fredag 19 november 2010

Jag och mina geografikunskaper

Vi jobber ju med smidesprodukter i det nya företaget och eftersom det inte finns några i Sverige som klarar att göra våra grejer så har vi vår smed utrikes. En smed som detssutom verkar ha fått nån crush på mig och gärna vill gå ut och skogen och plocka svamp. Eller gå på en sandstrand. Very well aware om att jag är happily married. Men, det var ett annat inlägg det.

Hur som.

Igår trodde jag att jag bokade en jobbresa till Litauen. Eller alltså, att det var dit vi skulle. Jag blev dessutom glatt överraskad över att hitta ett flertal 4-och 5-stjärniga hotell. Ja, kalla mig snobb, men jag gör inte om min boka-sig-lite-fel-hotell-sönderbiten-av-loppor-upplevelse i Paris. Plus att jag är en kärring med många fördomar som tror att mycket i de baltiska länderna är som att åka tillbaka 60 år i tiden.

Precis när bokningen skulle gå igenom så ville maken ta sig en titt. Han tyckte att nåt verkade konstigt. Och ser man på. Vi var på väg till fel land. Smeden huserar i Lettland. I en very liten håla. Man kan säga att vi hade kunnat få åka omkring länge i hyrbilen och letat efter den gatan.

Och tror ni att det finns några flotta hotell i den byhålan? Om inte maken och kollegan går med på att vi åker till en annan stad och sover, så är det jag som slaggar i hyrbilen.

13 kommentarer:

Martina sa...

Bra att du tar med maken.

Hans närvaro kan ju få smeden att förstå att man inte kan smida om inte järnet är varmt.

Jenny sa...

Usch, jag tycker de här inlägget luktar lite unket. Menar inte att vara överkänslig, men det är så många svenskar som sätter nästan i vädret och ser de baltiska staterna som något mindre än vi är, som om de bara bestod av personal och billiga SPA-avdelningar och som att där alltid var skitigt och äckligt.

Även små hålor har hotell. Även små hotell kan vara bra och charmiga, även om de inte är med i något klassificeringssystem (för övrigt säger ju 4 stjärnor inte så mycket om renligheten eller lopporna, utan bara om de har en dygnet runt öppen reception eller ej, inte sant?).

Om du verkligen är så inskränkt att du inte kan åka till ett nytt land och i alla fall till viss del ta seden dit du kommer, så var tyst om det. Det ser faktiskt otroligt illa ut.

De baltiska staterna har otroligt mycket att erbjuda, de har många trevliga människor, de har varit med om mycket som vi svenskar aldrig skulle fixa. De gillar att ha det rent lika mycket som vi gör, och det största risken är nog snarare att det är kallt än att det är fullt med loppor.

(Naturligtvis har de, precis som alla länder också otrevliga människor och problem, men förhoppningsvis slipper du möta dem.)

Jag vill inte moralisera, men jag blir ledsen av den här typen av inlägg. Det är så många svenskar som verkar se alla som kommer från östländerna som andra klassens människor och när du skriver som du gör så är det väldigt lätt att man uppfattar det så.

Jessica sa...

Jag håller på MONA, förtsår precis hur du menar. Finns inget värre än bo på ett sunkit hotell. Har gjort missen själv och det är inget roligt!!!!Det är säkert jättefint där och man ska ta seden....men man ska ju orka vara snäll oxå. Utan sömn, dusch och bra frukost blir det ingen bra resa. Det är ju Monas blogg och hon bestämmer vad som skrivs. Om det inte passar är det bara att gå vidare. Har själv blogg, tycker inte om att bli uppläxad om mina inlägg. Min blogg=min ventil!

Anonym sa...

Som sagt, passar det inte så gå vidare, det är ingen som tvingar dig att läsa.
Moralisera någon annanstans.
Det är Monas blogg och hon skriver vad hon vill. Heja Mona. Älskar din blogg, är inne här några gånger varje dag. Keep on rocking.

Annica

MonasUniversum sa...

Martina: Jamenvisst är det bra!

Jenny: Nu ska vi inte ta det så allvarligt här. Jag har varit i Estland och bott mer än bra där men i detta fall råkar jag veta, från föregående ägare, att det verkligen är illa i den här byhålan. Det finns ingen som helst charm där alls tydligen. Alla fördomar som man kan tänkas ha infrias enligt utsago. Och om du aldrig har blivit uppäten av loppor så kan jag garantera dig att du inte gör om det misstaget. Det hotellet var enstjärnigt och det hade inte spelat nån roll alls om det låg i New York eller i Albanien. Jag sover inte på såna hotell ever again. För jag tar inte risken efter den helvetesupplevelsen. Man kan givetvis inte vara säker på 5-stjärniga heller, men risken är betydligt mindre.

