lördag 1 januari 2011

Amatörernas afton. En nyårsafton med maken. Dum, dummare, dummast

Jag tycker väldigt illa om fyrverkerier. Alltså, de är fint att titta på, men bara om någon annan bränner av dem. På långt avstånd.

Så i det här huset har det alltid varit strictly forbidden med sånt där. Tills igår. Tydligen. För under tiden jag spenderade 10 timmar på jobbet så passade maken och talibanen på att köpa fyrverkerier. Några stavar och nån sorts cocktail-historia med 16 smällare.  Talibanen var i sjunde himlen. Äntligen får vara med om fyrverkerier liksom. Mig försökte han blidka med att inhandla hummer, räkor och svamp-paj från den lokala fiskaffären.

Nåväl. Kvällen börjar med att vi först eldade vi upp merparten av hallgolvet, som sågats i småbitar. Skön känsla att se det äckliga golvet brinna i öppna spisen kan jag säga. Ska nog göra detsamma med köksgolvet tror jag bestämt.

Efter maten blev tant lite trött. Talibanen tjatade hål i huvudet på oss och undrade när klockan skulle bli tolv. Vi hade lovat henne att få vara uppe till dess och se på när pappa sköt smällare.

Så här trevlig var jag kl 22.00. Då hade orken tagit slut.
Sova sig lite soffa. Strax efter mig så slaggade talibanen in.

23.30 så väcktes jag av en förväntansfull 7-åring och en minst lika förväntasfull make. Här skulle det smällas smällare.

På med kläder och ut i snöyran. Det började jut jättebra; en av smällarna drog iväg åt helt fel håll, lyckligtvis inte mot oss. Dock blev talibanen tillräckligt skärrad för att meddela att "det här var nog inte så roligt i alla fall mamma."

Fem minuter i tolv så vill maken skjuta av den stora pjäsen. Den med sexton vad-det-nu-var-för-grejer-i. Jag sa att han skulle lugna sig till tolvslaget men icke. På´t bara. Och vad händer?

Det börjar smälla utav helvete och grejer flyger kors och tvärs. Rakt emot mig och talibanen, varpå jag rycker tag i hennes overall och kastar in henne och mig innanför köksdörren. Maken inser att nåt är fel och springer fram mot smällaren. Rättelse: Maken, FYRTIOFYRA ÅR, springer fram mot smällaren och ska sparka iväg den för nu åker varenda jävla raket mot huset. Han får en raket rakt på handen, så den svullnar upp och ser ut som en handboll.

Det syns inte här, men på andra sidan av den här lilla "kullen" så hade han kört ner den stora fyrverkeripjäsen. Typ 5-6 meter från huset skall tilläggas.
Kolla ovanför köksdörren där. En av raketerna flög rakt in i väggen. Det blev alltså brännmärken. Maken har med andra ord lite fasadmålning att göra till våren.

I efterhand kom han på att hela grejen skulle stå på plan yta. Handen var så illa däran att vi ett tag trodde att den var bruten och att vi skulle få åka in till sjukhuset.

Så man kan säga att prick klockan 24.00 så stod jag och talibanen i köket och tittade ut på en jävla krondåre, som hoppade omkring och försökte sparka iväg fyrverkerier. Och jag konstaterar att han inte ens kommer i närheten av några smällare så länge jag är fru i det här huset.

Och eftersom han lusläser era kommentarer, så kan ni gott skriva ett par väl valda ord till honom.

53 kommentarer:

Mrs Data sa...

Dårfink! ;)

Mamma J sa...

Åh, herregud!

Man kan ju tycka att om han nu bestämt sig för att trotsa det du har sagt, att han skulle ha förberett sig lite bättre för att "överbevisa" dig som varit emot hela grejen.

Lite i stil med "Lilla gumman, titta det var väl inte så farligt!" - men så gör han så DÄR istället. Han måtte ha följt handboken för hur man absolut inte skall göra när han misslyckas så kapitalt.

