fredag 3 september 2010

När man är en mamma som ger efter

Talibanen ringde ju och grät efter mig i Norge, och avslutar samtalet med att fråga "snälla, mamma, KAN inte jag få en dvärghamster?". Eftersom jag är en sucker när det kommer till jobbar-för-mycket-måste-döva-mitt-samvete-morsa, så sa jag ja innan jag hann tänka efter. Det liksom bara ramlade ur munnen.

Tyvärr så är talibanen begåvad med gott minne och eftersom hon har en mamma som aldrig bryter ett löfte, så var jag stenkörd från början. När jag kom hem så försökte jag förhala det hela men nej, den gubben gick inte. Härom dagen åkte vi dit för att reka. Jag sa att vi först måste göra en hamsterbudget att presentera för pappa. Som är allergisk mot oförutsedda uppgifter.

Vi gick runt med personalen och de talade om vad man behövde. Talibanen fick föra noggranna anteckningar.

Jag berättade att den där saken på bilden ser snarare mer ut som en katt, men då tyckte hon att jag var taskig.

Efteråt ringer hon maken: "Pappa, nu har vi gjort en budget. Du kommer bli fattig för det kommer kosta nästan två tusen kronor!".

I tidernas begynnelse så räckte det med att jag viftade lite med ögonfransarna, så fick jag vad jag ville. Jag kan säga att jag sedan länge är ersatt av somliga andra. Bara det att det lilla barnet kunde uttala det för maken magic word "budget" gjorde att det var all in. Han harklade sig dock något när jag tog över telefonen och undrade hur i h-e ett marsvin för 149 spänn kunde sluta på bortåt två lax.

Nåväl, dagen efter åkte vi dit och hämtade hem den lilla råttan. Med tillbehör.

Innan vi klev in i butiken så sa maken att "Tvåtusen och inte en spänn till får det kosta".

Talibanen har många goda egenskaper, som hon givetvis ärvt av sin mor. Kassaapparaten slutade på 1.990 kr och 50 öre. Tack så mycket för det.

Och nu så här i efterhand så kan man ju konstatera att den här lilla dvärghamstern bor i en rätt schysst hydda. Man kan säga att det är Danderyd-style....och givetvis har hon därtill ett passande namn: Minette. Fråga mig inte var talibanen fick det ifrån.

Så. Nu ska vi se hur länge den lever. Jag, som verkligen är emot allt vad husdjur heter, kommer räkna dagarna.

47 kommentarer:

Maria sa...

Du kommer att älska henne, jag lovar;)!

ChristelB sa...

Här är en mamma till som ger efter... Det har slutat med 3 hundar (varav 1 är min). 8 råttor, 3 guldhamstrar, 3 marsvin, 8 undulater (de är faktiskt mina också, föder upp i liten skala) och ett akvarium. De djuren jag får sköta är; hundarna, hamstrarna, akvariet och givetvis fåglarna eftersom de är mina.

Helena m. 4 sa...

Ha ha ha - Minette hette den hästen jag red på Ekerö som barn... Underbart !
Men jag tror nog att hamsterns "crib" skulle kunna gå under benämningen "Äppelviken-style" också va' ?

Petra sa...

Oh sweet Lord!!
Hur söt den än är, släpp inte ut den för ofta. Det lär kosta maken betydligt mer än 2000kr, när den lilla råttan tuggat sönder kablar, bäddmadrasser, dina nya stövlar osv.

Och akta fingrarna. Mitt ärr sedan 28 år tillbaka syns tydligt. hmpf...

Karin S sa...

Jag vill i praktiken inte heller ha djur(trots att jag är uppvuxen på gård) men jag var så extremt nära att köpa sonen en dvärghamster efter att ha sett hans lycka på besök hos djurägande kompisar.

Mammahjärtan är ibland svaga hjärtan.

stort och smått sa...

Hahaha!
Se nu bara till att inte lova några nya hamstrar i fortsättningen!
Själv ska min ena nioåring få en kanin om några veckor, och gissa om det har tjatats kaniner här hemma.... Suck.

Carina sa...

Vi blev med två gerbiler( ÖKENMÖSS??) efter lite övertalning förra året, man vänjer sig......kanske;)
Lycka till med Minette!

Kram Carina

Karin sa...

