tisdag 17 augusti 2010

Om löss

På nyheterna säger dom att vägglössen eskalerar här i Sverige och att "eftersom det inte är en inhemsk art så kommer de hit via våra utlandsresor".

Så där ja. Inte en käft i den här familjen åker utanför Sveriges gränser de närmaste åren. Och alla besökare, som varit utomlands, får hålla sig på altanen. Köpa sig lite infravärme till vintern tror jag visst.

Fast en vecka till Norge på söndag räknas väl inte va?

7 kommentarer:

Monica sa...

hjälper inte endå ;)

ha så koslig i Norge dårra.

Anonym sa...

Lusekoftans hemland bör man nog akta sig för i det här sammanhanget! Synd - de är ju så trevliga där. Kos deg! /NinaPX

Ett stenkast från Fyndet sa...

Tyvärr är det inte bara via utlandsresorna eländet kommer... Bor man i en timmerstuga, som vi gör på sommaren, och har fladdermöss, ja då har man vägglöss. Äckligt!

Haft Anticimex på besök varje vår senaste 5 åren. Dags för rejäl sanering av väggarna nästa år.

portfreedom sa...

Vad som inte sägs så ofta är att vägglössen ökar för att vi tvättar på lägre temperatur. Vägglöss som kommit i sängkläder o dyl dör nämligen vid 60 grader, men inte vid 40. Sedan kan de förstås ändå vara svåra att få bukt med om de har fäste i själva väggarna.

Gabriella sa...

Men inte avstår du väl från Vegastrippen? *Tar mig för pannan*

Jessica sa...

Hade vägglöss (bed bugs) när jag bodde i Thailand, och var livrädd att få med dem när vi flyttade tillbaka till Sverige. Så fort vi kom hem igen så gick vi direkt till tvättstugan, klädde av oss alla kläder, tvättade det som gick att tvätta och slängde in resten i torkskåpet eller torktumlaren. Även väskor, skor och sådant. Gör man det direkt så är det ingen fara, då de som sagt dör i temperaturer över 60°.

Tänk dock på att endast är 50 procent av människorna som reagerar på att bli biten, så även om man tror att man inte vart i närheten av vägglöss (eftersom man inte fått någon reaktion när man blivit biten, och därmed inte märkt något) så kan man få med sig dem hem. Inte så kul!

MonasUniversum sa...

Monica: seså, inte vara så neggo nu!

NinaPX:Jamen eller hur!

Ett stenkast från Fyndet:Seriöst?! Jag hade dött. På fläcken.

Portfreedom: Jag har aldrig, och kommer aldrig, att tvättalakan på lägre än 60...

Gabriella: Ingen risk!

Jessica: Vi var i Paris för ett par år sen och åkte på vägglöss, både jag och tonåringen. Satan i gatan vad det kliade..