Jag hoppas han är bättre på en massa massa andra saker. Som att köpa "plåster på såren"-presenter till fru och barn efter en sådan traumatisk händelse. Gärna en om dagen under hela året vars start han ju faktiskt förstörde...

MISS FURIE sa...

Galet!

Pernilla sa...

Jag kan liksom inte komma på exakt vad jag ska skriva. Men igår läste jag lite statistik och tyvärr är inte din maken ensam om detta beteende. Och igår började det brinna i minst en lägenhet och ett radhus pga fyrverkerier så ni hade nog en JÄVLA TUR! Jag bara undrar exakt NÄR de ska förbjuda skiten? Kan inte utbildade människor få jobba med att göra några riktigt fina fyrverkerier istället för att vården ska överbelastas varje nyår??
TUR ATT DET GICK SÅ BRA SOM DET FAKTISKT GJORDE!

Fan vad jag garvade åt ditt inlägg BTW.

GudinnanT sa...

Där har jag hittat nåt din make och min sambo skiljer så på.

Min köper gärna raketer...å han följer instuktionerna nog till pungt och pricka. Förmanar och tala med de små om att bomer å raketer är faliga grejor...

Men det du va med om påminner mig om nyåret 79/80 och pappa skulle slå på stort och bjuda på ett fint skådespel.

Köpte ett gäng fina raketer...alla rada upp sig pappa tände på den första men lägger alla andra raketer UNDER den som han nyss tänt.
Det flög raketer runt alls fötter vi hoppas som tokar. Mormor med lång rock å morfar med ny operarad höft.
Det är en syn jag aldrig glömmer.

Så leka med raketer utan förlja instuktioerna ska man ICKE göra MAKEN!

Helena m. 4 sa...

Vet du vad Mona - jag tycker du ska vara glad att du inte har en man med sprängd hand idag...
Det kunde slutat illa.
- fast att läsa om det var ganska roligt, så här på lagom avstånd...

annika sa...

Nämen! Det var osedvanligt korkat beteende!
Hans avslut på året=minuspoäng med sig in på det nya.
Kostar ett nytt hall- och köksgolv lagt av utbildade hantverkare! Eller hur?

Sus sa...

Men hjäääälp...amatörernas afton.

Mimmi sa...

Undrar om maken läst tidningarna runt nyår nångång?
Nu när maken har svullen hand kan han ju inte lägga golv så då måste ni ju anlita hantverkare.... så synd...! ;-)

Min åsikt om smällare och raketer är: totalförbjud skiten för privatpersoner. Låt sen auktoriserade företag eller liknande gå ihop och göra större fyrverkeriserier.

Anonym sa...

Jävla dåre...jag fattar att du är arg...oförlåtligt,det kunde ha slutat riktigt illa.

Raggoparden sa...

Här var det som att bo i en jävla krigszon. Ett oavbrutet dundrande (smällande är för lite sagt)från sex på kvällen och till tre i morse med en anings kulmen mellan elva och ett. Stor mening när det är snöstorm och man inte ens ser detonationerna, bara hör dom..
Som sagt, förbjud skiten.

MistrMr sa...

Till maken: Hur tänkte du här då, lite still om du nu för en gång skulle ska blidka huskorset !!

Till Mona o alla andra: Lev lugnt det är bara nyår en gång per år ! Låt oss som kallar sig män resten av året få ha LITE roligt i alla fall, fast din make har nog kul varenda dag.....eller inte ;-)

Anonym sa...

Dax för ett sjukhusbesök, kanske?
Kolla hand och huvud (insidan) samtidigt...
Sedan, ta en hööööög livförsäkring på mannen.
Boys will be boys. "Det skulle ju inte bli sååååå...."
Han menade ju bara väl. Hmmmm.
Sympatikram,
Cata

brysselkakan sa...

Ja du... är rätt glad att min make tar detta med säkerhet kring raketer med STORT allvar men så är han fd militär och vet vad raketer kan ställa till med.

Så även om jag tycker lite synd om din makes hand så kan jag inte annat än hålla med att han borde veta bättre. Fy på honom...

