måndag 8 februari 2010

När man inte lyssnar så noga.


Operationen som jag har utförts med så kallad titthålskirurgi. Jag har ungefär 5 hål på magen, där de har gått in. Dessa hål är nu övertejpade med kirurgtejp.

Innan jag åker hem så berättar en av sjuksyrrorna att jag ska tillbaka om två veckor, och ta bort stygnen. Hon babblar på om det där men jag lyssnade inte så noga, då jag just då hade rätt mycket smärta.

Idag funderade jag lite. Undrade varför dom har sytt med stygn som måste plockas bort. Varför inte stygn som försvinner av sig själv liksom.

Under min Kelda Champinjonsoppe-middag så läser jag igenom alla papper jag har fått. Där står nåt om agraffer. Att dom ska tas bort efter två veckor. Jag tänker att det är ett larvigt hittepånamn för "stygn". What the fuck liksom, varför inte bara skriva stygn.

30 minuter senare sitter jag i soffan och retar mig på det där. Ja, det är ungefär så mycket jag har att göra på dagarna. I alla fall. Jag googlar och vad i h-e upptäcker jag?!

Agraffer är KLAMRAR! Dom har stämplat i min mage. Som häftklamrar i ett papper. På FEM ställen.

Och eftersom jag har en sabla förmåga att visualisera saker och ting så undrar jag vad som händer om jag skiter i att åka tillbaka. Det känns liksom inte som om det skulle vara en smärtfri historia att plocka bort dom.

47 kommentarer:

NinaPX sa...

Du, det lär ju inte bli mer smärtfritt att plocka bort dom längre fram i tiden heller, så släpa sig nu snällt iväg och pilla bort klamrarna på utsatt tid! Seså, schas! //NinaPX

Marielle sa...

det är INTE skönt när man ska ta bort dom där, å inte heller blir det "snyggare ärr" med sånna där som de så vackert påstår! Mycket bättre med stygn som försvinner av sig själv.
Jag har inte gjort någon GBP, men har gjort 3 kejsarsnitt så jag vet vad jag pratar om när det gäller agraffer! MEN, de måste bort, bara att bita ihop! =)

Henrietta sa...

Det är inte så illa som man kan tro. Det gör ont men det är fort över!
Hoppas sprutorna funkar bra!

Anonym sa...

Jag fick också sådana där efter kejsarsnitt... Men det kändes faktiskt inte ett dugg att ta bort dem... Men det är nog individuellt förstås.

Det kommer gå bra!

Malin sa...

Men WTF, det är ju en himla tur att du gör allt två veckor före mig. Detta är också en nyhet. Jag som är så osmärttålig.

meete sa...

vet du, agraffer gör mindre ont än vanliga stygn att ta bort.
lugn och fin nu.

Anna sa...

Jag fick sådana efter kejsarsnittet och det kändes knappt när dom togs bort. Ärret syns knappt heller. Men det är väl olika.

Mamma P sa...

De har en något bättre klammerborttagare än en sådan där som på bilden (men jag blev också lite ställd när jag hade fått agraffer för det ser ju lite groteskt ut). Det är luuuuuuuuuugnt! Bättre några klamrar i magen än bajs i byxan. ;)

Osloskånskan sa...

Det går bra.

Helena sa...

Hittade hit via någon blogg som jag glömt bort vilken det var.Iallafall,jag har också gjort en magsäcksoperation rätt nyligen,två månader sen,och jag gjorde en duodenal switch och då blev det öppet snitt....34 agraffer blidde det..och jag hade grym ångest när de skulle tas bort...men jag blev positivt överraskade,det var bara skönt att få bort dom.Så,lycka till,det kommer gå askalasbra!

Cicki sa...

För ett tag sedan så hörde jag talas om det senaste inom kirurgin. Knappnålar! Ja, ni läster rätt. Dessutom alldeles vanliga knappnålar precis som de man har när man syr. Jag fick veta det när jag var in till min tygguru och skulle köpa just knappnålar. Då berättade hon att en kirurg från Huddinge hade varit där och köpt samma sorts knappnålar som de jag köpte. De skulle vara till att sätta ihop sår med istället för stygn och agraffer. Undrar om man får välja färg på knapphålshuvudet också?

