måndag 21 februari 2011

När man har bokat en flygbiljett

Idag är resan till Indien bokad. Jag flyger till Helsingfors och därifrån till Delhi.

Ett litet, litet problem bara: jag landar i terminal 2 och skall på 30 minuter hinna till terminal 3.

Är det löparpjucken som gäller, eller?

Sen vore det ju finfint om man fick med sig resväskan också.

Ni som travelat samma väg, hur ser oddsen ut?

35 kommentarer:

Madeleine sa...

Det är en ganska avlång flygplats... Checkar du in ditt bagage hela vägen ifrån Arlanda, och inte ska hämta väskan i Helsingfors för att checka in den igen, KAN det gå... Men jag får liiite ont i magen av att du bara har en halvtimme... Finns det inget flyg från Arlanda en timme eller två tidigare?

Madeleine sa...

Måste också fråga, är det en halvtimme från att Arlanda flyget landar i Helsinki, tills flyget till Delhi lyfter?

Anonym sa...

Dåliga odds om du frågar mig. Men vad tusan, Jesus kunde ju gå på vatten, så då kan väl flygbolaget få ihop den ekvationen. Ja, ellerhur!

Jupp

MonasUniversum sa...

Madeleine: Alltså, jag sökte bara på Arlanda-Dehli, och fick upp den flighten som bästa alternativ..När jag landar i Helsingfors så har jag 35 minuter på mig!

Juppalainen (jag har saknat dig!): Jag håller tummarna. Fan, de borde ju inte ha den rutten som alternativ om det inte gick liksom..

Anonym sa...

Boka genast om Stockholm-Helsingfors! För vad gör du om du kommer fram, men inte bagaget?

Freedomtravel sa...

Jag har inte varit på den flygplatsen, men om jag var du skulle jag snabba mig på... det låter lite som en chansning. Är allt bokat tillsammans genom samma bolag? I så fall är det ju deras ansvar att det ska gå, och planet kanske i värsta fall till och med kan vänta. Om du bokat två separata biljetter var för sig verkar det vara en ganska riskabel chansning...

Sara sa...

Jag med min flygerfarenhet säger att t.ex. sas tar till tid så att det ska se ut som att dom håller schemat, o landar tidigt rätt ofta. Det verkar vara nya trenden för flygbolagen för att bättra statistiken.

Har du bokat en direktresa o att dom "bestämmer" mellanlandningen kan det vara fallet. Vid mellanlandning så ska du inte behöva göra annat än gå ut ur planet o till gaten till nästa plan o visa biljetten o gå på. Jag skulle inte oroa mig speciellt mycket. Men jag är jag o oroar mig sällan :)

Sus sa...

Annars kan du ju hyra en bil i Indien när du kommer fram..

http://www.youtube.com/watch?v=RjrEQaG5jPM

Madeleine sa...

Hm... min erfarenhet ger mid varningslampa på den.
Har du samma flygbolag på hela sträckan - Go for it. Då håller de Dehli-kärran tills du kommer. Är det olika bolag - Boka om!
Go tur!
Kramis

MonasUniversum sa...

Anonym: Vad jag gör om inte bagaget kommer fram? SHOPPAR!

Freedomtravel och Sara: Som sagt, jag sökte Arlanda-Dehli på Finnairs hemsida, och då kom detta alternativ upp...alltså är det dom som har bestämt rutten. Jag är rätt lugn av mig när det kommer till sånt här så jag inbillar mig att de vet vad de gör. Fast jag kommer nog nyttja maxvikten på handbagaget..utifall att..

Sus: Fyfan så stressad jag blev av att se det där! Fatta att jag ska åka bil i 4 timmar. Och det är endast 14 mil! Då kan man ju lista ut med röven hur vägarna ser ut...och trafiken..

Madeleine: Det är samma bolag hela vägen.

Madeleine sa...

Då är det ju lugna gatan; Du checkar in väskan på Arlanda hela vägen till Delhi. Du behöver inte hämta den i Helsinki, du behöver heller inte gå ut genom tullen, och därmed heller inte in genom ny säkerhetskontroll.
Peace of cake!

