onsdag 25 augusti 2010

En dag i norska kronor i den norska huvudstaden


Dagen utanför hotellrummet börjar med frukost. Jag försökte ta kort på den här mannen. Det gick inte så bra. Han har en kostym på sig. Inget märkligt i det. Om det inte vore för att han till det har flipflop.

Efter frukost går vi till deras motsvarighet till tunnelbana. Ett tåg från andra världskriget. Två personer t&r till Oslo, 8 minuters resa, till det facila priset av 240 kr. Norska kronor. Som hittat.



Väl på tåget kom fru kontuktörskan och läxade upp oss för att vi satt i Ubetjent. Kollegan och jag fattade inte vad f-n hon pratade om. Kan säga att hon inte var uppvuxen i centrala Oslo, that´s for sure. Till slut läste vi på skylten ovanför. På engelska. Vi satt i vagnen där man har typ månadskort. Här är det segregering, vi skulle sitta i de-som-inte-har-råd-med-annat-än-enstaka-biljetter-vagnen. Konduktörsan gjorde oss uppmärksam på att vi minsann kunde få böter, men hon hade sin snälla dag idag.

Väl på centralstationen så ramlade jag in på apoteket för att köpa Otrivin nässpray. 58 kr. Norska.  Har inte använt nässpray på många många år och herregud så dumt, för jeflar vad det hjälpte!

Sen strövade vi på Karl Johan. Upp och ned. Det var gratis. Hittade dock en intressant affär;


Kunde inte motstå att gå in.



Hittade en massa roliga saker. Funderade starkt på att köpa en ny puff. Den såg ganska bekväm ut. Min ibland stiffa make kanske skulle loosen up om han satte sig på den ibland.

Det går väldigt bra att klicka sig lite på bilden.
Nä, jag hoppade över den. Fel färg.


Hittade däremot en ny man. En som är tyst och förmodligen gör som jag säger. Kanske lite för tyst dock. Hittade en ny fru åt maken också. Men jag avstod. Ni minns väl vad som hände förra gången? Scrolla fram till nr 57. Vore ju synd om han fick skavsår igen menar jag.

Sen gick vi fram till slottet. Orkade inte fota. Vände och gick in på TGI (Thank God its Friday) för varför prova nåt nytt, när man kan köra samma restauranger som hemma...dahhh. Dock hade kollegan aldrig ätit deras mat så jag introducerade henne för bl a fyllda potatisskal. Väry gott.


Jag tänkte att jag skulle slå på stort och beställa läsk. Dock måste de vid den här GBP-operationen även utfört en minor lobotomi: jag beställer diet free cooke, eller vad det heter, för att slippa sockret...som gör att jag somnar på två röda sekunder...men glömmer att jag har extremt svårt för kolsyra. Rapa sig lite. Ser fint ut när kärring på fyrtiofem sitter och smårapar..Not.

Eftersom jag pga nämnda operation har tappat smaken totalt för kaffe, så avslutar jag 3-timmars lunchen med en specialkombo: cauppuchino-milkshake. Yummi!

Den ackompanjeras av några musiktomtar som går förbi. Allt var rörande pittoreskt denna vackra sensommardag.


600 norska bananer senare, på väg tillbaka till centralstationen, så går vi förbi Grand Hotel och jag kastas plötsligt tillbaka många, många, skitjättemånga år i tiden, då jag och maken var här senast. Mycket bra humpa-bumpa här inne då kan jag säga.


Make; du minnas va va va?!

På tågperrongen, som alltså är utomhus, så har de annorlunda regler för rökare. Kollegan fick stå här och vänta på tåget.


En klassisk rökruta.

Vi satte oss sen i rätt vagn och alla konduktörer var nöjda och glada.

Väl tillbaka på rummet så kom jag på att jag har håriga ben. Det är typ skitäckligt och jag hittade några konstiga vaxremsor i min necessär. Jag har aldrig använt vax. Någonsin. Jag kör en sån där maskin som sliter upp håren.

Dessa skulle värmas. Ingen mikro på hotellrummet men jag har en varm röv, så jag satte mig på remsorna i sisådär en kvart-tjugo minuter. Sen tapetserade jag legsen.



Väntade 5 minuter och drog sen bort remsorna. Man har ju sett på tv liksom. Det gjorde svinont.

