torsdag 25 augusti 2011

Om tomtar och dårar till kärringar

Ser ni dom här tomtarna och vättarna?

Det är två damer hemma i Sverige som gör dessa för hand. De är jättefina.

Men tomtebranschen är en tuff bransch. Särskilt när det finns en dåre som är jättestor inom just det segmentet i Sverige. Hon har Skandinaviens sämsta rykte eftersom hon stämmer allt och alla som har tomtar/vättar som även på en mils avstånd kanske, k a n s k e, liknar hennes tomtejävlar.

Det är första gången vi ställer ut med dessa små raringar. Kvinnorna som gör dom känner väl till kärringen, men har givetvis sett till att inte planka henne. Dock är det aningens svårt att ta patent på hur en vätte ska se ut. Så nästan alla som håller på, gör liknande varianter. Något annat är omöjligt.

I alla fall: en monterkollega, som egentligen är en smideskonkurrent, men som är schysst, kommer förbi och skrattar läppen av sig. Och talar om att det kommer ta tretti sekunder innan vi åker på en stämning. Kollegan hade själv råkat ut för det.

Sånt där går jag igång på. Så jag talade om för kollegan att "jag fattar om småskuttar i vår bransch blir skitnödiga när de får en stämningsansökan från nån hot shot-advokat, men du, jag har haft med värre saker att göra så bring it on säger jag bara. Hon ska få se på åka av, let me tell you."

För det ska bli mig ett sant nöje att gå i rättsligt svaromål. Och när det väl händer så ska ni få namnet på kärringens företag. Välkänt i Sverige för alla som har butiker.

Jävla idiot.

27 kommentarer:

Cecilia N sa...

Svårt att göra tomtar och vättar utan skägg och toppig luva ...

Linn sa...

Heja heja Mona!
Nu är det nästan så att man vill att det ska hända, enbart för att få föla dig fniss fniss, det blir inte lätt för "kärringen" ifråga.
Ha en skön dag

reneesfotoblogg sa...

Då måtte hon vara djefligt upptagen med stämningsansökningar och tid i tingsrätter eftersom det fullkomligt dräller av liknande och exakt lika dana tomtar på alla hantverks- och julmarknader. Har hon mönsterskyddat sina, och hur har hon i så fall fått genom det?

Malin J sa...

Jösses. Hur tänkte hon där. Kan man tänka efter lite före så inser man ju att man skrämmer bort kunder om man beter sig så. Vem vill ha och göra med en galning liksom?

JennyH sa...

Men vilken bitter nörd.
Visa henne vilken menlös fjärt hon är i rymden.
Heja Mona! :D

Carola sa...

Åh mums, Mona! Go girl! skadeglädjen är den enda sanna glädjen sägs det :)

Me and my dark secrets sa...

Jag ser fram emot att få veta vem det är... om du nu skulle råka bli stämd alltså..

Marianne sa...

Jag vet vem det är, värsta bittersnippan - och skulle personligen aldrig köpa en tomte med den etiketten, så som hon beter sig. Mina barn gjorde liknande tomtar när de gick på lågstadiet, om nu hon tror att hon kommit på något unikt... Släpp tomtarna fria och Heja Mona!

epsilon sa...

Kan vi få veta vem du talar om så vi inte köper av henne. Den vita vätten skulle jag vilja ha men hur vet man var du har dina återförsäljare?

Sara Magdalena Goldberger sa...

OK - jag kan INGENTING om din bransch och ärligt talat så kryper det i mig när jag ser dina bilder på era montrar. Och jag är djupt imponerad av folk som du och din make och era branschkollegor som faktiskt kan se vad som kommer att säljas och att ni kan köpa det.

Men jag avviker litet från ämnet - en sak jag vet för det är allmängods - utan inkomster går man i konkurs. Så frågan är varför man handlar från kärringtomten med tomtar på loftet. Är hennes tomtar extra snygga?

Anonym sa...

