torsdag 14 juli 2011

Om när Fru Universum ska bomba passenheten i Solna nästa fredag

Och nu kan ni lita på att det kommer sväras. Fifanihelvetesjävlar, vilken start på dagen.

Klockan ska ringa 04.00 och när jag går och lägger mig så är jag svinstressad; tänk om inte mobilen ringer, tänk om vi missar planet. Så sista gången jag tittar på klockan så är hon 23.15.

Kl 01.31 hör jag låååångt borta: "Hallå, det är Securitas..HALLÅÅÅ!"

Av någon anledning så har en rörelsedetektor i vardagsrummet satt igång varpå larm gick till Securitas. De konstaterade att det inte rörde sig om någon inbrottstjuv och drog. Maken somnade om. Talibanen somnade om.

Men inte husfrun.

Så när mobilen ringer är jag tröttare än tröttast. Och det är knappast nån hemlighet att jag blir svingrinig när jag inte har fått min skönhetssömn.

Taxin kommer 5. Planet ska lyfta 08.00. Vi har drygt två timmar på oss efter incheckning, så vi shoppar lite och äter frukost. När det är en halvtimme kvar så säger maken att vi måste gå, detta eftersom vår gate är nr 66, av 70, så ja, det var på andra sidan Arlanda. Självklart.

Vi kommer fram till polisens passkontroll. Tjejen bakom luckan rynkar på ögonbrynen. Just där och då inser jag att det är ett problem. Och när jag blir nervös så blir jag ..ehh...mojsig i magen. Väry. Så jag ber henne raska på för jag måste på toa. NU. Då släpper hon bomben:

"Kan inte låta dig gå förbi, ditt pass är spärrat!"

"Eh, vad säger du?! Jag var i Turkiet i föra veckan, så det är omöjligt."

Hon kollar igen och mycket riktigt. NÅN JÄVLA IDIOT på passmyndigheten i Solna har spärrat mitt gamla pass OCH mitt nya. Som jag hämtade ut veckan innan jag åkte till Turkiet.

Vi tjafsar fram och tillbaka.

"Vad gör vi nu, planet går om 20 minuter?!" sa jag. Efter att både maken och jag nästan hade gastat hål i huvudet på henne om att det FAKTISKT inte var vårt problem att polisen klantat sig.

"Tyvärr, men jag kan inte släppa in dig. Jag har bett min chef komma. "

Nu inser talibanen läget och börjar stortjuta. Kön växer. Chefen kommer. Och säger samma sak. "Sorry, men du kommer inte iväg. Du måste fixa ett temporärt pass. Ta en taxi ned till Polishuset på Tullgatan."

Och nu jävlar blev det springa av. Vi har 18 minuter på oss. Ni som kan Arlanda vet att det är en bit ut till taxibilarna. Vi kastar oss in i en, förklarar för chauffören, han trycker pedalen i botten, talibanen säger: "ni får svära hur mycket ni vill nu utan att betala, för nu behövs det", (vi får ju betala henne varje gång vi svär hemma)  sladdar in på polisstationen på två hjul, talibanen stannar kvar i bilen, och storgrinar om att hela semestern är förstörd, jag och maken upp till 4:e våningen, fotar, skriver under, betalar 980 pickadoller.
Springer ned, iväg med taxin, in på Arlanda. Och suck...ny jävla säkerhetskontroll.

Klarar den, tar av mig mina högklackade dojor och springer för livet. Fram till samma brud i luckan, hon släpper förbi oss. Maken kutar i förväg, min telefon ringer. Under tiden jag fixade passet ringde maken Fritidsresor och talade om vad som hänt, nu ringer dom mig från planet och undrar var vi är, "är där om 30 sekunder", säger jag. Vid gaten skrattar personalen och ropar "Heja heja, vad bra, VÄLKOMNA!" Och vi kastar oss in i planet...

..07.59. Sug på den ni!

Självklart möter vi de obligatoriska sura blickarna men who fucking cared, vi var med.
Vi var dyngsvettiga och flåsar en kvart efter start. Jag tittar på mina fötter, sprang ju barfota, och de är skitäckliga. Jag har fobi mot smutsiga fötter så att jag springer genom hela Arlanda barfota är en bedrift bara det.

