fredag 8 juli 2011

Apropå det här med att köpa fejkvaror och varför jag är emot det

Liz har skrivit ett grymt bra inlägg om saken. Kunde inte ha sagt det bättre själv!

10 kommentarer:

Liz sa...

Men Gud. En länk och allt :) Så roligt att du gillade vad jag skrev, och själv har en vettig åsikt i sakfrågan.

Apropå det: hade satkärringen från flyget en fuskväska på armen? Tullverket har en tipslinje :) he he he

MonasUniversum sa...

Du kan ge dig fan på att hon hade en Louis Vuitton. En modell som inte ens finns. Bra jobbat liksom.

Anonym sa...

Inte för jag vill vara otrevlig, men vem syr ihop dina kläder från billighetskedjorna Mona?

MonasUniversum sa...

Anonym: fan, jag skrev världens längsta svar, sen försvann det.

I alla fall. De senaste 10 åren har jag handlat kläder från Ellos tjockadelning och jag kan bara hoppas att de jobbar med seriösa leverantörer.

Men du kan ju inte jämföra äpplen med päron: de som jobbar med fejkopior sitter knappast i offentlighetens ljus och arbetar. De fabriker som Ellos t ex använder, får oannonserade kontroller flera gånger om året. När jag var i Indien i våras så besökte jag en fabrik där allt barnarbete försvunnit när nya ägaren tog över. Han jobbade 100% för miljöförbättringar och talade om att de fick ett otal oannonserade kontroller varje år.

Hur som så är det till syvene och sist så att du, i och med att du köper en kopia, bidrar till den ohälsosamma arbetsförhållanden som de de facto har.

Handlar du kläder på H&M så handlar du åtminstone i god tro. DET är skillnaden.

Anonym sa...

Det är lagen om allts jävlighet, du vet?

Du behöver inte alls försvara dig. Det var ingen anklagelse.

Jag vet att du är en smart tjej Mona. Dock tror jag att det blev ett litet tankefel här.

Du köper "tjockiskläder" (jag är smällfet, så gör inte den här intressanta diskussionen till någon personlig förolämpning. Nu vänder jag mig främst till dina läsare som tar illa vid sig för ingenting å dina vägnar). Du har inte haft någon annan möjlighet verkar det. Du handlar på Ellos och hoppas det inte förekommer vidriga arbetsförhållanden bakom kläderna. Här håller jag helt med dig om att man som konsument måste kunna lita på sin leverantör.

Den fattige, som köper kopior har faktiskt samma förutsättning som dig men av andra skäl. De har inte pengarna att investera i orginalen. De handlar och hoppas (självbedrägeri, jag vet) att arbetarna har det drägligt. Eller så tänker de inte
alls. Det är lättast så, tror jag.

Jag försvarar inte alls fenomenet piratkopior. Vad som döljer sig bakom dem är väl ganska uppenbart. Fula fiskar med dollar i blick. Moral tror jag inte de kan stava till.

Jag försvarar inte heller dem som köper skiten.

För mig är inte frågan inte vem som gjort vad. För mig är frågan mer att vad kan vi tillsammans göra för att faktiskt få en svensk marknad där "rättvisemärkt" är ett krav.

Nu när vi pratar om saken får jag lov att erkänna *rodnar* att jag inte alls har någon som helst aning om hur arbetarna av orginalprodukter har det? Jag köper gärna svensk design och förutsätter att de är ärliga om tillverkning mm. Men villigt erkänner jag att jag har dålig koll. Vet ni?

MonasUniversum sa...

"För mig är inte frågan inte vem som gjort vad. För mig är frågan mer att vad kan vi tillsammans göra för att faktiskt få en svensk marknad där "rättvisemärkt" är ett krav"

Och där satte du huvudet på spiken.

Och du, apropå att jag handlade på Ellos: då slapp jag visa mig ute i butikerna. Tryggare så..

Anonym sa...

Mona!

Jag är smällfet! I walk in you´r old shoes.

Jag gömmer mig tom för min man. Så du kan ju tänka dig själv hur min garderob ser ut. Postorder, postorder och så lite postorder!

Du har blivit ännu snyggare sen du gick ner i vikt. Men det blir väl inte mer? Lagom är bra!

Du som har så många läsare kanske kan fråga dem om de vet hur "big money-produkter" tillverkas. Lite intressant nu när fråga är väck!


Ska undersöka lite själv!

Ha en bra dag.

Anonym sa...

Hahhha.. Frågan är inte väck. Frågan är väckt, så klart!

Dazeds sa...

En sak människor glömmer bort är att piratkopieringen inte stannar vid väskor/skor/solbrillor utan idag kopieras även cancermediciner, malariamediciner....

I vissa asiatiska länder "piratkopieras" ägg. Billigare än att hålla på och föda upp kycklingar...trist att folk dör av alla gifter det är i äggen bara.

Dessa ligor är så skickliga att de även kopierar de hologram som mediciner, batterier osv märks med för att kunna särskilja dem från kopiorna. Detta gör det väldigt svårt att veta om den medicin du är i desperat behov av innehåller det som är sagt.

Billigt är inte allt. Har man inte råd med orginalet kanske det är bättre att köpa något i rätt prisklass istället.

http://www.disclose.tv/action/viewvideo/33409/the_fake_trade_1_2/

Se den.

Kristiina sa...

Så rätt! Jag blir sååå irriterad när vissa försöker få det till att det är bättre och smartare att köpa piratkopierade varor ur ekonomisk synpunkt. Tack och lova att det inte finns inga SÅNA här ;-)