tisdag 8 december 2009

Det här med språkförbristningar.

Jag har äntligen fått häcken ur vagnen och skall beställa sophämtning på kontoret.

Efter att ha valt ut och beställt sopkärl så ringer jag Trafikkontoret för att få prisuppgift på själva hämtningen. En gång per vecka.

En trevlig kvinna, not född i Sverige svarar.

-Då kåååstar arrton tyssen tjygy en krånår åm året.
-Va! 18 021 kr per år?
-Ja,arrton tyssen tjygy en krånår ytan måms.

Jag tänker att det var f-n vad dyrt det är med sophämtning! Ska nog fortsätta att åka till tippen själv. Och börja i sopbranschen istället.

-Och mäd måms dät kosta tvåtysen tvåhyndra sjyttisäx krånår.
-Vadå, så med moms kostar det 2276 kronor, och utan ARTONTUSEN SPÄNN?!
-Näj näj, inte arrtån tysen, arrton HYNDRA krånor! Jag sa visst fäl.

Och där hade man kunnat missa en kund om jag hade valt att svara "Tack, då vet jag", istället för att bli chockad, låta sekundrarna gå och ge henne en möjlighet att babbla vidare.

15 kommentarer:

Annette sa...

"Hyr tror ty tet kår för AIK på söntak" som Roffe Bengtsson monologiserade om.

Malin J sa...

Jag hade nog lagt på av ren chock. Men i och för sig så borde man nog förstå att några 18 000 kan det ju inte vara fråga om. Hade nog funderat en stund och sedan ringt tillbaka "Sa du verkligen 18 000??"

Har väldigt svårt att första vad en del säger i telefonen och det gäller inte bara de som nyss lärt sig svenska. En del mummlar, en del pratar för fort. Att jag sedan är lomhörd underlättar inte direkt.
"VA?" är nog det ord jag säger oftast i telefonen.

Helena m. 4 sa...

HA HA HA ... mer fonetisk svenska från Mååånaah - pliiiiz !

SqZ sa...

Vilket härligt hjärnsläpp kvinnan på Trafikkontoret fick :-)

Smultronblomman sa...

Var glad att det var åt "rätt håll". Tänk om sagt arton hundra och du fått en faktura på arton tusen!!!

Stina sa...

Jag är nog värsta glädjedödaren nu, men då må det vara hänt. Jag hoppas dock bara att det här inte handlar om att kvinnan ifråga skulle vara en sämre människa pga hon inte är etniskt svensk. Eller att du tycker att hon på grund av sin brytning inte borde ha det jobbet.

Även jag kan säga fel. Och min kollega skrev miljoner istället för miljarder i en rapport som gick ut till all media i hela landet imorse. Han är skåning.

Har grubblat lite på det här inlägget och vill ändå ifrågasätta lite... Hoppas att det tas emot på rätt sätt.

MonasUniversum sa...

Stina: Klart det gör. Alltså, jag skrev inlägget 20 sekunder efter att det hade hänt och det var mer för att jag tyckte att det var kul att JAG inte reagerade över att det skulle kunna ha varit 18 000. Alltså inte mer än att hade hon sagt att det kostade det, så hade jag, som har noll koll, sagt: ehh, jaha, men tack då hoppar jag det här.

Och som jag skrev så var hon verkligen skittrevlig. Så helt ärligt så hade jag ingen som helst agenda med inlägget, mer än att jag skrattade. Vilket även hon gjorde när hon väl kom på vad hon sagt.Man kan kanske säga att jag var den som var hyfsat blåst här.

DÄREMOT så är jag extremt emot människor som sitter på viktiga stolar såsom husläkare och Försäkringskassan, som inte kan mycket bra svenska. Sorry Stina, men jag har råkat ut för tråkigheter som bara adresserats till språkförbristningar.

Jag tycker att hela invandrarpolitiken suger hårt. Hörde t ex att Malmös taxichaufförer är det högst utbildade i HELA VÄRLDEN! Amen vafan är det?! Alla ska jobba med det de är utbildade för, men man måste vara noga med att de som har daglig kontakt med människor skall kunna uttrycka sig mycket bra. En narkosläkare har däremot inte samma krav på sig. T ex.

Men det är blott min ödmjuka åsikt!

MonasUniversum sa...

..bra svenska där ser jag...

Stina sa...

Jag håller med. Integrationspolitiken har länge varit åt skogen och är inte bra än. Det är ett infekterat problem som fått pågå i alltför många år, men som förhoppningsvis är på väg att ljusna. Usch, jag låter som en politiker som duckar för frågorna, men faktum är att jag tror på att det är på väg att ljusna. Inte minst för att vi måste ställa krav på människor, för att deras potential och kraft ska komma till sin fulla rätt. Det är åt skogen att vi inte har haft validiringssystem som fungerat ordentligt och som resulterat i att det i våra taxibilar sitter läkare, arkitekter, jurister, journalister - you name it. Det är åt skogen att vi tvingat in människor i bidragsberoende, när de faktiskt behövts på svensk arbetsmarknad.

En av mina bästa vänner, Abir, som du kanske har sett lite om på min blogg (bland annat i mitt senaste blogginlägg) (och ca 23 minuter in i den här sändningen http://svtplay.se/v/1805504/aktuellt/8_12?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,1805504/sb,p102536,1,f,-1) har två föräldrar som båda är extremt välutbildade. Hennes pappa är doktor i fysik (om jag minns det rätt), till exempel. När de kom till Sverige fanns det ingen möjlighet för dem att få jobb inom sina områden. De blev erbjudna - socialbidrag. Nu är den familjen väldigt företagsam och vägrade inrätta sig i leden, varför de startade både butik, restaurang och annat. Men det var inte helt lätt. Du vet själv all admin som finns för företagare. Lägg därtill just språksvårigheterna, så har du en rejäl soppa. Det är åt skogen.

