lördag 29 maj 2010

När man tar studenten

Jag tog aldrig studenten. Jag tog ett sabbatsår. Som har varat i sisådär 29 år.

Därför är man en extremt stolt mamma när man har en dotter som gör det. Sjukt jä*la stolt är jag. Och de som känner oss privat förstår varför.

Men. Ni måste hjälpa mig. Jag tror jag vet vad jag ska köpa i studentpresent, men jag vill ändå höra med er om idéer. Gärna också ni tjejer och killar som själva tar/kommer att ta studenten. Hon lusläser min blogg, varför jag inte kommer att kunna kommentera några av era förslag...

Och tror ni att jag skiter pengar, så tror ni fel. Det ska vara en normal nivå, kanske lite mer. Ja, ni fattar.

28 kommentarer:

Helene sa...

Efva Attling smycke. Finns många fin fina sådana.

Gafflan sa...

Det beror ju på vad hon har för intresse för du skulle ju kunna köpa något som uppmuntrar det hon tycker är roligt. T ex är hon fotointresserad så skulle ju en systemkamera vara på sin plats. Annars så finns det ju så många fina smycken. Lycka till.

Sus sa...

Jag förstår att du är stolt!
Jag ger inga förslag på present.
Jag tror du vet det där bättre än mig.

Sandra sa...

Något smycke, gärna lite finare, men ändå något man kan ha varje dag resten av livet om man så önskar. Jag fick en liten, liten briljantberlock på en vitguldskedja, den använder jag 24/7. Örhängen är också bra. Jag fick också min favoritbok från min tidiga barndom i nyutgåva. Bästa studentpresenterna!
/Sandra

Cecilia N sa...

När jag flyttade hemifrån hängde jag i korridorens telefonhytt för jämnan för att höra hemifrån hur man skulle laga till den ena eller andra maträtten. Den löjligt tunna kokboken jag hade fått en gång i tiden sa ju ingenting!

Så min dotter fick Vår Kokbok i present för två år sen. Sonen ska få den nu om två veckor, fast eget exemplar dårå.

tinadenfina sa...

Jag tror minsann att det är vuitton/gucci läge! En liten lagom dyrgrip som hon kan ha hela livet.
Dessutom kan du ju passa på att köpa något litet till dig själv, som en klapp på axeln!
Bra jobbat, mamma MOna

Karina sa...

Kärlek, sa min Filippa.

Kram

Annica sa...

Ett smycke så klart.
Ta dig till en guldsmed och hitta på något personligt.
Designade i all ära. Men det är inte så personligt.

Tina sa...

En resa för mor och dotter kanske?

(kunde man inte kommentera genom att lämna namn/webbadress här tidigare, nu "måste" jag vara inloggad i mitt google-konto?)

/Tina
pickipicki.se

Chrissan sa...

Varsitt smycke + pengar ger vi makens systerdöttrar som i år springer ut med vita mössor på huvudet.:)

Jennie sa...

Vad jag kommer ihåg från min student var att jag fick smycken i drivor, varav jag knappt använt några av dem alls, sisådär 5 år senare. Minns att jag var avundsjuk på klasskamrater som fick lite mer originella presenter, sånt som man faktiskt har lite mer "nytta" av. Jag hade satt stort värde på att få bidrag till en resa eller varför inte till eget boende, eller en laptop, kamera eller dylika saker som är användbara och hör till något fritidsintresse. Jag har själv aldrig gett smycken i studentgåva efter min egen student för det är bara så förbannat tråkigt att sitta där sen i en driva av glitter. Men det är min åsikt.

Anonym sa...

Ett löfte om att co-signa lånet till första bostadsrätten? Körkort? Smycken, glas etc får man ändå av varenda människa personligen blev jag gladast för att mamma gav mig en diskmaskin när jag flyttade hemifrån i samband med studenten. Praktiska saker is da shiet i min mening, de är tråkiga och för dyra att själval ägga pengar på i den åldern men guld värda när man flyger ur boet :-)

Anonym sa...

Tycker också att det är tråkigt med smycken, men det beror ju på hur man är som person också, är hon en sån som använder mycket smycken kanske hon uppskattar det. Själv hade jag hellre sett saker jag kunde ha nytta av när jag flyttat hemifrån. Eller kanske en resa/kamera/någon rolig aktivitet eller så

Anonym sa...

Tycker också att det är tråkigt med smycken, men det beror ju på hur man är som person också, är hon en sån som använder mycket smycken kanske hon uppskattar det. Själv hade jag hellre sett saker jag kunde ha nytta av när jag flyttat hemifrån. Eller kanske en resa/kamera/någon rolig aktivitet eller så

TrickyTricky sa...

