fredag 25 mars 2011

En annan sak jag stör mig på

I föregående inlägg skrev jag att jag ser ut som ett mongo när jag letar efter min bil. Ett par av er tog genast illa upp. Självklart, hur kunde jag tro nåt annat. Först fattade jag inte varför eftersom ordet uppenbarligen har en annan innebörd för mig än för dem. Så jag ändrade till miffo. Som säkert kommer störa om inte dem, så andra.

Men se, det ger jag fan i. För den av er som t ex aldrig använder ordet idiot/idiotiskt/idioti är inte född än. På skoj slog jag upp ordet.

dumhuvud, dumbom, stolle, dåre, tok, fån, fåne, fåntratt, byfåne, bydåre, nöt, tosing, galning, galenpanna, knasboll, tjockskalle , knäppskalle, klantskalle, tönt, nörd; (åld.) svårt förståndshandikappad person, sinnesslö, imbecill, svagsint, kretin

Och det är ju jävligt märkligt att man kan skriva/säga idiot i tid och otid utan att någon gör en koppling till "svårt förståndshandikappad". Nä just det, ingen gör det för att sammankopplingen är förlegad.

Och tänk efter. Hur många andra ord använder du i vardagen, som kan misstolkas av nån lättsårad själ?

I rest my case.

För övrigt så satt behå:arna som smäck. Snacka om fullträff.

19 kommentarer:

Chatrine sa...

Jag har en kompis som kör taxi. Han skjutsade en av sina stammisar till jobbet när en cykel svängde ut precis framför dem. Fredde tvärnitade och undvek cyklisten med minsta möjliga marginal. Hans passagerare drog snabbt ner bilfönstret och skrek "Jävla mongo" åt cyklisten. Det roliga i historian är att killen är mongolid...

Ha en bra dag :-)

Anonym sa...

Varför måste man säga idiot mongo och liknande? Varför inte beskriva istället, vilket du är himla bra på. En beskrivning och många känner till känslan.

MonasUniversum sa...

Anonym: För att jag är så jäkla långrandig redan i vanliga fall. Idiot, miffo, pucko, whatever, sammanfattar det ganska bra.

...så slipper ni läsa alltför många rader.

Amonazon sa...

Äsch, du får väl skriva vad du vill i din blogg.
Och dessutom skrev du inte ner en förståndshandikappad person, utan du var väl egentligen mest oförskämd mot dig själv.
Du är varken mongo, miffo eller idiot, utan verkar vara en väldigt klok och rolig människa.
Det är ju lika fånigt som att vi idag inte får kalla negerbollar för just det. Jag kallar dem fortfarande för det, för den enda likheten är ju att de är bruna. So what? Jag gillar brunt, längtar efter att vårsolen snart ska färga min hud brun.

Anonym sa...

Eller som när det var debatt om Nogger black... så tröttsamt! Då GB glass numera ingår i en koncern som finns lite här och var i världen så fanns Nogger black även i Sydafrika. Och där var det ingen som tyckte namnet var konstigt... Ibland gör vi nog för stor sak av en del grejer ;-)

Jenny sa...

Då tar jag ordet mongo till en ny nivå.
När jag blir förbannad (på riktigt!) så kastar jag ur mig "klappmongo" alternativt "kioskmongo".

Vill folk reta sig på det så fine! Då har man inte allt för stora bekymmer i denna värld och det är ju skönt för dem!

tigerlilja sa...

Och jag klarar faktiskt när folk säger 'jag tror jag får hjärnblödning', och då borde jag kunna klappa ihop. ALLA säger saker som är bilder. Det är inte samma sak som att vara personligt förolämpande.

Gabriella sa...

Har läst ifatt nu om "mongo" och uppskattar att Mona ändrade och tog bort ordet.

Kort sagt: att ha DS kallades förr att vara "mongoloid" = mongo. När man sätter likhetstecken mellan mongo och "dum i huvudet, knäpp", då blir det fel. Precis som ordet "idiot", en etikett man lyckligtvis inte längre sätter på funktionshindrade. (Det förvånar mig att ordboken inte markerade den förlegade betydelsen.)

Ingen skugga över dig, Mona, för jag VET att du inte menade att kränka folk med DS med ditt ordval. Och självklart kan/ska man skämta om det mesta.

Men som förälder till ett barn med (i mitt fall) Downs syndrom har man massor med myter och vanföreställningar att tackla och avliva. För kunna göra det behövs ibland en ändring av ordvalet. Så för mig är Downs syndrom = monogolioid = dum i i huvudet just detta: en gammal myt.

Våra barn må vara sena i utvecklingen och inte ha samma förutsättningar att utvecklas till fullo som "vanliga". Men "dumma i huvudet" är de inte.

Tack för att du ändrade!

Gabriella sa...

Såg nu förresten att ordboken faktiskt markerade att betydelsen var förlegad. Bra. (Lite trött i dag.)

