fredag 11 mars 2011

På banan igen

Jag har gått upp ett par timmar tidigare för att kunna blogga. Japp, jag är dum i huvudet. Börjar från gårdagen.

Vi drog i väg till den sista fabriken i Jodhpur och träffade den hittills bästa leverantören för min bransch. För er som är insatta: dessa levererar till Interstil, Affari, Indiska m fl. Mycket stort företag. Hittade hur mycket som helst och önskar att pengar var obegränsade. Under tiden jag leker professionell inköpare så sitter Tina vid sidan av och sippar på en kokosnöt.

Sen drar vi iväg för lunch. På en lokal restaurang där västerlänningar sällan synts. Jag är superkissnödig, går in på toa, men vänder.
Ser ni pissoaren? Det är synd att detta inte är en luktblogg kan jag säga. Jag tänker att jag ska vara smart. Bättre att kissa efter maten så att man har mer att få ur sig liksom.

Tina däremot, hon hade inget val. Det var bara ett problem: hon kommer tillbaka till bordet och berättar att när hon väl halvstår och kissar så ser hon att det inte finns papper. Och toarullen ligger i min handväska. Gudskelov så hittade hon några desificeringsservietter i sin väska. Man kan säga att hennes muffla är ganska bakteriefri efter den turen. Lyckligtvis hade hon två så att hon kunde torka rent händerna också. Nä, inte två mufflor...


Här sitter jag med den ena agenten. Här är det tradition att man som västerländsk inköpare använder sig av en agent. Eftersom jag dessutom är en skitliten inköpare och inte kan ta in flera hundra av varje produkt, så ser dessa agenter till att jag kan ta lite av mycket. Sen ombesörjer dom att kvaliteten är den utlovade och skulle något hända med varorna på vägen till Sverige, så fixar dom det. Mycket bra.
Jag vet. Jag inte bara ser sliten ut, jag är fullständigt utsliten. Det här är allt annat än en nöjestripp. Ser ni struten? Det är ett papperstunt bröd som man ställer så där för att det inte ska ta så mycket plats.Det doppar man i olika såser.
Jag har rest en hel del och kan säga att även om det här inte ser så aptitligt ut så smakar det himmelskt. Tina beställde in en indisk pizza, och när agenterna sa att basen är gjord av ris och potatis (tror jag det var) så höll jag på att dö. Tills jag fick smaka.

I Indien har de väldigt mycket söta efterrätter och eftersom jag är magsäcksopererad och därmed blir sjuk av socker (vid rikliga intag så får jag svettningar, hjärtklappning, yrsel: en så kallad "dumpning") så avstår jag. Men idag gjorde jag ett undantag.
Det här är nån sorts puddingbaserad på ris och saffran. Sa dom. Jag skulle snarare vilja säga att det var nån variant av bulgur. Hur som helst så var det flera år sedan jag hade en sån smakupplevelse. På fullt allvar så undrar jag vad kockarna på våra indiska restauranger hemma kommer från. Inte fan är det Indien i alla fall.

Efter lunchen så var det ingen återvändo. Toaletten. Jag halvstår upp och kissar. Det betyder att jag är böjd framåt med kroppen. Och gissa vad jag har 30 cm från mitt ansikte? Japp, en pissoar. Jag fick stålsätta mig för att inte svimma och ramla in i det nedkissade kaklet. Pernilla, du skulle ha dött. På riktigt.

När jag kom ut så fick jag äta det här. Ett ihoprullat blad med nån sorts kryddblandning med bl a nejlika i. Man äter det för att fräscha till munnen. Mycket annorlunda, men gott.

Sen var det turbo till flygplatsen. Minns ni den här vita bilen? Det visar sig att det är ambassadbilar. De ser jätteroliga ut.
I Indien har det andra regler än i övriga världen när det gäller vätska. Jag fastnade givetvis i röntgenkollen eftersom jag hade två flaskor vatten i väskan. Den konfiskeras inte, utan man måste dricka av den och visa att det inte är nån flytande bombvätska. Tänk om resten av världen kunde anamma denna regel.
Här är tullgubbarna. Checka in muschen. I Indien får alla män som gör lumpen, eller vad det nu kallas för här, extra betalt om de har mustach. Det är en gammal tradition och det anses mer manligt att ha en sån. Wacko.
Efter att planet var försenat, som det tydligen alltid är här, och efter att vi fått cirkulera en halvtimme i luften, som inte heller är ovanligt, så får vi äntligen landa. Den här gången eftersom det var 15 plan före oss som skulle landa. På flygplatsen möter en tredje agent upp oss för den 5 timmar långa bilfärden till Moradabad. Och nu börjar helvetestrippen för Fru Universum.