Somalier i Sverige är de som är minst integrerade av alla. Men det beror inte på somalierna. Det beror på vårt system. I Minnesota, svenskbygderna i USA, finns en stor somalisk koloni, som är extremt välintegrerad. Just för att där är det enkelt att etablera sig och bilda företag mm.

Men jag håller med dig. I vissa situationer är det extremt viktigt med språket. Precis som att det är extremt viktigt med förtroendet, ofta i samma situationer. Min ryggläkare pratar perfekt svenska och är säkert jätteduktig på hantverket, men den sociala kunskapen suger hårt. Och därför mår jag illa bara av tanken att behöva gå till henne igen. (Nu har vi iofs vårdval, men du fattar vad jag menar).

Men bra att jag missförstod ditt inlägg. :-)

Och ledsen för min gigantlånga kommentar...

MonasUniversum sa...

Inget att be om ursäkt för, jag uttrycker mig jävligt slarvigt ibland, och därför behövs ifrågasättanden.

Men sen tycker jag också att det skriks "rasist" i tid och otid här och var. Nu ska det tassas så förbannat på tå, vilket ställer till det.

Sen var det högst intressant att se söndagens Kalla Fakta. Här kan man prata om okunskap: jag tyckte, innan jag såg programmet, att det är väl inte så jävla mycket att tjafsa om, huruvida man får ha vad-det-nu-hette-för-sjal, även om jag personligen inte tycker att det passar när man jobbar med barn. Men tänkte att om det ingår i deras religion, så why not. När man sen blir upplyst om att det INTE alls ingår, då blir jag förbannad. Och håller med alla kritiker. Mycket intressant att höra andra muslimers åsikter i frågarn. Och Nalin Pekgul, som jag bara älskar.

Ja herrejösses, finns det nåt som eldar upp folk så är det väl integrationspolitik!

Stina sa...

Nalin Pekgül är verkligen inte min favorit. Av olika skäl, men inte minst för att hon är väldigt mycket snack och ganska lite hockey. Och jag gillar hockey...

Alltså. Vad jag förstår står det ingenting i koranen om att man ska göra något annat än täcka det som kan anses vara syndigt. Det ska i så fall kanske kunna vara genetalierna. Klädreglernas syfte är att visa anständighet.

Det finns mycket som människor, muslimer eller andra, gör i religionens namn, men som inte finns stöd för i de religiösa texterna. Hedersförtrycket och -våldet är ett exempel, och som inte bara förekommer i islam, som många tycks tro, utan även inom kristendomen. Och det har alltså inget med religion att göra, även om många (som gillar hedersförtyck och tycker det är av godo) försökt intala mig det motsatta. Och det är inte okänt i Sverige, även om det inte är så vanligt idag. Men för mindre än 100 år sedan blev min gammelmormor trakasserad för att hon födde barn utanför äktenskapet. Det var också hedersförtryck, i sin allra smutsigaste form.

Och vad gäller hedersförtryck så finns det väldigt många som är väldigt rädda för att bli kallade rasister om de skulle agera emot förtrycket. Men det är inte rasistiskt att agera. Det är rasistiskt att inte agera.

Jag såg inte Kalla Fakta om niqab, men jag är av den bestämda uppfattning att alla har rätt att klä sig som de vill (så länge det inte är förargelseväckande beteende, om ju är ett lagbrott), men att det kanske inte är helt lämpligt med niqab i vissa skol- och jobbsammanhang. Den riksdagsmotion som skrevs av två av mina partister i höstas rörande ett förbud mot niqab och burka tar jag helt avstånd ifrån. Och de har de fått höra i väldigt bestämda ordalag från både mig och andra partister.

Anledningen till att det blir infekterat när det handlar om integration, är att det handlar så väldigt mycket om inställningen till människor och människors agerande. Tror jag i fall fall. Men några saker är väldigt säkra. Inga folk är sämre eller bättre än andra. Och Sverige har aldrig klarat sig och kommer aldrig klara sig utan invandring. Och då måste vi göra det bästa av de människor som kommer hit.

Nu blev det sådär långt igen. :-)

Stina sa...

Ok. Har kollat lite nu och det står nog att de ska täcka hår och bröst. Dock står det inte exakt hur täcka och olika grupper inom islam tolkar olika.

MonasUniversum sa...

Mmmm, "de ska täcka hår och bröst"...det var ju det. Mig veterligt så har man ju inte så mycket hår i fejset direkt.

Hur som så är det tråkigt att fundamentalisterna är de som hörs och syns. Inte så konstigt att folk inte kan hantera det då. Men återigen, allt kommer tillbaka till kunskap. Det är det vi måste ha. Och det måste börja redan tidigt i skolan. Alltså en regeringsfråga om man gör en djupdykning. Eller är jag ute och hojar?

Stina sa...

Nej, du har helt rätt. Men när det handlar om att förebygga både det ena tror jag på utbildning som inte bara handlar om språk när det kommer till nya svenskar. Jag tror att man även behöver lära sig rättigheter, skyldigheter och möjligheter i det svenska samhället.

Och jag tror att alla, oavsett härkomst, behöver lära sig tolerans och respekt för medmänniskor från koltåldern...

Elina sa...

Tokroligt inlägg, som vanligt Mona! Och intressant debatt det blev här bland kommentarerna också :)