Helena m. 4 sa...

Eller den här Mona:

http://www.youtube.com/watch?v=F7oBBBAAS9o&NR=1&feature=fvwp

Frida Goar sa...

Min makes släkt har åkt den där sträckan en hel del gånger när de hälsat på oss här i Sverige och det har alltid gått kanonbra! Vad jag förstod från svågern så handlar det bara om att gå till gaten precis bredvid där du går av planet från Stockholm. :) En minut eller två tog bytet.

Anna K. sa...

Eller kolla in på denna.... http://www.helsinki-vantaa.fi/more-information/maps-and-images/servicemap

Har följt din blogg ett tag och skrattar gott varje dag! Hoppas du får det råbra i Indien! Hälsningar Anna K.

Erik F sa...

Det är lugnt. Helsingfors har 30 min minimum transfer så du har god marginal. Har flugit till Asien via Helsingfors ett flertal gånger och gillar de korta väntetiderna. Vissa flygplatser har detta som specialitet. Wiens flygplats är en annan. Visst, förbered dig på en rask promenad.

Har du fixat visum till Indien?

Sara sa...

Har för mig att Helsingfors flygplats inte var alltför stor & som andra redan sagt så tar de ju till tid & ansvarar för dig... För övrigt, Jupp, är du på väg tillbaka till bloggvärlden?

Mimmi sa...

Om det är samma bolag ska det ju inte vara ditt problem då de föreslagit rutten.
Vi hade 30 minuter att ta oss från ände till ände i Köpenhamn en gång. Vi gick på toa och sen skyndade vi oss. Lite i onödan, vi var inte sist till gaten när vi kom 10-15 min före avgång (tror jag, det var några år sen).
Checkar du in bagaget är det jobbigare för dem att sticka utan dig. ;-)

Anonym sa...

Jag flög via Helsingfors till sydkorea i höstas med finnair. Bagaget följde med i farten så det behöver du inte oroa dig för. Om jag minns rätt så hade vi ca 1timme på oss för att byta plan och det hann vi med god marginal. Jag skulle inte oroa mig om jag var du. Men å andra sidan är det inte samma rutt.
//lilla c

Cecilia sa...

Hmm Helsingfors har bara terminal 1 och 2 och det är korta astånd mellan terminalerna, inget problem mao. Man kommer genom från terminal till terminal inre vägen också ifall du inte måste fixa och trixa med baggaget själv!

Kristina sa...

Du Mona, Helsinki Vanta är ingen knutpunkt. Knappt större än Bromma. Det är lugna gatan, du hinner gå på toa imellan.

Kristiina sa...

Inga problem. Men för guds skull se till att du väljer passkön som är till EU medborgare. Vi höll på att missa vårt flyg till Korea förra hösten när vi stod bakom alla japaner och bråkande indier...

Konstigt dock att du inte fick ett tidigare flyg från Arlanda med tanke på att Finnair flyger hur många gånger som helst per dag till Helsingfors.

Helena sa...

Det är inga problem att hinna med flyget om den första kärran landar i tid MEN ta det viktigaste i handbagaget. Det är så surt om väskan blir en dag försenad och man saknar viktiga saker...
Kul att åka till Indien, ha en god tur!

Anonym sa...

Flög med Finnair i i vintras. Bästa flygbolaget ever trots att de strejkade och höll på.
Men i vilket fall, tanken var att vi skulle ha 2 timmar i Helsningfors mellan flighterna. Den första anknytningen blev försenad 3 timmar....
Man hinner springa genom terminalerna med 2 barn och handbagage för en långflygning. Tog kanske 5 min.
Så jag tror du kan vara lugn.
/Malin

Karin sa...

Samma flygbolag är ju bra, men det är ingen garant för att du har en genomgående bokning... Jag skulle kolla det om jag vore du, har du genomgående bokning så kommer både bagaget fram eventually utan att du själv behöver anstränga dej alltför mycket.

Finnpajsaren sa...

