tisdag 29 juni 2010

Er kan man lita på

Hörrni. Kan nån svara på lite frågor:

Är det bra med en kombinerad tvätt och torkmaskin? Eftersom jag är lat och vägrar att använda vår tvättstuga, och därmed har en extra tvättmaskin i vårt badrum på sovplanet, så medför det att det blir lite bökigt att hänga tvätt på en liten mesig torkställning...Kom ju därför på att en kombo vore ju förträffligt, men eftersom jag har en sniksnål man så måste jag kunna argumentera för ett sånt dyrt inköp.

Varför finns det bara en enda maskin på marknaden som tumlar i 1800 varv per minut? Min AEG, som pajat, gör just det, men inga andra...but why?

Om godingen här nedan så står det: "Tvätt-kapaciteten är 1-5,5 kg och torkkapaciteten är 1-3 kg. Tvätt/Torken centrifugerar med en hastighet av upp till 1600 varv/min". Fråga: varför bara 1600 varv på en sån värstingmaskin, och betyder "torkkapacitet är 1-3 kg" TORR vikt? Möjligen en blondinfråga, men är det blöt vikt så är det ju fan inte mycket.

I trust you guys. Och det är bråttom, tänker köpa en ny imorgon, eller senast torsdag.

47 kommentarer:

Smultronblomman sa...

Jag funderade på den lösningen en gång. Men avstod av den anledningen att du blockerar tvättmaskinen för tvätt under tiden den torkar. Skaffa separat tumlare för då kan du ösa in tvättad tvätt i den och starta nästa lass. Mer effektivt. Om inte propparna går....

MonasUniversum sa...

Smultron: Jag vet, fast det gör inget. Jag har ju faktiskt en maskin i tvättstugan om det kniper. Jag är nämligen urless på allt hängande av tvätt. Glöm inte att talibanen kissar i sängen. Every night

Anonym sa...

Kolla hur lång tid hela programmet med tvätt och tork tar. Vissa kombinationsapparater behöver ett antal timmar på sig och är hur ineffektiva som helst!

intern1n sa...

Jag skulle inte köpa en kombo. Integrerade grejjer går lättare sönder/svårare/dyrare att fixa o vanligen sämre prestanda. Gå in på nån konsumenttestarsida o jämför marknadsutbudet. Hoppas du finner nåt som du blir nöjd med.

stort och smått sa...

Jag håller med Smultronblomman, jag vill kunna köra två maskiner efter varann. Men det tar ju mer plats med två maskiner...
Dilemma!

De Tokiga Brokiga sa...

Jag är lite anti kombimaskiner. Om tumlaren pajar kan du inte tvätta heller medan den lagas, och vice versa. Och talibankisseriet - får du inte madrasskydd utskrivet av din distrikta?? Det finns very big ones...

Nica sa...

Har haft två kombi-maskiner. Ingen av dom var bra. Tvätten tog för lång tid - och torkningen blev liksom aldrig riktigt bra. Det blev för varmt, luktade bränt gummi. Och kläderna krympte.

Å andra sidan var detta några år sedan (läs många) och dom har kanske fått nya, bättre varianter nu.
Jag fullkomligt ääälskar min tumlare! Tumlar fast jag kan hänga ut - eller tumlar bara småplaggen som är pestiga att hänga upp och dutta med.
Men ja håller en tumme för att marknaden har utvecklats :)

NinaPX sa...

Kan du inte ha en torktumlare uppe på tvättmaskinen? Så har vi och det är jäkligt smidigt att ha torktumlaren i lagom höjd när man ska tömma den. Som sagt; kombinationsmaskiner tror jag inte på generellt, de är oftast inte bra som nånting...varken hackat eller malet liksom! :-)

Amy sa...

Vi hade en sådan för flera år sedan och den var inget bra! Fick repareras flera ggr och den varken tvättade eller torkade ordentligt.
Men jag säger som Nica, det har kanske utvecklats lite sen dess.

Maria sa...

Alltså blir inte kläderna tokskrynkliga om man centrifugerar i 1600 varv? Jag brukar trycka in 800-varvknappen :D
Tycker kläderna slits mer när man tumlar, men något mindre om man inte tumlar dem snustorra.
Jag har nog inget råd :0)

Maria sa...

Jag har ingen personlig erfarenhet av kombinationsmaskiner, men jag tror också att de är benägna att krångla mer. Jag har krängt vitvaror i flera år för att försörja mig under studietiden så jag vet att du väljer rätt märke iaf. Köp ingenting annat, låt ingen övertyga dig om att de bara tar ut överpriser. De ÄR bäst. Lita på experten.

fenix sa...

kombomaskiner gör varken tröskat eller malet. de tvättar inte lika bra och de torkar inte riktigt torrt. skippa det och köp en bra tvättmaskin istället och tumlare på sidan om om du verkligen vill ha en.