Jag förbereder min 5 timmars sömn med att ta fram den uppblåsbara kudden, ögonbindeln och sömntabletten. Just det ja..sömntabletten...Inte så intelligent att lägga den i resväskan.

Men jag är så fruktansvärt trött att jag tänker att det är lugnt. Jag kommer somna som en stock. Men först toa. Eftersom fötterna redan är asäckliga så går jag barfota i gången mot toaletten. Och det kan jag säga, att vara barfota på en flygtoalett är det i särklass äckligaste som finns. Men dryga 2 timmars sömn och en språngmarch, som lätt kunnat konkurrera ut Usain Bolt, gjorde att jag inte orkade bry mig. Tar tag i toadörren och öppnar. Där sitter en snubbe och bajsar med byxorna nere vid anklarna. Pang, så åkte dörren igen.

10 minuter senare sitter jag i min stol. Fullpreppad med sovattiraljer. Här ska sovas.

8 sekunder senare hörs ett illvrål från stolen bakom. JAJAMENSAN, en äcklig liten unge sitter i 5 timmar och sparkar mig i ryggen, alternativt skriker med hög gäll röst. Höjden var när mamman bytte vidrig bajsblöja på honom i stolen, och ber flygvärdinnan ta blöjan! (Han var ca 4 år.)

Varje gång jag höll på att somna så kom ett gallskrik. Och efter den miljonte sparken på stolen, när det var 25 min kvar till landning, så kunde jag inte hålla mig:

"Nu får du FAKTISKT lägga av! Det är inte särskilt trevligt att du sitter och sparkar mig i ryggen HELA TIDEN! Och du kan ju GLÖMMA att jultomten kommer till dig i år!"

Pojken bara tittade skräckslaget på mig. Mamman glodde också och jag tänkte att, om hon säger ett enda jävla knyst, så kommer jag tjonga till henne så att hon landar i luckan ovanför! Men hon måste ha fattat att det inte var läge för hon knep.

Monstret. Jomenvisst, jättesöt och allt det där, men fan inte när man inte fått sova.
När jag kliver ur planet och ska gå ned för trappan, så kommer en vind och tar tag i min kjol, varpå jag gör en Marilyn Monroe: den flyger upp över röven, så att alla som går bakom mig i trappan kan skåda min dallriga platta häck i ett par svarta trosor med vita minihjärtan. Sexigt.

Utanför flygplatsen står femtontusen bussar. Vi ska till nåt hotell som heter Soraya-nåt. Kliver på bussen och SJÄLVKLART ska ungen och hans familj till samma ställe!

..men eftersom pappan i familjen glömt sin plånbok på planet, så måste vi stå och vänta medan han får gå tillbaka hela vägen och hämta det. Why not liksom.
Under tiden konstaterar jag att bussen är skitäcklig med gamla tuggummin och annat skräp överallt.
Säger till talibanen att hon inte får röra på en enda sak och absolutpåingavillkor stoppa händer i näsan eller i munnen. Fattas bara att man blir sjuk här nu också.

Läser för övrigt en bra bok;
Så småningom drar vi. Jag har aldrig varit i Egypten och kan väl inte påstå att naturen är särskilt imponerande.
Så här såg det ut hela vägen ända fram till att vi svängde in på hotellområdet.

Jättekonstig incheckning: alla lämnar ifrån sig passen till reseledaren. Sen ropas man upp, får en nyckel och ombeds ställa sig i samlad grupp. När alla är klara så går man gemensamt genom hotellets område och blir hänvisad det rum man fått. Sen fick vi vänta på rummet i en timme innan väskorna kom. Morr. Hotellet är 5-stjärnigt internationellt, men 4-stjärnigt recording to Fritidsresor.

Enligt den här frun så är det 3-stjärnigt. Fint, men slitet. Som fasen. Av med kläderna och på med baddräkten. Just det ja, när jag tar av mig behån så ramlar sömntabletterna ut. Ehh, hade visst lagt dem där för att slippa rota runt i väskan. Idiot.