Monica sa...

jag har inte ord och säga va fan J gör det du är bra!!!!

låt andra ta hand om fyrverkeri och hallar med renoverings behov

PGW sa...

Om karln ändå insisterar på smällande nästa år (kort minne kanske?) så finns det ju eminenta lådor/tårtor med färdigt spektakel. De är svåra att misslyckas med. Ställ plant på öppenplats, tänd på ett ställe. Klart.

(Men som tidigare ägare till skotträdd hund så skulle jag nog lika gärna vara utan fyrverkerierna)

anne sa...

H.E.R.R.E.G.U.D

En annan finne. sa...

Någonstans, någongång tror jag mig läst att han är finne, så jag förstår att han gjorde som han gjorde.

Blue sa...

Jag är mest fascinerad över att han kan vara en sådan snålis, för att sedan glatt ställa sig på tomten och elda upp 500-lappar...för det är min åsikt om fyrverkerier - kan lika gärna bränna upp stålarna och bespara sig ett besök till fyrverkeriaffären.

I övrigt garvade jag läppen av mig, och han förtjänar handskadan, det kunde varit värre. Jag står i fönstret och kollar när andra eldar upp femhundringar och tusingar. Men du borde ju rimligtvis kunna köpa något riktigt riktigt dyrt nu, och säga att du ska ju åtminstone inte elda upp det :o)

Gott Nytt!

Minkamera sa...

Hahahaha åååhhhh vad jag önskade att det hade filmats!!!!! Fy faan vad underhållande krondåren är!
Själv somnade ca 20:18 och vaknade 00:40. Jorå så att då är det lätt att somna om!

Minkamera sa...

Och en sak till... Var inte maken ekonomisk; tala om att elda upp pengar. Det är han och Gudrun (plus några till) som gillar att elda tusenlappar.

Livet innan Liten sa...

Nämen vadfaan!!! Är han dum i hela huvudet eller bara valda delar??!! Och att utsätta både fru och taliban för den idiotin är så jävla korkat att jag inte finner ord!!! Jag är glad att det inte slutade värre men jag hoppas han har riktigt ont i handen några dagar i alla fall, då kanske han lär sig!!! Bah!!!

Sandra sa...

Hoppas han lär sig läsa instruktioner eller aldrig köper raketer igen. Det är inte leksaker det där, bara ett väldigt dyrt och farligt sätt att göra av med alldeles för mycket pengar på!

Åsa sa...

men shit!

såhär såg jag ut vid tolvslaget... http://www.metrobloggen.se/jsp/public/permalink.jsp?article=19.15942751


charmigt va, så hade det varit jag som var där så hade jag legat o gråtit en jävla massa hela dagen iag också!!!

Mita sa...

Det ska vara 25 meter från bebodda hus, sådan är lagen.
Snacka om att kasta pengarna i sjön!

Annika sa...

Tänk om den hamnat i huvudet istället för handen. Eller in genom fönstret istället för i väggen.
Vilket festligt 2011 han gett er då...
/Rakethataren

Cecilia N sa...

Min man brukade köpa een bomb. Nu är de tydligen förbjudna.

Han har raljerat om de där galningarna som går fram och tittar ner i den efter de tänt på för att se om... och däär kom laddningen iväg ja ... Och huvet for med den ja ...
Typ: Hur kan man vara så inibaljan korkad?

Jaha, nu fattar jag ...

Hördu Monas make: var himla glad att du kom undan med att handen inte trasades sönder.
Låt det där bli sista gången du går i närstrid med fyrverkerier.

Carola S sa...

Ha ha... vissa straffar vår herre direkt, det blev kanske en lärpeng till nästa nyår.......kanske läge att köpa något fint som du vill ha.......

Anonym sa...

Bättre om han skänkt pengarna han eldade upp, till majblomman eller nåt!

Lix matte sa...

Haha! Jisses! Tycker det låter som en god idé att du får vara in charge of the smällinköp (dvs nada sånt) hädanefter också :))

Bettan sa...