Ojojoj, vilka minnen jag får, och de är inte riktigt goda...yngste sonen fick en likadan när pappan o jag skildes, typ ett litet tröstedjur, men jag kunde för mitt liv inte älska den där råttan. Hur som helst, efter ett halvår blev den helt folkilsken och bet eftet allt som rörde sig, så det nämndes att den kanske skulle avlivas. Icke sa Nicke, sonen blev hysterisk, hans älskade hamster skulle minsann inte dö! Men äldste sonen ledsnade till slut och gjorde slut på eländet och nästa morgon låg den död i buren. Vojne vojne, sorg o elände, begravning o gråt. Inte visste vi varför den dött, kanske av ålder, vi ljög oss blåa! Efter ca 10 år kom detta på tal, och äldste sonen sa till yngste,: När kom du på att det var jag som tog livet av den?
Yngste sonen blev blek, och sa: Era jävlar, var det ni?? Jag trodde den dog en naturlig död, jag förlåter er aldrig!
Alltså, tänk noga nu Mona, om du gör som jag, tala ALDRIG om vad du gjort, erkänn ALDRIG! Undrar om han kommer att få livslångt men av detta?...

pralinen sa...

min mamma gav upp när brossan tjatade hål i huvudet på henne efter ett marsvin - hon levde i över 8 år, men de är nog lite mer långlivade...

A-M sa...

HAHAHA.
Börja bara inte tycka synd om den att den är ensam, så att du köper en kamrat.
Det gjorde min pappa när jag var liten.
Började med en hamster, sen 2. En morgon så var de 16 stycken i buren.

Veronica sa...

Du kommer att räkna nätterna, inte dagarna. För det är då de är vakna, de små gnagarna...

Lycka till.

Anonym sa...

Vår son lyckades fixa bort dvärghamstern lite smidigt själv,...tappade den och klämde samtidigt ihjäl den i vardagsrumsdörren då han snabbt skulle stänga dörren för att den förrymda hamstern inte skulle rymma...gråt och tandagnisslan...och jodå jag köpte en ny hamsterjävel :-( men den har också dött...levde 1 år
Lycka till/Maria G

Isa sa...

Vi står inför exakt samma sak och tom sambon var med på noterna. Tills vi gick till djuraffären där det stod att någon av sorterna, dvärg- eller vanlig hamster kunde bita ihjäl varandra om man hade fler än en. En annan variant mååååste ha en kompis för att trivas men den var mer på hugget när det gällde att tugga på husse/matte.

Som att välja mellan pest eller kolera alltså. Och sambon fick kalla fötter och sa: "Nä, fy faaan! Är det sådär de ser ut, vad äckligt. En sån där kan inte JAG hålla i!!"

Så nu avaktar vi. Men jag är såååååå nära att köpa den blivande 7-åringen en sån där söt liten råtta. Rapportera gärna hur det går för er!

Funderar förresten på att köpa en begagnad hamster, på en sisådär 2 1/2 år. Borde vara en skapligt kort livlängd på en sån va!?

Lycka till!

Jupp sa...

Om man tappar sin kusins hamster med huvudet före i golvet så dör dom.

Ask me, I know. Tänkte du skulle vilja veta for the future.

wettexvarlden sa...

Lukten. L U K T E N Mona. Och nätter fulla med oväsen.

En bra grej är ju att låta den gå lös på inredningen så får du din renovering snabbare än du hinner säga hamster.

Ajja, vänta du bara. Rätt vad det är sitter du med hamstereländet i knäet om kvällarna och ser på tv.

Moahahaha!

Finnpajsaren sa...

Hihi guuuuligt. :-)
Och det här kommer jag aldrig berätta för Veran förstås.

Icka sa...

Fyyyyy, vad ni är kallhjärtade!
Jag kommer med kärlek och värme ihåg min första hamster.
Han levde i två år och jag lärde mig jättemycket om livet och döden tack vare honom. Nästa hamster levde bara ett år, tyvärr.

Jag tror att barn lär sig massor genom att ha djur!

Heja Talibanen säger jag!

Frida B sa...

Uäck för husdjur. Men satan vilken skön unge! Budget och allt...

Har en granne som låtit sina 3 flickor tagit en egen runda i affären runt 5 års ålder. Se vad de tror kan vara lämpligt att fylla skafferiet med.

En av döttrarna laddade en hel vagn med bara ketchupflaskor, det var ett skönt kvitto, som han sparat (liksom de två andra döttrarnas kvitton) ;-)

Gu, som jag älskar din blogg!!!!

ps. Minette ja? Ha ha!

