torsdag 7 juli 2011

Om äkta och kopior

Jag hoppas innerligt att alla de svenskar som varit ute på byn och shoppat Louis Vuitton not-så-äkta-väskor (ser massor av turister varje dag som kommer med allehanda väskor) och andra fejkade märkesvaror, är medvetna om att de torskar i tullen om de blir påkomna.

Det måste ha med åldern att göra, men jag har så svårt med det där. Sparar hellre så att jag har råd med en riktig. Eller köper märkeslöst. Därmed dömer jag verkligen ingen som har annan synpunkt på saken, eftersom alla har olika förutsättningar och åsikter. Har förresten som sport att försöka gissa om en väska är äkta eller inte. Alltid lika kul.

Vad tycker ni?

17 kommentarer:

Kennelflickan sa...

Jag tycker att du är bäst men det kanske inte var frågan ;)

L sa...

Tullen är väl en sak - men kopior produceras under vedervärdiga villkor. Finns liksom ingen som bryr sig. Skulle H&Ms grejer produceras på samma sätt skulle det bli ett himla liv.

Jag vill jag kan... sa...

Hmmm... alla gånger märkeslöst hellre än kopior!

Anonym sa...

Jag håller med dig som faan där Mona, det jag däremot tycker mycket illa om är när en uppenbar kopia enligt ägaren garanterat är äkta. Sånt stör mig. Alot. Själv är jag märkestorsk och kan inte ens i min vildaste fantasi tänka mig att bära en kopia, har jag inte stålars så sparar jag. Jag vägrar gå omkring med kopior. Never ever.
Märkeslöst eller äkta.
Att gissa är en sport, en OS gren nästan.:-)

Liz sa...

Jag älskar ju att se en gucci hobo i lv-canvastyg komma promenerande. Hett som orange spraytan och förra årets polyesterleggings. Jag vill bara ge dem en liten kram och ett nummer av Vogue.

Anonym sa...

Tror det var i "annorlunda familjen" eller vad det hette (de med ca 10 barn per familj) där de köpte fejk väskor i Italien. Inte så smart med tanke på bötesstraffen ifall de fastnar i tullen. Då har man ju råd med en äkta för de pengarna. christinaM

Mathias Anka sa...

Förstår inte varför man ska bry sig?

Min teori till varför folk bryr sig är: Märkes-attiraljer är statussymboler och man vill inte att någon annan ska få (råka få) samma "status/image" på ett billigare sätt. Jag tror mao att man undermedvetet är rädd att ens egna dyrare investeringar ska tappa värdet.

Och om någon nu tycker att det här är löjligt för att det är ju sååååååå lätt att se en kopia och det är bara piiiinsamt, så får ni lägga in i beräkningarna hur faktiskt få det är som ser skillnad.

Jag älskar själv märkesprylar och köper hellre dyrt än billig.

MonasUniversum sa...

Mathias Anka: Fast vet du, jag är mer inne på L´s spår. Kopieverksamheten omsätter miljarder och ser man dessutom till moralen i det hela så blir jag jävligt upprörd. Men värst är nog som sagt arbetsförhållandena som alla, i och med att de köper kopior, indirekt stödjer. DET är det jävligaste.

Annars kunde jag inte bry mig mindre..men du har rätt om statusvärdet i det hela. Helt klart.

Ica sa...

Köper själv inga kopior...men efter att ha läst Gomorra av Roberto Saviano så kanske jag inte är så sugen på att köpa originalen heller...iaf inga italienska. Hu.
Förresten ett boktips inför nästa lilla tripp Mona :)

Älskar dina "reseskildringar"
Kram Ulrica

Mrs Data sa...

Vad jag tycker om kopior? Vedervärdigt! Har t om gjort ett inlägg om det.

http://mrsdatasliv.blogspot.com/2011/06/hellre-original-kopia.html

Folk fattar inte att de hjälper kriminalitet.

Cecilia N sa...

Enligt mina definitioner är en väska äkta om man kan stoppa saker i den och bära/dra den med sig.

Märken är bara nåt som nån tjänar pengar på, oavsett om det är märkesinnehavaren som producerat eller någon som låtsas vara märkesinnehavaren.
Jag förstår inte ens idén.

Majsanochmalla sa...

Äh va fan....

Klart man ska ha äkta vara förutom i BH:n!

Majsanrealpajsarn

Majsanochmalla sa...

Äh va fan....

Klart man ska ha äkta vara förutom i BH:n!

Majsanrealpajsarn

Titti sa...

ICA kasse! Eller konsum för den delen,funkar åxå. Fast så är jag inte handväsketyp. Smaken är som baken :)

Elin - Bondmora sa...

Förr hade jag några kopior, nu ligger de i garderoben och skräpar. Även i total okunskap om hur de producerades gillade jag inte känslan att bära dem. Nu har jag några få äkta väskor (fler ska det bli!!;-). Jag tänker inte hyckla och säga att jag inte mår bra av att ha dem, för det gör jag. Jag gillar känslan med äkta, även om jag gärna använder väskor av helt okända och billiga märken också (hm, med tanke på hur många väskor jag köper så är det en himla tur!). Jag har allra roligt åt de som åker till Turkiet bara för att shoppa kopior (jo, jag känner sådana!) Efter en vecka har de spenderat så mycket pengar att de skulle kunnat handla sig en äkta väska på hemmaplan... ;-)

Kristiina sa...

Jag håller helt med. Det värsta är när man köper fejkgrejer och piratkopierade saker till barn.

Kristina sa...

Jag är emot kopior så klart.