onsdag 9 juni 2010

Talibanen och kläder

Ni som har hängt här länge vet att jag har en taliban som i sommar blir 7 år. Och som sedan hon var 2 år alltid har klätt sig själv. Jag skojar inte: hon har fått bestämma över sina kläder varje dag sen strax innan hon fyllde 2.

Min taliban har osedvanligt taskig smak när det gäller färger och kombinationer. Man kan säga att det inte är ofta hon får till det, men jag har tyckt att det inte spelar så stor roll. För tycker hon att hon är fin, så är det bra så. Det finns andra saker man kan kriga om.

Idag var det skolavslutning. I flera dagar har talibanen pratat om exakt vilken klänning hon ska ha på sig; hennes absolut finaste. Den så kallade "bröllopsklänningen", som hon själv döpt den till.

Mamma nöjd. Äntligen liksom.

Imorse går jag ned i förväg för att fixa frukost. En kvart senare kommer en grå/svart/rosa klänning gåendes in i matsalen. En klänning som hon dessutom växte ur för ett par år sen. En klänning som knappt nådde ner över rumpan. Hon har nämligen svart bälte i att rota fram nedpackackade urväxta kläder från mina plastbackar.

Denna klänning toppar hon med randiga strumpbyxor. I helt andra färger än klänningen.

"Men...skulle du inte ha din bröllopsklänning?"

"Nä. Jag ska ha den här."

Mamma bita sig i tungan. Väry hårt.

"Vad fin du är!"

"Tack, ska vi gå snart?"

Av 320 elever så var min unge alltså den ende som hade en gammal urtvättad, för liten klänning på sig. Ful som fan.

Sa jag att jag sitter Föräldraföreninges styrelse, och därför inte helt okänd?

26 kommentarer:

----@ sa...

Åh, va' de är härliga!! "Men jag matchar ju med mönster!" Säger min 7-åring förnärmat när jag fint försöker förklara att man kan kanske välja ett mönstrat plagg och resten i enfärgat... så vi är två med snyggingar ;)Men om man låter dem spöka ut sig nu kanske de inte gör det i tonåren... eller nåt :)

Sus sa...

Bildbevis tack!

Singelmamman sa...

Hade varit snyggt med bildbevis, håller med Sus. Men klänningen på bild är bedårande. Lägg den i påsen med urvuxna kläder så kanske hon tar den nästa gång.

Fengxumamma sa...

Kunde varit jag , kunde varit mitt barn;)

Dr Molly sa...

ha ha ha... helt ärligt tycker jag att det låter mycket snyggare än "bröllopsklänningen". Jag håller ögonen öppna och väntar på hennes modeblogg!

Tråktanten sa...

Hon kommer att klara sig i livet, lilla talibanen. Den saken är klar!

Finnpajsaren sa...

hahaha
hade hellre sett bild på det :-D

MonasUniversum sa...

...ska se om jag kan få henne att gå med på en bild i morgon. För givetjävlavis så ska hon ha samma kläder då också!

De Tokiga Brokiga sa...

Jag har en liten tjej av samma skrot och korn. Hon var ett och ett halvt första gången hon slet av sig en mössa, stampade på den och sedan stod och skrek och pekade på den hon ville ha istället. Och sedan har det rullat på...Oftast får hon bestämma själv. Vid special occasions brukar jag dock sätta ner foten. Då talar jag om att hon får bestämma nästan jämt, men just den här gången är det mamma som bestämmer. Punkt. Brukar ta en del gråt och skrik, men jag brukar vinna. Fast aldrig att jag skulle orka den striden mer än just de där enstaka tillfällena....

Dubbelörn sa...

En eloge till dig för att du ändå sa att hon var fin ;). Men jag vet ju också att Talibanen är söt, oavsett vilka kläder hon än har på sig :D.

Puss

Anonym sa...

Sedär - så skapar man starka självständiga tjejer - in i märgen övertygade om att de duger som de är.
Heja!

Inna sa...

Vilken tur att hon har en sån bra mamma! Son låter henne vara sig själv!
Heja Talibanen. Den tjejen kommer ingen att sätta sig på.

tina sa...

Tummen upp för det, även jag ser fram emot bildbevis!

Annelie sa...

Hahahaha,, ja du vad ska man säga..??
Att du orkar vara tyst..!!

Här får man sig ett gött skratt ofta.

Ha dé bäst.. // Annelie

Linda sa...

Haha, vilken skön tjej hon är din taliban! Håller tummarna för en bild. ;o)

Therese sa...

Samma sak här, dottern har valt kläder sedan hon var ca 2 år. Ibland blir det helgalet, men hon är nöjd. Jag intalar mig att det är viktigare att hon har självkänsla och självförtroende att bära det hon vill - än att det är toppmatchat.

(Sen får man blunda för faktumet att 99% av de som ser henne går på sina fördomar och tror att det är hennes pappa som klätt henne.)

annika sa...

Guud va stark du är som står emot dina egna impulser. Jag önskar jag hade varit mer så. Och det verkar uteslutande vara tjejer som håller sin garderob i ett järngrepp. Eller?

tantA sa...

Vill gärna se bild! :)

Helene Hogengård sa...

Gott att ha en grabb på väg. Lär nog inte bli så många klädstrider. Hoppas jag. :D

Y sa...

Ljuvligt! Jag skrattar så jag gråter. Din blogg är rena uppåtpillret =D. Se till att du börjar bråka med chefen igen. Nu!

Maria sa...

På tal om ifall det är en "tjejgrej" att ha åsikter om sina kläder så kan jag meddela att jag fortfarande lägger fram kläderna till min 7-åriga tjej, hon säger nej ibland eller önskar kjol/byxor tex men annars ingen åsikt direkt. Däremot 3-årige sonen har valt kläder själv i flera år och byter gärna flera gånger om dagen...

Håller med om att det är starkt att låta henne välja själv fast det kanske ser tokigt ut för en vuxen, go Mona och heja talibanen!

Anonym sa...

För en gång skull så håller jag med dig ! Fan vad bra gjort av dig !!

// Anna i Vasastan

Marielle sa...

Alltså, dom kläderna hon valde själv låter då mycket snyggare än den där bröllopsklänningen ser ut!!!
tur hon har en egen vilja Talibanen!
=) tack för en grymt rolig blogg!!!

Åsa i Uppsala sa...

Jippie! Jag har två såna tjejer! Dem är fyra och sju.
I morgon kommer vi att gå på skolavslutning med dotter i rosa/svartrandiga tights, grönrutiga shorts och nåt urringat linne.
På tisdag är det dagisavslutning. Lilltjejen kommer att ha sin svartvitrandiga klänning. HelloKittytights, dem kläderna har hon haft varje dag de senaste tre veckorna.

Vi tar varandra i hand! Tillsammans blir vi starka.

Perny sa...

Känner igen det där med järnviljan. Säger som Sus, bildbevis tack.

Min dotter är mer för det där extremflickiga som jag inte förstår var det kommer ifrån. Rosa, volanger, tyll, you name it och hennes favoritsysselsättningar är att klättra i träd, krypa i buskar, hoppa i lera och busa runt. Jag har en skitig och trasig liten prinsessa jag :)

Maria sa...

Kalla sin unge för taliban och att folk vill att du ska ta bild på din dotter så att de kan, vaddå, skratta åt henne? Fyfan, tur att du inte är min morsa.