tisdag 6 juli 2010

Om cocooning

Jag vet inte vad som håller på att hända men jag har blivit helt rabiat om att få det här skithuset i någorlunda ordning. Efter år av "men kärlek, vi MÅSTE köpa den där butiken", istället för att lägga pengarna på vårt hus, så har jag tagit tag i saken. Bättre att lite händer, än inget.

Och även om alla säger att det är omöjligt att slipa en trapp själv, så tänker jag försöka. Herregud, vad mer kan hända än att jag till slut måste ringa en hantverkare som fixar till det jag ställer till med?!

Sen tänker jag inventera hela bekantskapskretsen och köra tjänster mot gentjänster. Byteshandel helt enkelt. "Om du fixar det här åt mig, så ordnar jag det där åt dig."

Det enda stället som är hyfsat okey är vårt sovrum. Och hetsa inte upp dig över vår vita heltäckningsmatta. Det är inget skit från 70-talet, och man hyr en specialmaskin och tvättar den en gång om året. (...problemet är att företaget jag brukar anlita har gått i konkurs, så känner du till nån i Stockholmstrakten, så please hojta till...) Sen är jag högst medveten om att nån klåpare på Samsung bestämt att det ska vara svarta sladdar på tv:n. Hur tänkte man där?

Hur som helst. Jag har ett sovrum som är 42 kvm men inga garderober. Eller ja, två små fjösiga saker som innehåller sänglinne och makens kläder. Det blev 50 cm över till mig. Och eftersom vi inte kan enas om hur walk-in-closet-en skall byggas så händer inte ett jota. I det här rummet har maken inte ett skit att säga till om när det kommer till färger. Det enda rum jag byter gardiner/överkast i 4 gånger om året. Japp, jag är en kärring.

Ser ni trädet utanför? Det är ett körsbärsträd modell Anabolus Gigantus. Och det är där fåglarna idkar gangbang var och varannan natt. Väry nära mitt öra. I hate them.

17 kommentarer:

En som gjort det sa...

Det är inte alls omöjligt att slipa en trappa själv. Vem är det som säger det? De kan inte ha gjort mycket hemmasnickeri i så fall.

Det är inte ens särskilt svårt, bara tråkigt.

Har du en trappa utan nålfilt och sådant så är det faktiskt väldigt enkelt, men det du måste, måste, måste komma ihåg är att se till att slipdammet inte kan yra omkring överallt. Se till att du kan koppla en dammsugare eller liknande till slipmaskinen, täck över möbler som står väldigt nära och stänga dörrarna.

Sen är det bara att slipa. Se till att du har både en stor och en liten maskin och kör på. Det tar lite tid, men det blir fruktansvärt bra och man blir superstolt när man är färdig och går i den "nya" trappan som man själv har gjort.

Lycka till!!

compagnietmarie sa...

En liten trekantig slipmaskin fixar det enkelt, flera ark m slippapper tar tid och dammar dock. lycka till:)

Fisken sa...

Slipa trappor är inte svårt. Det är tidskrävande, skittråkigt och smutsigt men inte svårt.

När det gäller sladdarna så finns det att köpa i andra färger. Det är nämligen samma sladdar till samsung som till alla andra märken. Det är standard. Däremot KAN det vara så att det inte går att byta själva nätkabeln (strömsladden) utan att öppna upp tvn. I sånt fall rekommenderar jag att ni lämnar bort det jobbet... ELLER så kan ni åka till bygghandeln (ex K-rauta i Bromma) och köpa vita kabellister. Det är plastlister som man gömmer kablarna i. De är självhäftande så det är urenkelt att montera på baksidan av er tv.
Jag har såna själv.
Lycka till!

Jessica Lindeberg sa...

Hej! Jag vill bara uppmärksamma dig och dina läsare om möjligheten att bli värdfamilj till en utbytesstudent som kommer till Sverige i mitten av augusti. De ska läsa på ett svenskt gymnasium i ett halvår eller ett år och bo i en värdfamilj och få uppleva den svenska vardagen.

En månad innan studenterna kommer saknar hälften av dem fortfarande en värdfamilj. Vi behöver din hjälp!

Jag skriver detta till dig eftersom jag tror att många av dina läsare (och kanske även du?) skulle bli väldigt bra värdfamiljer och skulle tycka att det var en spännande upplevelse. Vill man veta mer om vad det innebär att vara värdfamilj med utbytesorganisationen Youth for Understanding som är en ideell organisation kan man kontakta mig på jessica@yfu.se, 08-650 50 25 eller gå in på vår hemsida, http://www.yfu.se.

Vänliga hälsningar,
Jessica Lindeberg
Värdfamiljsrekryterare
YFU

MonasUniversum sa...

