lördag 23 maj 2009

Näpp. Det blir ingen flytt till Asien i alla fall.

Det är ju själva fan.

Jag är 43 år och KAN INTE koka ris.

Jag följer alla råd jag får.

Jag bränner i snitt två kastruller i veckan.

Och då snackar vi rejäla brännskador.

Och inte ett jävla dugg hjälper det att jag har ICA's hela lager av Svinto.

Och gubbarna på tippen undrar vad jag är för ett jävla kastrullpsyko när jag kommer med mina påsar.

28 kommentarer:

Helena m. 4 sa...

Mona - man ska inte äta ris ... det är bara "fluff" i magen och mättar inte
Satsa på bulgur eller dinkelkorn istället, godare och lättare att laga till ... (tycker lilla jag iallafall)

Sååå - det är alltså en kastrull och en make till tippen i morgon bitti ?

Anonym sa...

Ciao.... ett helt galet förslag..
Köp Uncle bens ris i påsar....
Hur smidigt som helst!!!

Isabelle sa...

Haru testat riskokare?

Annars kan jag tipsa om att koka upp vatten och maskindiskmedel i den brända kastrullen så kanske det blir några färre till tippen.

janet sa...

Jag har två tips.

1) Koka i riskokare

2) koka som pasta i en massa vatten och häll av i durkslag.


*äter inte ris*

Den hemskt duktiga tvillingen sa...

Men snälla du, lätt som en plätt ju.

Ta en halv dl mer vatten än vad det står i beskrivningen.
Koka upp och direkt när det kokar drar du ner värmen till 2:an. Väääldigt låg värme alltså. Se till att locket ligger ordentligt på. Och det kan ta lite längre tid än vad som anges på paketet men å andra sidan blir inte kastrullen bränd!

Och JA, jag vet att jag är überpräktig men JAG kan koka ris så kom inte med några fåniga kommentarer nu :-)

MonasUniversum sa...

Helena m 4: Men ALLA andra vill ju ha!!

Och jag. En kastrull OCH en make.

Anonym: Då kan jag lika gärna tjacka ett risfält. I den här familjen är alla galna i ris.

Isabelle och Janet: Jag lyckas till och med bränna riset i min riskokare...Och mycket mer vatten har jag testat, och det blir risgrynsgröt.

Den hemskt duktige tvillingen: Jamen jag GÖR ju det. Bränner ändå. Och jag har aldrig bränt så mycket som nu när jag har induktionshäll. Och nej, jag ska vara snäll och inte skriva nåt dumt. Fast jag är avundsjuk. Så egentligen borde jag skriva nåt i alla fall...=)

Jupp sa...

Gift om dig med en Kines. Problem solved. För vi vet ju att du ändå käkar ihop med ditt X, så den nuvarande maken skulle ju få käka ris han med. Och barnen, de skulle lööööva sin nya styvfar. All happy, all gooood! :-)

mjuka händer sa...

Ris i gryta - det slutade jag med när jag fick micro. Bus enkelt.

Mimmi sa...

Om de andra i familjen vill ha ris så kan de ju få lära sig koka det, så slipper du.

Amy sa...

Jag kan trösta dig med att du inte är den enda! Varken jag eller sambon kan koka ris utan att bränna, vilket betyder att det går åt dubbelt så många kastruller här hemma!

carola sa...

trodde det bara var jag som kunde bränna fast i en riskokare....

Erika sa...

Testa snabbris, koktid 5 minuter. Då borde du inte hinna bränna kastrullen! ;-))

Ewa sa...

Testa riskokare. Busenkelt.

(Det där med att gifta sig med en kines fungerar inte. Jag testade det, men det slutade alltså med att vi skaffade en riskokare...)

Fredrik sa...

Heja Mimmi!!!

M♥ sa...

men för fan måååååååååååååååååååååååna skärp dig !! jag kommer o lär dig !!!!!!!!!!!!

Gunilla sa...

