måndag 14 juni 2010

Miss i planeringen

Jag har länge velat ha en avfallskvarn. En sån där man monterar i diskhon, så att man kan slänga all överbliven mat. Istället för kompost. För jag gillar inte maskar, och att hålla på och gegga runt i en äcklig kompost.
Maken har inte varit överdrivet jättehet på gröten då det innebär en utgift. Han gillar inte utgifter som inte är synbara. Nä, det ska vara sånt som syns. Som en ny tapet. Eller en soffa. Om det nu absolut måste köpas nåt..

Men bra kvinna reder sig själv och önskar sig en i födelsedagspresent. Av nån annan än maken. Så när jag packar upp den så blir jag överlycklig. Och ännu gladare när jag noterar att det är den senaste modellen, som just landat i Sverige. För det betyder att den dessutom är tyst. Hustru mycket glad. Make ännu gladare som just slapp en större utgift.

Trodde han ja.

För det visar sig att om vi ska kunna installera den, så måste hela diskbänken bytas. Och eftersom maken just lovat sig själv att aldrig mer göra nåt halvdant i huset, så är det inte bara den som ska bytas. Nä, då måste vi ju byta ut hela köket. Som enligt planen skulle renoveras om sisådär 4-5 år.

Nämen oj så tråkigt..

16 kommentarer:

Smultronblomman sa...

Hyr in någon som gör det åt dig.... När jag vill få min man att göra något han inte vill säger jag att jag anlitar någon att göra det. Då brukar det ta spinn, men jag förstår att din man är ganska upptagen så det kan kanske bli svårt. Troligen enda lösningen för dig är att hyra in någon?

MonasUniversum sa...

Asså, självklart lär det bli nån annan som fixar det, inte tu tal om nåt annat. Problemet är att ett nytt kök kostar ju fan svin. Och vi har en del annat som står på tur först..!

Anonym sa...

Nu fick du mig sugen på en sån. Lär väl inte komma till Lux förrän om sisådär 3-4 år, de brukar vara sist med det senaste. Kan man inte en diskbänk i samma storlek som den gamla och byta ut bara? Jag vill inte byta ut hela mitt kök helst.

Liz i Lux

MonasUniversum sa...

Liz: Asså, det är själva hålet som är för litet. I diskhon alltså. Så för en del så kanske det räcker med att byta själva hon. Men i vårt fall så har vi en sån där gammaldags lång diskbänk du vet. Och eftersom vi ändå kommer att göra om köket så vill maken att vi inte gör nåt halvdant..Och du, dom finns på Fredells Byggvaror..

NinaPX sa...

Å jag som trodde du, precis som jag, upptäckt att de inte är tillåtna av kommunen."utredning pågår" hette det här, allt bara för att de inte kan reda ut bokföringen mellan sop- och va-hanteringen. Men om 4-5 är kanske de löst det!? :-)

Karina sa...

Skaffa er en mini-gris...som vi.Han äter gladeligen upp alla matrester :)

Anonym sa...

Rätt många kommuner som förbjudit dom där kvarnarna...

Anonym sa...

I min kommun jobbar de aktivt för att ALLA ska ha en sådan fantastisk apparatur... :))

Mr Lee sa...

Säger som anonym. Kolla med vattenverket som levererar vattnet till er så ni får installera den. Roslagsvatten har totalförbjudit dem då reningsverken inte klarar av att ta emot så mycket o-rötat avfall. Kan bli rätt feta böter om man skiter i det och de kommer på det.

MonasUniversum sa...

Mr Lee: kollade för nåt år sen och då var det inga problem!

NinaPX sa...

Bromma tillhör väl Stockholms kommun? Där förespråkar de dessa maskiner. Vår däremot sitter med tummen i fortfarande och utreder! De kan helt enkelt inte hantera frågeställningen kring vem som ska betala när man flyttar avfallet från sophantering till VA.:-S

Anonym sa...

OK, crap, jag fattar läget. Om det finns kommuner i Sverige som inte tillåter det, så kan jag fetglömma att de skulle tillåta det i Lux. Jag hade precis laddat för att åka till Fredells direkt vid ankomst Sverige i sommar... Tjurar...

Liz i Lux

Åse sa...

Åh en avfallskvarn, det vill jag oxå gärna ha en. Min svärmor och svägerska har och jag är så avis på dem. Tyvärr sa vår kommun nej när vi skickade in ansökan (japp det måste man tydligen göra här i stan) med hänvisning om att "rören var gamla och ej anpassade till att ta emot matrester...). Åh så sur jag blev då.

Lycka till med avfallskvarnen!!

Anonym sa...

Men måste inte den dära grisapparaten som mojjar ihop allt bytas ut också? Eller omvandlar den alla matrester till vattengegga? Jag bara undrar?

Åse sa...

Anonym> typ så funkar det. Den finfördelar matresterna till minismul. det är möjligt att man efter lång användningstid behöver byta/slipa knivarna, så är det kanske?

Blue sa...

Från en som har en avfallskvarn (men i vårt fall var det mannens idé och jag tror att han älskar den mer än vad han älskar mig - det stod i alla fall i bloggen på tiden det begav sig).

Jo, såhär'ere ;o) Vissa KOMMUNER tycker att avfallskvarn är bajs (men de kan inte riktigt försvara det eftersom andra tycker att det är himlans fiffigt). I vårt fall skulle vi få böter om kommunen hade vetat om det, men däremot så älskar rengöringsverket principen med avfallskvarnar (heter det verkligen rengöringsverk - jag är bortom trött?) för att soporna omvandlas till något och kommer till dem i form av något annat och det blir biogas (har jag för mig - jag sa att jag var trött).

Så, kommunen tycker att det är skit. Rengöringsverket vill ha det. Det är inte konstigare att krossa matsopor och dra ut det i avloppsvatten än vad det är att skita ut det. Eller jo, det är värre att skita ut det - för den gasen är sämre (och då menar jag både den som eventuellt kommer ur analus rektum och den som kommer till....RENINGSVERKET - heter det ju).

Men du skall få ett tips från en som växt upp med avfallskvarnar i det stora landet på andra sidan det stora havet. Kör lite isbitar i kvarnen då och då. Det låter utav bara helvete, men kvarnen gillar det och det håller bladen vassa och fina.

Och sen är det sketalätt att installera. Maken köpte, fick låna mysko verktyg som han stoppade i vasken och det blev ett hål. Och efter det...stoppade han i kvarnskrället och jag tror minsann att hela installationen tog en kvart...och då skall man ha i åtanke att han pussade på kvarnen kanske fem av de 15 minutrarna.

Men det rockar fett (tappert försök att låta ungdomlig), och helt plötsligt har vi nästan inga sopor längre. Definitivt inga som luktar mööök.

:o)