Och du, jag är övertygad om att människorna är trevliga. Tanken på något annat har aldrig föresvävat mig.

MonasUniversum sa...

Jessica och Annica: Tack tjejer men jag tror inte Jenny menar något illa. Jag kan förstå vad hon menar och jag uttrycker mig ofta klumpigt och ibland oigenomtänkt.

När jag skriver mina inlägg så tar det 30 sekunder: jag skriver rakt av vad som ploppar upp i huvudet och sen trycker jag på Publicera. Sitter aldrig och filar varför det ibland blir lite fel, eller låter mer illa än vad som avses.

Sen är det ju faktiskt helt okey att inte tycka som jag jag! =))

MonasUniversum sa...

...men Jenny: ibland är man tvungen att göra saker man inte vill. Som att åka till den här byhålan t ex...Vi står för 99% av detta lettiska företags omsättning och det är viktigt att vi kommer. Men för den sakens skull så behöver jag inte alls ta seden dit jag kommer. Och trots allt så kan jag ju skriva precis vad jag vill här, eller hur!=)

Anonym sa...

Redan släppt ut maken ur hissen. God hustru! Fast som sagt det är nog ganska klokt att ta med honom till Littauen eller Lettland eller vart du nu skall åka.
Och Jenny, Mona skall inte på semester, det är en affârsresa. Mona tycker om lyx. Sån är hon. Förstår inte din reaktion. Kanske var det första gången du var inne här.

Helene Hogengård sa...

Jag var i Lettland för ett par år sedan. Riga var vackert men byhålan på landet var lite sorglig. Trist när det står och förfaller. De hade trots detta sötaste flygplatsen med handskrivna biljetter. Tror du jag fick kommentarer när jag skulle byta plan i CPH? :D

Raggoparden sa...

Varit/bott/semestrat/jobbat i både Estland o Lettland, dock inte Litauen än trots att Mannen har släkt där. Senast i vintras (-25°) på estniska landsbygden. Och jo, "hotell"/vandrarhem ute på landet känns ryssbetong. Typ "övergiven skola som vi piffar upp med glasfibertapet och beige färg och sätter vaktmästarn som receptionist".
Men helt, rent och bekvämare sängar än på spanska turistorter, så jag klagar inte! Och maten har varit sanslöst bra, speciellt i de små "hålorna" :)

Jenny sa...

Det blev en helt annan sak efter Monas svar och jag menar inte att ta det alltför allvarligt, men det är så många förutom Mona som också uttrycker sig likadant om länderna österut. Det skall liksom vara billiga, bra SPA-hotell och om inte allt är EXAKT som hemma så är det skit och vad fattar de som bor där egentligen? Gillar det inte, och tycker därför det är trist när folk klankar ned på det, för det är så trångsynt. Sedan spelar det egentligen ingen roll om det är en svensk som klagar på de baltiska staterna, en stockholmare som klagar på landsbygden eller en landsbygdsbo som klagar på Stockholm, eller för all del en sverigedemokrat som klagar på invandrare - lite respekt och förståelse gör att man kommer långt.

Mona, jag tycker du har all grund för din kritik om du faktiskt vet hur det ser ut i "byhålan". Det framgick inte alls av tidigare inlägg, det lät - i mina ögon - väldigt generellt om de länderna.

Sedan menade jag inte att man med "ta seden dit man kommer" måste bo på sunkiga hotell. Bara att man ibland kanske måste tänka på att saker fungerar annorlunda och att hotellen kanske inte ens har någon rankning (för det brukar väl kosta pengar att vara med i rankningssystemen också)?

(Och jo, jag har blivit loppbiten. På fyrstjärnigt hotell i Venedig. Inte kul alls.)

GudinnanT sa...

Det enda jag minns från min resa till Estland va att jag med mina korta tax ben fick ha med mig stege för att ta mig över alla trottoarkanter.

Lisa sa...

Jessica och Annica:
Jag tycker att ni har en väldigt tråkig attityd och bir glad att se att Mona återiibgen påpekar att hon gillar att få kommentarer som uttrycker olika åsikter. Som Mona säger så postar man ibland saker utan att ha tänkt två gånger och då kan det vara bra att någon säger: "vad sa du nu egentligen?". Jag läser också Monas blogg regelbundet men det betyder inte att jag måste gilla allt hon skriver. Om jag läser inlägg, här eller någon annanstans som jag tycker är fel så säger jag till. Vi har alla så många fördomar att vi inte ens märker dem om ingen säger något.

Visst kan man skriva vad man vill på sin blogg (inom lagens ramar), men om man inte vill ha kommentarer så bör man nog skriva dagbok istället. En öppen blogg är inte en privat plats.