lördag 4 december 2010

Och jag visste att ämnet skulle komma upp

Jag vill förtydliga ett par saker;

1) Textilfabriken är en fabrik som omsätter miljoner och är inget skitföretag. I Sverige är det helt omöjligt att tillverka saker pga kostnaderna. Alldeles nyss gick t ex Borås Wäfveri i konkurs (som inte ens klarade överlevnaden TROTS att de också tillverkade i Baltikum.). Mycket sorgligt men har vi inte konsumenter som är villiga att betala, så går det inte att bedriva verksamhet.

2) Båda våra smeder åker omkring i nyare bilar än vad vi har. Det går alltså ingen nöd på dem. Att den ena valt att inte ha el på kontoret kan jag inte ha några synpunkter på. Jag vet bara att vårt företag ser till att 6 personer har arbete vid lågsäsong, och 20 personer vid högsäsong. Good enough for me. Tilläggas skall att vi satt på kontoret. I smedjan var det varmt eftersom ugnarna är upphettade till 700 grader.

3) Vi designar och tillverkar matbord och byråer i ek. Dessa framställs av ett snickeri på Österlen. Det är sjukt dyra varor; ett av våra bord kostar ca 15.000 kr. Ni kan ju räkna ut att det inte är någon massförsäljning av dessa när man kan köpa en snikvariant på Folkhemmet för 5000 spänn.

....som förvisso ser förjävligt ut efter ett år.

Så om det sitter några muppar därute som har invändningar mot att jag låter tillverka produkter i Baltikum, well, ställ er då frågan om ni är villiga att betala 2500 kr för en ullpläd, eller 1000 kr. Jag skulle tillverka rubbet i Sverige OM vi hade kunder som var villiga att betala vad det kostar.

Sen tycker jag inte att vi ska glömma att vi är med i EU. Alltså ser jag inga som helst problem med att förlägga tillverkningen av våra grejer någon annanstans än i Svedala.

Nog om detta.

16 kommentarer:

Karin sa...

Bra rutet Mona! Precis så ser det ut i vårt "företagsvänliga" land! Stå på dig, och tack för en underbart underhållande blogg.

GudinnanT sa...

Men att folk måste hålla på...va berädd på att betala lite då istället...köp inte alltid det billigaste satsa på kvaliten istället för kvantiet...om jag hade chansen skulle jag utan att tveka köpa svensk tillverkat så långt det va möjligt.

Men jag är ju statsanställd så då får man nöja sig med billiga saker med sämre kvalite eller leva utan och spara till det man verkligen vill ha.

Thats life lixom...

Mita sa...

Done!

Anonym sa...

WORD!

/Cata L

Mimmi sa...

IKEA tillverkar ju mycket i Sverige....eller inte! Det är det inte många som gnäller om utan handlar glatt.

MissC sa...

Bra där!! Det är väl upp till er hur ni vill göra.

L sa...

Är det ens en fråga! Nu har vi både EU och globalisering. Och du är föredömligt transparent. Få visar upp så mycket från sina tillverkare som du gjort! Inget barnarbete eller konfliktmineraler så långt ögat kunde nå. Heja!

Lena sa...

Och de frusna letterna lär ju knappast få det bättre om de inte har några beställningar!!

Anonym sa...

Älsklingstant, du behöver INTE försvara dig! (annat än emot påhoppen på dina skitfula volanggardinger) Är folk dumma så be dem dra, vi vet ju att du kan det:)
//Annki

Malin J sa...

Men jösses. Att folk orkar hålla på. Vill folk inte betala vad det kostar med svensktillverkat så är det väl självklart att företag söker sig till leverantörer ifrån andra länder.
Men till skillnad från en del andra företag så köper ju ni ju inte in från ställen som har barnarbetare.

Maria sa...

Va fan har folk synpunkter på sånt här..!!!
Get a life....

Mariaköperhellrebilligtfia

epsilon sa...

Det är väl jättebra att lägga tillverkning i Baltikum. De är ju våra nära grannar, orimligt att vi har så olika levnadsstandard. Att köpa billig kan bli dyrt i längden - du har så rätt Mona i ditt exempel om borden. Hellre avstå och spara tills man har råd - klokt sagt av Gudinnan T.

inkan8 sa...

haha Hör att här har det varit mååånga åsikter tankar och käcka ideer.
Tazz o Kram på dig

Eva sa...

Troligen så skulle pekpinnarna aldrig betala mer än storköpspris för nåt men gnälla går jävligt bra. Skit i folks åsikter säger jag.

Annelie sa...

Har inget emot att ni tillverkar saker i Baltikum, skönt bara att höra att de har råd med värme. :-)

deeped sa...

Det som såväl GudinnanT och några andra missade var ditt inspel att du gärna skulle tillverka svenskt men att det faktiskt blir dyrt - och det beror inte (bara) på svenska löner utan på den kostnad som svenska företag har för att finnas till (och nej, det handlar inte bara om lönerna). Det är löjligt dyrt att driva företag i Sverige - fr a om man ska börja att ha lager, behöva större lokaler än ett bord och jobbar med tillverkning, försäljning eller förädling. Sen är det inte speciellt billigt att ens vara tjänsteföretag heller. Så - om någon är statsanställd så handlar det inte om lön utan om system.