Badar några timmar innan det är dags för middag.

Till skillnad från förra veckan i Turkiet, så har detta hotell massor av olika restauranger. Vi tar den som öppnar först, och när jag har tyckt i mig två kycklinglår, så slår det mig att det kanske inte var så där jättebra att starta veckan med kyckling. För det är väl just precis i det här landet man ska passa sig jävligt noga.
När vi kommer tillbaka till rummet så gör talibanen i ordning sin garderob.

Tror somliga har ärvt sitt ordningssinne från den högt aktade modern..hehe.

Vi har väntat i flera timmar på att få tillgång till internetkoden. När maken kommer med den så är han vansinnig. De debiterar hutlöst och han lackar över att vi ska behöva betala full dagsavgift, fast vi inte får den förrän klockan 20.00. Talibanen var med när han tjafsade med dem och säger: "mamma, han var nästan grinfärdig när pappa hade pratat klart!"

Tror bestämt att den här familjen ska sova sig lite och börja en ny dag i morgon.

Öh, höll ju på att glömma: är det någon därute som har känningar på passmyndigheten i Solna, så kan ni ju ta och ringa och förvarna dom. Nästa fredag, 9.00, kommer jag tid med en jävligt stor brödkavel och krav på 980 kr, plus taxi fram och tillbaka, samt ett nytt, avgiftsfritt pass.

Som jag ska skälla ut dom!

39 kommentarer:

Singelmamman sa...

Och jag fick göra samma sak som du, fixa ett tillfälligt pass. Passpolisen sa att det fattades fyra dagar på tiden från det när jag skulle komma hem till det att passet skulle gå ut. Passet var giltigt i sex månader från det jag kom hem, ja minus mina fyra dagar. De 900 kr sög verkligen. Men jag orkade inte tjafsa när jag kom hem. I Egypten tittade de inte ens i mitt pass!!

Vivi sa...

Tycker synd om dig men samtidigt är det bra att det händer. För vad skulle vi andra annars skratta åt.
Hoppas nu resten av semestern blir bra. Tyvärr lär du ju få dras med ungen på vägen hem oxå :(

Anonym sa...

Phuu ...trött av att bara läsa om dina strapatser, men boken "3 sekunder" är en av de bästa böckerna jag läst/Liza

Jennie sa...

Bara inte "monster-ungens" föräldrar åker på migrän dom med som på förra resan så du måste barnvakta han med :)
Hoppas resan i Egypten blir kanoners och att ni får se Sphninxen (som jag inte kan stava till för övrigt...) :) och pyramiderna!

Minkamera sa...

Hahahaha fy faan vilken start! Nu kan det bara bli bättre :-)Kom ihåg att det är i diskvattnet bakterierna finns. Svårt att undvika att bli magsjuk med andra ord.

Anonym sa...

Hahahaaaa! "Du kan glömma att tomten kommer i år" Stackars lilla kille, av ALLA stolar på planet hamnar han bakom dig. Du är helt underbar du :-) Har konstaterat att jag INTE kommer att åka utomlands med mina kottar förrän de börjar bli en +6 år i alla fall. De får nöja sig med Svedala så länge! Hoppas att ni börjar på ny kula i morgon och att ni får en härlig semester.

Sus sa...

Hahaha! Du är fan störd i hela huvvä!

Kennelflickan sa...

Fatta att ni kommer bli bästisar, skitungens familj och din. Knöligt när hon läser din blogg sen ;)
Men allvarligt nu, tog flygvärdinnan en päcklig blöja? Skickade hon inte lat-kossan att själv slänga den på toaletten?

Annikaville sa...

Åh fy faaaan vilken stressångest!! Jag som tyckte jag och syster hade det stressigt innan San Fran, det var ju inget jämfört med era 18 min..! Tror jag hade lagt mig ner och gett upp, alt. dött, rätt utanför passkontrollen...

Tautolog sa...

Helt sjukt. Hur fan hann ni? Något typ av pris för det. Bra att ni är på plats nu i alla fall. Ha det herrlich.

