torsdag 5 november 2009

Vaccin. Och service.

Jag hade tänkt att hoppa över den här sprutan, men varje gång jag går in på internet och min startsida, Aftonbladet, ploppar upp, så regnar det historier om folk som dör.

Så jag bestämmer mig för att spruta mig.

Surfar in på Vårdguiden och upptäcker att vi har en liten, liten, pluttig läkarmottagning rakt över gatan här i villaområdet där vi har kontoret.

Så jag ringer. Och är lika ûbertrevlig som jag alltid är i telefon.

En trött kvinna med finsk brytning svarar:

"Äppelvikens Husläkarmottagning" Och så en djup suck.

"Hej, Mona heter jag. Tänkte höra om ni har vaccin?"

"Ja, torsdag och fredag mellan 14-16. Inget långärmat och vi får se hur stor katastrof det blir." Och jag hör att luren är på väg ner i klykan.

"Men hallå, vänta, vadå, vad menar du med katastrof?"
Och tänker på att dom är sprutnissarna brukar ha grymma problem med mina vener och undrar för en sekund om vaccinsprutan på nåt sätt är större en andra sprutor.

Kvinnan, skitirriterad (här skrev jag först svinirro, men det gick bort..);
"Du, det har ringt ungefär 500 personer idag så jag vet inte hur många som kommer!!"
Med en ton som om jag vore helt jävla dum i huvudet.

Så jag lackar ur;

"Men vet du, du kan få ett tips av mig: det finns TELEFONSVARARE! Där kan du prata in det där monotona som du just rabblade upp till mig, så slipper du låta så jävla otrevlig hörrudu!"

Sen lade jag på luren.

Hur svårt kan det vara liksom?

Jä*la surkärring.

23 kommentarer:

Helena m. 4 sa...

Poängställningen just nu:
Mona 1 - Äppelvikens Husläkarmottagning 0

Helena m. 4 sa...

Poängställningen just nu:
Mona 1 - Äppelvikens Husläkarmottagning 0

Helena m. 4 (igen) sa...

...helt uppenbart står det också :
Helena 0 - Helenas sabla Internetuppkoppling 2

onormalin sa...

Hahahaha, ååå... jaaaa!

kryddan sa...

Å hej och hå... jag har äntligen lyckats motivera maken (som tillhör en riskgrupp) att masa sig iväg. Försökt två gånger, båda gångerna har vaccinet varit slut eftersom de inte vågat avvisa fullt friska som traskat dit istället.

Lite trött blir man. Vad är det med folk - överallt trummas ut: låt riskgrupper och barn gå först. Men alla verkar vara sig själv närmast.

(inte riktat mot dig Mona, du ringde ju och kollade läget innan. Och landstingen har hunnit olika långt)

MonasUniversum sa...

Haha, trodde du hade hicka i fingrarna!

Nämen allvarligt, jag kan förstå om man blir nedringd men det krävs fan inte många hjärnceller för att räkna ut att det blir en anstormning och hur svår är det då att ringa Telia och få en telefonsvarare inkopplad? Det ska mycket till för att jag ska surna till när det gäller sånt här, men jag ruttnade.

Mia A sa...

Kan lugna dig med att nålen är det tunnaste jag någonsin sett och att det inte kändes överhuvudtaget varken när de stack eller sprutade in vaccinet. Hade jag inte tittat så hade jag inte ens märkt att sköterskan redan stuckit...

Ninna sa...

Men en fråga. Inget kortärmat? Är det jag som är trögtänkt en torsdag, vore det inte mer logiskt med "inget långärmat"? Eller är mina synapser felkopplade idag? Vore ju inget ovanligt iof...

Dubbelörn sa...

Tog vaccinet härom dan. Gillar inte heller nålar, men det var busenkelt o har inte haft några som helst känningar efteråt.

Sörmland har gjort vaccineringen superenkel. Här behöver man inte boka tider. De har vaccinationen i stora centrala lokaler. Det är drop in o endast vaccinationskort o ID är allt som behövs. Inga köer, hur snabbt o enkelt som helst ;)

MonasUniversum sa...

Kryddan: men, jag fattar inte; jag trodde alla riskgrupper var klara nu och att de släppt det fritt till oss andra? Har inte hängt med så mycket i debatten kan jag säga.

Och Ninna, klart det ska vara långärmat, har ändrat nu. Skrev inlägget 3 sekunder efter att jag lade på..

Så bra Elisabeth, då är vi två som inte blir sjuka då'ra!

gitta sa...

