torsdag 16 september 2010

När man har en komiker i familjen, apropå makens ursprung

Så fort vi får en avvikande elräkning här i huset så stänger maken av elen. Typ. Alldeles nyligen fick vi en finfin avräkning på 9000 kr. Maken ringde mig på jobbet och hjärtattack-flåsade i luren. "Hur FAN kan det vara så mycket, herregud, vi har ju haft sol och 38 grader varmt halva sommaren ju."

Jag svarade som vanligt: "Nämen oj, ja det var ju inte så kul...mmm, vi hörs sen." Och glömde bort det hela.

Till nästa morgon när jag klev in i badrummet och fick frostskador på fötterna. Men eftersom jag har varit tillsammans med honom i 100 år så visste jag att det är bara låta det värka ut. Under tiden köpte jag en ny, extrastor badrumsmatta. En sån där tjock, gosig historia. Både jag och tonåringen blev skickliga på att hoppa från tröskeln till mattan för att undvika isbjörnarna i golvet de närmaste dagarna.

Och mycket riktigt, efter en vecka var golvvärmen påsatt igen. Det är ungefär så lång tid det brukar ta innan han har coolat ned sig och andhämtningen återgått till det normala.

I kväll står vi i hallen tillsammans med tonåringen, och säger hejdå till tonåringens mormor och morfar. Vi konstaterar att det där taket i trappan upp till övervåningen, som maken rev ned för 4 år sen, kanske vore bra om vi åtgärdade nu. För, varje höst och vinter fryser vi ihjäl när vi går upp och ned i trappan. Eftersom innertaket och isoleringen är borta. (För: "det är bergis jättehögt i taket därunder")
Så vi står där och huttrar och tonåringen beklagar sig lite om att det kanske är något kyligt. Morfar säger nåt om att det är ju inte så konstigt, "ni har väl inte satt på värmen än?"

"Jodå", säger maken, "den är på."

"Vadå, är den på?" säger jag

"Mamma, det är småländsk värme." Säger tonåringen.

14 kommentarer:

Singelmamman sa...

:-) Så länge ni inte åker skridskor inomhus får du vara glad!

Anonym sa...

Är det inte talibanens mormor och morfar också då? Eller har jag missat något?

MonasUniversum sa...

Singelmamman: Du, det är gränsfall ibland!

Anonym: Jo, det är det naturligtvis, men hon låg och sov...

Anonym sa...

Ha, ha, ha, klockrent! ( Ja, jag är också sambo med en smålänning...)

/ Helena.

Finnpajsaren sa...

Det där i taket - FIXA!

Helena m. 4 sa...

Här sparades det el lite ofrivilligt idag då större delen av vårt hus helt plötsligt stod utan el. Det var bara två (av dryga 5000) eluttag som fungerade... Lite lätt jobbigt faktiskt.

http://mittispenaten.blogspot.com/2010/09/halvt-elektrisk.html

Elin - Bondmora sa...

En gång fick vi ett brev med innehållet "vi vill förbereda er på en något högre elräkning". Sen damp det ner en på 25000 och en månade senare en på närmre 10000 (renovering och hantverkare med bastuvärm arbetsvagn visade sig vara några av orsakerna). Skräm maken med det!

Sussi sa...

Alltså, jag kan inget om byggen och sånt så jag har kanske tokfel. Men om innertaket och isoleringen är borttagna i en del av huset borde det väl öka uppvärmningskostnaderna på vintern ganska dramatiskt? Man eldar ju för kråkorna i så fall... Kanske ett argument som inspirerar småländske maken att fixa innertak? ;-)

Josefine sa...

Jag var med på en besiktning av en väns hus för inte så längesedan. Besiktningsmannen sa att huset var ordentligt isolerat upp till vinden osv och underströk att har man gjort det ordentligt så slipper man höga elräkningar - eftersom värmen annars går uppåt och ur huset. Precis de här ovan påpekar så skulle din make slippa elångesten om han åtgärdade hallen ;)

Karina sa...

Det är västgötar som är snåla inte smålänningar ;)

Smålänningen frågar:Vad kostar det?
Västgöten frågar:Kostar det något ?

Jag bor i västgötaland ;)

Kram

Anonym sa...

Karina: Universums make härstammar också från Västergötland! Så det är nog där felet ligger..... som sagt "kostar det något?"

Smultronblomman sa...

Ni har inte infravärme som stått på och värmt taket till ett uterum? Vännina, som jobbar på lokalt energibolag berättade om kund som fått en hutlöst hög elräkning. FIck sin förklaring när det framkom att gubben glömt stänga av infravärmen. Han hade inte reagerat på att taket på uterummet var snöfritt medans det var meterdjup snö på marken...
Kanske dags att få maken att inse sambandet mellan hög elräkning och hålet till vinden. Ska jag be min man hjälpa till? Han är i energibranschen och snålare än en smålänning... ;)>

Anonym sa...

Isolera...mmm Tag makens, täcke madrass kalsonger m.m. o isolera med.
Skulle inte tro att du måste vänta länge på att få maken att inse vad som behövs göras

Nini sa...

Hahaha jag är ny läsare här och jag fastnade rejält tack vare ditt sätt att skriva och har läst tillbaks en hel del.

Vi har det rätt lika hemma fast du är mer komisk över eländet (missförstå mig inte ;). )

Undra om de (makarna) är från samma planet hahaha