onsdag 22 april 2009

By the way


Har jag sagt att jag hatar att göra ris? Det går åt en och annan kastrull i det här hushållet.

18 kommentarer:

Gabriella sa...

Lektion i riskokning:

1. Koka upp vatten med salt, gärna i tjockbottnad kastrull.

2. Lägg i ris (hälften så mycket som mängden vatten).

3. När det kokar upp igen, rör om med en gaffel och sätt på tättslutande lock.

4. Sänk värmen rejält. Lyft inte på locket förrän angiven tid gått (cirka 15 minuter för jasminris).

Sen är det ju godare om man inte ätit ris på dagis samma dag också. Eller? ;-)

Good luck!

Gabriella sa...

Och by the way ... Shit happens to me too! *Asg*

Maria sa...

SJUDA!!!!!

Ettans växel på din nya fin fina spis, serru!

På fredag ska jag till Bromma flygplats. Jag vinkar när jag ser ditt hus vid inflygning! Jag antar att det är lätt att se just ditt hus, så som ni skövlat!

Maria sa...

.....oj, jag brände en omgång plättar när jag skrev ovan kommentar!

En del straffar gud med detsamma!

Die Quelle sa...

Svinto

Fan va trist och få kommentaren Svinto upptryckt i ansiktet. Förlåt.

MonasUniversum sa...

Gabriella: det är exaktemente så jag gör. Men jag misslyckas 9/10 gånger. Och de få gånger jag fixar det så kör hela familjen vågen!

Maria: jag har den på 1:an. Och ja, du lär med lätthet se huset. Ganska nära badstranden. Om man sträcker nacken ur led vill säga.

Och faktum är att det nog var Dubbelörnens fel. Jag pratade med henne i telefon när jag noterade brandröken från köket. Så ja. Denna gång får hon skulden!

✿Ewa sa...

Varför inte införskaffa en riskokare????

Nänä, det blir inget klagande då förstås ;). För då blir riset perfekt....å det är ju dumt.

Kram kram

Monica sa...

eller gör som jag koka upp riset med vatten, sen när det har kokat stänger jag ner på ettan lätt som en plätt har aldrig kokat sönder kastrull med rís i!

Pangbruden sa...

Köp färdiga rispåsar.. att stoppa i kokande vatten..

Kristiina sa...

Äntligen någon annna som vågar står för att man inte kan laga ris som är "sååå enkelt att göra"

Anonym sa...

Varför göra de så avancerat... Jag brukar hälla upp 3 dl ris, lite salt(6 portioner) Sen häller jag på 1 liter vatten...Koka de den tid som de står på förpakningen att de behöver...Sen häller jag de i ett durkslag o på de sättet får jag bort överskotts vattnet... =-)

// M
http://ahvarforinte.blogg.se

MonasUniversum sa...

Die Quelle: haha, jag är storkonsument av svinto...

Kristiina: Inga problem. Jag har ALDRIG klarat av att koka ris. Spelar ingen roll hur jag gör, jag misslyckas nästan jämt. Hej förresten, long time, no see!

Anonym: mycket bra tips!

Ewa: Du. Gissa om jag har en. Och gissa om jag faktiskt har lyckats bränna sönder den med!

Pangbruden: faktum är att det händer. Köper vildris i påse.

Monica: amen jag GÖR ju det!!

Gabriella sa...

Då måste du ha för varm platta. För exklusiv och "het" spis helt enkelt? ;-)

Mr Lee sa...

Brudar!

Ris finns inget recept som funkar på allt och för alla. Det beror på vilken typ av ris du skall koka och hur du vill ha det. Basmati skall inte alls kokas på samma sätt som ex japanskt. Sedan vill vissa ha det torrt och andra kladdigt.

Mitt tips är att utgå från det som står på förpackningen och justera vattenmängden så det blir den konsistens som du vill ha.

Inna sa...

Koka i teflon eller nonstick-kastrull. Då slipper du jobba med svinto efteråt.

Eller så finns det bag-in-boile-ris =)

MonasUniversum sa...

Mr Lee: annars går det bra om du innfinner dig här ca 3 dagar per vecka vid 5-rycket. Verkar enklare så.

Inna; bra tips!

Mr Lee sa...

Fasen också! Ni käkar ris oftare än Kineserna! ;)

Martina sa...

Haha i like it!!
klockrent