Jag är bilsjuk. I synnerhet om jag sitter i baksätet. Första timmen är okey, för då är vi fortfarande i Delhi. Dehli är stort. Det är 4 mil åt vardera håll. Men eftersom trafiken är enorm så tar det lätt en timme att ta sig ut därifrån. Och eftersom bilen hade manuell växellåda så var det bromsa, kör, bromsa, kör, hack, hack, bromsa, kör, hack. 99% av alla magsäcksopererade kan inte kräkas. Har nåt med storleken av magsäcken att göra, plus att vi inte längre har tillgång till tjocktarmen. Eller nåt. Hur som. Jag känner att det här nog inte är så bra.

Då får jag en briljant idé. Or not. Vi hade köpt godis på flygplatsen. Lakrits. Det enda jag kan äta i godisväg. Men detta lakrits hade nån sorts fyllning. Givetvis av socker. Drar i mig halva påsen.

Och straffet kom ganska snart. Jag mår så fruktansvärt illa, men vill inte att agenterna i framsätet ska veta nåt så jag säger att jag är trött och lägger mig i Tinas knä. Var tjugonde minut får jag en svettningsattack och blir plaskblöt. Lyckas dra fram en plastpåse för efter ett tag kommer hulkningarna. Utan att kräkas. Bara hulkar. Försöker hålla mig så tyst det går men vid ett tillfälle så hör jag hur nån säger: "Is she sleeping?" Han trodde väl att jag snarkade, eller nåt. "Yes", sa Tina blixtsnabbt. Hon försöker prata med mig hela tiden för att distrahera mig från allt. Jag har aldrig i mitt liv åkt på så guppiga vägar. De var fulla med kraterstora hål

När vi väl kommer fram så är jag fullständigt slut men kammar till mig och försöker se normal ut när jag stapplar ur bilen. Och ser hotellet. Som är taget ur Tusen & En natt. Modern tappning.
Jag har haft förmånen att få resa mycket i mitt liv och har bott så här förut men jag kan säga att hela denna helvetiska bilresa var värd varje minut när jag såg Tinas reaktion. Hon var helt salig. Och det först hon kläcker ur sig är: "Fan Mona, vi kommer att få diska oss ut härifrån!" Vad hon inte visste var att det kostar ca 1000 kr per natt här. Hemma i Bromma kostar en natt på Scandic Alvik 1400 pickadoller.

Det här inlägget har tagit 1,5 timme och jag måste dra. Det är fredag idag och det är sämsta dagen i min blogg när det kommer till läsare eftersom ni verkar ha ett liv att sköta då! Dock är jag jätteglad för att ni kommenterar, det känns liksom värt att det tar tid med inläggen då.

Ikväll ska jag blogga om Tinas svengelska. Jag har sällan haft så roligt i mitt liv.

Laters

72 kommentarer:

Ting sa...

Du är underbar Mona!
Det är som om jag är med dig där i Indien!

markattan sa...

Du verkar ha en minst sagt händelserik resa.. :) Och TACK för att jag och alla andra fått följa med!!! Vet inte hur jag skulle ha klarat av mina nätter på jobbet utan dina inlägg... :)
/Katja

Anita sa...

Wow.....ta med mig ta med mig....nästa gång du ska till Indien!
Jag lovar att vara rolig och ha ett knä ledigt vid guppiga bilturer! Och i gengäld får du ha med dig egen privatfotograf som följer dig till världens ände under tiden avtryckaren på min kamera går varm. :-)

Dubbelörn sa...

Lider med din bilresa... Vilken upplevelse. Tusenoennatt-hotell är precis vad du o ni är värda efter detta.

Vad gäller maten så låter ju den, som det vore värt resan dit ;).

Stor kram till er ♥

reneesfotoblogg sa...

Vaddå sämsta dagen? Jag läser väl för fan din blogg vare sig det är fredag eller julafton? Så försök inte fuska, jag vill ha precis lika utförlig rapport idag som de andra dagarna av resan.
Och du, någon cykelpump i pris vill jag inte ha, är uppblåst tillräckligt. Kan tänka mig en sari istället. Men då får det vara en med några extra meter tyg för jag är inte GBP:ad.
mvh R

Ett stenkast från Fyndet sa...

tack, igen!

Klart vi läser fastän det är fredag :)

Mamma P sa...

Jag är också tacksam för att få följa er resa! TACK, det är superkul att få alla underbara detaljer från dina alldeles egna frispråkiga synvinklar! Nu börjar jag förstå varför min mamma envisas med att åka tillbaks till Indien hela tiden efter att ha varit överallt i världen. Du lyckas förmedla Indien på ett bättre sätt än hon någonsin gjort med sina halvkassa bilder från elefantryggar etc. Njut lite åt mig också där borta!!! //P

Annie sa...