Vad är det med män och bruksanvisningar? Skämmes, maken!

Anonym sa...

Jag tänkte exakt som Blue ovan. Otroligt att han av alla människor går och köper raketer när han annars tycks vara snål när det kommer till onödiga utgifter.
Kommer aldrig fatta mig på nöjet att köpa skit för tusentals kronor för att sedan elda upp skiten på 5 minuter. Så in i norden korkat att det ens får vara lagligt!
För att inte tala om alla stackars djur och barn som blir skrämda och miljön som får ett rejält kokt stryk varje nyårsafton.

gitta sa...

Ni förtjänar varandra!

Anonym sa...

Ja visserligen har de 18-års åldersgräns för att köpa smällare, men det kanske är idé att ställa frågor som: är du läskunnig? Ja/nej-
Nej= inget köp!
Ja= man måste då läsa högt, det som står på instruktioner-och varningstexter, innan köp.
Hade denna olycka, som det var, gått värre, hade ju krondåren kunnat bli åtalad för allmänfarlig vårdslöshet och/eller mist handen. Kan ändå inte låta bli att undra hur han mår idag både fysiskt och psykiskt?

Gott Nytt År på er i allafall!

Butta

Anonym sa...

Vilken amatör - tur att han inte skadade er eller satte fyr på huset.

Vet han inte att det är BIG no-no att använda flaskor till smällare/raketer?

Föreslår att du till nästa nyår köper ett LEGO till honom, det verkar vara lagom till hans ansvarsnivå att och han resten av året låter dig stå för tänkandet så fort det gäller något mer avancerat än att bestämma färgen på toapappret...*ler*

God fortsättning och tack för cyberrymdens roligaste blogg/Maria

hanni P sa...

Jag tror att maken har fått sin läxa, så vi kanske inte behöver skälla på honom mer. Han hade en förbannad tur! Min mamma är läkare och brukade jobba på akuten på nyårsafton ibland när jag växte upp. Hon har berättat ett och annat och jag håller mig på behörigt avstånd från allt vad smällare heter. De är rent livsfarliga, så är det ju. Var glada att ni lever! Och God fortsättning på det nya året!

MonasUniversum sa...

Bra kommentarer. Från nästan alla. Ni som är bekymrade över att elda upp pengar: det var inte särskilt många hundralappar som brann upp.

Gitta: ja, vi förtjänar varandra. Det är därför vi är gifta med just varandra serru.

För övrigt så kan jag meddela att han nog aldrig mer kommer hålla på med fyrverkerier. Det blev en dyr läxa.

Anonym sa...

Funderar på den där kommande fasadmålningen...
Låt brännmärket vara kvar och måla dit en röd varningstriangel runtomkring. Skulle han få liknande idéer så bara hänvisa till minnesmärket!

Hoppas att hans hand läker snabbt. Lite synd om honom är det allt ändå.....

/Cata - blödigare nu

Stina sa...

Så jävla korkat, på fullaste allvar. Jag har aldrig blivit förbannad på ett enda av dina inlägg, Mona, men nu blev jag det. Och självklart inte på dig, Mona, utan på maken.

Så jävla, inihelvetes korkat. Troligen också möjligen klassat som allmänfarlig skadegörelse, vilket är straffbart. För att inte tala om vilka straff han kunde fått om någon annan än han själv skadats eller värre.

Jag är förbannad.

Annelie sa...

För många, många år sedan avfyrade någon i vårt sällskap en raket lite fel. Den hamnade under ens långa kjol... Det gick dock bra. En fd kompis kusin fick en hemmasnickrad raket i ögat. Det gick inte bra. Var försiktiga!

Sara sa...

Jag tycker maken skall ha applåder och hurrarop. Han gör som alla hanar alltid gjort - räddat kvinnor och barn (även om just denna kvinnan var rådig och rask). Han är strålande. Maken, dvs.

tigerlilja sa...

