söndag 28 oktober 2007

En negerbolls vara, eller icke vara

Jag fick en kommentar om att jag skrev negerboll. Och det fick mig att tänka på en sak.

Jag säger negerboll, för att jag är uppvuxen med det. Och jag har aldrig, någonsin haft några andra associationer. För mig kunde det lika gärna ha hetat studsboll när jag växte upp. Det sitter i ryggmärgen.

Och visst. Visst är det så att ordet är laddat för vissa. Men då finns det också så många andra ord, uttryck och bemärkelser, som man skulle kunna ha synpunkter om.

I somras, på en av sommarens varmaste dagar, så var jag på nationaldagsfest med en kompis. Utan att tänka så säger jag: "vad brun du har blivit!"

Det tog två sekunder innan jag kom på att hon är brun året om. För hon är, jag tror den rätta "etiketten" skall vara mulatt. Jag är inte så bevandrad i färger och kombinationer, för det är av underordnad betydelse för mig. Det är människan i sig som är viktig.

Men. Jag får också en ärlig chock när hon talar om att människor på tunnelbanan kan flytta på sig, när hon slår sig ned. Eller andra horribla historier hon har berättat.

Då undrar jag vad det är för fel i huvudet på folk. Och så inser jag att jag inte vet ett smack om så kallad invandrarfientlighet.

Men jag tänker fortfarande säga negerboll.

Även om jag i ärlighetens namn, och av moraliska orsaker, säger till talibanen att det heter chokladboll.

Rösta på mig

16 kommentarer:

Malin sa...

Inte mer konstigt än att det heter FAlukorv, Wienerschnitzel eller turkisk peppar.

Vem bryr sig om vad det heter - gott är det i alla fall.

Majsanochmalla sa...

Vi håller med....
Majsan och Malla

tanja sa...

Och jag stelnar till så fort jag hör eller läser ordet negerboll, alla har vi olika referensramar...

MonasUniversum sa...

Tanja: mmm jag vet att du gör det, och av rätt anledning. Men för min del handlar det bara om (o)vanebeteende. En ICA-påse är en ICA-påse, ett kaffe-filter är ett kaffe-filter. För att det är så vi har lärt oss.
Och dåliga vanor är som bekant svåra att bryta. Men jag försöker!

Sus sa...

Jag säger också negerboll och sa det senast i lördags och blev såklart tillrätta visad. Det är de yngre som inte vet vad det heter :) Jag tror inte mörkhyade människor tar något som helst illa vid sig. Jag vet en mörk som beställde en negerboll med mjäll och jag lovar att det blev knäpptyst...

MonasUniversum sa...

Sus: Mitt "problem" är dock ovanan att säga negerboll, för om du hörde Tanjas historier om hur "vanligt" folk beter sig, så skulle du förstå varför hon tar illa vid sig.
Föreställ dig t ex att folk byter säte på bussen, bara för att du har en annan färg. Som om du skulle vara spetälsk, eller nåt. Helt jävla vansinnigt.

tanja sa...

"Jag tror inte mörkhyade människor tar något som helst illa vid sig."

Sus- Jag antar att du inte känner så många mörkhyade...

För mig är det så svårt att förstå att man inte bara kan acceptera att jag och många med mig faktiskt tar illa vid oss av just ordet negerbollar

Mona- Det glädjer mig att du lär J att säga chokladboll

MonasUniversum sa...

..och så ska det givetvis stå moraliska orsaker, och inte politisk korrekthet....så jag ändrar det. Det smakade inte så bra i munnen, när jag läste inlägget igen!

Det här är ett intressant ämne, och du Tanja, har ju erfarenheter som en annan omöjligen kan få, varför det krävs sådana som du för att tänka till. Allt som är självklart för mig, är långt ifrån självklart för dig. För du bemöts ibland annorlunda än jag.

Oj, vad kul det känns att prata om sånt här, när man för dagen äter endast bananer....

Anonym sa...

Hej Mona!

Vi träffades hemma hos Tanja på kalas och jag är en flitig läsare på din underbara blogg. För första gången ska jag även lämna en kommentar då detta uttryck är något som jag också stelnar till så fort jag hör, trots att jag inte är mörkhyad.

Slå upp n-ordet i en gammal ordbok, eller tom en ny, så är det lätt att förstå varför det inte är jämförbart med falukorv, wienerschnitzel, turkisk peppar, kinapuffar, finska pinnar eller andra dumma förslag som man har fått höra då man har tagit upp detta genom åren.

Hälsningar
Julia

✿Ewa sa...

Jag vill verkligen ansluta mig till Tanja & Julias kommentarer.

Det är ett ord som man inte använder helt enkelt.

MonasUniversum sa...

Hej Julia, och tack för din komplimang!

Jag känner att jag har rört om i grytan, och det var nog kanske meningen också. Har letat i hela huset efter ett lexicon, för jag blev nyfiken på vad det egentligen står. Fast, frågan är om jag verkligen vill det. Och jag kan faktiskt höra Tanja säga: "amen, varför inte bara sluta och säga det". Och det är ju helt sant.

Men jag har svårt att förstå mig själv, kanske nån kan förklara:

varför känner jag mig inte skyldig när jag säger det? Jag borde ju göra det. Är det för att det inte har samma innebörd för mig, som för Tanja, och andra? Jag vet inte. De få gånger jag är på kondis, och beställer en, så är det jättekonstigt, för i normala fall så säger jag "en chokladboll, tack". Men om jag skulle vara stressad, så skulle jag säga n-boll. Utan att tänka mig för. Varför då?

Annika sa...

I det recept jag växt upp med sedan mitten av femtiotalet står det Negerbollar. För mig är det ett positivt ord eftersom de är så goda! Å aldrig har någon klagat när jag sagt att jag ätit Lappskojs, är inte det också tokigt i såfall? Skulle det egentligen heta Sameskojs?
Fast visst kan jag förstå att det inte är moraliskt riktigt rumsrent idag och jag har uppfostrat min dotter till att det heter chokladbollar...Gick ju bra tills hon kunde läsa receptet själv!
Å detta är en sent inkommen kommentar,ser att det finns lite till här ovanför att läsa!

tanja sa...

Femtiotalet var femtiotalet, nu är det 2000-talet.
Som jag skrev innan, jag blir snudd på fysiskt sjuk när jag hör detta ord men jag antar att det är svårt att förstå för er som inte blivit kallade för negerjävel av klasskompisar, basketspelare i motståndarlag, grannar mm (och det har inte varit av den anledningen att man associerar till ett delikat bakverk!)

Här är en länk som beskriver lite mer för er som fortfarande inte förstår

http://www.aftonbladet.se/debatt/article310052.ab

tanja sa...

Länken blev avhuggen, här är den igen
http://www.aftonbladet.se/debatt/article310052.ab

tanja sa...

Tredje gången gillt

MonasUniversum sa...

Mycket intressant artikel Tanja. Man får sig en tankeställare. Och det var väl vad jag nånstans ville uppnå med inlägget.

En annan sak: när Johanna var liten så köpte jag Pippi Långstrump-böckerna åt henne. Dock minns jag att jag inte kunde läsa boken där det stod nåt om att hennes pappa var negerkung, eller vad det nu var. Minns att jag tyckte det var osmakligt.

Så jag har valt att undvika denna bok även denna gång. Fast jag undrar om de har ändrat texten. Vet du?