lördag 18 augusti 2007

Snacka om att förtränga!

När vi var och tittade på det här huset, så blev vi kära båda två. Det var en decemberdag = mycket snö. Dock tyckte jag att trädgården, med sina 1000 kvm, var lite i största laget. Jag hade dessutom aldrig bott i hus. Jag gillar inte trädgårsskötsel. Så jag sa till maken, som är uppvuxen i hus, att vi skulle strunta i det. Att det skulle bli för mycket jobb. Han svarade att "det ordnar sig".

1000 varningsklockor borde ha ringt då. ORDENTLIGT!

Vi flyttade in i februari. Våren kom och jag började misstänka att man skulle göra nåt i trädgården. Hade nåt svagt minne av det, när jag läst hem- och inredningstidningar. Förra ägarna hade inte gjort något på 20 år.

Så det fanns att göra. Började så fint med att plantera rabatter. Aldrig gjort sånt förr, så jag var mäkta stolt. Tills jag upptäckte att vi har halvtama rådjursjävlar. Som åt upp allt. Jag struntade i att plantera mera.

Sommaren kom. Då kom jag på varför vi har så många träd i trädgården. Först och främst så har vi en enoooorm ek. Och den tyckte vi ju var så vacker. Sen har vi väl sisådär 10-tal andra träd. 8 av dem är äppelträd. Jag har, genom min nyligen upptäckta enorma pollenargi, också blivit allergisk mot äpplen. Kan äta lagade, typ äppelpaj och sånt, men jag kan inte ta i äpplen. Superallergisk.

Hösten kom och då upptäckte jag varför man INTE ska ha en ek. Löv. En miljard jävla löv. Det enda träd vars löv inte förmultnar. Tyvärr är trädhelvetet kulturminnesskyddat, eller nåt i den stilen. Så jag krattar som en babian höst och vår.

Jag hatar att kratta.

Tillbaka till äpplena. Hösten kom, som sagt, och jag frågade maken hur man gör med alla äppelträd. "Ähh, det är bara att låta dom vara". Sa han.

Och det gjorde jag. Ytterligare en vår kom och snön började försvinna. En dag tycker jag att nog att det luktar lite väl konstigt därute. Det luktade satan.

Min mamma med make kom över en dag. Jag frågar henne varför det luktar så konstigt i trädgården. Vi går ut och hon får slag. "Ni fattar väl att man PLOCKAR ned alla äpplen på hösten?!! Och tar upp de som fallit till marken? Annars så JÄSER dom. Som nu."

Jag fick ett anfall på maken, som svarade: "jamen, jamen, det är alltid morsan som har skött sånt där, jag har ingen aning om hur det fungerar."

Så jag har de senaste 4 åren försökt få honom att gå med på att hugga ned alla träd. Men, se nä, det går inte sörru. "Dom är ju så fina".

Jamen, då kan du plocka dina jävla äpplen själv hädan efter. Sa jag.

Åren har ju gått. Och jag bestämde mig i våras för att jag aldrig i hela mitt liv kommer att hålla i en kratta igen. Det är slutkrattat.

Och nu är det snart dags för maken att ta bort alla äpplen. För jag har fullständigt förträngt dessa äppelträd.

Jag inser nämligen det idag, för när talibanen och jag åt lunch, så säger hon att hon så gärna vill ha ett äpple efter maten. Jag talar då om att de är slut. Att jag måste handla mer. Men att jag inte har tid att handla idag.

"Men mamma, kan man inte äta äpplena i våra träd?"

Då slår det mig. Jag har inte på 5 år ätit våra äpplen i trädgården (det är först sen ett par år som jag fått min allerig). Mina äpplen kommer från ICA. Så det så.

Och det kommer de fortsätta att göra.

3 kommentarer:

MiaMaria sa...

Vet hur det är med ekar. Nu när vi har sågat ner två ekar så är det mycket bättre, fast vi får i alla fall åka ett par vändor varje höst och vår (var kommer alla de löven från?) till sopstationen. Är lite avis på era äppelträd, hade gärna haft ett par i alla fall :)

MonasUniversum sa...

miamaria: DU FÅR GÄRNA KOMMA OCH HÄMTA MINA TRÄD. Vi bokar en tid när inte maken är hemma; dvs varje kväll före 21.00 går så bra så!!!

Malin sa...

*asg*