fredag 18 juni 2010

Nu är det f-n kärringkris på allvar

I flera veckor så har jag vaknat tidigt som attan och antingen har det varit 400 minusgrader i sovrummet, eller så har det varit för varmt. Av med täcket. På med täcket.

Har inte tänkt så mycket på det där. Så det kan lika gärna ha pågått i ett år.

I morse vaknade jag 05.48 och det var vamt. Av med täcket.

En nanosekund senare så spärrade jag upp ögonen så fort att jag trodde de skulle ramla ut ur ögonhålorna: Öhh, vänta lite här nu, VARFÖR är det så här? Ehh, när hade jag mens senast? Jomen det var ju bara några veck..hmm...måna..amenvafan, när var det? Tänka, tänka, tänka. Jag har ju varit på dåligt humör en gång varje månad. Mitt vanligt menshumör. Samma humör jag haft i hundra år. Det som gör att jag lätt skulle kunna slå ihjäl folk. Läs: maken.

Alltså. Har jag blivit en klimakteriakossa? Nu får ni som vet hjälpa till här va. Hur kan jag ha alla vanliga symptom, men ingen menstruation? Visst är det stress? Säg för fan att det är stress. Jag är inte gammal.

JAGÄRINTEGAMMAL!

Och nu kommer jag ihåg vad min mamma sa häromdagen, apropå att jag fyllde fyrtiofem i söndags: "Jamen jag minns när jag fyllde 45, två saker hände det året: jag kom i klimakteriet och jag blev mormor."

Nu ska jag gå och ta livet av mig.

Hej då.


(Nä, jag är inte gravid.)

23 kommentarer:

Anonym sa...

Gravid?? :o)

MonasUniversum sa...

Näpp. Och just nu känns det som om jag hellre hade varit det!

B-M sa...

Mona...visst är det pinsamt att man kan så lite om sin/kvinnokroppen ? Själv sökte jag läkare "för nån konstig sjukdom" som gjorde att jag svettades/frös på nätterna!! Trodde som du - kan inte vara klimakteriet då jag fortf hade(har) mens. Varpå läkaren talade om för mig att det inte har med varandra att göra....utan det är 2 olika hormoner som styr det!(Pinsamt!) Nu är detta 5 (FEM) år sedan....och jo...jag svettas ännu...sisådär 2-3 ggr/timmen dygnet runt! Vänjer mig? Aldrig! Det är lika hemskt varje gång. BTW Välkommen i klubben!/B-M

Anonym sa...

Eller kanske ett besök hos gynekologen?
Hur som helst, jag lovar, det kommer att kännas bättre.

Kristina sa...

Jag är tre år äldre än du och jag har haft de där svettningarna några år. Jag har märkt att dom blir bättre när jag använder p-spruta. Å så blir man inte gravid, så den har ju många fördelar.

Steina sa...

Ja det är säkert klimakteriet och nej du blir ingen kossa. Om man håller på att bli ko är det bara näsan som blir blöt. Och hygienen... ja, den tappar man liksom taget om och börjar lukta det du så ofta skriver om så att man skrattar tills man kiknar.
Klimakteriet är ett deltidshelvete. Man slutar sova, svettas, rodnar, skäller skiten ur folk och får nya skinn på näsan. Och så får man skaffa glidmedel. Kommer i många olika smaker. Om man är lagd åt det hållet...
Välkommen i gänget!
/Karin

Pillargontanten sa...

Det är väl inte så farligt?
En ny fas i livet!

Gafflan sa...

Jag håller på som dig! Av och på med täcket. Ena stunden jättekallt och nästa dyngsvett.
PS. Jag är "bara" 44,5 år ;D DS.

Stina sa...

Om du inte har haft mens på länge så kan det också bero på din kraftiga viktnedgång. Det är mer regel än undantag att om man går ner i vikt fort, så hänger kroppen inte med och så blir mensen inställd.

Och någon kossa är du knappast...

Monica sa...

du köp ett sommar täcke svalkande;)
sen finns det kylande halsband i hund butiken ( även för månniskor)

Ann-Katrin sa...

Inte med barn då?
Kan hända den bästa. Kan också vara viktminskningen.
Om det är till någon tröst har jag periodvis också "vallningar och jag är definitivt inte i klimakteriet. (och är inte gravid)

wettexvärlden sa...

Det är KLIMAKTERIET!
Moahahaha!

Välkommen i tantgänget :D

Frida sa...

Kylhalsband? Ha ha, underbart :D

Ciss sa...

Eftersom jag inte haft mens på si sådär 4 år (minipiller) frågade jag barnmorskan sist jag var där om man kunde ha PMS utan att ha mens, och det kan man! Så, alla surkärringfasonerna finns ändå kvar.

LillaUlle sa...

Näe, ta inte livet av dig. Då får du aldrig veta ju...

Anne sa...

Låter som Klimakteriet. Se fördelarna.Ingen mens!! Hur skönt som helst.
Blir det för tufft finns det östrogen att ta till. Jag svettas floder nattetid eller fryser ihjäl men dagarna går bra tack vare en liten tablett.
du är ingen kossa Mona.Du har fått flickbrus. ;)

Karina sa...

Welkome to the club ;)

Me är exakt som du....bara att gilla läget ;)

Ring om du behöver sympati.


Kram min vän

Jesse sa...

Min mammas mens försvann när hon var 48-49 och sedan dess har hon haft svettningar precis såna du beskriver.

Hon har fått dom lite var stans och inte bara när hon ligger till säng och sover. Hon får i bilen men jag sa till henne att gå fixa tabletter för det så gör det även du men först vore en tripp till gyn.doktorn ett bra grej.

Gammal är man INTE när man är 45 år, sluta nu! MEN, klimmet är ju något vi alla kommer gå igenom, vissa lite mer obemärkt än andra.

Jesse sa...

..kom ju på att det kan ha och göra med dig GBP med.. ta och kolla saken med din läkare.

..kroppen reagerar när den inte hänger med =)

Mimmi (Mrs Lee) sa...

Så kan jag ha på nätterna....och jag är gravid..... ;-)
Ignorerar den finstilta sista raden... ;-)

Kan ha med din GBP att göra, kroppen reagerar ju om den utsätts för något annorlunda. Kolla med din läkare.

Annars är det väl rätt skönt att slippa mens forever, liksom!

tigerlilja sa...

Som så mycket är också klimakteriet individuellt. Jag är ett par år äldre (ha!) än du och har i princip inte märkt nånting. Så det är lätt för mig att säga att det inte är nån katastrof. Och humöret? Jo, tack. Jämnt. Arg jämnt. Precis som hela livet.

TrickyTricky sa...

Mona !

Jag är ju några år äldre och märkligt nog slog det till precis när jag fyllde 50 och precis som du tog det tid innan jag fattade nånting så du är inte ensam om att inte kunna allt om din kropp.
Räddningen är ett litet plåster på rumpan, efter två dagar var ALLT som vanligt igen, inga svettningar, inga humörsvängningar, HELT OK bara.
Jag skrev om "Östrogenklubben" här
http://tricky-pretty.blogspot.com/2009/12/ostrogenklubben.html

Cicki sa...

Välkommen i gänget. Jag kan ju "trösta" dig med att jag var 42 när mitt helvete började. Sedan har det hållit på. Jag rekommenderar varmt att äta östrogen. Det underlättar det mesta.....:-)