Anonym sa...

Hej! Kommer inte ihåg hur jag hittade hit, men tillbringade heeeelaaa söndagen i soffan, med makens lilla bärbara, för att läsa allt från första början. Nu är jag fast...och här blir jag kvar...mycket underhållande läsning...
Tack för att du piggade upp min söndag / Elisabeth

MonasUniversum sa...

NinaPX: Mm, jag inser att jag måste det. Fifan.

Marielle: Alltså, ärren skiter jag i, jag är mer orolig för att jag kommer kissa på mig av smärta!

Henrietta: Herregud, du påminde mig just om sprutan, som jag skulle ha tagit för en stund sen, tack!

Malin: Hur går det? Har inte haft mobilen på idag.

Puffan: Då litar jag på dig då.

Meete & Anna: Alltså, jag HOPPAS verkligen ni har rätt.

Mamma P: ja, men det är ju en sån som man kommer att tänka på, och det gör ju inte saken bättre!

Osloskånskan: jag har ju en vecka på mig innan jag börjar med andas-i-påsen-tricket!

Helena: Holy jävla Moses! Jag hade smällt av! Och du, välkommen!

Cicki: det där låter ju helt sinnesrubbat!

Elisabeth: Åh, tack. Och du är så välkommen. Jag är lite tråkig nu eftersom jag har så lite att blogga om, men står du ut så blir det förhoppningsvis bättre!

anette sa...

Jag kan lova en sak, det gör INTE ont att ta bort agraffer om den som gör det kan sin sak...
Jag kan min sak o plockar sådana nästan dagligen och än så länge har jag inte hört någon klaga :-)
Jag har själv haft agraffer och plockat en del på mig själv så jag vet (nog) vad jag pratar om *S* Jag har även låtit andra plocka bort agraffer på ställen där jag inte själv har kunnat nå dom och inte heller då kändes det...

Så marsch iväg o plocka agraffer när det är så dags, kan lova att det gör mer ont om de får sitta för länge.
Jag kan plocka dom åt dig annars ... *viftar lite med agrafftången* :-)
Andas djupa andetag bara o dröm dig bort till en varm skön strand så ska du se att det går bra

Lotta sa...

Hm, nu har jag bara tagit bort agraffer på patienter när det sovit (och stygn på vakna patienter, så det går väl inte att jämföra direkt), men det går i alla fall väldigt fort att ta bort dem med en s.k "stapleborttagare". Så många agraffer kan det väl inte vara om det är gjort med titthål? Lycka till, och du har en underbar blogg!

Malin sa...

Idag var jag både sur och hungrig på jobbet. En ren fröjd att vistas med helt enkelt.

Du "låter" piggare, skönt att se.

Anonym sa...

Jag fick sådana efter akutsnitt. Huuu tjocka häftklamrar på magen, jag trodde de skojade med mig där i mitt ynkliga tillstånd när de sa att de häftat ihop maggen. Jag vägrade kännas vid dem, ville under inga som helst omständigheter titta på dem eller känna på dem eller ännu mindre, lägga om såret med ny tejp efter varje dusch, jag var livrädd för att se dem! Tur att maken inte var lika kinkig, tejpmästaren.
Och om möjligt ännu räddare var jag för att ta bort dem. Jag var nästan, i mitt upprivna, lätt hysteriska tillstånd, BESVIKEN efteråt; det kändes absolut ingenting. Skitskumt! Men på ett mycket välkommet sätt.

Ma1in sa...

Jamen kladda på lite Emla-salva innan på de berörda (hah..) områdena så blir det bedövat och då borde gå finfint att plocka bort agrafferna utan smärta :)

reneesfotoblogg sa...