Kul att bh:arna passade.

Sara sa...

Saxat från Frida Gros eminenta blogg (http://fridagro.blogspot.com/2011/03/apropa-att-vara-pk.html):

Min kollega spelade upp den bästa krönikan jag hört och läst på år och dar.

Den handlar om alla de där som ojar sig över allt man inte får säga i det här landet. Som tycker att de är vidsynta, toleranta och markbrytande. Som vill ha rätt att kalla romer för zigenare och kunna skoja om att killar är bättre än matte än tjejer - utan att någon tillrättavisar.

Som använder PK som dräpande skällsord.

Men som själva blev djupt kränkta, ledsna och ilskna som tjurar den dagen någon lyckades bryta mot deras alldeles egna PK-mall.

Lyssna här! Lova!

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3718&grupp=11716&artikel=4312979

Essa sa...

För mig handlar det om att du säger mongo med meningen att du ser ut på ett visst sätt. Ett sätt som du kopplar till någon som är mongolid. Jag tycker det låter för jävligt rent ut sagt när vuxna människor använder det ordet. Kanske är det lättare för mig att undvika det då jag har en bror som är sk "mongolid". Ja, det är ålderdomligt och fult. Precis som när man använder ordet mongo när man menar dum i huvudet eller konstig. Personer med Downs är inte dumma i huvudet eller konstiga. Så anledningen att jag inte gillar det är för att det låter för jävligt och är ett oerhört missvisande ord när man menar såna saker som du menade.

Jag gillar dig i övrigt Mona. Jag kommer inte sluta läsa pga. en sån här grej men jag kommer alltid reagera när vuxna människor använder det. Det hör knappt hemma i sandlådan ens.

Anonym sa...

Jag säger "mongo" och m-o-n-g-o flera gånger om dagen.

/Veronique

Jenny sa...

Är det verkligen så tabu att säga detta ord?
Som tidigare skrivet så använder jag det mer än en gång och jag gör inga som helst kopplingar till någon med DS. Vad fan.. jag har ju träffat personer med DS som är bra mkt klokare och intelligentare än vad många "vanliga" människor är...
Ett mongo(för mig)är en idiot i något sammanhang där mängder av DS människor skulle utmärka sig som smärre geni. Men men... vi resonerar olika.

Gabriella sa...

Jenný, intressant! För en del kanske ordet är helt "fristående" från kopplingen till DS.

Men för mig är det klockrent en förkortning av "mongoloid". Se tidigare kommentar av mig ovan. Självklart ser man världen utifrån sina egna referensramar och i mitt fall står jag upp för mitt barn med DS.

Men jag tycker det är lika fel att sätta etiketten "cp" (som "mongo")på folk med betydelsen "dum i huvudet". Ur Vårdguiden: Cerebral pares, cp, betyder förlamning genom hjärnskada och är den vanligaste orsaken till rörelsehinder hos barn och ungdomar. Alltså knappast "dum i huvudet".

inkan8 sa...

*fnissar*
Klart ett gäng tar illa vid sig.
FAttaruvälpucko
:-))
Ha en underbar helg !
Tazz och Kram

Åsa sa...

Men alltså ursäkta mig men är det inte VÄRRE att kalla någon med Downs syndrom för mongoloid och ta illa upp å deras vägnar för att någon använder ordet mongo, än att faktiskt använda ordet mongo som det skällsord det faktiskt är?

Anonym sa...

Mongoloid är en term från rasbiologins dagar och kommer sig av att man tyckte att människor med DS hade drag liknande människor från Mongoliet. En rätt prekär term redan från början, mao, och i min mening synnerligen märklig att fortfarande koppla samman med faktiska diagnoser. Vårt språk är fullt av termer med sjaskig bakgrund, ska vi stryka dom allihop lär vi få ett betydligare fattigare vokabulär.

/Amanda

Gabriella sa...

Jag skulle aldrig kalla någon med DS för mongoloid. Att nämna det ordet här var bara för att ge bakgrunden till skällsordet.

Att orden cp och mongo blivit just skällsord, bottnar ju i en negativ människosyn delvis byggd på missuppfattningar. Det är ju inte länge sedan funktionshindrade betraktades som "helt obildbara" och så är fortfarande fallet på många ställen i världen.

Men jag inser att många bara ser orden som neutrala skällsord, så nu ska jag också "rest my case".
;-)

Ha det gott alla!

Ebba G sa...

jamen så fort man lär sig att ett ord är nedsättande mot en hel grupp och alltså olämpligt kan man ju sluta använda det om man inte vill vara nedsättande mot någon grupp alltså. Idiot är inte heller ett bra ord. Basta.
Men vad ska man göra då?
Bli en hejare på att hitta på ord?
Kanske. Eller också stå ut med att man själv är en idiot, en som har ett svårt språkligt funktionshinder alltså. Det är väl ok?