Nyfiken, inte elak sa...

Det här kommer att låta tokfel hur jag än säger det, men jag är faktiskt nyfiken.

Jag uppfattar det som att du inte orkar gå ned till tvättstugan, stämmer det? Eller är det något annat skäl (för i så fall kan du ju glömma min fråga)?

Är ju absolut inte min sak, men med tanke på att du ändå skrivit en hel del om dina viktproblem kan jag inte låta bli att undra om du inte borde fundera över om du kan öka din vardagsmotion? Håller helt med om att det är trist att gå ned till tvättstugan etc, men om det bara är för att det typ "känns långt att gå" så kanske det vore bättre att tänka på de extra kalorierna. En skitsak förstås, men många bäckar små och så vidare...

Inget illa menat, kan bara inte låta bli att undra lite eftersom du just skriver en del om vikten men samtidigt inte alls verkar särskilt villig till kroppsarbete hemma (att du då och då sliter ut dig totalt på lagret tvivlar jag inte det minsta på, men det var vardagsmotionen jag funderade på).

Kombimaskiner är för övrigt helt okej, men de tar en evig tid och drar mycket energi.

MonasUniversum sa...

Nyfiken, inte elak: Haha, du har rätt; klart jag behöver motion. Men, jag har en taliban som kissar i sängen varje natt, och har så gjort i 3 år. Jag måste därför tvätta två gånger om dagen. Kör in en maskin direkt vid första bytet. Därför orkar jag inte springa 3 våningar varje dag för att byta. Jag tvättar sängkläder PLUS vanliga kläder, så maskinen går minst 3 gånger om dagen. Jag springer tillräckligt i huset ändå. Plus att källaren här är asäcklig och känns ofräsch när man ska hålla på med rena saker. Jag har för övrigt aldrig förstått mig på det där med att man ska gå ner ett par tre våningar med tvätt, tvätta i maskin, för att sen gå upp hela vägen igen. Varför inte ha det på det planet man har sina kläder liksom.

Och motion får jag ändå ett par dagar i veckan, även om man, som sagt, inte kan få för mycket av den. Sen är jag inte så tjock som jag låter påskina...=)

MonasUniversum sa...

NinaPX: Kan inte, vi har ett snedtak i badrummet, som börjar precis ovanför tvättmaskinen.

Ni andra: tack som f-n för era synpunkter och erfarenheter. Jag kommer inte att köpa en kombi, även om jag tror att just den här kanske är bra. Kostar typ 10 000 kr mer än de andra och då MÅSTE den ju vara bra...Hur som helst så blir det en Miele i alla fall. Jag tar inga risker när jag tvättar så mycket som jag gör..

Jessica sa...

Såhär är det. När det står 1-3 kilo är det torr tvätt. Fördelen med kombitvätt är just att allt i samma maskin men man ska veta att du aldrig kan torka full en maskin tvätt, det är alltid mycket mindre torkkapacitet. Varför det inte finns så många maskiner med 1800 varv centrifugering är för att skillnade mellan 1600 och 1800 är sååå liten att det inte finns nån större anledning till 1800 faktiskt. Jag jobbar med vitvaror och rekommenderar i de flesta fall alltid att köpa en separat torktummlare, men i ditt fall kan det faktiskt vara en bra idé eftersom det är en extramaskin. Hoover har en bra vet jag, kommer dock inte på prod.namnet nu...

Kram J

Nattugglan sa...

Hade en sån i en hyreslgh en gång och det jobbiga blev ju när torktumlarfunktionen dog och jag behövde lämna in den eller laga den och således förlorade även tvättmaskinen. Den torkade inte särskilt bra heller så jag fick plocka ur hälften av tvätten och torka i två omgångar. Jag skulle nog köpa en av varje faktiskt.

Sara sa...

1,5 kg är det lönt för en familj på tre fyra personer? Det är ca fyra skjortor (fem om man skall vara petig) och sedan torka ännu färre?

Bitten sa...

Inget snack. En tvättmaskin och en torktumlare, inget annat. (Lite sen som vanligt).

Catharina sa...

Jag tänkte också säga att 1600 varv är mer än good enough, i alla fall i mina ögon :-)

Agneta sa...

Har en kombinationsmaskin sen 15 år tillbaka så kvalitén kan jag absolut inte klaga på eftersom den aldrig någonsin krånglat. Men däremot måste jag erkänna att jag inte använt torkfunktionen särskilt flitigt eftersom den inte klarar mer än högst en halv maskin. Mitt råd är satsa på en maskin med världsbästa centrifugeringen och du kasta Ikeakuddarna och köp en ny istället för att försöka tvätta dom.

Stina sa...