Ja, jag kommer att bänka mig i rättssalen i god tid innan, det ska bli ett sant nöje att få lyssna på manglingen!

Butta

Erik F sa...

Om det är samma kvinna som vann mot Hemtex i hovrätten tidigare i år så skulle jag nog vara ett uns försiktig. Verkshöjd och upphovsrätt är knepiga grejer.

Anonym sa...

tack för den Erik, det var bara till att börja googla

"Hemtex anklagas för att ha plagierat tomtar från Åsas Tomtebod i Gislaved. Bolaget kan bli tvunget att betala skadestånd efter att ha förlorat en del av striden om tomtarna i hovrätten."

Anonym sa...

jag begriper inte hur man kan plagiera tomtar, dom ser ju nästan likadana ut. Hur skruvad är denna Åsa

bara att googla henne

Erik F sa...

@Anonym Det är lagstiftningen det är fel på i första hand. Upphovsrätten fungerar verkligen dåligt i nuvarande skepnad.

Anonym sa...

googla på "Hemtex tomtestrid"

Anna sa...

Gave & Interiör 25 - 28 aug.

Monter B03-45

Anonym sa...

Ok Mona, nu fick jag äntligen förklaringen du inte ville gå in på sist när jag råkade föreslå kontakt med "kärringen" :) Hade verkligen ingen aning om att hon var så galen. På henne bara, storhetsvansinne skall snabbt plockad ur folk. Lycka till, jag hoppas på 1-0 till Mona när det gäller Mona VS Åsa... / Fia

Anonym sa...

Såna tomtar minns jag från min barndom.. "Tanter" hemma på byn gjorde såna.. Om vi nu ponerar att tomtarna i fråga började tillverkas 1993, vem ska då stämma tomtemor? För 1993 var jag ändå inte såå ung..

Elin - Bondmora sa...

Haha, det var det första jag tänkte på när jag såg tomtarna på din hemsida. Men så är jag från samma trakt som den där tomtetanten (känner henne dock inte).

Emma sa...

Hmmm... hon kanske har lite väl många tomtar på loftet?

Så har vi satt ribban för idag.

Osloskånskan sa...

Oj! jag läste "monSterkollega" istället för monterkollega!

Anonym sa...

Fd utvikningsbrud som fick tomtar på loftet.... Det är "kärringen" det!

MonasUniversum sa...

Sara: Hennes tomtar är jättefina, men vad hon inte har fattat är att det finns utrymme för fler leverantörer än henne. Hon sägs dessutom påstå att hennes är tillverkade i Sverige...det är dom inte. För de som verkligen tillverkar sina grejer i Sverige, så är det ett viktigt säljargument.

Men, faktum kvarstår: först är störst. Så är det i alla branscher och hon är inget undantag. Men om hennes kunder/åf visste hur hon är, så skulle de bojkotta henne. Lätt. Har aldrig stött på någon med så dåligt rykte som henne.

Anonym sa...

Så länge återförsäljare och kunder köper av henne så finns hon ju kvar på marknaden. Hur mycket bittetfitta hon är.

Anonym sa...

Man kan ju bli lite "snurrig" i huvudet när man har med Tomtar och Vättar att göra....skrattar...
Jag ska passa mig att jag inte kopierar tant Åsas produkter..
Kan ju bli stämd....skrattar...

Alla vi behöver hjälp någon gång i livet med tomtar på loftet *L*
Hade damen med sig sina kompisar till rätten, sittandes på stolarna bredvid henne...bara undrar...

Anna M

Anonym sa...

Jag är uppvuxen med hennes son och har suttit i hennes kök och pratat stämningar. Ja herregud, hon är inte riktigt klok när det gäller det faktiskt. Trevlig kvinna så länge man inte råkar sätta mossa på en banan och kalla det ett troll för då brakar helvetet lös. Kör hårt Mona! (några är dock tillverkade i sv, hennes son brukade sitta på sommarlovet och pilla ihop trollen. tror inte att alla är det dock för verkstaden är typ 19m2.)

/ christina m