tisdag 17 augusti 2010

Om sömn

Jag har grova problem med min sömn pga stress. Vaknar mellan 4 och 5 nästan varje morgon.

Så nu tänkte jag införskaffa lite sömntabletter, och eftersom jag är begåvad med bra läsare så har jag en fråga:

Jag vill inte ha så kallade insomningstabletter, för det har jag inga problem med. Jag vill ha sova-hela-natten-gärna-skitbra-tabletter.

Finns det nån eller någon doktor här som kan svara på det?

29 kommentarer:

DrAnnika sa...

hej vännen!
Vad gäller sova-gott-som-fan-hela-natten så finns det inte jättemånga "bra" sådana tabletter. Först är många av dem beroendeframkallande och man vill undvika att skriva ut sådant på en stående basis så att säga. för det andra gör dom en zonkig dvs man blir helt rökt i kolan fram till lunch dagen efter eller vad man ska säga!
I de allra flesta fall brukar man börja med att försöka ta bort det som gör att man inte sover så bra, eller förbättra det eller vad man ska säga.
Jag är på väg till Tokholm idag, har du tid att ses? Jag är där i några veckor så no hurry liksom!

MonasUniversum sa...

Jag hade hoppats att du skulle svara. Och du, är du nån jävla yrkeskomiker? "..försöka ta bort det som göra att man inte sover.."

Ska jag ta bort hela mitt liv då?=))

Ja, vi hinner ses, dock är jag helt fucked up med jobb de närmaste 2-3 veckorna. Åker till Norge på söndag och är borta en hel vecka, sen lite efterjobb på det.

Minkamera sa...

Sprit.

~Johanna~ sa...

Jag har imovane. En halv sådan och jag sover som en stock. Vet Visserligen inte om de räknas som inramning eller sömntablett. Bra Skit är det iallafall! Stilnoct är en insomningstablett o de funkar visserligen också på mig. Man blir inte zombie dagen efter.

~Johanna~ sa...

Inramning =insomning

Helena sa...

Circadin är bra. Det är en tablett som innehåller vårt normala sömnhormon, melatonin.

steehle sa...

Imovane är en insomningstablett. Däremot finns ju Propavan, som är en "sova-hela-natten-tablett" och inte är beroendeframkallande. Vissa blir sega av den dagen efter, andra inte. Oftast är det bara de första dagarna man får "baksmälla".

Annars finns ju de gamla antihistaminerna (dvs ej beroendeframkallande de heller). Lergigan, Atarax, etc. Lergigan använde jag en period, men där får man räkna med att få "baksmälla" de första dagarna. Atarax fungerar bara om man är väldigt känslig, annars är de sockerpiller, men jag hade hjälp av dem när jag hade milda sömnproblem.

Therese sa...

Stilnoc....dock tror jag att det är beroendeframkallande och jag kallar dem för nockoutpiller. Tar dessa bara när jag har för mycket jet lag och behöver komma i fas.

Anonym sa...

Cocilliana hostmedicin. Med största säkerhet beroendeframkallande och man känner sig som någon klippt till en i fejjan med en tegelsten på morgonen - men sover, det gör man! /NinaPX

gabriella sa...

min läkare sa att om man vaknar på natten kan man ta en halv insomningstablett, de går ganska snabbt ur kroppen och man märker inte av dem på morgonen. Jag har små barn och vaknar flera gånger under natten och har svårt att somna om så detta har hjälpt mig.

DrAnnika sa...

Ja yrkeskomiker vore väl något ;)
Jag skrev det där sista för att du skulle veta vad doktorn kommer säga om du går till vårdcentralen.
Jag är likadan som du, jag jobbar babianmycket och har inte tid att inte sova.

Att käka sömntabletter är dock sällan en bra lösning. Vissa sover jättebra bara de får en insomningstablett (typ Imovan) andra behöver starkare grejjer såsom propavan eller stilnoct. Jag kan bara tala för egen del och jag blir som en zonkad zombie efter sådant.

som någon skrev kan man prova melatonin, vilket man även kan ta en tablett mitt i natten om man vaknar igen så att säga.

