måndag 18 april 2011

Lite mer om ålder och gamla synder

Igår så stötte vi på ett gammalt ex till maken. Eller ja, ex var ju synd att säga, mer en påsättning so to speak.

Och eftersom jag och maken var kompisar back then, så kände jag ju självklart till den här bruttan, som var en liten hang-around. Inga konstigheter. Hon har dessutom funnits kvar i pereferin genom åren utan att vare sig maken eller jag stött på henne.

Hur som. Vad jag vill komma fram till är att när man träffar en människa som man inte har sett på 20 år, så är det lätt att bli chockskadad. Alltså, hur dum är man om man tror att människan ska se likadan ut liksom...Hon kliver in, och jag ser bara en sliten kärring i närmare 50 års åldern, dock klädd som om hon vore ...hmm...yngre (f.ö. en vanlig åkomma det där). Inte förrän jag hör vad hon heter, så kopplar jag.

Och efter att ha hämtat upp hakan från golvet så blir jag skräckslagen. För  vem är jag att tro att jag fortfarande ser ut som jag gjorde när jag var 25?! Skulle inte tro det va.

Gaaahh, jag hatar att åldras. Men maken får fan slå mig i huvudet om jag börjar med klä mig som en jävla tonåring. Han som förresten inte ser en dag äldre ut än 30. Gud är taskig.

Och innan ni påminner mig om mina bling-bling-pjuck så kan jag meddela att jag överlät dem till tonåringen. Mmm, även solen har sina fläckar.

28 kommentarer:

Martina sa...

Igårkväll kollade jag på bilder på Facebook på mina gamla klasskompisar från grundskolan från lilla orten. Konstaterade att alla ser ut som sina föräldrar, som jag minns dem från min barndom alltså.

Hmm, är ju i och för sig 19 år sen jag gick ut högstadiet (född 1976.)

Tiden går...

Sus sa...

En elev kommenterade mina Converse en dag: "Är inte du för gammal för dom där?"

Jag tänker bära Converse tills jag dör. Jamenar. Det kan jag ju göra i morgon.

Jag ser förresten lika dan ut idag som för 25 år sedan.

Väl?

Agneta sa...

Hmm....
Kan ju hända att du har en objektiv syn på din make eller att du helt enkelt har fått dålig syn eller sviktande minne på senare år så visa oss en bild på maken så kan vi läsare få avgöra om han verkligen ser ut som en 30-åring. (Förresten är det nåt plus?)

Anonym sa...

Fy fan. Jag är född -80 och fick en chock när jag såg att det är 19 år sedan 76:orna gick ut högstadiet. Det skulle ju betyda att det är 15(!!) år sedan jag gjorde det. Och det kan inte stämma. Kan inte.

Ok, det känns som skitlänge sedan, men från en känsla till insikt att det är ettochetthalvt decennium. Nä. Inte ok.

Greta sa...

Hm Finns någon "rolig" historia om det där som jag läste någonstans.
handlar om en kvinna som skall gå till tandläkaren. När hon kommer dit känner hon igen namnet, det visar sig att det är en kille som hon gick i samma klass som för en massa år sedan.
När hon får se honom blir hon helt förbluffad över hur gammal han ser ut.En riktig gubbe. När hon var färdig säger hon någont i stil med att känner du inte igen mig från skolan? Han svarar, ja ha i vilket ämne hade jag dig som fröken. Ridå.

ha en trevlig påsk

compagnietmarie sa...

Om du bara visste hur gamla mina "gamla" vänner o klasskamrater har blivit, jag som fortfarande är sådär sjutton eller nåt. Gråhåriga gubbar o tanter, hur gick det till. Minst en gång i veckan dyker det upp någon som ger mig ångest, hur ser jag ut själv egentligen;) antagligen nåt åt samma håll fast rödhårig;)

Smultronblomman sa...

En del åldras bra andra ser hemskt slitna ut. Ibland stötern man på andra som gick på samma skolor som man själv gjort. Vissa ser väldigt gamla ut. Precis då tänker jag efter hur gammal jag själv ser ut. Jag tycker inte jag ser så mycket äldre ut än när jag var 30. Eller....?

Hanna sa...