Åsa sa...

men va fan! ska vi ta och åka ner till passenheten hela bunten? då får du nog din vilja igenom, såhär ska det fasiken inte gå till!

Anonym sa...

Oooh, himmel!! Var trött när jag satte mig vid datorn men nu har jag skrattat så jag är klarvaken. Det lär dröja innan jag kan somna... Hoppas för er del att eländet är över för den här semestern, men för dina läsares skull hoppas jag det fortsätter som det börjat (f´låt för den tanken).

Känner en oerhörd längtan efter att smyga omkring på passmyndigheten nästa fredagmorgon... blir antagligen en intressant upplevelse.

Ninnie

Gabriella sa...

Säger bara: "Mona for blog president"! Sluta jobba och blogga på heltid NU! Du kan försörja dig på detta, för du bara ääääääger!

Tusen tack för en underhållande avslutning på dagen, även om det inte var så underhållande för dig ...

Ha det nu jätteskönt!

Gabriella

Helle sa...

Hahaha, du förgyller, som vanligt, min dag! Även om jag lider med dig till fullo älskar jag ditt underbara sätt att skriva. Är inte så särdeles bra på att kommentera men är ett troget fan. Hoppas ni får en underbar semester och slipper rysslögner och trötta mormödrar!

Chihuahuakvinnan sa...

Jag är grymt imponerad över att ni trots allt hann med flyget!

Hoppas ni får en skön semester nu :)

Och nästa fredag kommer jag boka in mig som fluga på väggen på passmyndigheten eftersom jag ändå bor så nära där XD

Joanna Björkqvist sa...

Hahaha! Jag trodde i min enfald att gränsen var nådd redan i Turkiet! Tänk att jag hade så fel! Det blir bara roligare, tokigare och galnare hela tiden!!!

Det måste vara så att någon (där uppe, på någon myndighet eller någon bloggläsare helt enkelt) ser till att du får något att skriva om! ;)

Anonym sa...

Har inte läst din blogg på några dagar, så det var lite att ta igen... Men jag älskar hur du skriver. Men sån inlevelse så man vill bara läsa vidare hur långt det än är. :)

Shit vilka resor du får genomlida!
Helt sjukt med passet ju. Skulle nästan vilja vara närvarande när du skäller där i Solna nästa fredag, haha! På dem bara! Varför spärrar man ett pass liksom? Sånt jävla misstag måste det vara. Sjukt jobbigt. För dem. ;)

Och helt apropå: Din bok.
Har du läst de fyra innan de skrivit? De bästa jag läst. Älskar Roslund & Hellström. Har sugit på den du läser nu i 2 år, för jag vill aldrig att de ska ta slut. :)

Hoppas ni får en härlig semester på det 3-stjärniga hotellet iaf.

Kram på dig!

Elin sa...

Jag är med på att vi gör gemensam sak och tågar alla kärringar/kvinnor/läsare och ser till att du får en jävligt bra ursäkt, pengarna tillbaka och ett nytt pass!

Har aldrig vågat träffa dig förut eller säga hej, känner mig väl inte riktigt som att jag skulle höra hemma (är 25) på era såna där träffar, men jag gillar verkligen dig och din blogg! Ser verkligen upp till dig, Mona! Därför är jag återigen helt villig att dra från Göteborg till huvudstaden och se till att rätt blir rätt!

Anonym sa...

Men vilket tålamod du har! Beundrar dej för det! :)
Efter max 3 minuters ryggsparkar hade jag vänt mig om och sagt till mamman/barnet vänligt men bestämt. Upprepas beteendet hade jag sagt till bestämdare.
Vilket jag gjort på de två senaste flygresorna.

Älskar att läsa allt du skriver, det är så befriande skönt med raka puckar!
/Cata

Åsa C sa...

Hur kan det gå så illa?
Tur att maken tänkte till och meddelade Fritidsresor att ni var sena.
Njut av tiden i Egypten och jag hoppas att ni inte drabbas av någon magsjuka.

ihemmetslugn sa...

Underbar kommentar till monstret! Hoppas att semestern blir bra för övrigt.