Jag kan köpa en flarra bubbel och komma till finförorten om det är lättare! Har bil och så när jag är i Tokholm den här vändan!

steehle sa...

Stilnoct är, precis som Imovane, en insomningstablett. Skillnaden är att Stilnoct även verkar under natten, om jag förstått det rätt. Båda är rätt beroendeframkallande.

Cocillana-Etyfin kan jag mycket väl tänka mig att man sover bra av. Det kan ju bero på att det innehåller morfin. Så vill man ha sig något beroendeframkallande så är nog det rätt medicin att ta till... ;)

Jag skulle råda dig till att be om Atarax först och främst, för det är nog den svagaste rogivande tabletten de har. Vissa sover som stockar av den, andra känner inget alls av den, de flesta känner bara lite av den. Men det kanske är det där lilla du behöver.

Sandra sa...

Röstar också på Circadin (melatonin). Det är klart värt att testa i första hand då det är något som kroppen själv naturligt producerar och du behöver inte oroa dig för beroendeframkallning osv.
Om det inte fungerar kan du ju börja titta på de andra alternativen.

(Törn) Rosa sa...

Stillnoct.
It's the shit.
(Alternativt dom från Thailand som är lila, men bara en halv. Bra drag!)
Tog en halv Stillnoct igårkväll och sov till kl 7:20 imorse när klockan ringde, missade att Teenage kom hem från jobbet inatt.
Funkar skitbra även om det "bara" är en insomnings.

msn00b sa...

Jag jobbade med missbrukare ett tag, de flesta som under perioder inte kunde få tag på tyngre grejer tog stilnoct under tiden. Beskrivningarna här följer i princip stringent vad de personerna berättade för mig: https://www.flashback.org/t63562

Just stilnoct hade jag kanske aktat mig för om jag var du.

Älvan sa...

Jag fick Atarax mot ångest när jag var sjuk (deprimerad) och Propavan mot sömnproblem. Tyckte att Propavan funkade sådär men Atarax var klockrent - mot ångesten. Sömnig var jag oavsett, men jag lider av en lättare hypersomni (vilket är precis motsatsen till ditt problem).

Anonym sa...

Jag tänker att det är bättre att vara trött ett par timmar på morgonen/förmiddagen än att var sur trött retlig och trött hela jävla dagen...eller?

JAg har haft samma typ av stresssömnproblem som du har har nu. De bästa är att ta en sömtblett typ Propavan ca 1 timme innan man vill somna. Om man mot förmodan vaknar under natten kan man ta en Atarax för att somna om.

Fast allt är ju individuellt så det bästa är väl att gå till "riktig läkare" och få tips!

Lycka till!

Kram,
P

Finnpajsaren sa...

Nu är jag inte emot sömntabletter men jag förordar dem verkligen inte heller. (har själv ätit dock) Jag känner en av landets främsta sömnläkare som berättar för mig att genom att ta sömntabletter lär man hjärnan att den inte behöver anstränga sig för att somna, så den lägger helt enkelt av med att hjälpa till att somna. För den behöver ju inte när det finns nån annan (tabletten) som gör det. Detta gör alltså att du visst kommer sova bra just då du tar dem men sen då? Just det, det kommer bli svårt att lära hjärnan att börja somna igen. Så vill man ha ett varaktigt hjälpmedel så är inte tabletter att förorda.

annika sa...

Propavan har jag och har haft i fler år - periodvis tar jag en halv och ibland inga alls men oftast en hel. Å det funkar bra för mig men jag har läst för några år sedan och ska läsa om den för jag tror nog att den skulle kunna hjälpa i allafall under minst stressiga perioderna; den heter Sov gott. Sen har jag en kompis som brukar använda sig av akupunktur och det funkar.
Men det är överjävligt tung när man inte får sova en hel natt!

Anonym sa...

