onsdag 6 maj 2009

Icke läskunniga jobbsökande.

Jag har en annons i lokalblaskan.

Två veckor i rad.

Där jag specifikt letar efter en pensionär i närområdet.

Jag till och med skriver PENSIONÄR med mycket stora versaler i överskriften.

Alltså.

Kravet är P E N S I O N Ä R.

Läskunnigheten hos svenskar verkar inte vara på topp.

8 av 10 mailsvar inleds med: "...är förvisso ingen pensionär....

Hur svårt kan det vara liksom.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Svårigheten är nog inte läskunnigheten utan att det är så in i vassen svårt att få ett jobb. Har vänner o anhöriga som desperat söker jobb på jobb och som kan tänka sig vilket jä*a jobb som helst bara man kan försörja sig typ. Men kanske inte hos er längre om de nu visste att en ansökan till er gör att man blir kallad utvecklingsstörd. /Maria

Mariana sa...

Håller med föregående talare, man söker allt, och hoppas att även om allt inte klaffar exakt så kanske man ändå ska ha en chans om man visar hur intresserad man är av tjänsten... Vi är absolut läskunniga, bara jävligt frustrerade och desperata efter ett jobb, finns absolut dumma jobbsökande men framför allt puckade arbetsgivare som tror att de kan kräva precis vad som helst. Kanske är andra som borde kallas för utvecklingsstörda. Och en pensionär? har inte de redan jobbat sin del i livet, varför inte ge yngre en chans så de kommer in på marknaden??

MonasUniversum sa...

Nu var det ju inte meningen att såra någon på något vis, och det ber jag i så fall om ursäkt för.

Problemet är att jag som arbetsgivare i två olika branscher, försöker fånga upp de två grupper som sällan, eller aldrig får ett jobb: unga människor och äldre. Deras förutsättningar är bra mycket sämre än för oss i andra åldrar.

När jag således skriver att jag vill ha en pensionär, så finns det också en anledning till det, vilket också framgår i annonsen. Och jag lät medvetet bli att skriva om det i inlägget. Möjligen fel av mig.

Och när jag söker efter unga människor, så finns det en anledning till det också.

Helt ärligt, och med ett antal år i ryggen, så kan jag säga att människor över 50 har tio gånger svårare att få ett jobb än vi andra. Och det tycker jag är för jävligt. Att man ska ratas för sin ålder menar jag.

Inte vara arga på mig. Jag försöker verkligen se till att både yngre och äldre ska få ett arbete.

MonasUniversum sa...

...och nu när jag läser inlägget igen, betydligt mindre upprörd än när jag skrev det, så ändrar jag rubriken. I do agree, det kan sannerligen misstolkas.

Ajm väry sorry.

Mariana sa...

Vet du vad Mona? Jag kan faktiskt förstå det ur din synpunkt också och är det så att du försöker hjälpa de "svaga" så att säga så ska du ha all credit för det verkligen. Men att komma som 20åring in i marknaden är inte heller lätt, man är utkommen från skolan, ska helst både ha 5-10 års erfarenhet, vara ung OCH ha barn och allting färdigt och överstökat. Jag är 25, har jobbat sen jag var 15 men aldrig haft ett fast jobb, men jag har mer erfarenhet än de flesta, dock e jag stämplad pga att jag aldrig haft ett fast jobb vilket egentligen inte är mitt fel. Jag tycker att det är förjävligt att äldre inte kan få jobb just pga att de är äldre och att unga inte kan få jobben pga att de inte har de äldres erfarenhet, äldre har inte råd att gå i pension vid 65 längre vilket i sin tur gör att de yngre inte kan ta över deras jobb heller... det har blivit en ond cirkel alltihop. Vi har ett tragiskt system och ändå är vi i topp i världen, är inte det konstigt?

Är inte arg ;)

Pangbruden sa...

Vad ska du göra med en stackars pensionär?:-)

Maria sa...

Nej jag är inte arg heller, självfallet inte och självfallet förstår jag din synvinkel. Men jag också är en rätt uppgiven mamma till två arbetssökande som söker alla jobb de kan tänkas få baföratt kunna försörja sig själva och leva det vuxenliv de borde ha nåtslags rätt till.

Jupp sa...

Jag vet vad Mooona ska göra.

Döda pensionären och gömma han under den randiga lekerstugan.

Och plocka ut pensionen.

DET är företagsamhet på HÖG nivå i lågkonjunkturen.

Fifan att jag inte kom på den iden själv!

;-)

emma sa...

alltså, såg den annonsen i lokalblaskan och tänkte och undrade om det inte kunde vara du som sökte en pensionär.

och ja, vi söker också nytt på mitt jobb och får in de sjukaste ansökningarna som inte alls matchar vad vi är ute efter. folk söker allt!

MonasUniversum sa...

Emma; haha, jag vet. Jag har fått fler riktigt, riktigt bra svar. Problem är när man t ex söker folk till en rullskridskohall med vana från att åka rullskridskor, och man får ansökningar där folk säger att de aldrig åkt men "jag är väldigt bra på flugfiske!" Ibland är det ju så att man inte kan lära sig, utan måste ha många års erfarenhet.

Maria: Jag förstår hur du känner och jag är ledsen att det inte har gått så bra för dem. Dock känns det som om vi i storstäderna, i synnerhet Stockholm, inte har lika stora problem. Arbetslösheten har inte drabbat oss lika hårt som resten av landet. Av uppenbara skäl.Men det jag vill säga är att ma (läs: jag) kan bli aningen oförstående. Alltså inte fattar hur jävla allvarligt det faktiskt är.
Så man får en tankeställare. Helt klart.

MonasUniversum sa...

Pangbruden: vår ekonomiansvarige behöver avlastning så jag söker en pensionär som är bra på avstämningar och allt annat skit man måste göra. Vi har en ganska komplicerad företagsstruktur, varför jag också medvetet gick ut med en emailadress som jag aldrig använder. Själv kan jag inte stava till ekonomi.

Så när man då får mail från t ex en kvinna på 34 som skriver att hon inte har någon erfarenhet av det jag söker "men jag hjälpte en granne att klara sig från kronofogden, så lite fattar jag."

Ja då ruttnar man. Och det var sekunden efter jag läst hennes mail som jag skrev detta inlägg.

msn00b sa...

veteranpoolen hyr ut pensionärer, rekommenderas varmt. Plus att du då smidigt kan byta person om det inte känns rätt om det är talibanpassning eller liknande du har i åtanke.

msn00b sa...

Förtydligande nu när jag läste din kommentar om arbetsuppgifterna, de hyr även ut pensionärer med spetskompetens till företag som behöver det, alltså inte bara en "barnpassningspool" som det nog lät som i min tidigare kommentar.