Jag har bara läst din blogg i typ en vecka, men är redan fast. Du skriver på ett otroligt underhållande sätt och jag läser varje dag! Även på fredagar. Det betyder ju inte att jag inte har annat att göra på en fredag, men... Äh, hrmpf!

Elisabeth sa...

Kunde inte ha startat min lediga fredag på ett bättre sätt....du är helt underbar som reseberättare!!
Längtar till kvällen för att läsa mer......

Jenny L sa...

Jag håller med Annie. Älskar din blogg!

Anonym sa...

Du förgyller mina dagar alltid men just nu extra mycket då jag är ordinerad strikt vila. Lite svårt att vila när man garvar läppen av sig men jag lär mig! ;)

/Ragdoll

Helene sa...

Underbar reseskildring från Indien Mona. Ser fram emot nästa inlägg.

Angela sa...

Hallå där! Vi läser alla dagar, såväl måndag som fredag som ja, alla helt enkelt. Och blogga på bara, vi väntar tålmodigt. Du är bäst! Och ha det så fortsatt bra i Indien och fortsätt roa dina trogna läsare hemma i trista Sverige.

Anonym sa...

Jag är så dålig på att kommentera - men gör det för att du bad mig ;) jag tycker du skall stanna i Indien, för inläggen därifrån är ngt av det roligaste jag läst- och långa!!! *love*

Anonym sa...

Inte går det att missa din blogg för att det är fredag! Ditt sätt att skildra eran resa är så otroligt bra. Vilket fint hotell ni kom fram till efter skräck resan. Blir spännande att få se/höra mera! Ha en bra dag!
Kicki

Anne sa...

Tack Mona för din blogg! It makes my day- everyday!

Carina sa...

Vad härligt att få följa din resa Mona! Skriver sällan, men läser desto mer, fast i farten så jag hinner inte skriva. Vilken bilresa...fy f. Hotellet ser sagolikt ut och jag hoppas att ni får en bra helg. Kram Carina

Anonym sa...

Du är amazing Mona! Vilken resa ni gör, är verkligen helt fantastiskt, tack för att du delar med dig:)

Åsa sa...

vilket drömpalats!

Ida sa...

Jag tycker också ni borde stanna i Indien och förgylla vår vardag här borta!!

deeped sa...

Ingen mer än jag som inser att Mona för första gången publicerat en bild där man faktiskt ser hur skönheten ser ut? :)

I min värld sa...

Jag tackar för dagens första garv här vid frukostbordet.
Håller med Ting att det är som om man vore med dig i Indien :-)

Maria sa...

Mona, du är fantastisk tycker jag. Jag älskar din blogg och sitter gärna och trycker på refresh dagarna i ända. Ja du ser, jag försummar både hem, barn och jobb för din skull :) Indien måste jag ju bara åka till nu, och jag har ett enormt köpbegär efter alla fina saker du har visat.

Kramen!

Åsa C sa...

TACK för att du delar med dig av er resa. Det är kul att få följa med på avstånd :)

Malin sa...

Det är alltid superhärligt att följa ditt liv. Men du måste ut på fler resor, jag har sällan njutit så av en blogg som nu.
Kramar från Karlskrona

Chrissan sa...

Säger som Ting!
Läser din reseskildring mellan toabesöken....//från en som är magsjuk och inte har problem med att kräkas

Rijo sa...

Näe, jag har inge liv, haha, lever för att läsa din blogg ;=). Du Mona, fifan vilken resa. Även om den är jobbig as hell, så tror jag det är en stor upplevelse som ni ska njuta av, varje sekund. Kram till er.

Eva B sa...

Åh vilken bra början på fredagen när man får läsa ett inlägg från dig!
Tur att du har Tina med dig när du mår risigt :)
Jösses vilket hotell! Där vill jag också bo! Kul att du gillar maten :)
Jag är så glad över att få följa dig till Indien och jag vill också följa med nästa gång :) Jag kan bära din väska :))

Kristina sa...

God morgon fredag!
God morgon Indien!
God morgon Mona och Tina!

Svedski sa...

Haha, du får inte försumma oss för att du tror att vi inte läser! Jag brukar tycka att det är skitroligt att ha massa inlägg från dig att plöja genom! Dessutom har jag ju min HTC så att jag kan läsa bloggarna vaaaar jag än är! Och det är fantastiskt roligt att följa era äventyr i Indien!

ulrika sa...