Mona, du måste sänka värmen på plattan. Ett alternativ är annars Uncle Ben´s Boil in bag :)

Lisa sa...

koka fullkornsris! ;-)

Jag häller alltid i ris + vatten (enl. förpackningen) i kastrullen direkt. Sätter på plattan och låter det koka upp. När det börjar koka drar vi ner värmen till lägsta (ca 1 av 12 på vårt vrede) och sen får det koka 10 min som det står att det ska koka. Lätt som en plätt - har aldrig någonsin brännt vid nått ris vad jag kan minnas. ;-)

Lycka till Mona - du kommer lära dig - det gäller som sagt att VRIDA NER PLATTAN I TID!!! ;-DDD

Huskatt sa...

Kommer från "Innan du fanns" och jag blir kvar :) Har inte skrattat så mycket på flera år!

Linda sa...

Jag kör efter receptet på påsen. Men så fort vattnet börjar koka upp så vrider jag ner till ettan och drar halva kastrullen av plattan. När halva tiden gått så byter jag halva på kastrullen. Funkar varje gång.

Elenore sa...

Kan bara hålla med "huskatt", har läst gamla inlägg typ hur långt tillbaka som helst och skrattat högt. Hit kommer jag defenitivt (stavning?) tillbaka många gånger.
Vad det gäller riset så kan jag bara hålla med "janet", massa vatten precis som när man kokar pasta.

Sarah sa...

jag brukar ta typ 1 dl mer vatten än enligt receptet. O precis när de börjar komma små bubblor från botten till ytan så brukar jag röra om o dra ner värmen till 1 :an o locket på, blir perfekt, jag kör på icas jasminris, de är gött :)

Kerstins mobila blogg sa...

Jag med - och jag är 53 på 54'e!!

Åsa sa...

Vi tar alltid dubbelt så mycket vatten som ris oavsett vad som än står på förpackningen. Vi kokar alltid jasminris och för alla sorter vi har testat fungerar det.
Koka upp vattnet och när det kokar drar du ned plattan till ettan. Häll i riset och rör om med en gaffel. Lägg på locket och koka i 20 min. Du får under tiden INTE lyfta på locket för då ångar vattnet bort.
Lycka till.

MonasUniversum sa...

Tack hörrni för alla råd, jag ska gå igenom dem i lugn och ro, och se om jag hittar något jag inte provat.

För säkerhets skull så brände jag sönder en kastrull till igår.

Jag är en jävla märla. Men en jäkel på att laga all annan mat bra!

Anonym sa...

Men boil in bag ris. Det kan inte gå fel! Och olika sorters ris finns det oxå och inte gör det nåt om råkar glömma bort att man höll på att koka ris för de kan ligga i 25minuter lika väl som de 12som det står på förpackningen.

FlickanM sa...

Kära Mona, du får mig att skratta och just nu gapa! HAR DU MISSAT VÄRLDENS BÄSTA RISKOKARE? Hata ris i kastrull och elektriksa riskokare; gå till Kinesaffären som ser ut att sälja krimskrams på Olof Palmes gata. Längst in i affären högst upp hittar du en plastbytta som får en att tveka. ca 150 pix och du har PERFA ris anytime!

Eva sa...

Hej Mona! Ny läsare här sen ca 1 vecka tillbaka - och jag är totaly hooked! Det är så illa att jag var tvungen att börja läsa från början.
Och satan vad jag har haft kul. TACK!!

Nu har du återkommit till din riskokning och jag måste bara tipsa om att byta rissort. Köp Basmatiris mät upp till er familj 4 dl ris, SKÖLJ tills vattnet är klart. Häll i 6 dl vatten (dvs 1,5 ggr mängd ris). Koka upp o sänk temperaturen så det kokar lite sakta. När det är nästan klart stänger du av plattan och låter det sista ångas bort.

Lycka till!!

/Eva

MonasUniversum sa...

Hej Eva och varmt välkommen! Och tack så mycket för din fina komplimang.

Och du, jag har kommit på hur man gör: jag köper bara Uncle Ben´s ris nu. Förut köpte jag 2-3 kilos säckar eftersom jag häller över det i en glaskruka. Fattade aldrig att den sortens ris är en sämre sort..