söndag 29 augusti 2010

Ni som har koll

Dvärghamstrar lever inte så länge va?

28 kommentarer:

Mamma J sa...

2-3 år...

Kort eller långt? Bestäm själv.

Bettan sa...

Hamstrar lever inte speciellt länge och dvärghamster låter absolut som om de lever ännu kortare. Lycka till!

Northtwig sa...

Nej då...som sagt 2-3 år...om man inte t.ex kör dom i torktumlaren..då lever dom lite kortare. Har jag hört. :-)

Anonym sa...

Det perfekta första husdjuret!
*Hyfsat söta (ingen råttsvans...)
*Lever max 2 år
*Klara sig själva upp till 4 dagar
*Måste de tas med, är buren liten & nätt

Inget att tveka på, bara köp!

Sus sa...

Men köp en långhårig!!!!!

Anonym sa...

2-4 år. Men jag har en och tycker hon är mysig. Har haft vanliga hamstrar också, de är med trevliga och om man är ute efter kortare levnadstid lever de lite kortare.

Anonym sa...

Jag gjorde en deal med J när jag kände att jag som god förälder var tvungen att ge honom ett litet husdjur. Han ville ju så gärna... Han skulle sköta om ett jättegulligt litet marsvin som det blev (du kanske kommer ihåg förresten, eller?) och om han inte gjorde det skulle vi vara tvunga att sälja det igen. Det var en seriös överenskommelse, ett oskött, ensamt litet marsvin är bara olyckligt och det ville ingen av oss. J var mycket allvarlig och självklart skulle vi sälja om han inte tog hand om Duttan som hon hette. Det tog tre månader och ett par samtal så sålde vi henne. Inte hade han tid med henne, det fanns ju tusen andra saker han hellre ville göra. Och han frågade aldrig mer efter att få något husdjur. Såå, har ni nå'n deal? Eller blir det du som ska sköta om hamstern? kram, kram LiSe

Tina N sa...

Runt 2 år, men min brorsdotter har 2 st och de dör aldrig.....

Dock är de väldigt känsliga för drag, så om omvårdnaden blir för god (som hos min brorsdotter) är det bara att sätta tvärdrag i bilen... ;)

Anonym sa...

Min blev 3,5 :) Men det är inte så länge det heller.

Akta dig bara - man fäster sig snabbt! :)

/ChampagneÅsa

Ann Jolby- Solander sa...

Lever gör dom mest om natten, eller lever om liksom eftersom det är ett nattdjur. Det springs i hjulet som gnisslar extra HÖGT då det är tyst i huset.

Hade en som hetter Harry för några år sedan, han sov under kattens bakben. Katten trodde nog att det var hennes unge för det var ett evigt tvättande av hamstern.

Stor sorg vid Harrys bortgång och stor begravning i trädgården med sång och kalas.

Li sa...

Mina dödade varandra (lyssna inte när killen i djuraffären säger att du måste ha två, för det kan vara så att du kommer hem med en hona och en hane och har sen sju-åtta stycken).
Vi hade fyra av avrje och de slogs och grävde ner varann. Jo, det är sant!

Anonym sa...

Köp ingen hamster Sover hela dagen och när Tallibanen vill kela med den då såver fanskapert och är sur som fan och biter......Sen när hon ska såva ...Då jävlar ska det springas i hjulfanskapet och raffffsas i alla hörn och ingen får sova. Nej ta och köp ett marsvin istället. Lever längre men är mkt bättre husdjur.
Camilla

Anonym sa...

OPPS
Med stavfel det blev... Ja ja dom bjuder jag på.
Camilla

Anonym sa...

Ha,ha, de lever betydligt längre än man kan tro! Vår levde i över två år och alla var lite rädd för den då den bet alla!Men väldigt söt!
Inte världens roligaste att städa i buren heller, vem tror du kommer att göra det?

Ge den inte avocado...då dör den direkt.

Lena!

Anonym sa...

Ja just det ja, jag glömde att berätta att de är vaken på nätterna och springer i hjulet. Om du är känslig för störande ljud - som fågelkvitter- tänk till innan du köper...
Vi fick ställa buren i tvättstugan, två våningar ner, med stängd dörr, annars gick det inte att sova.

Lena!

Maria sa...

Köp som sagt hellre 2 marsvin, de är flockdjur, så de ska inte vara ensamma!

Mkt timida och snälla djur som går att få väldigt tama:)!

Anonym sa...

Äh sluta tjafsa, klart talibanen ska ha en liten hamster. De är söta och fluffiga! Sen blir de nog inte mer än en elva -tolv år. Ja, det sista är ett skämt :)
//Annki

Linda sa...

Klart talibanen ska ha en dvärghamster. Vi har tre stycken vuxna, och nu också 6 små ungar. Det jag kan tipsa om är:

Kattsäker bur om man har katt. Det har inte ni så då kan ni köra en gallerbur.

Ett springhjul som inte gnisslar.Vi har plasthjul med upphäng för närvarande men tänkte prova en sådan plastboll med upphäng. Då kan man även ta ned bollen, sätta i hamstern och så får den motionera sig i plastbollen på golvet. Men akta ev trappor!

Ett hus utan botten!

Umgås mycket med hamstern så lär den sig er dygnsrytm. Våra är vakna på eftermiddagarna och tidig natt.