Alltså. Jag har en väldigt liten yta att ha tvättmaskin på, så för mig är kombon bra. Men hade jag, som du, haft ett stort hus hade jag definitivt inte valt en kombo, för det är ingen optimal lösning. Och det tar vanligtvis eoner att få tvätten torr i alla fall (jämfört med vanliga tumlare).

MonasUniversum sa...

Fifan vad ni är bra, tack!

Stina sa...

Jag vill lägga till en sak, dock. Min tvättmaskin, som ju alltså är en kombo, centrifugerar som en Gud. Trosor är nästan torra när de kommer ut, trots att de inte är tumlade.

Anonym sa...

Jag hade aldrig köpt en kombi maskin igen. 1) den är upptagen för att torka som någon tidigare skrivit. 2) du måste tvätta töntigt lite för att kunna torka utan att sortera om. 3) Allt kan paja på en gång. /Maria

Pillargontanten sa...

Jag har haft den lösningen, när Tilda var bebis, och vi bodde i lägenhet, med långt till tvättstugan.
Man får tumla varje tvätt två gånger, då den torkar bara hälften i taget, men har man inte så mycket tvätt är det himla smart!
Nu, med tre tonåringar, skulle jag aldrig satsa på en såm, fast som extra maskin? Jo, Why not?!

Fasching sa...

Skit i siffrorna! Det är en Miele, bara att köpa.

Cicki sa...

Som flera andra redan sagt så är en kombo inget att ha. Den gör varken det ena eller det andra bra. Vi hade en men den torkade så dåligt att jag mest använde tvättfunktionen och hängde tvätten istället.

Nu vill ju jag slå för det svenska och rekommenderar att du köper en Cylinda. Bästa maskinerna ever.

Puff sa...

Hade en Ariston med inbyggd torktumlare. Den tvättade alldeles hyggligt, men torkade förjäkla kasst - enstaka plagg går bra men glöm att torka lakan eller täcken. Det blir bara väldigt varmt och fuktigt och drar onödigt mycket el.

p sa...

har bekanta som är extremt nöjda m sin kombo-maskin, men de är två vuxna i hushållet. detdär med att bara halva tvätten går att tumla löser de med att hänga andra halvan.

Kisstvättande kan fort göra en tokig om inte logistiken fungerar. Det måste vara enkelt. Här snittade vi nog fyra maskiner om dan en period... byxor + vinterkläder + två eller fler ombäddningar per natt blir en hel del! Det var starta en maskin på natten, en direkt man klivit ur sängen och hoppas att den hann klart innan vi stack, annars hem på lunchen och starta en ny, åsså en till på kvällen. Eller två - det berodde på hur dagen gått. Kombo-maskin hade varit ett dåligt skämt då.

annika sa...

Du får helt enkelt ställa tumlaren utanför badrummet! :D
Å jag har en fråga angående när Talibanskan var hemma själv - var det hon eller mamman som var mest orolig?! Nog kan hon vara hemma själv en liten stund - känna sig stor och duktig liksom.Eller känner hon sig för duktig då och "duktar" sig i mindre bra saker? Du såg ju så elegant hon klarade detta med Securitas - en l i t e n stund gör nog inget. F ö så skulle jag inte velat bytt dag med dig!
Avundas dig inte dina tvättproblem - kan du inte få provtvätta en kombimaskin, liksom kolla om den håller vad den lovar?
Natti!

Josefine sa...

Jag har två gårdar till min tvättmaskin och hade jag chansen hade jag gjort som du - tvättat där kläderna bor. Imorgon ska jag tvätta, då ska jag tänka på dig och ditt spring. det är i alla fall fint väder när jag ska springa imorgon. =)

A-M sa...

Fråga:
- Är det ni som äger den relativt nyöppnade butiken i Märsta?

Anonym sa...

Senast av alla men ville bara inflika att jag haft 2 kombomaskiner, båda lika usla!
Men det är inte därför jag skriver, tänkte bara kolla om ni testat nässpray mot nattkissningen? Min (numera 21åring) hade samma problem, när jag till slut tog upp det med bvc doktorn skrev han raskt ut nässpray och vips! 2 dagar senare var det hela ett minne blott :)
Hoppas det kan funka

Trillingmamman sa...

Det finns en som tvättar 7 kg och torkar 5 kg. Hoover. Jag köpte min på Onoff för två år sedan. Underbar maskin!
Bara 9.000:- har jag för mig.
Har 40graders tvätt i 29 minuter (och 44 och 59), torkar infernaliskt snabbt.
Lycka till

MonasUniversum sa...

Annika: haha, det var mamman...=)

A-M: Ja, fast den är inte ny, vi flyttade den gamla till bättre lokaler. Hade en värd som var helt sjuk i huvudet..

Jennie sa...