Det var inte särskilt snällt skrivet om henne, hoppas att hon inte läser bloggen.

I min värld sa...

hmm jag har väl samma reaktion, ibland får jag en skymt av en kärring i skyltfönstret/spegeln när jag går förbi och i samma sekund som jag undrar "vem fasiken är den där kärringen" så slår det mig att det är jag?! *hemska tanke*
I mitt sinne är jag fortfarande 20 men utsidan är något äldre....

MonasUniversum sa...

Hanna: Vet du vad: jag bryr mig inte. Dessutom så riktar jag samma "kritik" mot mig själv.

Read between the lines.

Raggoparden sa...

Mkt åldersnoja nu, är det till att fylla femtio snart? ;) tips: önska dej en aerobaticflygning i present, så kommer du inte att bry dej om din ålder på några år sen.
Och om maken ser ut dom tretti är det bra för din approach, man är ju lika het som sitt ragg ( det är därför jag valde en man som är åtta år yngre än mej)

Anonym sa...

Vad är ni rädda för tjejer? Huvudsaken är väl att insidan på huvudet är ungt även om utsidan av både huvud o kropp blir äldre. Det vore attan så mycket värre om det var tvärt om...
Säger hon som är född -44 och aldrig haft så kul som efter pensioneringen.

Ninnie

Elliotta sa...

Jag behöver VERKLIGEN HJÄLP med det där med vad fan man har på sig. Fyller 40 om en månad och har tänkt en hel del på det där. Att se Trinny & Susannah har bidragit till min övertygelse om att jag klär mig som...jag vet inte vad. Munkjackor, palestinasjalar, gympadojjor eller kängor, skinnjacka. I NEED HELP!! Finns det ngn stil-akut ?

MonasUniversum sa...

Alltså, jag tycker att man kan (och ska) klä sig som man vill..i stort sett. Men det är jobbigt när man tror att man blir YNGRE bara för att man sätter på sig tonårskläder. Det är skillnaden.

Hanna sa...

Ok, visst. Syftade inte bara på att du kallade henne kärring. Även "påsättning", "brutta", "liten hang-around" tyder ju på att det ligger något gammalt och gror där som kanske inte bäst ventileras i det offentliga. Men var och en sköter sitt, jag vet. Ha det fint!

MonasUniversum sa...

Oh Hanna dear. Du har inte hängt här tillräckligt länge för veta att detta vokabulär är mitt vardagsspråk! Jag kallar mig mer än ofta för "kärring"...t ex. Så du kan vara lugn, inget gammalt ligger bakom. Jag älskar att träffa på makens gamla påsättningar eftersom jag vet så mycket om dom. Särskilt roligt är det när två personer, som idkat umgänge, hälsar på varann med ett handslag.

....men det är min humor det!

Cecilia N sa...

Det konstiga är att det visar sig vara dottern på bilden som väl är på mig ...?

Och det är inte min mamma på bilden där ... det är jag!

Varför jag inte gillar att bli fotograferad? Gissa!

Anonym sa...

Måste hålla med Hanna, massa nervärdernade ord om exet och som att du fiskade komplimanger till dig själv . Säger inte att det VAR så men jag uppfattade det så.

lisbeth sa...

Synd att att inte det är mannen som åldras då. Man säger ju de grå tinningarnas charm om män. mina tinningar är inte det minsta charmiga

MonasUniversum sa...

Anonym: Nämen HERREGUD, nu får ni fan ge er. Okey, om jag förklarar mig så här: jag är typen som skulle säga "tough shit" om maken var otrogen. Alltså, jag anser att man inte kan göra ett skit åt saken. Det är alltid den andres val, som man inte kan göra något åt. And once again: jag är inte ute efter några som helst komplimanger. Jag är ganska säker på mig själv och passar det inte så är det bara att rösta med fötterna och dra.

Enkelt. Och just precis i det här fallet så råkar jag veta en hel del mindre smickrande detaljer om vederbörande, om henne i nutid så att säga. Och det lyste kanske igenom i mina kommentarer. Dock har den vetskapen inget med min make att göra. At all.

Så, nu lämnar vi det därhän.

asa sa...

