fredag 11 juni 2010

Om att vakna

Vi har bott i det här huset i 8-10 år nu. Ett hus som är i stort behov av renovering. Dock har vi gjort en hel del. Såna där trista saker som att byta tak och byta fasad. Och renovera vinden. Och alla sovrum. Och byggt ett nytt badrum. Som nästan är klart.

Två saker har dock hindrat oss för att fortsätta. Vartenda öre går till att återinvestera i våra företag. Jag kan sno åt mig en peng här, och en peng där mellan varven. Som jag lägger på huset. Dock tycker maken att "vi har hela livet på oss att renovera", så han håller hårt i plånboken. Och kärringen blir bara grinigare med åren.

Den andra anledningen är desto jobbigare: vi har diametralt olika smak. På riktigt. Vi pratar milsvida skilda åsikter. Det tog två år att enas om vårt soffbord. Och då gav jag mig till slut. Så med åren har jag inte ens orkat bemöda mig med att komma med förslag om hur vi ska göra i alla rum.

I veckan hade vi en mäklare här. Vi bestämde oss för att ta hit nån utifrån, som har stor erfarenhet av husen i vårt område.

Snacka om ett wake up-call. Jag har i flera år stört mig på vissa saker i huset. Det finns liksom ingen charm i det. Det byggdes 1922 och borde ha det, men det finns nada. Och då har det ändå bebotts av en byggmästare. Maken har tyckt att jag varit lite väl gnällig om det här. Detta trots att jag släpat med honom på olika husvisningar i området för att han "minsann ska se hur det ser ut i liknande hus".

Mäklaren var inte nådig. Alls. Precis allt som jag har synpunkter på, bekräftade hon. "Herregud, varför satte de upp vit VÄV i taket här?", "Varför tog man bort originalledstången i trappan? Det borde ni göra nåt åt. Visserligen kostar det en 10-15 tusen kronor, men det är väl värda pengar." Golven i kök och hall passar inte ihop med golven i matsal, arbetsrum och vardagrum". Och varför i herrans namn gjorde man en spiraltrappa från vardagsrummet ned till gästrummet i källaren...i furu dessutom?!"

Och när vi flyttade in så var vi sååå glada över att alla fönstren var utbytta och nya. Spara sig lite pengar där tänkte vi. De nya var i gammal stil men med moderna handtag.  "Och tyvärr sänks ju värdet på huset med dessa nya fönster. Inte alls bra."

Nähä. Inte det nä.

När hon gick blev vi helt tysta. Jag kände förvisso en enorm bekräftelse då 99% av det hon sa var saker jag inte känt mig bekväm med, men som jag inte kunnat sätta fingret på direkt.

Men det blev också en spark i röven. För maken. Äntligen ser han samma saker som jag. Och äntligen ska vi sätta oss ned och göra en plan för hur vi ska renovera. Med start nu i sommar.

Hallefuckingluleja

22 kommentarer:

NinaPX sa...

"Arga snickaren" på speed-dial? Må gott!/NinaPX

Anonym sa...

Hoppas din gubbe har lättare att dra tummen ur röven sen när första lokala fotbollsmatchen / övrig bajs kommer igång på sommaren och det är roligare att gå dit än vad min har!
Och hej, föresten! Heter Elisa och har följt dig, gubbe, taliban och tonåring sen Linda blev på smällen! :)

Lotta sa...

GRATTIS!! Vad Kul!! Jag håller på dig Mona!

Mimmi (Mrs Lee) sa...

Låter som ni ska anmäla er till Arga snickaren!
Eller nåt annat sånt program.

Lotten sa...

Ja, tänk att det behövs någon utifrån ibland för att mannen i huset ska förstå vad det är man sagt så många gånger. Spelar ingen roll vad det gäller nästan, här hemma alltså.

Och hej härifrån också. Har följt dig ett tag, men inte lämnat något fotspår.
Lycka till med renovering!

Torvaldan sa...

Jag ser fram emot många roliga inlägg om makens renoveringsäventyr... Vi tackar mäklaren och din skarpa penna (tangentbord?) för det i förhand.

Markattan sa...

Grattis! Må lyckan stå dig bi.

Markattan

Vivi sa...

Lycka till! Är det så man ska göra?

Ska kanske prova det, hihi.

Mr Lee sa...

Grattis!! :)

Kan tipsa maken om toolstop.co.uk. Ruskigt bra priser på RIKTIGA (läs manliga ;)) maskiner och med VAT nummer handlar han dem moms fritt. :) (Jepp, det är maskinerna som gör mannen/snickaren!)

Anonym sa...

Glöm inte före och eftr bilder

Anonym sa...

Va fan jag är inte anonym Camilla heter jag

Madde sa...

Hade det inte fungerat med mäklare så kanske arga snickaren hade varit ett bra alternativ1

Anonym sa...

Ja, kan du fatta att ALLA ska hålla på och byta fönster HELA tiden?! Finns för det första inget som visar att det verkligen lönar sig, för det andra mkt jobb, för det tredje häftigt med det gamla (om det inte bara är tråk-nerslitet förstås) som besitter CHARM! Har bott i hus med englasfönster + insats med 'vadd/bomull' emellan. Mysigaste på jorden! Höll värmen helt ok. Samt vilken fågelsång man hörde på våren/sommaren (bra?!...dåligt?!) när man tog ur innanfönstren!

Elina sa...

Ooj, jag ser framför mig många inlägg här framöver...

anne sa...

Då kanske det är tur att vårt hus är en blandning av ursprungligt 20-tal och åtgärder fram till 1973 ungefär, inte alltför många renoveringar har gjorts...

Men det är ju det där med att få tummen ur och framför allt att ha en helhetssyn på vart man är på väg. Ett duttande här och där ger ju inte det resultat som man någonstans har en idé om.

Lycka till och rapportera gärna om fortskridandet.

Viola sa...

Åh, så härligt! Grattis, liksom!
Är själv på gång att flytta och därmed nyinreda. Dessvärre har jag en sambo med väldigt stark önskan och känsla för inredning i 90-tals stil. Kan väl inte ens klassas som retro va? Mest smaklöst enligt mig. :)
Jag förbereder mig på krig, blod, svett och tårar. Tålamod och en önskan om att välja rätt strider.

Finnpajsaren sa...

Men hallen fick mest beröm?! ;-)
Hihi...

Karina sa...

Kanske vi ska följa erat tips. Vi har bott 5 år i vårat och kommit fram till att vindskivorna behöver bytas ;) Och då är det bara början...men det är så med en snickare i huset. Blir som med skomakarens barn, du vet ? ;)

Kram

Malde sa...

Lycka till!!!

Ser fram emot (för oss läsare) glädjande inlägg framöver! :-)

TrickyTricky sa...

Smart att ta ut en mäklare för det tristaste som finns är ju att när det väl är dags att sälja huset (nån gång i framtiden alltså) inse allt som måste göras DÅ istället för NU så man kan ha glädje av det när man bor där.

Bettan sa...

Lycka till!

Oh så många underbara inlägg jag ser fram emot nu!

Perny sa...

Åh va skönt att få det bekräftat. Jag vill också ha hit någon som kan bekräfta saker åt mig både i fråga om inredning men också när det gäller prylar!

Lycka till med ombyggnationerna