Mimmi Mrs Lee sa...

Du råkar då verkligen ut för allt!
Jag hade nog inte väntat så länge med att säga till ungen, hade blivit galen! Bajsblöja byts inte i kabinen, uäk! Ja, jag har småbarn själv om nån undrar.
Hoppas resten av vistelsen blir bra!
Nästan så jag har lust att gå till passexpeditionen på fredag, får nog ta med hörselkåporna till barnen då bara.

Duktiga Tjejen sa...

Passenheten i Solna SUGER, var där tidigare i år och höll på att krevera. Lämnade stället efter en timme och sket i det...

Anonym sa...

Åhhh, låt mig få vara en fluga på väggen hos passmyndigheten i Solna kl 9 nästa fredag. Hade varit underbart att se dig live in action. Det är så ohyggligt skönt att höra att det finns fler som står upp för sin rätt och inte bara säger Jatack och amen. Jag brukar också kunna brisera rätt bra ;)

Hade jag varit som du hade jag lagt till krav på en rejäl fotmassage eftersom du fick springa barfota genom hela flygplatsen ;)

Undra vad det är för miffomorsa som INTE säger till sin unge att inte sparka på ryggstödet. Fattar att du lackade ur. Jag får krupp på mina egna barn om de sparkar mig i ryggen i bilen.

Anonym sa...

Jag fattar inte hur du kan råka ut för allt hela tiden. Aldrig tar det slut för dig. Jag hoppas ni får en härlig vecka i Egypten. Ni lär ha bra mkt bättre väder än här iallafall där det för tillfället regnar =0(

Linda

Anonym sa...

Och folk undrar varför vi vägrar semestra på charter?

Malin sa...

Blev helt svettig bara att läsa om eländet. Tror jag måste lägga upp benen och ta en kaffe!

Ha det jättebra på redan nu och hör av dig ofta!

kramar till hela familjen...nae förresten inte till din elaka make. Frågar han om jag är gravid nästa gång vi ses får han en snyting så snoret skvätter!

Mia sa...

Herregud Mona - jag blir alldeles matt, men samtidigt så har jag ett smile från öra till öra...mina barn undrar vad det är jag läser som är såååå roligt!!
Önskar att jag hade fått vara en osynlig flyga på väggen nästa fredag hos lilla passpolisen i Solna...jiiizus va "verbalt spö" de kommer att få uppleva *fniss*.
You make my day - everyday!!!
Ha en underbar semester!

Anonym sa...

Taaack :D för att jag /vi får följa med dig på denna resan också. Jag fnissar/skrattar mycket åt dina inlägg. Hur mycket kan en människa råka ut för?? Ha nu en fortsatt härlig vecka. Kram Cath.

Pennfäktaren sa...

När SÄPO-chefen var yngre, och även jag, var vi antagligen mycket seriösa i våra "ämbeten" men antagligen mer sorglösa och kanske t o m gladare. En dag berättade SÄPO-chefen att han ägnat sig åt tidsstudier, i en bankomatkö. Den tekniska innovationen bankomat var dåförtiden en nyordning i vårt samhälle. SÄPO-chefen berättade målande och roande om en viss kategori bankomatkunder, den sort som börjar med att ta ut ett kontrollkvitto för att kolla saldot, för att sedan göra ett uttag och konstatera, på kvitto nummer två, att bankomaten registrerat samma summa som knappats in, för att sedan avsluta med att begära ett nytt kvitto och, med information att läsa på detta tredje kvitto, förhoppningsvis lugnas med att det nya saldot var korrekt uppfattat av banken!

Även jag har nyligen hämtat ut ett nytt pass. Att ingen tänkt på att det på varje polisstation borde finnas en pass-"bankomat" för att varje ny passinnehavare ska kunna konstatera att det nya passet inte är spärrat. Gå in på "kolla pass" och knappa in personnumret. Besked kommer på kvitto - passet är inte spärrat. Gör om proceduren och maskinen bekräftar - passet är fortfarande inte spärrat!