Vad är det du kallar din man för?
Är det inte PIP-Larsson? Men då måste du väl vara Pip-Larssons gnällkärring.
Var glad att inte agrafferna sitter någon annan stans för där gör det nog fan så mycket ondare att ta bort dom.
mvh R (som tycker det är vanvettigt roligt att häckla Mona)

stort och smått sa...

Aaahaaj! Ser ont ut.

Anette sa...

Jag hade ca 20 st på halsen när jag hade öpererat bort min sköldkörtel, och jag kände inget när de togs bort. Du kan va lugn!:)
// anette

Malin J sa...

Jösses vad många som fick sådana vid kejsarsnitt?? Jag fick stygn som ramlade bort av sig själv. Hade nog fått panik om de häftat mig.
Jag får helt enkelt hoppas på att få samma stygn nästa gång (om det blir någon)
Men det verkar ju inte så farligt ändå att ta bort klamrarna om man ska gå efter det som skrivs här. Så iväg med dig när det är tid för det.

Anonym sa...

Tog bort 12 st agraffer efter en, akut operation, (inflammerad gallblåsa)kändes inget, gick bra, men inte kan man smeta emla salva efter 12 d! Så läkt är det inte. Blev inget vackert ärr på mafen. Men ont ta bort Nej!

Dubbelörn sa...

AAAAAAJJJJJJJJJ!!!!

wettexvärlden sa...

Låt dem sitta! Tänk vad fint det kan bli sen när de ärgar. Gröna prickar över hela magen och bikini i matchande färg! Ursnyggt.

Kerstin sa...

Stygn som löser upp sig själv sitter kvar mycket längre (har för mig att de med kortast "upplösningstid" börjar tappa hållfastheten efter 30 dagar) och kroppen måste ägna mer tid åt att "reagera" på den än agraffer/stygn som man tar bort. Och det går mycket snabbare att sätta agraffer än att stå och tråckla intracutant (stygn helt under huden!) med resorberbar tråd.

Sen kan jag bara hålla med de ovan som säger att det inte gör så ont att ta agrafferna - det finns en finurlig apparat som böjer ut dem (de är inte böjda som häftklamrar) innan de tas ut.

Jenny sa...

Jag hade 40 agraffer... GBP-op jag oxå. Men med öppen kirurgi.

(jag ingick i en studie -& himmel va intressant jag måtte va. För dom vill klämma och känna på mig med jämna mellanrum)

Så jag är säker på att du överlever dina ;)

Det gör bara lite ont ;)... -men borttagningsmojängen ser ungefär ut sisädär..

-nä det gör inte ont ;)

Batbut sa...

Du gillar ju skumpa? Bara att bedöva sig innan! Det gjorde jag när jag hade en utanpåliggande cysta i hmhmhm området. Som de skar upp och sedan knöade full med sjuttioelva meter gasbinda som skulle sitta i en hel jävla massa dagar och suga upp var. Den skulle jag ta bort själv... På inrådan av en väninna satte jag mig i duschen för att fukta upp underredet, hade konstant en cig i munnen och drag vin i stora mängder. Drog ut ngn millimeter i dagen och var pruttfull när den sista biten åkte ut. Maken fick en smärre chock när han kom hem och hittade en stupfull, rökandes fru spritt språngande naken i duschen sittandes på en stol!

Batbut sa...

och jag är inte full nu, stavar bara som en kratta - drack skall det ju stå!

California Swede sa...

Det gor inte ont att ta bort agrafferna. Mer en obehags kansla an smarta sager alla. Har tagit bort massoor som sjukskoterska och aldrig hort nan klaga. Hoppas du ar nojd och glad over ditt tuffa beslut. Nu galler det bara att ta hand om dig sa du far laka ordentligt. Kram pa dig.

Farbror Blå sa...

BIT I KUDDEN SOM MAN BRUKAR SÄGA;)

Ida sa...