Problemet var att vaxet satt kvar. I mina hårstrån. Som var kvar på benen.



Så imorgon kommer jag har grönrandiga ben på mässan. Och varje gång jag lägger benen i kors, och ska byta ben efter ett tag (eftersom det tar en vecka att skriva det här inlägget), så är de ihoplimmade och det gör satan så ont att dra i sär dem. Jättekul.

Nu, snyta sig lite och gå ned till restaurangen och HÄMTA upp middagen.


25 kommentarer:

Anonym sa...

Inte lätt att vara utomlands du! ;-)

Kollade precis SL. Där kostar en trezonersbiljett också 60 spänn om man inte har något månadskort. Och jag är säker på att nässpray på pressbyrån på centralen i Stockholm också kostar nästa femtiolappen, såvida det inte är prisreglerat i Sverige (men vem är det då som är sista sovjetsstaten?).

Norge är dyrare än sverige, visst, men inte alls så svindyrt som alla tror. Däremot är det _alltid_ en dum ide att bara köpa första bästa när man är utomlands.

MonasUniversum sa...

Jag håller med. Alltså, om nässpray. Tågpriser har jag ingen som helst aning om då jag är för lat för tunnelbana hemma. Men jag tror som du säger, att det inte är så jättestor skillnad här egentligen. Vissa saker såklart, och det är väl det man reagerar mot.

Osloskånskan sa...

Hit flyttade alltså jag frivilligt...sa skånskan dystert.

EnglandsNina sa...

Haha, du är inte klok! Såna vax remsor värmer man mellan händerna i typ 4 sekunder för att sen stryka på EN I TAGET på benet och sedan GENAST dra bort! Herregud, det måste gjort rätt ont när du försökte dra bort dem. Pröva att smörja benen med bodylotion eller badolja för att få bort vaxet som finns kvar.

Anonym sa...

Hej Mona!

Jag har läst din blogg ett tag men alltid trott att man måste ha ett konto för att kunna svara...men idag så upptäckte jag att så är inte fallet....

Men iallafall....

Tack för en underbar blogg!!!! Jag är inne flera gånger om dagen och läser hos dig. Varje gång du inte hunnit lägga in något nytt blir jag besviken. Tack för att du bjuder på dig själv. Vissa gånger när jag sitter och skrattar högt så läser jag för sambon så han oxå för höra om dina äventyr. Fortsätt i samma anda! Jag tänker fortsätta vara ett troget fan av din blogg!

Kram

reneesfotoblogg sa...

Har benen klistrat ihop sig av vaxet?
Vilken utmärkt barnbegränsning det måste vara!
Betr. Dessa två underliga tvillingar så läste jag på ett ställe att Sabina var fastvuxen i ryggen på sin syster, med näsan! Nu börjar det nästan att bli skrönor.
Ursula ska sitta i rullstol på ett beryktat husvagnsläger i Göteborg såg jag på ett annat ställe.

Mimmi (Mrs Lee) sa...

Låter som du haft en underbar dag! Du förgyllde i alla fall min! :-)

Gabriella sa...

Hahaha, vilken underbar reseskildring!

Mr Lee sa...

Kostar att ligga på topp och vara i Norge. Gillar speciellt förslaget på sittpuff. Säg att den är anatomisk så kan du dra den som kontorsinredning. :)

Anonym sa...

Men duuuu, det går ingen tunnelbana från Lillestrøm till Oslo, det var allt ett lokaltåg du åkte med.

Maja sa...

Hahaha jag har skrattat sönder mig åt dina upptåg... Sluta aldrig blogga - varje kväll när jag lagt barnen ser jag fram emot en date med dig via bloggen. Det är höjdpunken på dagen hur patetiskt det än må låta :-(

Pillargontanten sa...

Trots svindyra tunnelbanebiljetter och dåligt vaxade ben, så verkar du ju haft en helt okey dag :O)
Och förkylningen släppte?

MonasUniversum sa...

Osloskånskan: Jamen det är ju vackert i alla fall!

EnglandsNina: Skojar du?! Hade ingen bruksanvisning och chansade..No wonder att det gjorde så jävla ont!

Anonym: Åh vad du är gullig, tack så jättemycket. Jag har varit rätt kass senaste tiden, men hoppas att jag kan skärpa till mig.

Renée: No more babies kan jag lova! Jag svarade inne hos dig.