Min dotter sa tydligt ifrån, "inga smycken mamma, det är inte min grej".
Hon får en spa-resa av mig, för oss två tillsammans.
Vi ska åka till Tallinn med båt + två nätter på hotell.
Jag var där med kompisar förra året och det var superbra.
Det blir ett minne om än inte något man kan ta fram och titta på.

Singel i storstan sa...

Jag ska köpa en sol- och badresa till min student. Det är vad hon önskar sig mest.

Eller köpa ska jag inte för jag vet inte när hon vill åka. Men hon ska få pengar till en resa. Som jag tänkte göra i nån typ av collageform.

Annelie sa...

Varför inte börja att spara på någon fin servis eller glas..??
(om nu inte hon redan gör det eller kanske t.o.m äger det redan)

Inna sa...

Min prinsessa fick en mobiltelefon, pengar och ett noga utvalt smycke av mig och hennes far.
Laptop är perfekt för en blivande student, flytta-hem-ifrån- prylar är också perfekt. Kamera, insats till bostad är bra för de med lite större plånbok än min. Tvättmaskin, dammsugare eller diskmaskin är också bra saker för den som ska flytta hemifrån. Studenter har det inte fett.
Vad har hon för fritidsintressen? Kanske något som passar det?

Minkamera sa...

För 100 år sedan när jag tog studenten så fick jag handgjorda keramikmuggar som jag använder än i dag. Jag ville så gärna flytta till en egen lägenhet då så det var perfekt med finfina muggar som man inte hade råd att köpa själv.

Tvillingmamma Lotta sa...

Det var visserligen inte i studentpresent, och jag vet inte om tonåringen tagit körkort.
Men i julklapp samma år som jag fyllde 18 fick jag en liten gammal begagnad bil av mina föräldrar - som jag älskade den, och den höll i många år!

Monica sa...

RESA!!

Tvillingmamma Lotta sa...

Paketet innehöll registreringsskylten till bilen, det var rätt kul.

Änglar finns dom? sa...

Kan hon inte få hänga med dig till USA i höst?

Carin sa...

När jag tog studenten för några år sedan fick jag mycket fint. Böcker, presentkort, lite smycken. Men det jag uppskattade mest var dels nyttiga saker som jag behövde när jag flyttade hemifrån några månader senare (brödrost, smörgåsgrill, våffeljärn, micro osv), och dels ett jättevackert "brev" som jag fick av min kusin. Hon hade gjort eget papper, med torkade blommor som dekoration, och skrivit lite fina visdomsord på det. Det har prytt min vägg sedan dagen jag fick det, och jag blir lycklig i själen varje gång jag ser det.
Annars håller jag med Gafflan, ge henne något som uppmuntrar ett intresse. Sånglektioner, fallskärmshoppning, scrapbooking-grejer, kamera. Vad det nu må vara som hon tycker om att göra.

Smaka sa...

En noga utvald alt presentkort till en tavla av Lisa Rinnevuo.
Åh, vad jag hade velat ha en sån. Tittade på några idag på ett galleri. Måste piska maken att jobba och tjäna lite mer pengar.
Passar gammal som ung!

Eller en resa. Upplevelser kan man inte få för mycket av.
Smycken får man hela livet och är lätta att tappa bort.

Men min röst ligger på Lisa Rinnevuo.

agneta sa...

vår dotter tar också studenten och hon önskar sig mateustallrikar, som mina föräldrar har köpt. Jag och min man har köpt bestick. Hon kommer ju att flytta hemifrån inom de närmaste åren och då kan det vara kul att ha lite fina grejer, itne bara ärvt skräp.
Att köpa smycken till henne är inte aktuellt, hennes smak är så speciell och hon skulle inte uppskatta något klassiskt. Och pengar - nä, de skulle försvinna fortare än fort, eftersom hon ännu inte lyckats hitta något jobb.

Millan sa...

En resväska från Samsonite! Deras nya Cosmolite. Studenter tenderar att fara iväg både hit och dit efter studententen. Det är en riktigt bra väska! Snygg också!

hanni P sa...

Den bästa presenten är kanske först lite trist, men den kommer att hänga med länge, jag lovar: En hink som du fyller med hammare, skruvmejslar, skiftnyckel, tänger, tavelkrokar osv. Ovärderligt när man flyttar hemifrån och hur trist som helst att lägga pengarna på själv. Nu finns det ju roligare verktyg med blommor på och så, men de kanske inte är lika praktiska. Jag tycker att studentpresenten ska vara nåt som varar, inte teknik som blir utdaterat. Glas, porslin och smycken är ju vanligt av en anledning! Kram på er båda två!