, hon är ju cool ju!
Som någon sa; Skön självkänsla, och det är det inte alla 8-åringar som har idag ska gudarna veta.

Go Talibanen! :)

Singelmamman sa...

Fantastiskt underbart med ett barn som tycker! Som har en egen vilja, och åsikt och som inte gör som "man ska" eller följer något påbud. Heja Talibanen!

PS. Blir du arvlös så kan du få dela på arvet efter mig, tämligen mycket mindre än du skulle fått hemma, och du får dela med två till. Hahaha!

Anonym sa...

Har sett värre... myyyyyycket värre!! Om det är till någon tröst.
Ninnie

Sus sa...

Hon har mer koll än dig ju! Kolla hur ungarna på stan ser ut. Höga strumpor is da shit!

Freedomtravel sa...

Underbart att hon har egna åsikter och vågar stå för vad hon tycker! Många vill ju av rädsla se ut exakt som alla andra, var glad att hon vill och vågar!

Angela sa...

Var nu lite smart, Mona... Om du sparar det översta fotot på talibanen så kan du använda det i utpressningssyfte när ungen blir lite äldre. Bara ett litet tips i all välmening från en rutinerad förälder...

Emmet sa...

Underbara lilla Talibanen :) Hon kommer garanterat bli en trendsetter och tjäna miljoner på att designa vad vi kommer vilja bära i framtiden, det är en liten guldgruva du har där :) kram!