söndag 7 augusti 2011

Om när man har lust att svara nåt syrligt...men är stor nog att hålla käften

Igår skulle jag gå till korvkiosken på Bakluckeloppisens område. När jag kommer fram sitter det en tjej/kärring i rullstol lite vid sidan om kön. Marginellt vid sidan om.

Utan att tänka mig för så säger jag;

"Står du i kön?"

Hon tittar upp på mig och svarar, surt som fan;

"Ser det ut som jag står, eller?"

I normala fall hade jag drämt till henne så hårt verbalt att hon ångrat att hon klivit upp den morgonen, men av hänsyn till andra runt omkring så var jag tyst.

Fifan så jefla irriterad jag blev. Måste man bete sig som en bitch bara för att man sitter i en rullstol? Vavava?!

24 kommentarer:

Som du dansar är du sa...

Vafan, klart du skulle ha spydat dig tillbaka, vilken jäkla skata..

Anonym sa...

Ett typiskt fall där man precis lika gärna kunde valt att tolka det du sa som en vänlig fråga, sagd för att inte smita före. Kanske lite klantigt formulerad om man ska vara petig med språket men en så vanlig fras att man använder den utan att tänka. Hade du speciellt bestämt dig för att hon var något annat en en vanlig människa hade du kanske tänkt till och omformulerat till "köar du?" men just för att du inte tänkte extra på avvikelsen rullstol gjorde du inte det.

Man kan få mycket att vara arg över om man ska dra sånt upp i näsan.

Tautolog sa...

Vad fasiken skulle du ha sagt då? "Sitter du i kön"? Eller "Är du i kön"? Båda hade ju stuckit ut som om du hade sagt ett ideomatiskt uttryck fel och då hade hon väl blivit sur för att du inte behandlade henne som en vanlig människa. Knepigt.

Anonym sa...

Så otroligt löjligt. Av henne.

Det är ju så man säger. Hon och hennes rullstol STOD ju där. Eller säger man att stolarna sitter ute i köket???

Gudrun sa...

I en perfekt värld skulle du ha sagt "Men förlåt! Jag lade inte märke till rullstolen men nu när du öppnat munnen så förstår jag att du verkligen är handikappad!" Slår vad om att hon med flit ställer sig så där lite pä sidan av kön för att just få den frågan.

Kristina sa...

Äh, släpp det.
Hon har väl en dålig dag. Det finns folk både med och utan rullstol som beter sig bitchigt.

Fraggelmorsan sa...

Jag förstår dig Mona, men även tjejen i rullstolen; fasen vilken bra kommentar! Vad hon måste vara nöjd med den! Hon kanske har väntat i flera år på att få just den frågan, för att kunna ge just det svaret!? Och den repliken levereras ju bäst syrligt, eller hur? You made her day, liksom!
Eloge till dig som gav henne rätt fråga, äntligen!!

Johanna Stålros sa...

Ja att vara otrevlig kommer man inte undan med bara för att man sitter i rullstol! Kram J

Henrietta sa...

Min tant som jag jobbar för promenerar alltid 2 timmar varje dag - enligt henne själv. Fast egentligen så kör hon sin eldrivna rullstol i 2 timmar :o)) Om jag frågar om hon kört ute idag så svara hon: nej jag promenerade. Köra för henne = bilen. Promenera = ut i rullstolen.

Artighet ska aldrig bemötas med tykenhet. Dvs du rätt tjejen fel.

//Henrietta

en annan sa...

Hennes rullstol stod ju per definition.

Men man får väl acceptera att inte alla rullstolsburna är lika bekväma med anledningen att sitta där som en del. Ullstrumpor gäller alltid. TYVÄRR.

issa sa...

Sen får man ju kanske tänka att vi inte vet hur länge hon varit rullstolsburen. Det kan ha hänt något nyligen som satt henne där kanske? Hon kanske har en bra anledning till att vara riktigt jävla sur? Visst är det trist när man möter surpuppor, men man bör tänka att det antagligen finns en anledning bakom.

Anonym sa...

@Gudrun:
"nu när du öppnat munnen så förstår jag att du verkligen är handikappad!"

HAHAHA! Så j*a bra!

Rijo sa...

Hejja Gudrun!
Mona, du om nån, borde hunnit komma på den kommentaren där och då =). Inte jag. Jag skulle kommit på den sen.... Klart man säger står du i kö? Det heter ju så för tusan!

Anonym sa...

Leta efter kärringen..
Citera från Gudrun!
Men Mona då....????

Du kanske haft kontakt med SJ...totalt stopp...tillfälligt
Skärpning.
Kram

Anna M

Anonym sa...

Det enda som fanns rent i hennes garderob på morgonen var offerkoftan..//Anna

FrökenGunilla sa...

Mina rullstolsburna elever "springer" och hämtar saker, "går" till gympan, "står" i kön osv Det är ju så man säger, menar de om jag frågar i bland. Men som sagt, hon hade kanske en dålig dag, tränat länge på repliken eller var dj-ligt trött på att inte bli sedd. Vem vet?
Bra av dig att va "vuxen" dvs tyst.

Therese L sa...

Oavsett hennes svar, så tycker jag du frågade rätt. Jag har samma erfarenhet som FrökenGunilla, att de rullstolsburna använder samma begrepp som vi som går. Att "gå" och "stå" inte definierar HUR man gör det, utan ATT man gör det.

ÅsaP sa...

Jag är "hjulbent" och jag säger aldrig att jag rullar någonstans. Utan jag "går på stan", "står i kö", "tar en promenad" osv... Att behöva använda ett hjälpmedel är ingen ursäkt för att vara otrevlig. Å andra sidan så blir man inte automatiskt trevlig bara för att man har en funktionsnedsättning. Otrevliga människor finns av alla sorter.

MonasUniversum sa...

ÅsaP: Touché!

anne sa...

Min bästis har rullstol och hon har då aldrig gjort annat än gått och stått i hela sitt liv.

Den där bruden hade bara en bitchig dag och skulle ha stannat hemma.

Monica sa...

Tror också hon hade en dålig dag.
Släpp det bara...

Madlar sa...

Hahhaah, som mamma till rullis kan jag bara säga att du uttryckte dig helt rätt. "Sitter du här o rullar?" är ju helt befängt. Den rappa kommentaren du fick till svar var ju faktiskt väldigt komisk. Surtanter finns i alla format, smala, tjocka, stående, rullande.

linn sa...

Jag är också hjulbent allt som oftast (sjukt bra ord ÅsaP!) och precis som många av mina vänner gör jag ingen större skillnad på att gå eller rulla. Det blir det som känns bäst just då. Och jag bryr mig verkligen inte vilket ord andra använder. När någon blir lite obekväm brukar jag försöka driva med mig själv och det tror jag är sjukt viktigt när man ändå sitter där. Finns inte så mycket att göra förutom att gilla läget och göra det bästa av det.

Sen finns det bitterf****r av alla typer. En av mina vänner rullade hem från affären med massa matkassar och blev stoppad av en tant som skällde ut honom för att han var lat som inte gick. När jag hörde det behövde jag gråta en skvätt. Men sen finns det alla sköna typer som gör det mycket lättare att acceptera situationen och det är dem jag fokuserar på!

SoP sa...

Haha,ja du det har jag undrat Många ggr!