När man söker resor får man ju olika alternativ och när det är så här kort transfertid brukar det komma upp en liten liten röd varningstext om att det är knappt om tid. Jag skulle tycka det var i stressigaste laget. Men vi är nog lite olika där Mona ;)

Ja just, till Indien krävs väl visum? Fixat?

Andrea sa...

packa allt viktigt i handbagaget, för resväskan kommer aldrig komma med hela vägen. (förmodligen inte du heller, men kolla om de kan stå en liten elbil o vänta på dig och tokköra dig från gate till gate)

Alexandra sa...

Helsingfors-Vanda flygfält är inte stort. Du hinner! Men du får springa lite! Väskorna brukar komma in ganska snabbt där.

Jag har en gång haft 30 minuter på mig att ta mig från utrikes till inrikes, men då skickades väskorna direkt. Så jag skulle nog chansa på att checka in väskorna så att du inte behöver ta ut dem i Helsingfors. För det kan bli körigt.

Hon i Skåne sa...

Orkar inte läsa vad dom andra skriver för svar.
Men 30 min räknas som "gott om tid" för väskans transfer och räknas också som gott om tid för dig. Helsingfors är så pass liten flygplats så du hinner kissa på vägen också. Såvida inte planet är försenat.
Dessutom så VET dom på planet till Delhi att du är på väg. Så skulle ditt första plan vara lite sent så väntar dom på dig om det handlar om 5-10 min serru.
Man har ju vatt ute å flugit förr...

Hon i Skåne igen sa...

Var tvungen att läsa lite.

Men guuuud. Vem i hela världen checkar endast in väskorna halvvägs när dom är ute och flyger.

Mona, det ÄR lugnt.
Schäfern och Bror åker den vägen jämt. Via Sthlm-Hki och sen vidare i Asien.

Och vad fan skulle man göra i två timmar extra i Hki liksom?

Du har en kort transfer, asbra!

cesa sa...

Vi ska göra samma resa om några veckor fast fortsätter till Thailand istället. Vad jag har fått info om är att väskorna lastas om per automatik och att det bara ska vara att gå emellan planen. alltså inte behöva checka in igen.. Det här har jag räknat iskallt med..
Håller tummarna för oss båda att det stämmer!
Trevlig resa!

Fisken sa...

Du skall ta dig typ 100 meter inomhus på 30 minuter och i princip ALLA kommentarer handlar om att det är stressigt?
Helt ärligt så borde du hinna även om du flanerar bort och förmodligen hinna med att ta en drink också innan "last call".

anne sa...

Minns inte för vårt plan från Helsingfors blev ganska rejält försenat...

Tänk sedan bara på att på hemresan får du inte med dig något taxfreedryckjom köpt i ND med dig genom tullen i Helsingfors. Mina kollegor blev av med ett antal flaskor...

Monica sa...

Har inte läst alla kommentarer men mitt minne säger att där är även en extra säkerhetskontroll inlagd i Helsinki (kan iofs vara borttagen nu). Är det så råder jag dig att boka om.

Har du samma bolag för bägge biljetterna är det en annan sak, då brukar de hålla skutan (absolut om du har businessbilj.).

Kent sa...

Tror inte att de som säger att det tar någon minut att gå mellan planen har varit där. Jag har flugit den här sträckan fyra gånger det senaste året och det är långt, kanske som mellan terminal fem och två på Arlanda? Det är en säkerhetskontroll mellan terminalerna som oftast går fort.
Det är inte alls säkert att de väntar på några sena passagerare, det beror alldeles på hur svårt det är att få en ny slot. Jag skulle boka om! Dessutom är det väldigt bra lounge i Helsingfors om du inte flyger ekonomi.
Om du ska vara i Delhi så se till att du går i sandaler och inte heltäckande skor, jag och flera av mina kollegor har råkat ut för skit på skorna som de sen vill rengöra.
Lycka till!

Kent sa...

Just ja! När du ska hem, se till att du har utskriven biljett eller incheckning, du kommer inte in på flygplatsen annars.
Hade problem med skrivaren en gång och snubben med automatkarbinen var lite svår att diskutera med när jag vill visa biljetten på datorn. :)