Själv hittade jag en gammal kompis pa FB (ovanligt, jag vet...). Naja. Hon hade lagt ut semesterbilder. Jag kände igen sonen, (oj vad lik sin far da han var ung)dottern (mamma upp idagen men lite rundare). Min kompis sag verkligen precis ut som förr; lite rynkor kanske men annars väldigt "lik sig själv". Det enda kruxet var den där mannen som var med pa alla bilderna.... Jag undrade varför de tagit med sig a)hennes pappa kanske (kände dock inte igen honom) eller hans pappa..... PLÖTSLIGT insag jag att denna grahariga, rundlagda man var den söta, brunlockiga unga skönheten jag mindes. Ojda!

Anonym sa...

Hej Mona,
I lördags var jag på tjejfest, 9 st mellan 44 o 50 år. Efter maten släppte jag frågan: hur är det tjejer har ni hängbröst, och fram kom måttbandet. Det blev väldigt kul kan jag säja. Så tack så jättemycket./ Kram Katarina

MonasUniversum sa...

Katarina: Haha, vad roligt! Jag kan tänka mig att ni garvade läppen av er.

Asa: Precis vad jag tänkte på idag; kompisar på FB. Ramlade över nån härom månaden och höll på att dö. Trodde att det var hennes mamma. Tänkte: "hmm, har mamman dött och hon hedrar henne med att använda hennes bild på FB?" Tills jag insåg att det var kompisen.

Jag tycker att åldrandet är ett intressant fenomen. Just det därom ens självbild. Jag tror ju nånstans att jag fortfarande ser ut som jag gjorde när jag var 25, men herrejesus som jag inte gör det. Jag är precis lika förbrukad som alla andra. Utom de få lyckligt förunnade med bra arvsanlag. Dessutom lever jag ett liv där jag glömmer bort att ta hand om mig själv, vilket dessvärre avspeglas i utseendet.

Anonym sa...

Men Hanna, nu får du ge dig! Det är bara en skön beskrivning. Om Mona skulle uttrycka sig i termer såsom "äldre kvinna som tidigare haft en sexuell relation med min make" så skulle vi faktiskt undra om Mona blivit sjuk eller något :-) Jag tycker inte det var farligt alls.

Kram, en annan Hanna

Ps. Mona, jag är glad att du följde mitt råd och hoppade glitterskorna ;-)

Kristina sa...

Folk betalar med kreditkort hos mig, å har dom ett amex så har dom sällan kod = visa ID.
Jisses vad man kan bli överraskad. Du vet, ibland kommer det in äldre kvinnor som är så pass mycket äldre att man ni:ar dom... Så drar dom fram sitt amex och körkort, och jag plitar ner nuffrorna på strippen 670612....
... samtidigt som jag fiskar upp hakan och försöker att inte glo.

Less is way More sa...

åh. jag skulle vilja se sambons ex. och påsättningar.

jag är dock tveksam om han vill se mina.
dock ska han få göra det såfort jag får chansen att peka ut nån.

typ:
hahah den dääääär har jag lega med, HUR tänkte jag???? *fniss*

o sambons exfru, ooh vad jag vill stöta på henne på affären :D

Chatrine sa...

Jag hamnade på en fest för ett tag sen. Hade köpt en enkel snygg röd tunika. Kände mig rätt apsnygg. Snacka om att jag åkte ner i skorna när en puma på 22 år kliver in med samma "tunika" men i dess rätta form nämligen som en tight kort klänning.

Behöver jag säga att jag inte använt min "tunika" fler gånger...

Har numera slutat handla partykläder på de stora kedjorna och gynnar de mer dyra butikerna med förhoppningen att en 22årings plånbok är för tunn för dessa :-)

kajo sa...

@chatrine: fick mig att tänka på Stekta gröna tomater där några 20-åringar snor huvudrollens p-plats och självbelåtet skriker att de är yngre och snabbare, och hon kvaddar deras bil med kommentaren "men jag är bättre försäkrad!" Varje ålder har sin tjusning.

Jag klär mig fortfarande som när jag gick i gymnasiet kring 1987. Blåjeans och sweatshirt, lång rutig skjorta. Har till och med samma läderbälte...