Jag som ALDRIG velat åka till Indien blir minsann lite sugen!

Åsa i Uppsala sa...

Vilken fantastisk resa ni får vara med om!!! Tänk vilket jobb dessa agenter har lagt ner för att fixa runt er på allt detta!! Det är underbart att få "följa" med! TACK.

Linn sa...

oj oj oj vilket liv du lever, och jag som ska på kick-off i Falun får gå och lägga mig igen ;-D
lite lätt avis
fortsatt trevlig resa till dig och tinisen

Anonym sa...

Du livar upp och jag läser din blogg med ett stort leende. Kanhända hinner jag inte läsa varje dag, men då läser jag alltid ikapp när jag ligger efter. Ibland går jag in flera gånger varje dag och hoppas på ett nytt inlägg. Kul med lite bilder på dig själv.

Malin sa...

Älskar dina inlägg från Indien Mona! Läser självklart oavsett dag. Du är värd hotellet all times

Anonym sa...

Ninnie heter jag och hur jag hittade hit vet jag inte... förmodligen via någon annans blogg.
Har läst det du skriver ett tag nu och kvar blir jag. Garanterat!! Roligare blogg har jag aldrig läst!
Ninnie

Kia sa...

Fantastiskt roligt att läsa din blogg!

Linda sa...

Härligt!! Det är som att själv vara i Indien men slippa de intensiva dofterna. Fick läsa det där med mufflan två gånger ("Hur menar hon, 'hon har två'...?") :-D

Om du någon gång anordnar en bloggtävling tycker jag att du ska lotta ut dig själv som reseledare!

JUST ME sa...

Kul att fökja din resa :)Toaletter och andra länder är ingen höjdare. Har haft min beskäda del av såna upplevelser :(

Anonym sa...

Jag vill bara säga TACK!
Tack för att du delar med dig av dina dagar på detta sätt, jag njuter varje dag!

Maria

p sa...

jihooo!!! hade inte tittat in på ett tag, och blev lycklig av att hitta _två_ nya inlägg :-)

Freddie sa...

Gammal läsare, ny på att kommentera! Vill hon ha kommentarer ska hon få kommentarer! :-)

Älskar dina inlägg från Indien. Var där för ca 6 år sedan och känner givetvis igen mycket, framförallt mardrömsresor i Arawalibergen i de där vita "taxi-bilarna" Har man som jag problem med panikångest är det ingen höjdare...

Säger som dig, var finns den riktiga indiska maten i Sverige. Fantastisk mat som inte är i närheten av svensk Korma etc. Jag har fördelen att ha ingift indisk släkt så ibland blir jag dock bjuden på det " rikiga" indiska köket.

Ha det fortsatt bra, vi följer din resa med spänning.

cruella sa...

Tips om goda smaker från området här i Stockholm: Lilla Pakistan vid St Eriksbron. Hög klass. (Okej, Pakistan är inte Indien, men skit i det.)

Anonym sa...

Vad är världen utan Mona, längtar alltid till nästa inlägg och dess tokigheter. Sluta aldrig att blogga :)

Cecilia sa...

Jag läser med ett gapskratt även på fredagar, vilket borde betyda att jag inte har det som kallas liv?

compagnietmarie sa...

Du är verkligen Queen of fucking everything, tack för att du finns;)
kram

Anonym sa...

Vad ni kämpar på du och Tina! Förstår att det inte direkt är någon semestertripp utan att ni verkligen sliter!
Ser fram emot nästa inlägg och mer upptåg från er två!

Amonazon sa...

Ännu en trogen läsare som kommenterar på begäran.
Så spännande att följa era dråpliga äventyr i fjärran land.
Tänkte på dig igår när jag såg Kalla Fakta på TV, det handlade om hur det gick sen för många gbp-opererade. Ingen lustig bild man fick se.
Men du verkar inte ingå i den statistiken, utan verkar så glad och nöjd med ditt smala liv, trots en del obehagliga bieffekter som du verkar hantera så duktigt.
(Förutom lakritsen då.)

Tina Johansson sa...

Såklart jag läser - alla veckans dagar! Tyvärr är jag skitdålig på att kommentera...
Underbart att läsa om era äventyr! Kram på er!

H sa...

Åh, vad det är roligt att du tar dig tiden att blogga trots ditt hektiska schema! Det är väldigt roligt att följa er på resan genom Indien! Dessutom roligt att få se dig, flera gånger och hela ansiktet! Det kanske känns som om du inte syns så mycket när du är så långt borta;)? Jag blir vansinngt nyfiken på alla saker du beställer, och hoppas på att du hintar lite sen, var vi kan hitta sakerna! Ha en härlig helg! Kram, Helena I Hägersten

Chihuahuakvinnan sa...