Det var massivt - alla fyrverkerihatare i detta land just hos dig Mona!
Och jag förstår maken (förlåt) och tror nog att han kommer att vara tacksam över att det inte blev värre, när han ser på handen - länge, länge. Jag lyckades för många år sen skada sonen och det känns än i dag småjobbigt.
Men jag tycker det är vackert med fyrverkerier.

Pangbruden sa...

Så otäckt!!! Det måste har varit fel på raketerna.. eller lyckades han verkligen med att placera dom så galet?? Hur som heslt är jag glad att det inte blev värre och att ni alla är oskadda och att den där raketen som träffade husväggen inte for in genom fönstret.. Ryser vid bara tanken.

Önskar dig ett gott nytt år! En blogg som fortsätter vara lika rolig, att du får stunder av ro och vila mellan varven och att du slipper dessa idiotiska och taskiga kommentarer som tyvärr ramlar in här av anonyma med jämna mellanrum.

Minkamera sa...

Har du sett att Heja Abbe länkar till dig och röstningen på Facebook;-) http://www.hejaabbe.com/2010/12/valgorenhet.html#links

Linda - Krondårarnas ordförande sa...

Jag älskar honom. Han är fullständigt körd när det kommer till att renovera, och tydligen när det kommer till fyrverkerier.
Men han försöker ju så tappert!

Han "ska bara", och så blir det så jävla galet ibland.
Män är såna. Det var därför Gud uppfann äktenskapet, ty män skulle ha ihjäl sig själva om vi inte satte stopp.

Anonym sa...

För helvete. Är du inte klok på en fläck? Du ja, Make. Det var precis dig jag menade.

Mr Lee sa...

Lägg iPaden på marken så har han ett plant och fint underlag. ;)

Har man som jag gjort lumpen så tycker man oftast att de bomber och raketer man kan köpa är leksaker. De riktiga pjäserna som liknar något får man inte köpa som privatperson. :(

Anonym sa...

Samma typ av idiot som glömmer ungen i bilen en varm dag eller bilbarnstolen på taket eller kör över sin egen fot eller....

inte bara dumt utan farligt dumt.

Tur att det gick bra. Hoppas handen känns.
I D I O T.

Malde sa...

Monas Make, jag hoppas att du har lärt dig en läxa nu.

Mona, du är värd något riktigt fint. Plus ett gäng stora kramar. Tillräckligt många så du kan dela med dig till Talibanen.

Ebba G sa...

Tja, du får väl se det som att om han inte fanns så skulle det vara bloggtorka somliga dagar. Och .. jo, han kunde ju blivit av med en hand och ni med ett hus så det är inte svårt att förstå om du är en aning upprörd.

Anette sa...

Ooops, men nu är det så här att:

Män utvecklas till dom fyller 7 år, sedan bara växer dom ...

Skönt att det inte blev värre.

Icka sa...

Till alla som kallar Maken idiot och annat:
Har ni aldrig gjort ett misstag????

Det var ju inte med mening!
Han ville göra nåt kul för sitt barn. Och så blev det fel.

Alla kan göra bort sig.
Jag är en stark fyrverkerimotståndare, min man är fyrverkeriälskare.
Min man är väldigt försiktig av sig, du kanske kan skicka hit honom på kurs, Mona?
Runt påsk skulle funka bra, då är det nästa stora "panghelg" här nere....

Till maken: Hoppas handen gör liiite ont så att du lärde dig nåt. Det tror jag.

Anonym sa...

Sicken galning ;)
Men en sak, tror det är viktigt att ni (läs, din man, hehe) nästa år ser till att vara försiktiga. För er dotters skull. Jag var LIVRÄDD för fyverkerier som liten, och det förföljde mig i ändå upp i tonåren. Vågade mig knappt ut på nyår. Det finns ju en risk att er dotter blivit rädd för fyverkerier, jag blev rädd utan anledning, tänk då hur rädd hon kan ha blivit med tanke på att hennes pappa skadades.

Så försök visa henne att fyverkerier också kan vara något fint och ofarligt.