söndag 26 september 2010

När man gapar efter mycket

Mina trogna läsare vet att jag är gift med en man som gärna drar i drulen när det handlar om excelfiler och siffror, men när det kommer till att vara en handy man här hemma i huset, ja då går det inte så där jättebra. Typ åt helvete.

Den 5 december förra året så rev han delar av vår hall. Halva taket och en kvadrat av golvet slets upp. En bit av en vägg sågades ned "för det skulle nog vara snyggt med en bredare öppning här, eller hur?!" Pang, tjoff, bort.

Och jag har i och för sig inget emot att det går undan, men maken lägger alltid i femmans växel, för att en kvart senare dra i handbromsen. Och långtidsparkera.

Det är idag den 26 september. Snart ett år sen alltså. Vi ha förvisso jobbat som babianer, men never the less så har det varit prio noll på att fixa till det här. Ordna en hantverkare alltså. Och eftersom han ska lägga sig i allt, så är det inte tu tal om att jag gör det på egen hand. För det blir ett jävla liv i luckan då.

Jag bor i ett överklassområde. Katten bland hermelinerna. Är ofta hemma hos folk runt omkring och älskar att bli inspirerad. Men varje gång så blir jag skitirro över vårt renoveringsobjekt.

Och ibland får jag nog när jag har vistats för mycket hemma hos folk här i hooden. I deras nyrenoverade top notch-kåkar.

Idag blev en utmärkt dag för att få ett frispel. Jag tvingade maken till Bauhaus för att titta på nytt golv till hallen. Givetjävlavis blev vi svinosams. Från att i hundra år alltid sagt att vi ska ha stengolv så var det nu plötsligt trä, eller "vi kanske skulle ta och blanda trä och sten?". Det slutade med att vi satt i bilen och gastade som idioter på varandra. Jag eldade upp mig i 180 och sa att kan kunde ta det här skithuset och hoppa åt skogen. Att jag hellre flyttar in i ett radhus eller en lägenhet.

Att j a g  i n t e  s t å r  u t  e n   e n d a  s e k u n d  t i l l.

Jag är allergisk mot att ha okända, eller anställda i mitt hem. Mitt hem är min borg och det ska mycket till för att jag tar hem nån över tröskeln. Inte för pga det stora renoveringsbehovet, utan bara för att jag är sån. När vi kommer hem så försvinner maken in på toa. Hans stunder där brukar ta ett tag. Tid för eftertanke med andra ord. Och när han är klar så hör jag hur han ringer till någon. Jag förstår strax att det är en elektriker/handyman. En snubbe som inte kommer från Stockholm och som vid ett tillfälle hjälpte oss i en av våra butiker. Duktig.

Men

Han hade ett problem: han luktade satan. Här snackar vi inte om hederlig gammal svett. Näpp. Vi pratar om nån som har uppenbara problem med att hålla hygienen. Han luktade så vansinnigt illa att jag var tvungen att andas med munnen när jag stod nära honom. Samtidigt livrädd för att odören skulle få fäste i mina porer.

....och maken avslutar samtalet; "Jamen det är lugnt, vi har stort hus så du kan få sova här." Samtidigt tittar han stint på mig...

...och han VISSTE att jag inte skulle kunna opponera mig. Vill-du-ha-hallen-fixad-eller-inte. Ungefär.

Så på torsdag kommer en stinkbomb hit. Jag har en schysst säng i gästrummet i källaren, som just nu är bäddad med Schlossberg-lakan. I morgon är det jag som åker till Jysk och köper nya lakan.

Sen checkar jag nog in på Scandic här borta.

16 kommentarer:

Sarah sa...

bädda med jysklakan, sen lägger du fram rena fina handdukar, o lite dusch o raksaker som en liten present åt honom och säg att han kan använda badrummet hur ofta han vill
;)

Järnis sa...

Jag tänkte precis samma tanke som Sarah. Ta fram badlakan och hinta lite om att han ska duscha när han nu är klar med arbetet på kvällen ;).

