lördag 26 juni 2010

När man har ett kök från anno 1989 och en Martin Timell-hang around


(Det här taket börjar i hallen, fortsätter i badrummet och ut till köket. Väry not nice.)

Vi bestämmer oss för att fortsätta att renovera vår hall. Eller ja, fortsätta riva kanske jag skulle säga.

Häromdagen så sa jag till maken att jag tyckte att vi skulle prova att måla kökstaket själva. För jag är så vansinnigt trött på den här fjällstugelooken. Jag vill ha vitt. Och eftersom den snabbaste vägen till resultat är att smörja det manliga egot, så gjorde jag det. Ujuj som jag smickrade. Saken var biff. Problemet var bara att alla måleributiker är stängda midsommardagen och i det här hushållet gäller det att agera fort, innan somliga har tappat intresset.

Under en diskussion i förbifarten så råkade nån av oss undra, bara så där allmänt, om huruvida vår takhöjd i just köket, är lägre pga den här fula fjällinredningen. Misstanken var rätt stor, men vi ordade inget mer utan hämtade verktygen för att börja riva i hallen.

Efter en stund är maken puts väck. Jag tittar ut i köket och blir egentligen inte särskilt förvånad. Han har tagit med sig en kofot och hammare och öppnat upp en del av taket för att få bekräftat att nån form av originaltak finns därunder. Problemet är bara att, tanken var att vi ska måla hela taket vitt, i väntan på att nån hantverkare ska knacka på, år 2015 typ, för att riva skiten och göra iordning det ordentligt.

Och då hade det ju varit bra om taket hade varit INTAKT.

"Amen asså, jag ville bara kolla."

9 kommentarer:

Jupp sa...

Gör som Maria Montesami. Häng en hutlöst dyr tofs över så syns det inte.

Häpp.

Helena m. 4 sa...

Men Mona, det är ett slitgöra utan dess like att måla över ett "fjällstugetak". Först måste du slipa ner ytan så att lacken blir lite ruggad så färgen fäster. Ev. måste man också "försegla" varje kvist så den inte gulnar och syns igenom den vita färgen... Så i det här fallet gör nog maken rätt som börjat bryta - men han får nog fortsätta bryta så taket kommer fram - ELLER ringa en hantverkare å det snabbaste innan du får ett bryt...

MonasUniversum sa...

Jupp: Du, så stora tofsar finns inte..

Helena m 4: Amenvafan, skojar du med mig? Alltså, jag visste att jag måste köpa kvistfärg, men vadå slipa? Nu förstörde du ju allting! Jag målar ändå. Utan att slipa. Och fäster inte färgen så får jag ta hit en målargubbe fort som fan. Herregud som jag inte orkar slipa taket, gaaaaaah vad du är jobbig Helena. Skit också.

Minkamera sa...

Men hallå!
När han sätter kofoten i något... Vet han inte att kulorna börjar rulla ut ur hushållet då...???
Vi renoverar en del och har målat två tak. Never again I vill säg.
Nu köper vi färdigmålade tak som skruvas upp. Happ vad mindre kraft det går till familjegrälen numera.

Jupp sa...

"så stora tofsar finns inte"

Nähä. Häng dit två då. Och nej, jag menar INTE att du ska täcka hela taket, bara hålet.

.. men visst. Pratar vi hela taket? Köp en pressening och spänn upp som en sån där "Ernst Kirsch-kål-varför-heter-alla-kändisar-så-konstiga-efternamn-segelduk". Det finns säkert i andra färger än grönt, om du bara letar.

Häpp.

Kristina af Knusselbo sa...

Jag har nyss gjort ett sovrumstak i furu någorlunda vitt genom att använda nåt som heter "panelvitt" (extravit). Det är inte färg utan lasyr. Då behöver man INTE shellackera varje kvisthål innan man målar, inte slipa heller. Det är dock inte en täckande färg alltså utan man ser ådringen igenom. Men man kommer en bra bit ifrån furuträsket i alla fall.

stort och smått sa...

Vi målade vårt furutak i köket på vårt förra hus, och vi slipade inte. Och vilket jättelyft det blev! Som jag älskade det köket efter det! Det blev otroligt bra.

Tanja sa...

Vi har också målat 80 kvadrat likadant tak i vintras. Varken slipade eller duttade nån kvistsmörja på. Och efter det andra varvet konstaterade vi att det är jättecharmigt när penseldragen är lite synliga samt att ådringen skiner igenom. För vi skulle hellre ha rivit ner skiten istället för att måla ett tredje varv. Det var för jävligt. F ö r jävligt.

Martin Hansson sa...

Jag har samma dilemma där hemma. Måla eller inte. Riva eller låta sitta kvar.. Jag tittar på den där jävla panelen och tänker på hur jobbigt det var att måla panelen i hallen och då var det ändå bara väggar...

Brrr