Oj, vad alla verkar negativa till kombinationsmaskiner! Vi köpte en innan vår dotter skulle födas och vi använder den jämt. Visst, det går inte att torktumla lika mycket som det går att tvätta, men det är alltid några plagg som vi ändå inte vill torktumla (toppar, skjortor, jeans etc.). Det allra bästa är när man vet att allt i maskinen ska torktumlas och det inte är för mycket. Då är det bara att ställa in att den ska torka direkt efter tvätten och så är allt klart utan att man behöver göra något! Nackdelen som vi upptäckt är att luddet inte har någonstans att ta vägen utan att man måste torka upp det från trumman och gummilisten vid luckan. Vi hade aldrig fått plats med separata maskiner så detta var toppen för oss!

Lola sa...

Mona min fd svåger arbetar på Miele, har därför alltid haft Miele själv. Nämner man kombomaskiner för honom så får han ett outläsligt ansiktsuttryck och talar i tungor.....

Min älskade Miele gick nyligen sönder och denna gång svek jag svågern och köpte en 7-kilos Gorenje och den är underbar :), billigare dessutom och fick faktiskt okej av svågern ;)
Rekommenderar tretti.se
Lyckat till!!

Annette sa...

Inget om kombimaskiner, men märke. Har själv en drygt 20 år gammal Cylinda - som centrifugerar på 800 eller 1300 varv - och det enda som vi gjort i serviceväg på den, var att byta drivrem för någon månad sedan.

Karina sa...

Snål som jag är har vi ingen torktulmare alls. Sen sabbar den kläder, fast i och för sig bra till handdukar etc.

Jag hänger på torkställning eller ute på sommaren. That´s me :)
Fast jag har ju ingen taliban.
Ta du en separat istället.
Kram

Finnpajsaren sa...

Gääääsp. Fråga mig nåt om Sangria ska jag svara. Lovar.

Maria sa...

Försäljaren till oss sa att om den går över 1600 varv så blir tvätten bara skrynklig och då får man ju stryka skiten också, och det är jag för lat för, så den gick bort. Jag vet inte om du gillar att stryka? jag gör det bara när jag måste (om ens då)fö jag har inte tid att hålla på med sånt men det kanske du har :-)
Lycka till med köpet/Maria

Cissit sa...

Har ingen erfarenhet av kombimaskiner mer än att jag har kompisar som torkar sin tvätt ovanpå sängen medans den andra hälften går i torken, eftersom det inte går att torka allt på en gång. Verkar krångligt.

Vi snålade och köpte en Atlas från Rusta, den har 1600 eller 1700 varvs centrifugering och tvätten blir baskemig nästan snustorr, och inte skrynklig, helt perfekt.

Den kostade typ 3-3500 kr när vi köpte den för 3 år sedan och den har fungerat klockrent sen dess, tvättar nästan varje dag, ibland flera tvättar.

För det priset kan man dessutom byta rätt ofta OM den skulle gå sönder, utan att det gör så mkt. Jag är nöjdare än nöjdast. Tänkte bara säga det, man behöver inte köpa dyra märkesgrejer för att det ska funka bra :) (Jag är förresten pedant och allt blir superrent :) )

Stina sa...

Alltså, hallå? Vad menar du med att inte blogga på hela dagen???

Lisa sa...

En sån här har jag: http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=427172 och håhå vad nöjd jag är! Den är stor och torkar en hel tvätt (vilket inte verkar vara fallet med de flesta, man får välta ur halva tvätten och torka i omgångar. ??) Efter att ha haft den här älsklingen i 10 månader förstår jag inte längre poängen med separata maskiner. Det är fult som stryk med tvättpelare och du måste ta dig an momentet att flytta tvätten mellan maskinerna. Den här proceduren tar i och för sig 5 timmar in alles men för mig går det bara fint.

Mr Lee sa...

Jag tog hem en Siemens tork från Tyskland med värmepump. Torkar faktastiskt bra och drar lite energi. Ca 1kWh för att torka en normal 4-5kg tvätt!! Visserligen rätt dyr, men funkar toppen och frun har lärt sig vad skåptorrt heter på Tyska! :)

Vi har en Husqvarna tävttmaskin, men skulle den bytas blir det en Siemens/Bosch, Cylinda eller en Miele.

Vitvaru chefen ;) sa...

Vet att jag är sen, har haft lite semester..
Nej det är ingen bra tanke. Ska du absolut ha en kombinerad så köp en Electrolux med 7 kg kapacitet tvätt där du kan köra ett tvättprog med halv maskin och torka sen på en tid av totalt ca 3 tim. Visst Mieles maskiner är helt klart bäst men inte i detta fall, pga programmen. Sen märker du faktiskt ingen skillnad mellan 1800v och 1600v. Äsch, köp en rostfri Miele
W3923 och strunta i torktumlaren!