En som gjort det: Tack för tipset, nu ska jag bara köpa mig lite tid. Det här med dammet är det som stör mig mest. Hela huset är fullt med glipor som är omöjliga att täppa igen, så jag får ta det.

Fisken: Sladdgömmare har vi till tv:n i vardagsrummet, så det blir enkelt att fixa. Och vad bra att veta att det finns vita kablar. Fixa sig lite.

Jessica: Jag har tyvärr ingen möjlighet, men kanske någon av mina läsare har det. Lycka till!

ChristelB sa...

Köp in en mattvätt till ett av era företag och börja hyr ut själv!=)

Mulberrytokig sa...

Du får väl se till att bygga en "Walk in closet" - presentera färdiga ritningar för maken inkl. kostnader, glöm inte att även ta med kostnads/humörs/kärleks-förbättringarna som bygget skulle generera!

Morskan sa...

Asså. Vi har precis bytt fönster i vårt hus och kan på kuppen konstatera att det blivit TYSTARE inne hos oss.
Ni kanske skulle ta och byta fönster i ert sovrum? Och titta särskilt efter "tysta" fönster. :)

Mimmi sa...

Tycker det ser ut som alla kablarna är utbytbara. Och de finns i vitt. Så då får du lacka upphängningsanordningen också....eller köpa vita kedjor att hänga den i, maken vet ju hur man hänger upp dem!. ;-)

Hanna sa...

Vilket härligt sovrum!!
Önskar mig ett stort och ljust. Just nu har vi en galet ful färg som de förra ägarna var väldigt stolta över, skulle vara kaffe latte men någon har hällt för mycket gult i. Dessom har vi ett uppsågat hål i taket, täkt med byggplast då det en dag regnade in där...snart är det dags för takbyte och sen någon gång efter det ska ett nytt innertak upp och väggarna SKA målas, helst vita =)
Suck, det finns mkt man vill göra men tiden saknas tyvärr...och pengarna många gånger.
Lycka till med trappa och garderober!!

kajo sa...

Apropå att slipa trapp - som sagt, det är inte svårt, men det tar tid. Sen när det kommer till målningen så kan jag dela med mig en lärdom - vanlig halvblank målarfärg gör trappan så vansinnigt hal! Vi var nära benbrott ett par gånger var innan det kom dit fula, fula halktejper. Jag läste nånstans att man kunde blanda sand i färgen. I vilket fall bör du konsultera nån angående lämplig färgtyp.

Karina sa...

Men Mona, vilket vackert sovrum ni HAR :)
Gardinerna är underbara.

Men en liiiiten sak... TV:n...kan du inte ha den någon ananstans ? :)

Fåglarna ska du försöka njta av nu :D

Kram i massor

p.s Jag har en av Sveriges bästa hantverkare i min säng varje natt...bara-så-att-du -vet ;)

Pia [stjerndorff.com] sa...

Ah! Vad avundsjuk jag blev nu! Du har de gardinerna jag önskar mig till min födelsedag (lustig sak att önska sig kanske)!! Vill haaa! Tur att jag fyller år om 4 dagar. Håller ju på att bli knäpp här.

Pia [stjerndorff.com] sa...

Jo, har sett att de har rea, men jag har köpstopp så här nära min födelsedag :( Är extremt orolig att gardinerna ska hinna ta slut innan jag fyller år (om jag nu inte får dem måste jag ju köpa dem själv, givetvis :P MÅSTE ha dem!) Blev så sur på mig själv när jag upptäckte dem för någon vecka sen (http://www.stjerndorff.com/?p=3999). Är verkligen ingen h&m-tjej så kollar extremt sällan på h&ms sida. Viktig detalj att poängtera: har bott i nuvarande lägenheten sen december och har fortfarande inga gardiner någonstans.

Anonym sa...

ÅÅÅH SÅ avundsjuk jag blev nu! Ett väääldigt fint sovrum ni har. Eller avundsjuk förresten. Låter ju som jag är missunnsam å det är jag verkligen inte.... Eller, ja, jo lite kanske. Vi har ett jättefult litet sovrum som min man väääägrar gå med på att vi ska fixa. Funderar på att helt enkelt bara måla över tapeterna med vit färg (dom är bajsbruna nu) å kanske måla även taket som är furufult nu. Må gott =)

stort och smått sa...

Jag vill också ha vit, tjock heltäckningsmatta hemma! Det är sååå skönt att sätta ner fötterna på en sådan när man kliver ur sängen. Någon gång ska jag skaffa mig det...!

Älvan sa...

När du skrev det där med "tjänster och gentjänster" tänkte jag omedelbart erbjuda gardinsömnad, men gardiner ser jag ju att du har :) Mysigt sovrum! Vi kan dock inte ha heltäckningsmatta pga dammallergi och två katter (varav den ena är svart...).