fredag 26 februari 2010

Om att vara GBP-opererad

Många tror att bara för att man har gjort en sån här operation så är man förvisad till grönsaker resten av livet.

Icke. Man kan äta allt.

Dock aldrig mer en hel portion. Men hey, vem bryr sig, jag mår kalas och rasar i vikt.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Skönt att höra!

Singel i storstan sa...

Härligt att du mår bra!

Anonym sa...

Hamburgare, pommes, pizza, chips... allt går väl att trycka ner i ett decilitermått :)

Dubbelörn sa...

Har så många frågor, men svårt att få svar. Får väl skriva ner dem o ta allt i mars ;).

Grattis till att du äntligen får äta riktig tuggvänlig mat :)

Henrietta sa...

Man kan visst äta en hel portion, fast under längre tid!

Kassu sa...

Aldrig hört talas om "Doggybag", mycket bra påfund!

Anonym sa...

Men är det inte så att magen kan töjas ut igen? Jag har för mig att jag hört att många som gjort magoperationer har gått upp i vikt ca 10 år senare. Fast jag kommer inte ihåg var jag hört detta så jag kan ha fel. Jag har också för mig att studien sa att den hälsovinst man fick av att vara smal i några år ändå motiverade operationen.

Finnpajsaren sa...

Härligt!
Jag rasar upp i vikt jag. Men det är väl inget att hurra för förstås.

Annette sa...

Fortfarande två år efter op, klarar jag inte av hamburgare - tre tuggor och sedan tvärnit i magen. Men jag kom på att en chicken junior funkar bättre.

Anonym sa...

Yes, man kan töja ut magen igen. En bekant har gjort två GBP operationer och är lika fet igen.
Först rasar man i vikt, men lägger man inte om matvanor och motion så halkar man lätt in i övervikt igen...

~Johanna~ sa...

Svar nej! Man kan inte töjja magsäcken eftersom de knappt är en magficka utan bara en passage! Däremot kan man lära sig äta förbi operationen så att säga! Jag kan ju leva på semlor om jag skulle vilja! Långsamt långsamt men likförbannat onyttigt! För mig är de dock en gåta hur de är möjligt! Jag äter inte som en prinsessa jämt men inte fan rubbas vikten för det. Och skulle den börja gå uppåt, ja då får man ju se till att de inte brakar iväg!
Man äter ju lite och har försämrat näringsupptag o går således ner. Man kan vänja tarmen att ta emot socker mer eller mindre, men som sagt... Töjja magsäcken är inte möjligt!

Sus sa...

Alltså..jag har två erfarenheter av Anonyms exempel. (släkt)

Men jag antar att du har dietisttråd att följa?
Huvudsaken att du mår bra!!!!!

Jessika sa...

Lagom mycket av allt borde väl gälla gbp-patienter lika mycket som övriga. På de där två deciliterna. Bara äta precis så mycket att man är nöjd och undvika drycker med mycket socker. Jag själv är inte GBP-opererad och uppvuxen i en familj som präglades av ätstörningar till följd av krig (svält). Ät nu du vet inte när du får mat igen. Det ger inget vidare sunt förhållningssätt till att äta.

Anonym sa...

Johanna: JO, man kan töja magsäcken! Hur kommer det sig annars att min bakant har gjort samma operation 2ggr?! Att hon har fått höra att efter 10 år han hon just lyckats töja ut magsäcken igen genom att äta fel och för mycket?! Hur kommer det sig annars att hon har lyckats lägga på sig 100kg igen?! (ja, hon är extremt överviktig)
Det är unbgefär som att hävda att man inte kan töja ut magen genom tex en graviditet efter att ha gjort en tummy tuck. Klart som fan det går!
Kroppen är fantastiskt finurlig och hittar alltid nya vägar.
Vad jag förstår har du också gjort en op. Och bara för att det går åt rätt håll för dig just nu behöver det inte betyda att du har rätt!!

~Johanna~ sa...

Jag säger ju att man kan gå upp, men inte av att töja magfickan! Vår mat stannar inte ens i magfickan hur ska man då töja den!? Töjjer man tarmen också då eller? Jag blir skitsne på alla påhittade fakta som ger folk skev bild av operationen. Din vän verkar ju ha nå andra problem, att de gör en gbp två ggr - antingen gjorde de ju fel första eller så gjorde hon en banding först o sen gbp. För har du gjort en riktig gbp ja då kan man ju inte göra en till så att säga.