Mimmi: Dagen var faktiskt ganska bra, bortsett från förkylningen.

Gabriella: Tack kära du!

Mr Lee: Tror dessvärre inte den faller maken på läppen!

Anonym: Nä, jag vet, det var därför jag skrev: "deras motsvarighet"..=))

Maja: Tack så jättemycket. Och med lite tur så fortsätter jag ett tag till!

Pillargontanten: Dagen var skitbra. Vi hade tur med vädret: det regnade igår och det ska regna i morgon. Och nä, jag är fortfarande dunderförkyld men knarkar numer nässpray.

Tanten som gillar rosa sa...

Jag fattar inte alls vad du menar med fel färg, kan ju inte bli mer rätt om du frågar mig....fast det var ju det du inte gjorde ;-)

Tänk med champagne du ska dricka, så mycket soffa du ska ligga och så fina ben du kommer göra när du är hemma igen.
Lycka till med resten av Norgevistelsen.

Pernilla sa...

HAHA! En helt vanlig dag i Moonisch liv, och det är så jevvla underhållande. LOVE YOU! <3

P&K Pernilla

moi sa...

haha nu har jag skrattat så katten rymde från soffan.

frågan är om man inte kan få bort vaxet med lite olja för när man köper sådana där vaxremsor brukar man få med lite olja typ som barnolja i konsistensen.. prova?

det kan ju inte bli värre i alla fall

Hanna sa...

Tips till nästa gång du ska vaxa benen, lägg remsan så den går efter längden på benet (det ser ut som du gjort det på högra benet men inte vänstra) och stryk ovanpå med handen uppifrån och ner, sen börjar du längst ner och drar med ett bestämt ritch. Det brukar inte göra ont (tycker jag), men det gör ont om man gör åt fel håll eller om man tvekar.

Anonym sa...

Mona! Du är min idol!
Jag älskar att läsa din blogg, inget gör mej på bättre humör!
Jag torkar fortfarande tårar efter asflabben.
Keep up the good work =)

/Karin

Tina N sa...

149 kr för en ny Man är ju ett fynd, trots att det är norska kr!! ;)

Jag har jobbat i Norge och det sägs ju att ett gott skratt förlänger livet och efter min tid där, kommer jag att bli 200 år..minst! ;)

Fiskbullar är billigt...och bröd...men framförallt ska man undvika Paradgatan, för där är inte ens fiskbullar billigt... :)

Maria sa...

Vaxrester gar bort med olja typ babyoil eller om du har ngn riktigt oljig duschcreme typ nivea oil. Lycka till! :)

anna sa...

jag måste ju ändå nästan vara mer korkad än dej... sitter och läser din blogg medan jag äter frukost. läser om när du vaxar benen och OM HUR VAXET SITTER KVAR EFTERÅT. det enda jag tänker är: ja just det, jag skulle ju vaxa benen. går och hämtar mina vaxremsor och börjar vaxa. efter några drag ser jag ju att vaxet sitter kvar på benen precis som jag just läst i din blogg för 30 sekunder sen och tänker a just det ja, det var ju det hon sa. Å nu 20 minuter senare är jag på väg till universitetet med jeans som klistrar sig fast på benen som jag inte fått rena även efter en massa skrubb.

Fräsigt sa...

Hahahaha! Gud så roligt. Och vilken över-rolig blogg! Jag har varit här några gånger men nu fattar jag verkligen! Jättejättekul!Nu ska jag börja hänga här!// Ellen från Fräsigt-bloggen

Fraggelmorsan sa...

angående de norska priserna: Du vet att man som bosatt i norge kan visa ett kort i alla affärer, som visar just att man INTE är turist? Då får man nämligen de RÄTTA priserna och inte du hutlösa som de lurar på alla svenska turister....

CB sa...

Ha, ha, livad dag! Roligt att höra att du åkte åt rätt håll och inte hamnade i Fetsund. Konduktörskan - vilket härligt ord!

CB, igen. sa...

Om du vill äta något annant än potatisskal och korv tipsar min man om musslor på ds/Louise vid Akers brygga - enormt fin ångbåtsinredning - 175 nok utan tillbehör. Eller indisk mat på Grönland ca 70 nok eller vietnamkäk ca 85 nok, i de kvarteren. Det är visst väldans uppdelat i olika kvarter mellan div. invandrargrupper i Oslo.