Åsa sa...

Hehe, du vet att man kan skrämma ihjäl hamstrar va?? På riktigt alltså så försök inte om du inte menar det (känner en som har gjort det, tyvärr var det inte hans hamster).

Chrissan sa...

Hamstrar har väl en förmåga att inte bli så långlivade. Får ofta hjärntumörer och så. Det fick min lillasyrras iaf. Och den ar inte gammal...

Smultronblomman sa...

Du kommer att fästa dig vi den lilla pälsbollen. Tro mig. Vi har akvarier och jag blev riktigt ledsen när en praktbotia,en fisk som liknar en abborre, som hette Abbe dog.... En fisk! Och då hade jag inte ens kelat med den....

Älvan sa...

När jag var runt sex-sju och vi flyttade till Bromma tog vi ner en stor tall som stått på tomten. Jag fick plocka bort kottarna (tror att jag fick tio öre per kotte) och för pengarna köpa mig en hamster (de räckte bara till själva djüret, men resten fick vi begagnat). Och hej vad jag inte var intresserad efter ett tag. Mamma fick sköta den stackars hamstern, som hette Mimmi men visade sig (vid senare veterinärbesök) vara en kille. Vi fick avliva den till slut eftersom den blev så gammal att tänderna pajade. Min lillebror hade vid det laget utvecklat pälsdjursallergi så jag fick ingen ny.

Sara sa...

Åh. Smådjur i bur, det är något speciellt när man är 7 år. Jag hade två hamstrar och tre ökenråttor när jag var liten. Inte samtidigt, men nästan. De har en tendens att dö så småningom. Det är sorgligt. Vår blomrabatt var full av små träkors med namn och datum på.

Vår lokala djurbutik har ett märkligt erbjudande som innebär "köp bur - få djur!" Ja, när tillbehören kostar mer än det lilla livet...

Nina sa...

Så klart att hon ska ha en hamster! Skoj :)
Ursnygga stövlar, förresten!!

Anonym sa...

Jag är djurvän...men jävlar vad jag längtade att vår lilla hamsterjävel skulle dö...den levde över 2 år sen gav vi bort den.Det var ingen som kunde kela med den...den högg,skitläskig var den.Väsnades på nätterna,luktar gör buren...urtrist djur...men ni kan väl låtsas att den har smitit om du inte står ut...släpp ut den:)

Anonym sa...

Vad bra att dottern din fick ett litet husdjur att pyssla om och ösa kärlek över! Barn mår bra av djur! Lär sig bl.a om ansvar o empati.Mycket tråkigt att se att det finns så många djurhatare här bland kommentarerna. Du säger att din man inte tycker om nya oförutsedda utgifter??? I ditt förra inlägg skriver du om dina skitfula stövlar och att din man ska få ligga!!!?? Har HAN betalat dem, eller? Har ni inget sexliv om du inte måste betala tillbaka in natura?? Måste du få godkänt för allt du handlar? Men, Mona, har du ingen egen lön??
Men jag fattar inte när du skriver att du/ni måste hålla in med alla inköp och i nästa stund så köper du en ny moppe, svindyra lakan och blingade överkast och jag vet inte vad! Det stämmer ju liksom inte. Låter som en ganska knepig relation ni har i mina öron (ögon)!!!

Jörgen sa...

Vilket lyxhem! När våra grabbar fick en hamster så var lyckan gjord i ett dygn. Sedan såg G2 ut som en svullen ballong i ansikten så det var bara att göra sig av med det lilla djuret då han var allergisk.

Lycka till med lilla MInette

Anonym sa...

Kom bara ihåg att om ni tröttnar, så ge/sälj djuret eller gå till klinik och avliva henne.

Att ta livet av henne på annat sätt är hemskt, inte skall ju Minette lida ifall dottern tröttnar.

MonasUniversum sa...

Och där kom den; kommentaren jag väntat på. Kära Anonym: mycket går/vill jag inte förklara i bloggen, så I leave it by that.

Vad beträffar husdjur så är min negativa inställning grundat på en relativt löjlig anledning: jag har sett så många vänner som blivit så otroligt fästa vid sina djur, och när de sen dör så går hela världen under. Jag vill inte hamna i en sån situation. Hur fjantigt det än må låta. Hundar och katter t ex, de har ju en tendens att bli som vilken familjemedlem som helst..