Det är lite olika på var man bor, här i Dalarna håller de på med riskgrupperna än (och hockeyspelare),sen blir det skolbarn och sen om en månad vi andra vanliga. Mannen i mitt liv (i riskgrupp) fick sin spruta förra tisdagen. Ingen reaktion,bara lite ömhet runt injektionsstället.

Anonym sa...

I Stockholm är det barn mellan 3 och 18 år den här veckan. Plus riskgrupperna. Min 5-åring riskerar att inte få någon spruta eftersom det är slut överallt.
Allmänheten står på tur nästa vecka eller veckan därefter.

I alla fall var det vad de sa till mig när jag ringde runt som en dåre för att hitta någonstans där min gulligan kunde vaccineras

MonasUniversum sa...

Anonym: du, då tar du med dig gullungen och åker hit ut till Äppelviken. De har vaccinering tors-fre 14-16. Jag kom 13.45 och det vara bara 5-6 personer före mig.

Anonym sa...

Det finns vaccin undanlagt för riskgrupperna, dessa finns på lista. Vi andra får ta det som är över, på leveransen. Så tar riskgruppen allt, så kan man inte vaccinera sig
Tarja

MonasUniversum sa...

Men Tarja, jag fattar ingenting; varför kunde jag få då? Och nu får jag dåligt samvete eftersom det bara var ett infall. Tänk om nån som verkligen ville ha, blir utan?

Berith sa...

I Spånga finns det vaccin också, för er som bor i Stockholmsområdet. Och de kollade inte ens leg. Kanske var för att hon som tog på oss egentligen var mammaledig läkare som var extrainkallad, hehe. Drop in mån-tors 17.00 - 21.00 och även dropin under helgen (osäker på tiderna, kolla vårdguiden!) När jag (riskgrupp) och mina två bar var och tog i måndags fick maken också. "Lika bra att ta alla på en gång" sa de till oss. Bra och flexibelt tycker jag!

Berith sa...

barN menar jag, såklart!

Anonym sa...

Tycker också det vore smidigt att få vaccinera alla i familjen på en gång. Nu lutar det åt att det blir 4 olika tillfällen.

I början på veckan vaccinerade de hela familjer här omkring (Enskede) men eftersom det blev sån rusning och det tog slut så har de tänkt om och går strikt efter prioriteringsordningen. Här fick jag t o m beskedet att de bara tog emot de som var listade på resp VC/BVC

Man får som vanligt olika besked beroende på vem man pratar med!!

Jag kanske skulle prova Äppelviken i alla fall :-)

//anonym som egentligen heter Brippan

Anonym sa...

Du kan vara lugn, då har man vaccin så att det räcker för alla. Sedan att det tar slut beror på att man får bara x antal doser. Vår vårdcentral har pumpat ut x antal doser på på kort tid, så nu kommer det att vara tomt till den 11 november. Men många skolor kör ju eleverna nu. Tarja

Monica sa...

sen ska du snart ta en spruta dem är skit stor och dom tar den på skinkan, puuuufdsjjj

kryddan sa...

Det är olika i olika landsting som sagt. Jag bor i västsverige och här är det fortfarande riskgrupper + den här veckan barn från 3 år som gäller. Om det inte vore för att vaccineländet tar slut hela tiden då ;o)

Här har landstinget gått ut och vädjat till folk att låta riskgrupper och barn gå först. Vårdpersonalen kan inte gärna hålla på att leka polis - de får utgå från att de som kommer på "riskgruppsvecka" tillhör en riskgrupp helt enkelt.

Kattis sa...

Här uppe kommer inte vi vanliga dödliga få vaccin föränns runt v48. Det finns inget åt oss och fullt friska människor "stjäl" från de som behöver, jag blir faktiskt upprörd. Har en sambo i riskgruppen och jag fattar verkligen inte hur folk tänker. Friska vuxna människor som går dit och lurar till sig vaccin, pratar inte om dig nu Mona för uppenbarligen hade de vaccin till vem som helst där men här hittar folk på historier för att få vaccin fastän det inte finns så det räcker..

MonasUniversum sa...

Kattis: jag tycker uppriktigt sagt att det är för jävligt. Eftersom jag inte skulle ta den här sprutan alls så har jag inte läst en enda rad i tidningarna, mer än rubrikerna, så jag har inte, förrän jag läser era kommentarer, förstått hur oorganiserat allt verkar vara. När jag tog sprutan så frågade de inte ens efter leg. Mottagningen var öppen för alla, inga anslag om att riskgrupper skulle komma i första hand.

Därför trodde jag att just riskgrupperna var avklarade för länge sen.

Hade jag vetat det så hade jag faktiskt avstått. För jag är frisk och kunde i så fall gott och väl väntat.