Med tiden kan ordningen förfinas med en rutin som innebär att den som fått sitt pass spärrat, i efterhand och i samband med en besvärlig resstart, kan knappa in uppgifter om utgifter (980 spänn) för provisoriskt pass och taxikostnader m.m. som sedan bearbetas centralet på Rikspolisstyrelsen för att därefter automatiskt krediteras vederbörandes bankomatkort. Sedan kan den förfördelade gå ut på stan och ägna sig åt SÄPO-chefens besrkivna trekvittorutin för att få besked om att pengarna - verkligen - satts in. SÄPO-chefen kan lämpligen tala med sin kompis rikspolischefen om en sådan nyordning.

Det allvarliga är emellertid att en dator ska anses ha tolkningsföreträde framför en resenär som inte gjort något fel vad angår sitt pass. Men det heter väl som det brukar - "vi har våra regler" dvs. datorn vinner alltid över människa. Är det så vi ska ha det?

Kristiina sa...

Vilken story!!

Det där med bajsblöjan var superäckligt, fy! Jag har en mycket nära och god vän som inte fattar det där med att det inte är fint att byta blöjor hur och var som helst. Under åren har jag försökt insinuera på alla möjliga sätt för att sedan gå över till att säga rakt ut ”är du snäll och inte byter på komattan” (eller hud eller what ever det nu heter). Sist när vi hade kalas så bytte hon hennes 1,5 åriga dotters bajsblöja på vår säng!!! Detta trots att vi både har skötbord och badrum. Hela vår lilla lägenhet luktade BAJS när övriga gäster anlände. Nu har jag bestämt mig att inte bjuda dem förran hennes tredje barn är blöjfri. Tråkigt men någon måtta får det vara.

LarsPson sa...

Ja det var då verkligen en resa som innehöll en massa som du kunde fått slippa! Skönt att ni kom fram ordentligt iaf. (Trots allt som hände). Och verkar ju som allt gått bra när ni väl kommit fram iaf. :-)

Britt sa...

Jag som jobbar som förskollärare brukar alltid betala extra för att slippa barn när jag reser...och det är ju inte barnens fel.

Laila sa...

Jag jobbar där, och det här händer varje dag! Det går inte alltid lika bra som för dig..Flygbolagen brukar vänta så länge som dom bara kan, men ibland måste de dra och allt blir väldígt tragiskt. Du kunde ju inte veta att ditt pass var spärrat, men många kommer med pass där giltigheten gått ut, det är lite klantigt, men fortfarande tragiskt...Himla kul blogg förresten :-)

MonasUniversum sa...

Pennfäktaren: Haha, du menar inte på allvar att du känner min Säpo-chef?! Och intressant kommentar för övrigt!

Laila älskling, ta på dig hjälmen! Jag kommer stå först i kön på fredag!

Men seriöst, det är väl inga problem att få tillbaka pengarna och få ett nytt pass, avgiftsfritt? Det är ju liksom inte jag som har gjort fel..

Anonym sa...

Hej Mona, jag jobbar också där och det är väl ändå passenheten Arlanda du menar, inte Solna? För inte ens du skulle väl ha hunnit till Solna o tillbaka på den korta tid??? Jätte härlig blogg! Skrattade gott åt din berättelse, men vi kan ju inte göra undantag, är det spärrat så är det, tyvärr! Hoppas resten av semestern blev lyckad.

Smultronblomman sa...

Ska ta barnfritt hotell nästa gång jag åker också. Tur att det löste sig med passet. Jag hade fått hjärtinfarkt! Tror inte passmyndigheten i Solna får det så kul när du kommer hem!
Var i Egypten är ni? Vad heter hotellet? Har haft semester och inte läst alla inlägg. Det kankse står någon annan stans.

MonasUniversum sa...

Laila: Du missförstår: Solna utfärdade och spärrade passen och jag fick dra till Arlandapolisens passenhet!=)

Smultron: Jag svarade dig i din andra kommentar.

Laila sa...

Haha..jag jobbar inte i Solna utan på Arlanda, så jag känner mig ganska trygg :-) Men på dom bara! Visserligen är de överhopade med jobb just nu, men såna misstag får man inte göra.

Laila