Köp spån till buren i storsäck och ha i källaren eller något. Det kostar svin och är skitirriterande att springa och köpa de små löjliga paketen med spån.

Ha inte hamstervadd i huset. Toapapper (oanvänt då!) är det bästa. Det biter hamstern sönder och bäddar med.

Synd att ni inte bor närmare Motala. I sådana fall hade Talibanen gärna fått komma hem till oss och välja sig en ifrån vår kull med nu två veckor gamla bebisar :-) tre vita med svart ål, och tre gråa med svart ål. MEn jag vet inte än vilka som är honor eller hannar. (Vintervit dvärghamster)
Vi har även en kanonbra gallerbur och lite hamsterleksaker till övers (Köpte på mig 5 !! stycken burar, hujedamig)

Lix matte sa...

Min blev 4...

Fler tips:

Jag hade en djup keramikform med chinchillasand, i buren. Vissa hamstrar gillar att "bada" i sanden. :)
Gav henne också små bitar av rå köttfärs, smaskens tydligen :)
Jag köpte en kaninbur, helt i plast, för att slippa ha hjul. Funkade utmärkt, tills lillebror var hamstervakt och helt sonika stoppade ner ett hjulhelvete i buren för att hon "skulle motionera". Gaaah!
Det räckte inte med hinder, labyrinter och gungor alltså? :)

Lycka till! :)

Linda sa...

Måste bara få tillägga Mona, att OM ni vill titta på dvärghamster hos oss (i Motala) så får du självklart dricka skumpa med mig medan talibanen roar sig med smådjuren!!!!!!! ;-)

Anonym sa...

Okay,du gick på den också...det är skitjobbigt med hamstrar och kaniner...dom rymmer satan,blev tvungen att borra upp en garderob för hamsterhelvetet hade krypit in där (och kunde inte komma ut...ellerhur)Ungen grinar,hamsterhelvetet är skiträdd och attackerar när vi äntligen sågat upp garderoben,mannen svär,jag säger -vad va det jag sa,hur fan kunde du köpa en jävla råtta?mm,mm.Sågspånen är roliga att byta typ 2 ggr,sen blir det du som får göra det...kaniner är lika jobbiga...usch,jag blir trött bara jag tänker på dom vidriga djuren:) och kom ihåg...hamstrar lever rövare på natten...aldrig mer ett jävla råttdjur hem till oss...ryyyyys!

Anja sa...

1-3 år. Vi har en ursöt. Ni ska köpa en hane (minst aggressiva) av arten rysk vintervit dvärghamster (minst aggressiva rasen). Blir tamare än andra sorter och är såååå söta.

Vi har en sådan, förvisso hona och hon blev tam jättefort. Vi följde till punkt och pricka alla tips om hur man skulle tämja.

Ska man ha två hamstrar ska de ej vara syskon och helst ej två honor och man bör introducera kompisen innan hamstern är 12 veckor.

Vår var 8 veckor när vi köpte den.

Seriöst trodde jag aldrig man kunde tycka så mycket om en "liten råtta", haha. Men hon är superrolig och hur go som helst.

Luktar inget, kräver inget. Det perfekta husdjuret.

MEN ETT TIPS OM DU EJ VILL HA EN MASSA ÄCKLIGA LARVER/MAL/MOTT osv i ditt hem är att lägga påsarna med hamstermat i frysen 4-5 dygn.

Vi fick larver och mal i huset efter ett tag och det kom från påsen m hamstermaten. Urk!

Detta är min första kommentar hos dig men jag vill bara berätta att jag läser din blogg dagligen och ÄLSKAR den. Skrattar jämt gott och känner så väl igen mig själv.

Keep up the good work!

Ketchupmamman sa...

Det beror på hur mycket man dammsuger, och var.

MonasUniversum sa...

Ni är så jävla roliga så det finns inte! Och Ketchupmamman vinner förstapriset i den kategorin..

Tack för alla bra råd! Mycket matnyttigt måste jag säga.

By the end of the week så har vi en sån där sak här hemma.

Johanna sa...

På tal om gallerbur eller plastbur (Dunabur) - om du har galler så kan de liksom spela med tänderna på det också, på nätterna...

Dessutom - om de kör lite rivare och gräver lite och håller på, så är det också bättre med en "heltäckt" plastbur.

Så, köp för guds skull inte en gallerbur!

MonasUniversum sa...

Alltså, det verkar vara en hel jäkla vetenskap det här. Jag gick med på en dvärghamster. En tyst dvärghamster.

Jag kommer gå i konkurs innan den har flyttat in, thats for sure!

Anonym sa...

Hej Mona!!
En dvärghamster är perfekt super duper lätt skött köpte en i sommras ångrar mig inte,visst springer den i hjule på natten men inte så himla länge...köp en boll som den kan springa i på golvet på dagen å en bur med rör som den kan springa å leka i! å dom lever INTE länge max 2-3 år men oftast får den canser å dör tidigare!
ÄLSKAR din BLOGG!!! =) / Elin

MiaMaria sa...

De lever inte så länge, speciellt om de blir uppätna av en hund som en av mina blev. Och ha inte två, det blir så många fler då som är jobbiga att bli av med. Dottern är lite inne på en sådan och jag kommer nog att ge mig om hon tjatar för de är ganska mysiga :)