Hade agraffer längs ryggraden efter tredje ryggop då jag vägrade få mer stygn som skulle "läka bort av sig självt" För dom stygnen bara kliade på mig och fanns kvar länge länge i kroppen istället för att "smälta". Men jag kan säga att jag svimmade av smärtan när dom tog bort agrafferna. Jag var både grön och vit i ansiktet. Och ärret är otroligt fult. Men jag tror att det kanske känns mindre på magen än på ryggen. Så iväg och ta bort dom när det är dags, du kan ju inte gärna låta dom sitta kvar iaf.
kram kram

Anonym sa...

Har plockat bort agraffer på andra och fått bortplockat agraffer på mig själv efter flera operationer och har inte känt något. Jag hade knappt någon känsel alls i huden längs snittet efter operationen så det kan berott på det. Det går hursomhelst jättefort. Spänner man sig gör det mer ont så ta djupa lugna andetag, fokusera på andningen så går det bra.

Johanna sa...

men gud så läskigt. Jag visualiserade fram en bild om en jättestor häftapparat och ett mänskligt "offer"...hahaaa!

Hoppas det inte gör alltför ont:|

Anonym sa...

Tog bort ett tjugotal på lilla maggen, kändes inte ett smack. /Karin

koala sa...

Jag tycker att det gör mindre ont att ta bort agraffer än stygn.

Agraffer fick jag efter kejsarsnitten och då hade jag 18 häftklammrar som skulle bort, men det kändes inte alls.

Efter GBP så syddes jag med vanliga stygn och de tycker jag är värre att ta bort.

Anonym sa...

Nu har jag iaf ställt mig i kö för GBP operationen jag med... Du puttade mig så att säga över kanten. Du gav mig en nyanserad bild med pruttar, sprutor, djävligt ont men värt det.

Annette sa...

Det här fixar du, Mona!
Se det så här, du fick den moderna behandlingen. Själv fick jag bara gammaldagsa stygn efter op, sköterskan som skulle ta bort dem, blev lite förvånad när det satt riktiga stygn istället för klamrar.

epsilon sa...

De stygn som ska gå bort av sig självt kliar och sticks i månader. Agraffer är mycket bättre. Jämnare ärr och det gör inte ont när de tas bort. Sådetså!

Farangil sa...

ör INTE alls inte dom böjer upp dom med en tånglikanade sak och så plopp är dom lösa. Jag blev ihopklamrad efter mina snitt.

Farangil sa...

Det ska stå att det gör inte ont!!

Pia [stjerndorff.com] sa...

Låter kanske svindumt, men den enda kontakt jag haft med agraffer är då min lilla katt kastrerades. Efteråt fick hon agraffer på magen. Ganska många. Säkert 10 stycken på den lilla magen. Då de skulle tas bort behövde jag inte ens åka in till veterinären utan blev tillsagd att försöka själv. Det visade sig vara superenkelt och min katt protesterade inte ens. Inget blod, inga protester, ingenting. Det var hur lätt som helst och verkade smärtfritt. Så är det samma med agraffer på djur och människor ska du absolut inte vara orolig!

Ketchupmamman sa...

Nemas problemas. Kände inget när mina togs bort efter kejsarsnittet. Kan ju hålla tummarna för att de skar av dina nervbanor också?

Anonym sa...

Jag fick 37-38 agraffer då de tog bort min tjocktarm. Det gjorde ondare att ta bort tejpen och de andra bandagen jag hade än att ta bort själva häftorna, det var bara ett part stycken av dem som smärtade - de hade väl hamnat mitt på nån nerv i huden eller något.

Jätteskönt efteråt var det i alla fall!

Anonym sa...

Jo förresten, orkar inte läsa alla kommentarer så någon har kanske nämnt det redan, men man använder en liten tång för att ta bort dom. Inte ens hälften så skrämmande som attiraljen på bilden...

annanaz sa...

Har gjort en Sleeve för 10 dagar sedan.Men när sköterskan försökte ta dom 30 agraferna gjorde det så ont att hon fick avbryta o ska försöka senate idag!Jag dör av smärta.Hon sa att dom läkt fast.Det känndes som hon försökte dra bort skinnet utan bedövning.

annanaz sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.