Minette kommer att få leva tills hon dör naturligt. Det räcker med att talibanen öser kärlek över henne, jag hoppar det.

Karina sa...

Vet att du kommer göra ALLT för den lilla hamstern :)

Kram i massor

Karina sa...

Har gjort samma sak, och då var det Vandrandepinnar....och dem är inte få ;)

Karina sa...

Har gjort samma sak, och då var det Vandrandepinnar....och dem är inte få ;)

Anonym sa...

Till Karin S
Hur kan man ta dö på ett djur bara så där? Inte nog med det, du verkar stolt över det oxå.

Camilla

Linda - Krondårarnas ordförande sa...

Människan i djuraffären skrattade i en vecka sen. Allt han ljög ihop att ni behövde köpte du. Vad fan, det finns ju för helvete ingen plats över till själva råttan i den där lådan!

Linda - Krondårarnas ordförande sa...

Människan i djuraffären skrattade i en vecka sen. Allt han ljög ihop att ni behövde köpte du. Vad fan, det finns ju för helvete ingen plats över till själva råttan i den där lådan!

Fraggelmorsan sa...

här hemma är det FraggelFarsan som står emot mina önskemål om alla jäkla djur jag vill ha :( Fast på tisdag ska vi hämta hem kattungen Gordon, det tog bara 14 års övertalning! Barn mår bra av djur. Och hamstrar stör inte så värst mycket. Var glad att hon inte ringde och grät och bad om en minigris!

Catten sa...

Har inte skrivit här på ett tag men..
Duu Mona - du har ett problem...

Är det verkligen en dvärghamster ni har? Eller är det en guldhamster?

För om det är en dvärghamster måste de hållas i par - av samma eller motsatt kön!
Enda undantaget är just Guldhamstern...
(det finns väry resticted lagar om sånt numer vettu)

Madame bijoux sa...

Minette??! På allvar? Jag garvar läppen av mig! Heja Talibanen!

cruella sa...

Dvärghamstrar lever längre än de normalstora. Du får nog räkna med en 4-5 år, minst.

Anonym sa...

Så gulligt! Den bor definitivt lyxigare än min nya tillskott, dvärghamstern Mojsander, som än så länge fått hålla tillgodo med ett hjul, en gammal äggkartong samt en del av ett juicepaket med tillhörande stege tillverkade av hobbylim och tändstickor.

Elina sa...

Minette, låter som ett p-piller. Grattis till råttan!

AnnaL sa...

Det är klart att det blir dyrt när man frågar butikspersonalen vad som behövs, fanns det nagellack för dvärghamstrar så kan jag ge mig på att det skulle vara "nånting man absolut bör köpa!!!" Borde ju finnas en ganska stor begagnatmarknad inom det där området med tanke på hur många som tröttnat efter två veckor, eller ???

Sara G sa...

Min hamster hette Nutti och levde i 5 år.

Enjoy!

Sus sa...

Alltså..Jag köpte en till Sis 7-åring, den ligger gärna i mitt hår och sover. Skitsöt! Med stamtavla och allt.
NU MÅSTE JAG KOMMA HEM TILL DIN POSTLÅDA!!

Jag ska be Talibanen att parta med Hjärtat. Jag vill också ha en egen hamster.

Jag ÄLSKAR talibanens budgetlapp <3

MonasUniversum sa...

Vadå?! Vi frågade specifikt om vi skulle köpa två: "nej, dvärghamstrar skall leva ensamma", blev svaret!

Catten sa...

Enligt jordbruksverkets lagar o regler är Guldhamster enda undantaget... Men man tycker ju att de på Bromma Zoo borde veta (för av bilderna att döma så var det väl där ni va?)

DFS 2005:8 Saknr L80 Kap 8 2§ - för att vara petig...

Men jag ska inte svära på att man inte klassar Dvärghamstrar med Guldhamstrar - finner det udda att man i så fall inte specat dem också om man ändå skriver Guldhamster....

Sandra sa...

Bromma zoo försökte lura på oss allt möjligt när vi köpte vår guldhamster, Törnrosa (dont ask) ;) Fast jag fick höra att det är guldhamstrar som ska vara ensamma och inte dvärghamstrar? Vår extremt tråkiga hamster blir 2 år i februari.... woohoo! Hahaha.