torsdag 22 juli 2010

Den brutala sanningenTalibanen är en äggoman. Och hon har alltid vetat att ägg kommer från hönor.

No big deal.

Men jag missade nåt i utbildningskedjan för igår fick hon reda på att själva gulan är/kunde ha blivit en kyckling.

Talibanen är en stor djurvän och är lite lätt tveksam denna frukost. Därför avhandlas frågor som "hur många kycklingar har jag egentligen ätit mamma?" och HUR kan gulan egentligen bli en kyckling.

Hon har varit helt säker på att hönor föder kycklingbebisar och att äggen är MAT, som är till för människor.

15 kommentarer:

Ting sa...

Hahaha, stackars barn!

Ann-Katrin sa...

OH, då kan du trösta Talibanen med att gulan inte alls kunde blivit en kyckling. Det är näring till kycklingen. Så hon har rätt. Det som kunde blivit en kyckling om hönan fått vara vara nära en tupp är ett litet litet frö inuti gulan, och om hönan HAR varit nära en tupp är det fortfarande ett litet litet frö som växer sig större i gulan och i vitan. Men man lyser igenom äggen först och de som är befruktade sållas bort. Så hon kan fortsätta äta ägg.

Ann-Katrin sa...

(Hon har rätt när det gäller att gulan är mat, alltså. Mat för kycklingbabyn som ju inte har en navelsträng, uppenbarligen...)

pangis sa...

Säger som A-K.. Gulan är ingen kycklingbäbis utan mat till den eventuelle lille fjunisen

MonasUniversum sa...

Ann-Katrin: har jag sagt att jag är en äkta 08-unge, en tvättäkta asfaltsunge..?! Tack, nu blir hon glad.

Minus sa...

Men om man äter ägg direkt från hönsgården, så finns "risken" att de är befruktade. "Hemmaägg" som är direktplockade lyser man ju inte. Man ser det som en liten liten röd prick när man knäcker ägget. DET är en blivande kycklingbebis. Brukar inte synas när man äter ett kokt ägg dock.
Men just den detaljen behöver du ju inte berätta för talibanen...

Kloker sa...

Fast ibland undrar man ju vem som sitter inne med sanningen - barnen eller de vuxna?

Om hon är djurvän och inte vill äta djur, varför inte låta henne slippa? Varför bli ytterligare en av dessa trångsynta föräldrar som tvingar i barnen samma mat som de själva äter bara för att de är för lata och för trångsynta för att tänka lite utanför "så har man alltid gjort"? Det är en så otroligt dum strid att ta - var istället otroligt glad över att du har en unge som har empati nog för att bry sig inte bara om människor utan även om djur.

Det är inte fel att inte vilja äta djur, tvärtom tyder det på stor empatiskt förmåga och ett resonerande som ligger utanför det gängse "så gör alla andra".

Hon har ju rätt - genom att äta ägg har hon faktiskt bidragit till att hönor farit illa och hon har omintetgjort många kycklingar, lite hårddraget.

Jag hoppas du uppmuntrar din dotter att göra sina egna val istället för att pracka på henne dina egna. Oavsett om det innebär lite extra krångel för dig (men vegmat är faktiskt sällan krångligare än vanlig mat, snarare tvärtom).

Den enda brutala sanning som kan föreligga här är att vuxna bestämmer oavsett om de har rätt eller fel och som barn skall du inte våga ifrågasätta. Men jag hoppas att det inte är det du menar.

Livet innan Liten sa...

Högst väsentliga frågor från en liten tjej.
Stackarn ;)

Ann-Katrin sa...

Mona: Jo, du kan ha nämnt det, men det är en vanlig missuppfattning att gulan kunde blivit en kyckling.
Och Minus: Sant. Lilla pricken som kunde blivit en kyckling kan komma med i hemmaplockade ägg, ja. Det förståss... Fast det är ju fortfarande bara en liten prick.
Hemmaplockade ägg. DET är gott det... Häftigt att gå ut och plocka äggen i hönsgården också :-)
(Kloker: Om man är äggoman äter man nog med största sannolikhet ägg för att man tycker om det, skulle jag gissa. Inte för att mamma säger att man ska äta ägg...)

Ann-Katrin sa...

(PS! Mona, bara så det inte är några tveksamheter: Fiskpinnar simmar inte omkring panerade i havet. De kommer från en fisk med fenor och gälar och hela baletten. Ifall Talibanen frågar, menar jag ;-) )

Pia [stjerndorff.com] sa...

Den brutala upptäckten gjorde jag som 9-åring. Var också en äggoman och skulle ha massa kaviar på mitt ägg varje morgon. Sen sa någon att gulan kunde blivit en kyckling och jag vägrade äta ägg på flera år. Tror jag var 15-16-år när jag började äta det igen. Att någon samtidigt sa att kaviar kunde vara fiskbebisar gjorde ju inte saken bättre, haha! Men idag äter jag kaviar igen ;)

Linda - Krondårarnas ordförande sa...

Men Mona, herregud.

Osloskånskan sa...

Så länge ägget inte GLOR på dej i stekpannan är det ingen fara.

Anonym sa...

Heja Kloker! Har du egen blogg vill jag läsa den. :)

Tanja sa...

Aahh, äntligen är ett av livets stora mysterier löst!

Men Kloker, snälla upplys mig om på vilket sätt Talibanen, genom att äta ägg, bidragit till att många hönor farit illa samt omintetgjort flertalet kycklingar. Ditt resonemang låter som om det skulle vara en militant liten vegan som suttit bakom tangentbordet.