Hej, här kommer apotekstanten o tycker till. (dvs kallas läkemedelsexpert av vissa)
Steg1, som DrAnnika sa, uteslut det som gör att du inte kan sova. Lätt som en plätt. Funkar det inte...gå till
Steg2, gör KBT-skolan på nätet i sömnträning finns via apoteket.se (inte gratis)...
Steg3, antagligen Propavan, lergigan eller Atarax, icke vanebildande(läs knark) från dr...
Steg4, insomningspiller dvs Stilnoct/Zolpidem, kanske doktorn skriver Imovane/Zopiklon visserligen insomning, men fra för folk som också vaknar upp på natten(lätt knark=ingen champagne)...
Steg5, Circadin, dvs melatonin om mat o sovklockan inte funkar. (skrivs inte tidigare pga utan förmån, sömnproblemfolk vill ha det på frikort)...
Steg5, Tunga grejor dvs fd Roppar=Flunitrazepam,starkt vanebildande...
Ps, du som har råd ska boka tid med häslocoach om du vill förändra nåt, då får du stöd o hjälp att genomföra det, fråga ditt apotek.ds

Kamilla sa...

Har erfarenhet både av Imovane och Propavan. Imovane är en insomningstablett, som på mig iallafall, ger effekt efter bara en kvart!
Propavan måste jag ta typ två timmar innan jag ska sova, och visst sover jag gott, men MEN, man är dåsig halva dagen sen och vill bara gå och lägga sig,,
tror fan inte att det finns några undermedel.
Jag skulle behöva sova på natten nu ett tag då jag inte gjort det på länge, tog en Propavan,, men tror fan hellre att jag sitter uppe,, ha ha
lycka till

MonasUniversum sa...

Fisatan vad ni är bra, TACK för alla tips. Jag ska boka tid hos doktorn a s a p.

Blue sa...

Jag är oxå Fru Stressad = sover som en kratta och har svårt att dels komma till ro, men om jag gör det så vaknar jag ofelbart mitt i natten och kan inte somna om.

Hade en klinisk utmattningsdepression när jag fick struma för tio år sedan och det började då. Depressionen är väck sedan nio men sömnproblemen kommer och går och min läkare testade all möjlig junk på mig. Nu hör det dock till saken att jag är kääänslig mot alla tabletter, kan inte ens ta en Treo utan att bli bongo i skallen.

Men, efter att ha testat Propavan, Atarax och sedan Stilnoct så säger jag att jag skiiiter i att Stilnoct är (fysiskt) beroendeframkallande. De andra är säkerligen lika beroendeframkallande men psykiskt. Tomato - tomatoe liksom?

Propavan blir jag ett lallande mongo av. Atarax likaså. Dagen efter har jag fetvadd i skallen - och de tabletterna är tillbakalämnade till Apoteket sedan många år.

Stilnoct är min räddning de nätter jag inte sover. För jag somnar, oavsett klockslag. Och är inte mongo dagen efter.

Jag har svårt att tro att en Stilnoct då och då skulle vara farligt. Inte farligare än att röka, dricka eller vaneknapra värktabletter i alla fall.

Det finns ju en anledning till att medicin finns, sen om det råkar vara medicin för sömnproblem eller bruten arm - what's the difference?

Och nej, jag förespråkar inte vaneknapring av något. Men det finns nästan ingen jävligare än perioder av sömnproblem när man ligger och kollar klockan en gång i kvarten och bara blir mer och mer stressad.

Att lägga om sitt liv låter för all del som en fin-fin idé, men då får jag...eh...byta liv? ;o)

Singelmamman sa...

Tja, jag har aldrig provat sömntabletter. Men jag skulle hellre ta bort stressen i livet. Ja, ja, jag förstår att du vill ha det som du har det, förstår inte varför. Det borde kunna gå att lära sig släppa på kontrollbehovet. (alltid lätt att GE råd)

Amanda sa...

Jag har tagit ett tiotal sömntabletter, och jag är bara 19.

Imovane sover du gott som fan på, nackdelarna är ju då dock att du blir beroende, beroende, och så beroende på det. Och lite trött då du stiger upp. Och så beroende. Jag fick även ojämn hjärtrytm och lite annat skojs.

Prova lite lättare tabletter, typ antihistaminer. Det var det jag fick i början och nu har återgått till. Fungerar inte lika bra som knack i kolan preparaten, men it does the trick om du vill öka på sömnen succesivt med någon timma liksom.