Ett Monafritt liv finns inte nån dag i veckan. Vi kanske kommenterar mindre på fredagar men vi är här och läser :)

ÅsaP i Uppsala sa...

Du är alldeles underbar! Och vad vacker du är!

Tack för att du delar med dig av allt. Från stor till smått och personligt till allmänt. Det är just det som gör den här fantastiska bloggen så speciell. För den visar verkligen vilken mångfacetterad kvinna du är och inte enbart en vacker yta.

Eva S sa...

Tack Mona för att vi får följa med !
Har läst allt!
"Skit kul

Åsa C sa...

Jo, Deeped. Jag tänkte på detsamma och tyckte att det var kul att äntligen få ett ansikte till den underbara Mona som skriver denna fantastiska blogg.

Humlan sa...

Jag vet att jag är urusel på att kommentera, men jag läser, skrattar, skakar på huvudet ibland och lider med dig under bilfärden.
Tack för att du skriver!

Anonym sa...

Inte läsa bloggen på en fredag!?? Spelar ingen roll vilken dag det är här läser vi varje dag.

Att få läsa om din resa till Indien är ju som att sitta på din axel och vara med dig. Du är underbar som skriver om så mycket av det som kommer på er resas stig. Vilket äventyr ni är på!

/C

Bitten sa...

Skúlle bara skriva att min syster och svåger bodde i Inden ett par år i början av 2000-talet. Fast de verkade inte har lika kul som ni har ...

Amy sa...

Roligt att få följa med på din resa Mona. =)
Det känns ännu roligare att läsa när man vet hur mkt tid du lägger ner på det.
Får dåligt samvete för att jag inte bloggar ens hälften så bra från min soffa typ.

Malin J sa...

Har inte kommenterat så mycket det senaste. Men jag läser allt du skriver. Jag avundas dig för alla dina äventyr. Vill också ut och upptäcka världen. Kanske ska ta och hänga med bonusbrorsan nästa gång han ger sig ut på sin årliga "tre månaders tur genom länder som ingen normalt besöker".
Bland annat så har han tillbringat julen med en stam huvudjägare i Borneos inre djungler.
Eller vid närmare eftertanke så stannar jag nog hellre hemma och njuter av livet som småbarnsmamma. Det är ett äventyr det med.

Cicki sa...

Har verkligen uppskattat att få följa med på denna resa.

Cicki sa...

Via cybern, menar jag självklart.

September sa...

Inser just att jag måste berätta för dig att jag läst varje ord från din resa och tittat på varenda bild. Med glädje. Bara så du vet att även din reseblogg uppskattas vääääldigt mycket.

Ha det bra och hälsa systern.

Klankis sa...

Du borde bli reseguidesförfattare! Reseboksförfattare? Vad fan heter det?

Anonym sa...

Brukar ha svårt att hinna kommentera. Men jag läser din blogg slaviskt varje dag. (Även på fredagar)
Tack! :)

Anonym sa...

Vadå inte läser på fredagar? Här läses varje dag.Kram på dig:)

Icka sa...

Det gör ONT att skratta när mangjort kejsarsnitt!!!
Men det var det värt. Du skriver så jävla bra.

Jag ska övertala mannen att vi måste åka till Indien.

Anonym sa...

Hej där, här är en till trogen läsare som har stor behållning av din roliga blogg. Har aldrig kommenterat tidigare så denna fredag är det dags att säga:Du är bäst! Fortsätt berika mig med härliga berättelser om ditt intensiva liv! Ha de jättebra! :)/Lilla My

Melinda sa...

Klart som farao att jag kommenterar när du tar dig tid att underhålla oss såhär. Du är helt grym! Och det är superkul att få se bilder på dig! Thanksveryplentymuch, Mona! //Melinda som läser vaaaarje dag men typ aldrig ger sig till känna.

Anna E sa...

Jag har aldrig varit sugen på att resa till Indien förut men tack var dig är jag faktiskt det nu!!

Anonym sa...

Tack Mona! Läser din blogg måndag till söndag och sen läser jag på måndagen igen och så fortsätter det ha ha. Lustigt det där med mustacherna för vanligtvis brukar mustachklädda män oftast åka dit i tullen pga av att de ser mer opålitliga ut (enl en undersökning jag läst). //Gina

Yvette sa...

Tack för att du delar med dig!
Alltid lika underbart att läsa och jag ser fram emot att få läsa mer.
Som tack kanske jag borde kommentera mera... ;)

deeped sa...

Noterar att Juholt skulle platsa i Indien. Mustasch är det nya svarta.