Så kan maken laga god middag så länge!

Vivi sa...

Men du, om du stått ut med röran snart ett år kan du nog överleva en vecka med honom. Håller med Sarah att lägga fram hintar om att duschen funkar.
Sen finns det ju fin spray som de gör reklam för som tar bort dålig lukt. Köp upp ett lager! Lycka till.

Minkamera sa...

Men fy faan vad äckligt! Varför tar ni inte en hantverkare som bor närmare och som ni blir av med vid fyra. Ska han smyga runt och i erat hus när ni sitter o fiser framför tvn. Han kommer ju stinka ner allt!! Inkl soffan.

Pillargontanten sa...

Jepp, som Sara skriver ska du göra, och du, du får ju hallen fixad!
Kanon eller?

Sara sa...

Köp sånna där madrasskydd som man lägger under barn som kissar i sängen också, annars lär du få slänga madrassen!

Anonym sa...

Vem vet han kanske har ändrat sig........
camilla

MonasUniversum sa...

Sarah: Tror fan inte det hjälper, men jag ska göra det.

Järnis: Om maken för en sekund tror att jag kommer vara ensam med den här mannen i huset, well, då tror han fel!

Vivi: Har ett berg av spray. Men helt ärligt; hans odör är det i särklass äckligaste jag har varit med om.

Minkamera: För att han är bra som fan. Och billig. Jag tänker ställa ned talibanens tv där. Som tur är så har han egen dusch och toa. Eller ja, inte för att ha kommer använda duschen..

Sara: Tack, tänkte inte ens på det! Kommer tapetsera madrassen med talibanens kisslakan.

Camilla: Nä, han har ju inte det.

Anonym sa...

Har inte varit "här" på säkert en vecka så det var lite att ta igen och många skratt. Men du kan få sova hos mig om det blir jobbigt under renoveringen. Här finns det alltid en plats för dig om du behöver och champagne finns också!
Får man hänga på den 15/10?
Kram LiSe

Ann Jolby- Solander sa...

Jag hoppas mest på att hantverkaren läser din blogg så kanske du inte behöver bry dig om duschprylarna eller ?

Hoppas också på att renoveringen blir till belåtenhet :)

Det funkar ju faktiskt också att säga till honom att han luktar illa och bör duscha oftare.

Agneta sa...

Hoppas han inte läser din blogg för då får du nog fortsätta leva med din orenoverade hall.
Men att lägga fram duschtvål och nåt att torka sig på är nog ett bra förslag, men glöm inte lägga fram rena kläder också i så fall. Ingen duschtvål i världen hjälper om han drar på sig sina gamla stinkande kläder igen.
När han står i duschen tar du på dig gasmask och skyddskläder, smyger in och snor hans skitiga kläder springer sen till grannens soptunna och slänger dom. Hem igen och vädra!
Simsalabim, snart har du en hantverkare i huset som inte stinker och dessutom en snygg hall.
NJUT! och glöm inte fira med champagne så klart!

Anonym sa...

ajaj vilket dilemma men absolut har Sarah nog knäckt nöten men det räcker med rena handdukar.
Ja jag hoppas du får din hall renoverad så som du tycker om den efter en så lång väntan.

Din karl är verkligen som min på fler än ett plan. Känner igen din frustration allt för väl

mvh frun

Annica sa...

Off topic

Har hittat prylen för dig: den är en teknisk manick så det är nog nåt du kan få maken att köpa till dig!

http://www.smartasaker.se/minihomer-p-1368-c-257.aspx

Ullis sa...

Jag förstår dig, Mona. Jag hade absolut INTE fixat det själv. Gränsen går vid att ha hantverkare hos sig hela dagen...sedan vill jag vara ifred.

stort och smått sa...

Oj. Hjälp. Stackars dig... Boka in dig på Scandic.

Alexandra sa...

usch vad jobbigt! Jag formligen avskyr dåliga lukter. Förstår att du får smärre panik...