Psykologer och läkare kommer mest troligt vilja att man provar sömn hygien först. (google it)

Basically means: RUTINER. Lägga sig samma tid varje dag, stiga upp samma tid varje dag. Inget Kaffe, Te, Coca Cola, eller annat med koffein efter klockan 18 brukar vara en bra ide. Svalt sovrum. Inte använda sängen till något annat än att sova. Osv.

Hoppas det löser sig, för att inte kunna sova suger som fan.

Lycka till!

kryddan sa...

Jag har också provat mig igenom det mesta - inklusive antidepressiva eftersom min vila/aktivitetsbalans var så sabbad att sömntabletter inte hjälpte förrän det var lite bättre ordning på torpet.

Jag varvar atarax med stilnoct eller imovane. Enligt min läkare minskar det risken för tillvänjning. Några nätter i veckan med atarax, några med stilnoct. Stilnoct och Imovane kan jag stoppa i mig när det är ett par timmar kvar av natten - dvs när jag vaknar med vargångest klockan 3. Visst, lite seg på morgonen men jag fungerar. Vilket jag inte gör efter veckor med 3-timmarsnätter. Man gör inte det i längden.

Alla reagerar olika på olika sömnmedel - så testa och stå på dig om du känner att det inte funkar. Propavan t.ex. blir jag bäng av - somnar inte men ligger som bedövad och mår apa. För andra är den perfekt. Stilnoct gör att en del gör knäppgrejor mitt i natten som de inte minns, men de funkar för mig. osv osv

Dessutom kan man köra kombo med vanlig naturmedicin - valerina och en låg dos imovane t.ex. Har fått grönt kort av min läkare.

Sen visst, det bästa är att plocka bort det som gör att man stressar men..... Och så köra avslappningsband, nix koffein osv osv...

Lycka till!

Mamma P sa...

Mina sympatier Mona - vet hur du har det. Jag har samma sömnproblem och min enda räddning från att gå under är att jag accepterar det och tror stenhårt på att jag klarar mig på väldigt lite sömn (sömnterapeutsocionomens rekommendation också efter att ha gått sömnskola och sömnsamtal - på mig blev det bara värre av att prata om det och prestationsångesten att prestera sömn ökade och istället ska jag passivt acceptera = ignorera). Dock går jag ibland lite sönder av sömnbristen och den vansinniga frustrationen att vakna tre-fyra timmar efter jag somnat och sedan ligga och stirra ut klockan tills det är dags att gå upp.
Jag suger åt mig av kommentarerna och snor med mig tipsen och ska nog också ta mig till läkare. Har varit lite emot sömntabletter och fått höra att kroppen vänjer sig efter ett par veckor så att de inte hjälper sedan så det är kortsiktig lösning, men det finns ju folk som går på det i år så jag vet inte. Du får gärna berätta om du hittar en lösning som funkar!!! Kram och sov gott. :)

Mamma P sa...

Mina sympatier Mona - vet hur du har det. Jag har samma sömnproblem och min enda räddning från att gå under är att jag accepterar det och tror stenhårt på att jag klarar mig på väldigt lite sömn (sömnterapeutsocionomens rekommendation också efter att ha gått sömnskola och sömnsamtal - på mig blev det bara värre av att prata om det och prestationsångesten att prestera sömn ökade och istället ska jag passivt acceptera = ignorera). Dock går jag ibland lite sönder av sömnbristen och den vansinniga frustrationen att vakna tre-fyra timmar efter jag somnat och sedan ligga och stirra ut klockan tills det är dags att gå upp.
Jag suger åt mig av kommentarerna och snor med mig tipsen och ska nog också ta mig till läkare. Har varit lite emot sömntabletter och fått höra att kroppen vänjer sig efter ett par veckor så att de inte hjälper sedan så det är kortsiktig lösning, men det finns ju folk som går på det i år så jag vet inte. Du får gärna berätta om du hittar en lösning som funkar!!! Kram och sov gott. :)

SandraMaria sa...

Atarax funkar bra och receptfria melatonin funkar super ;-) mvh.sandra